Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

И НИЛСКА ТРЕСКА има в България

 

Нилската треска представлява остро инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус от семейство Flaviviridae. Oпределя се като арбовирусна инфекция, която се свързва със заболяванията жълта треска, денга и други, при които разпространителите на инфекцията са комарите, а клиничните прояви протичат с прояви на енцефалит.

Източници на заразата са комарите . Смята  се  ,че  един  на  десет  могат  да  причинят  зараза .Заболяването не може да се предаде от човек на човек.

Резервоар на нилската треска са птиците. Комарите се заразяват чрез ухапване на болна птица, благодарение на вирусите, които циркулират в кръвта ѝ. Така всъщност комарите се превръщат във вектори /носители/ и разпространители на опасния вирус от заразени към здрави птици и другите животни.

Когато комарът поглъща вирусите, те започват да се придвижват чрез кръвта и достигат слюнчените му жлези. Този процес отнема от 5 до 14 дни, през който период комарът е способен да заразява нови животни. Един от най-важните признаци за наличие на заболяването в определен район е намирането на множество мъртви врани.

Като входна врата на инфекцията се явява кожата. След ухапването от заразен комар, вирусът се влива директно в кръвта. Първичната репликация в капилярите е последвана от репликация в тъканите на организма. След преболедуване от нилска треска, човекът си изработва дълготраен имунитет.

Симптоми при нилска треска

Инкубационният период на заболяването трае от 3 до 6 дни. Голяма част от хората нямат почти никакви симптоми, а около 20% от заразените проявяват признаци при лека инфекция. Те включват главоболие и треска, умора, болки в тялото, кожен обрив и подути лимфни възли, болки в очите. При много малък процент от заразените, вирусът предизвиква тежки неврологични инфекции. Те включват възпаление на мозъка, както и възпаление на мозъка и околните му обвивки.

Не е изключено да се появи менингит и възпаление на гръбначния мозък. Симптомите на този тип заболявания включват силно главоболие, схващания във врата, висока температура, поява на дезориентация, болки в тялото, гърчове, изпадане в кома понякога, внезапна слабост или дори внезапна парализа.

Втрисане

Симптомите на нилската треска обикновено траят няколко дни, но при тежките форми на инфекцията, които засягат мозъка проблемите могат да продължат няколко седмици. Някои от неврологичните последици остават за постоянно.

Диагностициране на нилска трескаПоставянето на диагнозата се извършва на база епидемиологични данни, като скорошен контакт с птици, ухапвания от комари или кърлежи. Важно е да се знае, че единично ухапване от комар не може да зарази човек. За предаване на инфекцията са необходими множество ухапвания. Друг важен момент в диагностиката е фактът, че не е възможно да се установи наличието на инфекция до появата на самите симптоми на нилската треска.

Лечение на нилска треска

До момента не съществува лечение на нилска треска. Единственото, което може да се направи, е симптоматичното лечение, насочено към клиничните прояви на болния. След поставяне на диагнозата болните се хоспитализират, като подлежат на едноседмично наблюдение.

Въпреки че България шансовете да се появи вирусът на нилската треска са минимални, хората трябва да бъдат внимателни, особено в месеците, когато са активни комарите.

Предпазване от нилска треска

Тъй като няма превантивна ваксина срещу нилска треска, специалистите препоръчват да се избягват водоеми и области, в които комарите се събират. По този начин човек може да се предпази от множествените ухапвания от инфектирани комари.

При посещение на местности, където има много комари, инфекцията може да се избегне чрез облекло, покриващо кожата и нанасянето на репеленти срещу комари. В домашни условия всяко едно семейство може да си набави предлаганите в магазинните мрежи устройства срещу комари. Тези мерки трябва да се прилагат най-вече в месеците от април до октомври, когато комарите са най-активни.

 

http://ezine.bg

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up