Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Измислената диагноза фимоза

Сироп Д-р Марио Имунокидс – най-добрият природен  имуностимулиращ препарат за сезон 2018/2019 година…

file24956

 

Пиша тази статия, тъй като това е вероятно една от заблудите, които срещам най-често. Излиза, че всеки е чувал за дете или мъж, който е „трябвало“ да бъде обрязан заради стегнат препуциум, известен още като фимоза. Чувайки тези истории, повечето хора не поставят под въпрос истинността на диагнозата и начина на справяне с нея и просто я приемат като „нещо, което е трябвало да се направи“. Възможно ли е наистина толкова много мъже да са били създадени с такъв дефект или това е просто епидемия от погрешни диагнози, които дължим на масово невежество сред медицинските специалисти по въпросите на препуциума?

В тази статия ще направя общ преглед на развитието на „недокоснатия” мъж и ще обясня, защо диагностицирането с фимоза на деца и тийнейджъри е изцяло измислено. В допълнение, ще очертая какво представлява истинската фимоза, правилното й лечение и ще обясня защо лекарите ни са толкова объркани.

Развитие на препуциума (кожичка на главичката на пениса при мъжете/„качулка“ при жените):

По време на детството препуциума е здраво сраснал към гланса (главичката) на пениса. На тази възраст, самата тъкан е плътна и стегната, тъй като се състои от плетеница от мускулни фибри. Отворът на препуциума играе ролята на сфинктер и се отпуска само, за да позволи на урината да премине. Това устройство служи на няколко основни функции:

Предпазва развиващият се пенис от изпражнения, бактерии и други вредни патогени. Това е особено важно в годините, през които се носи пелена, когато през повечето време бебето е в контакт със собствените си фекалии (ешерихия коли и други вредни бактерии/вируси);

То играе защитна роля за развиващия се гланс и предпазва от обезчувствяване и кератинизиране (загрубяване на кожата);

Предпазва от инфекции на уринарния тракт.

В процеса на растеж на детето, кожичката ще се отдели от главичката. Това, за някои момчета, може да отнеме много години, а за други сякаш ще стане отведнъж. По време или след отделителния процес може да има изхвърляне на мъртви кожни клетки под формата на смегма (обърнете внимание, че жените и момичетата също имат смегма). Това секретиране има спомагателна функция по време на отделянето, тъй като съдейства за отлепването на препуциума от гланса.

Няма нужда да се опитваме да изчистваме смегмата от вътрешната страна на детския препуциум. Тя сама ще си проправи път през тесния отвор. Това, че детския препуциум е напълно отлепен от гланса не е индикация, че отдръпването на кожичката над главичката на пениса е възможно.

Отдръпването е отделна функция, която е предназначена единствено за полов акт и мастурбация. То позволява на препуциума да се плъзга плавно над главичката на пениса. Това плъзгане стимулира нервните окончания, както в препуциума, така и в главичката. За да се осъществи отдръпването, препуциума трябва да се е отделил от гланса и отвора на кожичката трябва да се е разширил, за да й позволи да се върне обратно над главичката.

Как се разширява отвора на препуциума? През детството и юношеството се отделят хормони. При повишаването на нивата им, фибресто-наситената тъкан на препуциума бива заместена от по-еластична тъкан. Момчето започва да изследва своите гениталии едновременно с порастването си и докато времето минава, еластичната тъкан ще позволи на отвора на кожичката на главичката да се разшири.

Това може да се случи на всяка една възраст, но не е често срещано при малките момчета. В действителност само при 50% от момчетата се наблюдава отдръпване на десетгодишна възраст. Другите 50% обикновено могат да отдръпват кожичката си между десет години и приключването на пубертета.

Защо тогава се вдига толкова шум за отдръпването?! Защото много родители се страхуват, че, ако момчето не може да отдръпва кожичката, ще получава инфекции. Този страх, вероятно извира преди всичко от погрешната информация, подавана им от техните доктори и собствените им страхове от липсата на хигиена.

Първо, родителите трябва да знаят, че няма абсолютно никаква нужда да се чисти под детския препуциум. Както споменахме по-горе, смегмата произвеждана от момчето е само отделяне на мъртви кожни клетки. Тя не е вредна и не е огнище на бактерии. Опитите да се почисти под кожичката на невлязло в пубертета момче се равнява на опит да се измие момичешката вагина. Това е напълно ненужно и всъщност, е вредно. Ненавременното забелване привнася вредни патогени, нарушава естествената флора, обезобразява тъканта, уврежда сложни структури и може да доведе до дългосрочни усложнения.

Освен това, родителите трябва да знаят, че отдръпване на кожичката не е необходима функция през детството. Отдръпването е създадено специално за сексуални отношения. Единствената функция, която детския пенис трябва да изпълнява през детството е уринирането. С други думи, ако едно момче може да уринира, то пенисът му прави точно това, което се иска от него.

 

За  правилният  подход  към  тази  деликатна  тема  прочетете  тук

 

Погрешната диагноза фимоза:

Когато един доктор диагностицира дете с фимоза, това е защото той/тя не разбира нормалното развитие на препуциума. Първо, за да се постави диагноза за това състояние, докторът би трябвало или да се е опитал да отдръпне кожичката, или да насърчи момчето да опита да отдръпне препуциума. На това ние казваме едно огромно „не, не“, заради гореизброените причини.

Второ, няма краен срок за развиването на отдръпващия се препуциум. За всяко момче е индивидуално кога ще са завършени процесите на отделяне и разширение. Както всяко момиче ще получи по различно време своята менструация, така всяко момче ще изживее отдръпването когато му дойде времето. Тъй като хормоните играят важна роля в изменението на композицията на тъканта на препуциума, не е абнормно, ако процесът не е завършен до края на пубертета.

Щом веднъж препуциума на юношата се отдръпне, той може лесно да го издърпва докато е под душа, да се изплаква с вода и да връща кожичката отново над главичката на пениса. Повечето мъже правят това естествено по време на нормалната манипулация на гениталиите по време на къпане. За момчето няма нужда да чисти под препуциума си, в случай, че може да го отдръпва преди да е навлязло в пубертета, освен ако то самото не реши. Ако юношата не може да отдръпва кожичката, това още не означава, че трябва да се притеснява за почистването под препуциума. Запомнете, не е ненормално отдръпването да се случи до края на пубертета.

Истинската фимоза:

Истинска фимоза има, когато излязъл от юношеството мъж не може да отдръпне кожичката си или вече не може да отдръпва препуциума си и чувства неудобство по време на сексуален акт. Малък процент от мъжете (и жените) имат препуциум, който никога не се отдръпва. Това може да бъде нормална вариация, доколкото не възпрепятства сексуалната активност. Ако обаче я възпрепятства, тогава мъжът трябва да потърси консервативно лечение.

90% от мъжете с това рядко състояние могат да поправят проблема с прилагането на стероиден крем и упражнения за разтягане. Стероидния крем имитира ефекта от хормоните през пубертета и позволява кожата да стане по-еластична. Мъжът обикновено нанася крема няколко пъти дневно и използва мануални упражнения за разтягане докато се къпе. Мъжете трябва да бъдат предпазливи към всеки доктор, който препоръчва обрязване преди да е опитал по-консервативно лечение.

Объркани/невежи доктори:

Защо тогава повечето от докторите ни са объркани или невежи по отношение на нормалното развитие на препуциума? Този въпрос има няколко отговора. Първо, ако вземем предвид препоръките на ААП (Американската академия по педиатрия), чак в началото на 90-те години ААП най-накрая започва да предупреждава за вредите от насилственото отдръпване и очертава развитието на кожичката на главичката на пениса при „недокоснатото момче”.

Преди това предупреждение от ААП е било широко разпространено схващането, че родителите трябва да отдръпват кожичката на недокоснатите си синове с цел „почистване“. Както можете да си представите, това доведе до много усложнения за тези момченца и резултира в много, иначе ненужни, обрязвания.

На второ място, беше проведено предварително изследване, обхващащо около 300 момчета, с цел да се определи средната възраст, на която препуциума започва да се отдръпва свободно. Това проучване е заключило, че на три години при повечето момчета започва да се наблюдава отдръпване на препуциума. Това неактуално изследване постави краен срок за отдръпването в умовете на медицинските професионалисти. Последващо изследване на хиляди момчета заключи, че всъщност, само 50% от момчетата могат да отдръпват препуциума си до навършване на десетгодишна възраст. Много лекари, незапознати с най-новото проучване, все още оперират водени от погрешната информация от предходното изследване. Трето, развитието на препуциума не се преподава в медицинските учебни заведения. Не се води дискусия за това как е структуриран препуциума, как се изменя по време на детството и за това какви са неговите предпазни и сензорни функции. По същество, единственото нещо, което учат студентите по медицина е как да ампутират препуциум. Някои студенти по медицина може и да научат за състоянието фимоза, но те не са информирани, че това се отнася само за възрастни мъже, тъй като детския препуциум е създаден да бъде стегнат. Факт е, че американската медицинска професия е отрязала толкова препуциуми през последното столетие, че докторите рядко, ако изобщо някога, са виждали недокоснато момче и са загубили основата на познанието за диагностицирането и лечението. Сега специалистите оперират в информационен вакуум или дори по-зле, в среда на погрешна информираност. И докато нивата на обрязване на национално равнище са спаднали драстично, недокоснатите момчета навсякъде страдат от последиците от широко разпространеното незнание относно препуциума сред лицата, които практикуват медицинската професия. Всяка година хиляди недокоснати момчета между две и повече години ненужно се обрязват от ръцете на погрешно информирани здравни специалисти. Образованието на родители, лекари и бъдещи медици е съществена стъпка към поправянето  на  този проблем. https://pippilotamentolka.wordpress.com/2011/01/17/phimosa/

 

 1. Avatar
  Иванова

  Д-р Марио,
  А има ли хомеопатични лекарства, които могат да подпомогнат процеса на освобождаване на перпециума? Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Имате в предвид ефекта на пигмалиона?
   Да , ако хомеопата уцели медикамент – тип човек, то много неща могат да се разкрият от вас.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Здравейте!

  Оригиналната статия е публикувана в http://www.drmomma.org. С изричното позволение на авторите, съм направила български превод и публикувала в блога си под съответния Creative Commons лиценз. Следва да посочите коректния източник и линк към него, а именно: https://pippilotamentolka.wordpress.com/2011/01/17/phimosa/
  Предварително благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Благодаря за уточнението


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. Кристина

  Дали това се отнася и за синехиите при момичетата,че е физиологично да има това слепване на малките лабий което също предпазва от инфекций?То също изчезва спонтанно през пубертета.А в момента всички гинеколози препоръчват да се „отлепят“ устните механично.И двете ми дъщери бяха със синехия.Тази статия потвърди някои от моите съмнения….

 4. Mario Janakiev

  Здравейте Кристина,
  Напълно сте прави.
  Синехиите при момичетата в повечето случаи са физиологични.
  Не трябва да се пипат.
  Скоро имах случай на момиченце, което трябваше да посещава гинеколога в месеца два пъти за да „ги отлепват“.


  Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 5. Кристина

  Потвърдихте мойте опасение ако бях прочела статията 2 месеца по рано щях да си спестя много на себе си и на децата си.Благодаря д-р Янакиев.Поздрави

 6. Мирена Тенекеджиева

  Здравейте, Д-р Марио!
  Синът ми е на 4 г и още не е отлепена кожичката. Дори мога да кажа, че при издърпване по време на измиване се отваря малка дупчица, а до скоро беше кожичка събрана на върха на главичката. Започнах да се успокоявам, че отлепването бавно започва. Тази вечер синът ми обясни по“детски“, че на градината докато е спял пишлето го е боляло. Също и че сега като се мие при забелване пак го боли. Стори ми се, че видях по кожичката розови резки, но той започна да се дърпа и не настоях, за да не го стресирам. Единственото, което успях е да облея кожата с риванол.
  Какво е мнението ви? Нормална ли е тази болка? Тя досега е била при възбудено състояние след сън и то невинаги.
  Личната ми лекарка отдавна ни предлага направление за хирург, но аз все се надявам нещата от самосебе си да се оправят.

  Поздрави
  Мирена

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мирена,
   Продължете на всяка баня да отлепвате до колкото можете главичката и да си връщате кожичката в първоначалното състояние.
   Може би е леко възпалена главичката.
   Правете бани с Тетра и може да мажете с крем Гентамицин.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 7. Деница

  Здравейте, др Янакиев,
  Синът ми е на 2 години и 2 месеца и от около месец забелязах от двете страни на пениса събрала се смегма-като две малки торбички. Няма болка, нито е зачервено, пенисът не е забелен. Всеки ден по време на баня издърпваме кожичкана, доколкото е възможно без напъване.
  Бях много спокойна като прочетох статията Ви, но днес посетих личния лекар-той се консултира по телефона с уролог и изписаха антибиотик за предпазване от инфекция и уж можело Смегмата да се махне сама.
  Предвид, че детето няма болка и зачервяване хич не ми се исща антибиотик или някакви интервенции. Моля Ви, за съвет, какво да направя и има ли хомеопатичен продукт, който да спомогне за премахване на смегмата.
  Хиляди благодарности!
  С уважение,
  Деница

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Деница,
   Най-добре е да ползвате локален антибиотик . Той няма да навреди на детето.
   Трябва в тази възраст при всяка баня да оголвате по малко пениса.
   За смегмата не се притеснявайте.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 8. Деница Генова

  Благодаря, доктор Янакиев!

  Винаги отзивчивм точен и ясен! 🙂

  Хубав ден,
  Деница

 9. Ванина Карали

  Здравейте, д-р Марио,

  Днес момчето ми на 2г и 11 месеца за първи път се оплака, че го боли пишлето. Не е забелван до момента. Измих му пишлето и видях, че се беше отделила смегма с неприятен мирис. Почистих я с пръст и му сложих компрес с риванол. Трябва ли да се притеснявам, ако оплакванията на детето продължат? Нормално ли е при излизането на смегмата да се получи зачервяване на пишлето и изпитване на дискомфорт и дразнене при детето?
  Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ванина,
   Не се притеснявайте. Можете да мажете с Гентамицин.
   Прочетете повече в книгата „От Нула“ .
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 10. Габриела

  Здравейте, доктор Янакиев! Синът ми е вече на 7 г. Но с баба му спорим за това забелване на пишлето на децата. Нужно ли е? Личната лекарка, бабите и дядовците, че и татко му казват, че е задължително. Само аз съм на мнение, че това ще се оправи в последствие. Не го е боляло, няма зачервяване и т.н. Бихте ли дали мнение, като по-съвременен лекар? Благодаря ви!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Габриела, Нужно е поне 1/3 от главичката да се показва при забелване. Останалата част ще се самоотвори.
   с уважение д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 11. Веселин Цветков

  Д-р Марио, а нормално ли е момче на 14 години да има слепната кожа за пениса, че се притеснявам.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Веселин, По-прецизен отговор ще дадае уролог след преглед.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 12. Йордан

  Здравейте докторе! След гъбична инфекция ми се получи фимоза,ходих на уролог и каза че най-добрия вариант е обрязване… Да ама аз не искам.опитах с крем банивал,10 дни мазах и ефект имаше,кожата се отпусна и главичката започна да се забелва нормално ,но получих лек обрив и го спрях.бихте ли ми препоръчали някакъв мехлем или каквото и да е.фимозата ми е в лек стадии,в не еректирало състояние кожата се забелва без проблем,в ерекция се забелва главичката почти без проблем ,но има леко напрежение, фимозен пръстен има но е много тънък около 0.5 см може и по-малко.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Йордан, не искам да Ви подведа.
   Направете консултация с уролог. сигулно ще се намери и начин да се оправят нещата без операция.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up