Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Историята на мъжа, който отказа да отдаде почит на Хитлер

 

В началото на 30-те години на миналия век Аугуст Ландмесер е нацист, въодушевен от идеите на Хитлер. Той не подозира, че само няколко години по-късно вярата му ще бъде разклатена. Причината е, че младият германец се влюбва страстно в еврейката Ирма Еклер. По-късно той бива наказан за „измяната“ си, а светът го запомня като единствения нацист, който отказва да отдаде почит на Хитлер по време на масов митинг през 1936 г.

„Бизнес инсайдър“ разказва историята на една от най-въздействащите фотографии в световната история, запечатала спомена за един разочарован нацист и една невъзможна любов.

Всъщност в началото тази любов съвсем не изглежда толкова невъзможна.

През 1935 г. Ландмесер предлага брак на своята любима. Двойката обаче така и не успява да се венчае официално, заради приетите точно в този период Нюрнбергски закони. След като Нацистката партия разбира за връзката им, германецът е изключен от нейните редици.

През октомври 1935 г. се ражда първата дъщеря на Аугуст и Ирма – Ингрид. Само няколко месеца по-късно – на 13 юни 1936 г., Ландмесер остава с демонстративно скръстени ръце сред гората от протегнати ръце и възгласи в чест на Фюрера.

През 1937 г., уморен от случващото се в нацистка Германия, Ландмесер опитва да избяга със семейството си в Дания, но е арестуван на границата. Срещу него са повдигнати обвинения за оскверняване на чистотата на расата.

Година по-късно Ландмесер е освободен поради липса на доказателства и са му дадени инструкции да прекрати отношенията си с Еклер. Той отказва.

През 1938 г. е задържан отново и осъден на близо три години в концентрационен лагер.

Междувременно полицията арестува и майката на детето му, която била бременна с втората им дъщеря. Тя ражда в затвора и скоро след това е изпратена в женски концентрационен лагер.

Смята се, че след 1942 г. Ирма е преместена в един от т. нар. „центрове за евтаназия”, където заедно с още 14 хил. души намира смъртта си.

А какво се случва с Ландмесер?

След престоя му в лагера, той никога вече не вижда нито любимата си, нито дъщеря си. Сменя няколко работи, а през 1944 г. участва във войната. Изчезва по време на мисия в Хърватия и повече никой не чува нищо за него.

 

Вести бг

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up