Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Използване на Folliculinum в хомеопатията

woman-1

 

Folliculinum е направен от Oestrone (синтетична форма на естроген). Източникът идва от Donald Foubister. Въпреки че не е имало организирани доказвания в традиционния смисъл, милиони жени са го доказали откакто през 1940 година са открити синтетичните хормони. L. де Mattos е направила изчерпателни клинични изследвания на лекарството и е публикувала работата си на френски език. Може също да се намери добра картина в Материя Медика на Джулиан. Голяма част от това, което ще бъде казано тук, идва от моя опит с лекарството, особено на психично ниво. Аз съм го използва много през последните четири години, с изключителен успех.

Бих искала да започна, като обясня как и защо дойдох до извода, че има широки показания за приложение на Folliculinum. Според мен, безразборното използване на синтетични хормони е довело до създаването на наследствен миазъм. Като студентка трябваше да пиша дипломна работа за хомеопатични лекарства, свързани с Луната. Оттогава използвам лунни менструални календари, в които моите пациентки попълват симптомите си. Скоро стана ясно, че много жени имат симптоми между овулацията и менструацията и повечето от тях са били на противозачатъчни хапчета в един или друг момент. Удивителен е фактът, че много млади жени с такива проблеми не са били на хапчета, но техните майки са били на хапчета, преди да ги заченат. „Хапчето” е на разположение тридесет години. Отначало бърках картината на Folliculinum със симптомите на Medorrhinum като ранно начало на полов живот, пикочни инфекции, отнесеност и др., но колкото повече ми се изясняваше картината на Folliculinum, толкова по-добре започвах да виждам причинно-следствената връзка с хапчето.

Аз използвам Folliculinum при момичетата и момчетата в юношеска възраст, които са изцедени, бавни и не могат да намерят себе си. Чувала съм, че децата на шейсетте години често са малко отнесени, защото техните родители са ползвали наркотици. Обаче жените, които са вземали противозачатъчни хапчета, са много повече, отколкото жените, които са употребявали хашиш или марихуана. Проучванията на абортирани ембриони показват увеличение на един рядък тип хромозомни нарушения у тези, които са заченати през първите три месеца след спирането на хапчетата. Бих искала да задаваме на пациентите си повече въпроси около хапчето, за да видим по-добре колко много деца на майки, които са вземали хапчета са засегнати от това. Опасявам се, че признаците за наследени увреждания, причинени от хапчета, се увеличават.

Diethylstilbestrol

Други наследени хормонални проблеми са свързани със злоупотреба с лекарството Diethylstilbestrol (DES). Това е изкуствен естроген, който от 1940 г. се дава на бременни жени, които са имали спонтанни аборти, преждевременно раждане, диабет, хипертония или кървене в ранните етапи на бременността. Само в САЩ такива жени са над един милион. Още от 1953 г се разбира, че DES не предпазва от спонтанен аборт, но използването му с такава цел продължава и през 70-те години. А у дъщерите на жените, приемали DES, се установява повишена честота на една рядка форма рак на влагалището. Над 500 такива случая са директно свързани с хормона. Въпреки че този вид рак може да започне още на осем годишна възраст, в много случаи те не се проявяват, докато момичето не бъде изложено на повече хормони, например хапчето, или друго хормонално третиране. (Може би става дума за отключване на наследствен миазъм от придобит?)

Има все повече доказателства, които показват рязко увеличение на рака на гърдата и до петкратно увеличение на дисплазията на маточната шийка при дъщерите на жени, приемали DES. А във влагалището на голяма част от тези жени, които все още не са развили рак, се открива един вид жлезиста тъкан, която обикновено се намира в устата – т.е. става въпрос за объркване в диференциацията. Те могат да имат широк кръг от нарушения, включително недостатъчен тонус на маточната шийка, което води до преждевременно разширяване и спонтанен аборт, по-голяма вероятност за менструални проблеми и по-ниско ниво на раждаемост. Аномалии на половите органи са били намерени и при момченца заедно с малки тестиси, безплодие и понижена плодовитост. Цели 40% от синовете на жени, приемали DES, имат олигоспермия или ненормални сперматозоиди.

„Сутрешното хапче след секс“ е направено от DES и все още се прилага доста свободно, въпреки че неговата ефективност за предотвратяване на бременност не е установена. Големи дози DES се дават на животни преди клане с цел угояване и все още се използват за спиране на кърмата на жените след раждане. Така че само от тези два факта (първо, DES дъщери и синове, и второ, деца, чиито майки са били на хапчета, преди да ги заченат), можем да стигнем до плашещата идея за това, пред което може да сме изправени. Нашето потомство е заложено на карта, а не само нашето здраве.

Folliculinum е лек, свързан с много от това, което не е наред в света днес. Така че за да видим цялата картина на това, което става днес, трябва да се върнем в историята и да вдигнем мъглата на времето. Така че аз ще ви разкажа една малка история. Нека го наречем документална драма.

История

Някога, много отдавна, имало една земя, където жените били уважавани – където женските работи се оставяли на жените, и жените обичали и уважавали себе си и другите жени. Жените живеели понякога малко отделно от мъжете, за да вършат тези дейности. Те сами отговаряли за религията си и за собствените си тела. Те празнували месечното си кървене със специален ритуал, свързан с Луната, и всички менструирали заедно. Това било време на висока енергия, креативност и почитане на Великата богиня майка, която била свързана със земята и дарявала живот. Честванията се провеждали в Къщата на жените, наречена Тапу, което означава магия. Когато едно момиче получавало първата си менструация, жените я приветства с добре дошли в магията да бъдеш жена. Да бъде жена за всички тях било празник. Нейното здраве и благополучие принадлежали на сестрите й и тя се чувствала силна.

Но да оставим за момент тази история и да кажем, че тя е истина. Знаем това от археологически останки, но най-вече, защото тези неща все още се случват сред първобитните народи по цял свят – в Америка, Африка, Австралия и Тихия океан – хора, които не са загубили връзка със земята. Първите антрополози и мисионери, бели мъже от европейски култури, тълкували това отделяне като забрана и превърнали магическа дума тапу в табу, ежедневна дума в нашия език с доста различно значение. Също така знаем, че жени, които живеят заедно в групи, като монахини, медицински сестри и други, синхронизират месечния си цикъл. Има енергия между тях, смисъла на която отдавна сме забравили.

Така че нека се върнем към нашата история – обратно към земята, където времето се е измервало според Луната и където всяко момиче научавало за приливите и отливите в тялото си, които съвпадат с двата големи месечни удара на земното сърце – ритъма на баланс между майката земя и новата и пълна луна. Времето се определяло според този ритъм на овулацията и менструацията, тринадесетте лунни месеца, регулиращи както засаждането и прибирането на реколтата, така и зачеването и раждането.

След това нещата започнали да се променят и все повее религиите с баща в центъра завладявали женските дейности, а елитни групи мъже започнали да диктуват нещата. Много хора мигрирали и загубили връзката си със земята, а жените се разделили една от друга. Религиите на Бащата обявили кървенето за нечисто и започнали да кръщават новородените деца чрез ритуали за дълбоко пречистване, за да отмиват кръвта на майката от тях. Мъже-лечители започнали да поемат управлението и контрола на женските дейности.

Отначало били контролирани само жените от управляващите групи. Бедните жени продължавали да бъдат лечителки и акушерки. Тогава бащинските религии започна да горят жените лечители, земната религия била наречена дяволско богослужение, а жените били наричани вещици. Девет милиона вещици били изгорени и след тези девет милиона убийства голяма част от нашите лечебни знания загинала. След това знанията на жените били подложени на подигравки и наречени „бабини деветини“ или „празни приказки“.

Бащите-лекари приели закони за да се подсигурят, че други лечители никога няма да получат толкова власт, колкото те. Женските тела станали собственост на бащите-лекари и бащите-свещеници и жените забравили своите ритми, своите приливи и отливи и връзките си със земята. Жените сега гледали на менструацията си като на проклятие, а не като на благословия. Бащите-лекари най-накрая придобили контрол. Но те още не били свършили. Първото отстраняване на яйчници, извършено през 1809 година, поставило началото на една дълга и брутална история на ексцизия като отговор на все по-влошаващото се здраве на жените. И тогава – алелуя! – бащите-лекари открили хормоните.

Хормоните

Каква панацея за контрол била открита. Те регулират нашите месечни цикли и плодовитостта ни с орални контрацептиви, които напълно блокират яйчниците, пречат им да работят правилно и ги лъжат всеки месец с фалшиви съобщения. Деликатната и сложна система, включваща хипофизата, яйчниците, хипоталамуса и матката, се лъже и разбива. Само погледнете репродуктивния цикъл и забележете сложните ритми на естрогена, фоликуло-стимулиращия хормон, прогестерона и лутеинизиращия хормон. Това е удивителен ритъм, който се е развивал в продължение на милиони години, а днес го лъжем и си играем с него като с играчка.

Противозачатъчните хапчета

Разбира се, хапчето, което е на повече от тридесет години, ни прави сексуално достъпни по всяко време, без страх от забременяване. В действителност, това често приключва нашата овулация окончателно. Няма повече яйца. А когато не сме достатъчно плодовити, ни дават хормони под формата на лекарства за плодородие, за да произвеждаме повече яйца. Те предизвикват нашето забременяване с хормони, често само за удобство, което е все едно да инжектират нашите деца с хормони, преди те да са се родили.

Хормонозаместителна терапия

Те инжектират Depo-Provera с ужасни странични ефекти на жени, които считат за недостатъчно интелигентни, за да следват инструкциите на опаковката с хапчета. Страничните ефекти са опустошителни, често причиняват задръжка на течности и болка. Те ни дават хапче сутрин след секс. Могат да прекъсват бременност с хормони, а сега са открили и хормонозаместителната терапия (ХЗТ), за която казват, ще ни съхрани млади и женствени и естествено ще ни предпазва от стареене. Но както сочат проучванията, основното предимство на тази най-нова „революционна медицинска техника” е, че пести огромни пари от нас, когато остареем, тъй като остеопорозата струва над 500 милиона годишно, които се дават за лечение на фрактури при стари жени.

Има десет милиона жени в менопауза само във Великобритания, и лекарите искат да видят по-голямата част от тях на ХЗТ. Тя се разглежда като евтина и безопасна превантивна медицина. В действителност, има предложение, тя да се назначава на всички жени над четиридесет години. Те дават хормони на животните и от двата пола, за да ги угояват или да увеличават млеконадоя. За да се произвежда повече месо, те регулират женски животни, например кокошките, чиято овулация ни дава яйца и кравите, чието годишно отелване ни дава мляко.

Слагат хормони в пестицидите, с които пръскат нашите зърнени храни и зеленчуци, и сега тези хормони се отделят чрез бъбреците ни и се връщат във водата, която пием. В Лондон водата, която пием, е минала през седем чифта бъбреци, преди да достигне до чешмата ни. Хормоните са във водата и не могат да бъдат филтрирани. Тиранията на злоупотребата с хормони е пълна, от зачеването до напреднала възраст. Тя е част от нашия живот и риск за нашето бъдеще. Повишаването на рака на половата система при младите жени е само първият знак за това какво ни очаква.

Картината на Folliculinum

 • Тя се чувства контролирана от другите
 • Цикълът и ритмите й са разстроени
 • Тя живее според очакванията на другите
 • Тя чувства, че й е дошло до гуша на емоционално или психическо ниво
 • Тя губи волята си
 • Тя надценява енергийните си запаси
 • Тя отрича себе си и нуждите си
 • Тя се превръща в спасител, пристрастена е към спасяване на хора
 • Тя се чувства изчерпана
 • Тя се е превърнала в изтривалка
 • Тя е забравил коя е тя
 • Тя няма индивидуалност и е загубила чувството коя е

В тази картина се усеща много силна връзка с Carcinosinum и не е изненадващо, че Folliculinum работи добре, когато Carcinosinum е показан, но не действа. Раковите клетки в крайна сметка са клетки, които са загубили своята идентичност, способността си да се диференцират, да се индивидуализират. Те се връщат към примитивно състояние, в което нямат собствен облик.

Folliculinum може да помогне за възстановяване на волята и отново даде на човек сили. Картината на Folliculinum се появява отново и отново в случаите, когато жените са били малтретирани сексуално, психически или физически, било то сега или някога в миналото. (Това може да е вярно, независимо дали тя го помни или не.) Тя може да има силна връзка с насилника, особено в ранна детска възраст, когато той е любим родител или близък, който я отглежда. Може никога да не е й е било позволено да каже „не”. Тя може да не е искала да порасне. Folliculinum може да й помогне да се освободи от чуждия контрол. Folliculinum е прекъсвач на връзките и може да даде допълнителна жизненост, когато се налага да се изправим пред тежки спомени. Той може да бъде полезен за хора с възникващи психически способности, които не могат да намерят граници.

Яйчниците са органи на творчество. Те просто кипят от живот и дейност. Когато не функционират добре, творчеството може да бъде блокирано. Може би то е блокирано от властен родител или съпруг. Може би то е блокирано от начина, по който нашето общество гледа на женската креативност. Ако енергията е блокирана, укривана и измамена, където ще отиде тя? В болест, депресия, безпокойство, свръхчувствителност и нестабилност. Тя лесно се разстройва, става лесноранима и несигурна в себе си.

Тя не иска да бъде сама, става неспокойна, хиперактивна, получава алергии, които приличат на естрогенова алергия. Тялото се обърква и отхвърля нещата, които го подхранват. Умът се обърква и не може да взема решения. Folliculinum помага за възстановяване на яснотата. Възможно е да има пристъпи на паника, виене на свят, отпадналост. Агресивността се редува с депресия, качват се килограми без преяждане, особено преди мензис (2-3 кг.), може да има огромно желание за определени храни или склонност към натрапчиво хранене, особено преди мензис, но може и по всяко време. Може да има задържане както на мазнини, така и на вода.

Хормонален дисбаланс

Много се развълнувах, когато попаднах на едно изследване от Катарина Далтон, което помага да се обясни защо откриваме алергични реакции при случаи на хормонален дисбаланс. При нормални условия яйчниците произвеждат прогестерон, необходим за правилната репродуктивна функция, а надбъбречните жлези произвеждат химикали, които в крайна сметка се превръщат в кортикостероиди. По време на този процес на химическа трансформация се произвежда и прогестерон. Тъй като веригата продължава, надбъбречният прогестерон се превръща в крайна сметка в кортикостероиди. Следователно при нормални условия той няма нищо общо с половите хормони на цикъла хипофиза-яйчник-хипоталамус.

Когато обаче жълтото тяло произвежда по-малко прогестерон от обикновено, репродуктивната система присвоява прогестерон от надбъбречната верига. Системата за обратна връзка на половите хормони тогава може да продължи и менструалният цикъл може да се завърши. Това е нещо като допълнителна резервна система, гарантираща оцеляването на вида. Така че въпреки недостатъчното производство на прогестерон от яйчниците менструалният цикъл остава ненарушен. Но това става за сметка на кортикостероидното производство на надбъбречните жлези. Когато прогестеронът се насочи към яйчниците, веригата, водеща до тяхното производство, се прекъсва и в резултат на това се произвеждат по-малко кортикостероиди.

Това малко пренасочване на хормони води до големи последствия. Надбъбречната жлеза произвежда много видове кортикостероиди, всеки с различно предназначение. Някои от тях са отговорни за водния баланс в тялото и регулират нивата на натрий и калий в клетките. Други предотвратяват алергичните реакции. Трети регулират нивото на кръвната захар, а четвърти отговарят отчасти за имунния отговор. Така че можем да видим, че този дисбаланс в цикъла преди менструация може да доведе до много смущения по това време.

Специфични симптоми

 • Всички симптоми се влошават от овулацията до менструацията
 • Всички симптоми се подобряват след менструацията (с изключение на специфичните менструални симптоми)
 • Влошаване от топлина, шум, допир, почивка
 • Подобряване от свеж въздух.
 • Проблеми около овулация като дърпане, парене, схващане, зацапване
 • Кисти на яйчниците
 • Поликистоза на яйчниците

Пременструален синдром

Четейки долния списък можем да видим, че той покрива по-голямата част от симптомите, обединени под името пременструален синдром:

 • Гърдите подути и болезнени с влошаване от допир (Lac caninum)
 • Мигрена (Natrum muriaticum)
 • Гадене и повръщане; диария, редуваща се със запек (и двете Pulsatilla)
 • Диария десет дни преди менструация
 • Много ниско или високо либидо
 • Плачливост и депресия
 • Хиперактивност
 • Нерешителност
 • Пристъпи на паника
 • Огромни промени в настроението от агресия до апатия
 • Не може да търпи шум, докосване или топлина

Candida Albicans

Можем също така да видим група симптоми, които могат да бъдат категоризирани като заразяване с Candida Albicans:

 • Глад особено за захар и тестени
 • Къркорене, подуване, наддаване на тегло и сърбеж
 • Повтарящ се цистит, който се връща в този момент (около мензис).

Тази картина на Candida може да се свърже с неспособност на тялото да регулира захарта, дължаща се на ненормално функционираща надбъбречна система, както вече обяснихме.

Менструални проблеми

 • Болки в яйчниците по време на цикъл
 • Продължително и тежко кървене с ярка червена кръв и тъмни точки
 • Всички видове проблеми с цикъла – твърде кратък, прекалено дълъг или липсващ.

Менопауза

Folliculinum е наистина блестящо лекарство около менопаузата, което много добре покрива целия спектър от физически и психически симптоми през този период:

 • Нередовен цикъл
 • Задържане на течности
 • Горещи вълни
 • Хиперактивност <почивка (с горещина и притеснение)
 • Нощно изпотяване
 • Глад за въздух
 • Виене на свят и отпадналост
 • Тежест в корема
 • Миоми
 • Фоликулемия
 • Вагинална сухота
 • Бавно движение
 • Отнесеност
 • Свръхчувствителност към шум, топлина и докосване

И разбира се, това покрива някои симптоми, произтичащи от хистеректомия, които са като преждевременна менопауза.

Клинични ситуации

Има твърде много случаи, за да опишем всеки един, но има някои специални области от интерес тук:

 • История на злоупотреба – сексуална, физическа или психическа.
 • Миалгичен енцефаломиелит, с чувство на изцеденост и изтощение
 • Миоми – Folliculinum ще помогне за регулиране на цикъла, а туморите ще се смалят. Това разбира се е много важно, тъй като при миоми има по-чести периоди с много тежък кръвоизлив
 • Болест на Рейно, един вид съдови нарушения, когато пръстите стават студени и безчувствени, и губят способността си да се движат правилно. За ужас алопатично тази болест се третира с противозачатъчни хапчета. Повечето от нас са наясно с опасността от тромбоза при употреба на „хапчета” от жени със съдови проблеми;
 • Сърдечно-съдови проблеми: стенокардия, сърцебиене, тахикардия и други нередности сърцето;
 • Нарушения в храненето поради психологични причини
 • Себеувреждане чрез злоупотреба с вещества, които трябва да ни хранят.
 • Отричане от себе си, но това е такава огромна тема сама по себе си, че не можем да я обясним тук.
 • Проблеми при родилки след раждането.

Друга много интересна връзка е със следродовата депресия, затрудненото свързване с бебето и с деца, които не могат да се отделят от майка им; при всичко това става дума за небалансирани връзки. Раждането на нашите бебета е такова трогателно напомняне за неразрешени болки от нашето минало! Що се отнася до детето, ако връзките не са достатъчно сигурни, или са твърде силни, ужасът на отделянето е нещо, което е твърде болезнено, за да се мисли за него.

График и ефективност

Според мен оптимално време за използване на Folliculinum е от десетия до четиринадесетия ден от цикъла. Това разбира се не е така при мъжете, при жени без мензис, когато овулацията е неизвестна и при жени след менопауза. Използвала съм го и 4-5 дни преди цикъл. Lea de Mattos е установила, че различните потенции работят по доста различен начин и според мен това е вярно. 3Х или 4С стимулира и може да предизвика менструация; 7С действа балансиращо; 9С забавя менструацията, ако тя е твърде честа.

Съществува един мит, че Folliculinum не бива да се повтаря, но аз не го вземам под внимание. Давала съм го многократно всеки месец, пет последователни вечери и в много други варианти. Както при всяко хомеопатично лекарство е важно да бъдем креативни в употребата му. Използвала съм Folliculinum от 3C до 10М.

Сравнение

Folliculinum е свързано с доста други лекарства:

 • Sepia е много близо, но при Folliculinum модалностите, свързани с менструалния цикъл са по-силни.
 • Сравнен с Pulsatilla, Folliculinum не може да търпи близък контакт.
 • Lachesis изчерпва другите, а Folliculinum се оставя да го изцедят.
 • Zincum има общи симптоми, но е > силен натиск и топъл въздух.
 • Thyroidinum има различен фокус, но може да си приличат.
 • Hypothalamus има подобни особености в апетита.
 • Aristolochia clematis има трайно влошаване след „ хапчето” и периодично цистит.
 • Natrum muriaticum също може да възстанови редовността на цикъла.
 • Luna е загубила връзката си със света и с циклите си.
 • Други подобни лекарства са Staphysagria, Carcinosin, Thuja и Lac humanum, (произведен от майчина кърма.)

Великата майка

Една от причините да обичам хомеопатията толкова много е, че нещо, което носи всички зловещи черти на синтетичния естроген може да се преобрази и да се използва с такъв мощен положителен ефект. Това е почти все едно да го използваме като метафора, за да се върнем назад през нашите майки, баби и прабаби към самостоятелно определеното си начало, към почитаната Прамайка, Великата богиня майка. Можем да го използваме за да възстановим връзката, да се хармонизираме с усещането за чистата женственост, която все още не е колонизирана – чистия творчески потенциал на цялата женска енергия във всяко човешко творение.

Преди да завърша, искам да споделя с вас нещо, което ми е дал голямо вдъхновение в работата ми в хомеопатията. Може би някои от вас са чували за една скулптура от американката Джуди Чикаго. Тя е удивителна възхвала на жените през историята. Наречена е „Прием за вечеря” – гигантска триъгълна маса за тридесет и девет гости. На входа на стаята, в която е този триъгълник, тя е окачила шест бродирани знамена, на които е дала общото наименование „Тя” и ги е описала така:

„Тя, богинята, тоест женският принцип и жизнеутвърждаващият дух във всеки човек, събира всички хора пред себе си, за да станат свидетели на визия на един свят на равенство (символизиран от равностранен триъгълник), където неравенствата на различията са изтрити, а хората живеят в мир и хармония на Земята”.

Ето шестте знамена:

И Тя събра всички пред нея. И Тя им даде да видят знак. И ето те видяха видение. От този ден нататък подобие във всичко. И всичко, което ги разделяше, се сля. И отново навсякъде стана рай./www.samuelhahnemann

 1. Avatar
  Силвия Петрова

  Здравейте Д-р Янакиев!За кой ли път прибяхвам до вашите съвети,безценниса,за което Ви благодаря от сърце!На 42г. съм и при рутинен преглед гинеколога ми откри малки ендометриални полипи в матката.По неговите думи ,не е спешно махането им с абразио,но не трябва и да отлагам дълго.Цитонамазката ми е 1 група.Въпросът ми към Вас е колко мога да отложа,тъй като съм в чужбина и ,какво бихте ми препоръчали като хомеопатия за този проблем,други гинекологични оплаквания нямам,приемам Folliculinum 9ch по 10бр.на 8 и 13 ен от цикъла,тъй като имах период с малко нередовност,тоест ту избързваше,ту подраняваше,но като продължителност е нормален 3-4 дни,мъничко по обилен от предходни години.Родила съм естествено и до сега никога не съм използвала противозачатъчни или някаква хормонозаместителна терапия.Плаха,нерешителна и затворена в себе си съм,чувствам се изчерпана на моменти и доста нерешителна,пренебрегвам себе си,заради другите,малко са нещата ,на които се усмихвам,(за съжаление)!Предварително Ви благодаря за отделеното време!С уважение:Силвия Петрова!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Силвия,
   Не се притеснявайте. Смятам да не се прибягва към операция.
   Започнете да приемате Туя 15 сн – по 5 гран. на ден и Пулсатила 30 сн – един път седмично по 5 гран.
   Тази схема да прозължи поне 2 месеца.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Силвия Петрова

    От сърце Ви благодаря Д-р Янакиев!Отново ще се довера на Вас и ще започна схемата,само да попитам,да остане ли Folliculinum?Не можете да си представите ,какво означават съвети те Ви за мен и други хора,далече от страната и дома.Бъдете здрав докторе!С уважение Силвия Петрова

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Силвия,
     Благодаря много. Продължете с Фоликулинума.
     С уважение д-р МАРИО Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Здравейте д-р Янакиев,
  На 39 г.съм, имам две деца, и двете родени със секцио, последното преди 7,5години. Винаги съм била с дълъг цикъл около 35-37 дни. В началото на годината след по скоро доброволни хормонални изследвания ендокринолога ми каза че имам поликистоза (нещо което знам защото съм чувала не веднъж гинеколозите да казвате имам функционални кисти). При последния профилактичен преглед миналата седмица гинеколога ми видя нещо, даде ми снимка на която записа аденомиозис и каза че нищо притеснено няма, но до една година пак да отида на преглед със снимката. Освен това имам зацапвания около периода на овулацията придружени с болки ниско в слабините. Всичко това доста ме притеснява, и има ли как с някакви хом.лекарство да си помогна. От началото на месец септември имам и нещо като алергични пристъпи съсзадушаване който се овладявам с капките тартефедрил. Друго с коетобих могла да ви кажа за себе си е, че преди 8-9 години ходех на хомеопатичен преглед и ми бяха оределилимиазъм лахезис, но ме е страх да се самолекувам. Ще съм благодарна за съвета ви.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Нора,
   разбирам Вашето състояние. Не се притеснявайте, няма нещо страшно. но се нуждаем от повече информация и преглед, която ще е добре да се осъществи в кабинет.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. Теодора

  здравейте д-р Янакиев,при рутинен гинекологичен преглед ми откриха миомен възел с големина 2,8 и полип,казах че още е рано да се говори за операция и ми изписаха Оргаметрил и Папилокеър,но аз разчитам повече на хомеопатичното лечение
  въпросът ми е мога ли да приемам Фоликулинум,в какво разреждане и дали трябва да е в комбинация с друг монопрепарат?Въобще какво от хомеопатията би могло да ми помогне
  на 37 години съм с две деца,родени по естествен път
  благодаря предварително за отделеното време

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Теодора, мОЖЕ ДА СЕ ПРИЕМА фОЛИКУЛИНУМ но е добре да се направят изследвания на хормоните – естрогени.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. Жулиета

  Здравейте д-р Янакиев! Прочетох статията за фоликулинум и искам да попитам фоликулинум 5сн може ли според вас да замести синтетичния естроген за подготовка за ембриотрансфер при инвитро? Имам чувството че синтетичния естроген поддтиска овулацията поне при мен вследствие на което задържам фоликул и трансфера ми се отлага. Въртя се в този омагьосан кръг вече 8 месеца…. В процедура съм за инвитро с донорска яйцеклетка поради почти изчерпан яйчников резерв. Стимулация та протича с естрофем 3по 1т,но всеки месец задържам фоликул който според лекарите не трябва да го има за да се направи трансфера. Спрях хормоните и минах на билки и хомеопатия (правя програмата на д-р Атанас Михайлов с фоликулинум и лутеинум, туя и билки) като още на следващия месец се видя че съм имала овулация и на 16ти ден от цикъла съм отделила и яйцеклетка.Докато в бг лекарите не са съгласни подготовка без хормони тук в Дания ми казаха че може да се направи при условие редовен цикъл. Мислите ли че подготовка с фоликулинум е по добър вариант от подготовка с естрофем? Започнах по схема от книгата му с фоликулинум 5сн за първите 10дни от цикъла и после лутеинум 5сн от 15ден до 28 ден т.к съм на 45г. Благодаря предварително

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Жулиета, да, смятам, че тази схема е добра. Когато Фоликулинум и Лутеинум са в разреждане 5 сн – то те стимулират собственото производство на съответните хормони. Аз само ще добавя и сиропа ИмуноБуст – по 10 мл. на ден. Той ще потенцира ефекта. Ходете редовно на вашия гинеколог за прегледи. Схемата с природни продукти може да бъде съвместима с терапията от гинеколога. Той е водещ в диагнозата и лечението.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 5. Жулиета

  Благодаря ви отново! Тази информация беше много важна за мен! Поздрави!

 6. Лилия

  Здравейте д-р Марио!Преди няколко дни имах питане относно рецидивиращ генитален херпес.Препоръчахте рус токсикодендрон 15СН-5гр всеки ден и Ваксинотоксинум 15сн-5гр всеки ден.Колко време трябва да приемам по тази схема?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Лилия,
   Рус токсикодендрон ще се приема всеки ден в продължение на месец. Ваксинотоксикум – достатъчно е само няколко дни – от 3 до 5.
   Добре ще ви се отрази и приема на пробиотика Флавия – по 2 прахчета всяка вечер преди лягане –


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 7. Здравейте, д-р Янакиев! След открита поликистоза на яйчниците пих около 2 години противозачатъчни хапчета, с високи тестостерон и 4-андростендион съм. В началото на приема хормоните се повлияха, но след това отново станаха високи. Спрях противозачатъчните хапчета преди месец все още нямам МЦ, в момента търся алтернатива с хомеопатия. Цикълът ми преди това беше нередовен и продължаваше дълго. Ще се радвам да получа мнение от Вас! БЛАГОДАРЯ 🙂

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ива, Пишете в индивидуални съобщение в страницата.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 8. Христина

  Здравейте, Др. Янакиев.
  На 40 год., имам две неуспешни инсеминации и едно провалено инвитро, тъй като, както казаха докторите, имало само една яйцеклетка и то не с добро качество.
  Относно инсеминациите съм на мнение, че с тях се „стреля в тъмното“. Но при стимулацията за инвитро, определено мисля, че не реагирах добре на всички хормонални лекарства и съм склонна да мисля, че не бяха подходящи за мен.
  Много искам да помогна на организма ми с хомеопатия.
  Започнала съм схемата на др. Михайлов – фоликулинум от 5сh за първите 10 дни, а после от 15-28ден, лутеинум, също от 5ch.
  Притеснява ме, че никой от докторите не обърна внимание на късия ми цикъл, който може да е част от причините за тези неуспехи- на 25, 26 дни.
  Четох, че разреждането от 9ch, действа коригиращо. Не е ли по – удачно за мен да продължа схемата, но вместо с 5 CH, с 9ch?
  Благодаря предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Христина, Точно така.
   По-добре е да изберем разреждане 9 сн.
   Добавете и Сепия 15 сн – по 5 гран. всеки ден.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up