Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Какво да направим стъпка по стъпка, за да сложим правилно инжекция (СНИМКИ)

1507015159-shutterstock-526821535

На всеки човек може да се наложи да сложи инжекция, за да спаси човешки живот, без да е лекар. Проблемът е, че винаги смятаме, че това на нас няма да се случи и не сме подготвени за такава ситуация.

Въпреки всичко днес ще ви запознаем какви умения са ви нужни, за да поставите правилно инжекция при необходимост. Важно е да се подчертае, че тези инструкции са само в случай, че около вас няма медицинско лице и няма друг зход освен да действате сами.

По принцип интрамускулните инжекции са най-лесни за поставяне.

Какво трябва да направите предварителнно? Вземете нужното лекарство и спринцовка. Измийте ръцете си добре и ги подсушете. Намерете подходящ съд, в който да сложите необходимите ви неща. Например чиния или табла и ги дезинфекцирайте.

Нужна ви е добра светлина, така че изберете подходящо място. Човекът, на когото ще поставяте инжекцията, трябва да легне, така че мускулите му да бъдат отпуснати.

Ако имате, сложете стерилни ръкавици, като може и да ги дезинфекцирате със спирт. Пригответе  си памук или медицински тампони и ги напоете със спирт.

Поставяне на инжекцията

Ако медикаментът е студен, трябва да го загреете. Извадете спринцовката от опаковката. Отворете ампулата и извлечете лекарството. Ако капакът е каучуков и е необходимо да бъде пробит, ще се наложи да сменете иглата после, тъй като нейният връх може да се захаби и замърси. Сменете иглата и вв  случай, че случайно я докоснете. Трябва да премахнете въздуха от спринцовката, така че я обърнете нагоре и започнете да натискате, докато вътре остане само течността на лекарството.

Визуализирайте голям кръст на седалището на пациента. Този кръст разделя зоната на 4 части. Инжектирайте лекарството в горната външна част, за да избегнете засягането на даден нерв. Преди това почистете мястото с предварително напоените тампони или памук със спирт. Поставете иглата към кожата под ъгъл от 90° (внимание: това важи само за интрамускулните инжекции).

Вкарайте иглата с едно бързо движение, но не докрай. Близо 1/3 от нея трябва да остане извън тялото. Инжектирайте лекарството бавно – така е по-безболезнено за човека. През това време не дърпайте спринцовката напред и назад. За ваше улеснение може да я държите с едната ръка и да натискате буталото с другата.

 

След като приключите, преди да извадите иглата, сложете тампон, напоен със спирт, върху кожата, близо до мястото на инжектиране. Извадете иглата с едно движение и притиснете тампона към раната. Затворете иглата в опаковката ѝ и заедно с всички останали материали ги изхвърлете на правилно място. Измийте ръцете.//www.blitz.bg

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up