Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Играчката, която вече забраняват в училищата

Прочетете  как  да  преодолеем  хиперактивните прояви при децата

618x345

 

Джамини, колички „Мачбокс“, кубчета на Рубик, играчки от шоколадови яйца, фигурки от „Междузвездни войни“, Покемони, картички с футболисти и кечисти, фингърбордове, хекове – играчките, с които хлапетата се забавляват в училищните междучасия сякаш са се променили драстично през годините, но на практика всички те имат няколко общи черти.

Ключът за успеха е следният: играчката трябва да бъде достатъчно малка, за да може да се носи в джоба, да привлича вниманието с новите си функции и да е достатъчно евтина, за да могат родителите да си позволят да я купят на децата си. Още по-добре би било, ако може да се колекционира.

А ето тази играчка не просто отговаря на всички условия, но и за броени седмици се превърна в истински феномен в САЩ и Европа; отскоро – и в България. Интересът към нея е толкова голям, че магазините за детски играчки в няколко страни не могат да наваксат с поръчките. Междувременно десетки училища в Америка и Великобритания наложиха забрана за внасянето й в класните стаи, защото разсейват учениците, а при малко невнимание могат да се окажат опасни.

Наричат го фиджет хенд спинър, а механизмът на действието му е изключително прост. Най-масовият модел представлява пластмасова плочка с вграден сачмен лагер в центъра и три „лъча“ с тежести (обикновено – допълнителни лагери), които поддържат баланса при въртенето около оста.

По-скъпите спинъри са произведени от месинг, мед и неръждаема стомана, като имат най-разнообразни форми – звезди, шурикени, черепи и кости, автомобилни емблеми, зъбчати колела, включително джобни ножчета и т.н. Цените варират от десетина лева за пластмасовите джаджи до 250 долара за най-луксозни комплекти. В YouTube обаче е пълно с упътвания как да си направите сами играчката с подръчни материали – от свински опашки и ластици, до гайки, капачки от Coca-Cola, LED-лампички и запалки…

 

Базовата цел е да задържите спинъра на върха на показалеца си, докато се върти около основния си лагер. При малко повече майсторство можете го подхвърляте от ръка на ръка, да правите комбинирани трикове с крака, да го балансирате върху ръба на бутилка или каквото ви дойде наум.

Принципът на действие на спинъра не се отличава особено от този на пумпала или йойо; можете да играете сами за разтоварване от стреса или да се състезавате с други. Печели този, който успее да го задържи максимално дълго във въртеливо движение или в най-трудна позиция.

 

Спинърът помага за подобряването на ловкостта на децата, но и засилва креативността им. Всеки може сам да си измисли движения или правила за игра. Овладяването на спинъра не е само повод за съревнование в училище – в YouTube вече могат да се намерят десетки клипове с майсторски изпълнения и трикове, както от деца, така и от възрастни фенове на джаджата.

Твърди се, че спинърът е създаден преди около 20 години от американката Катрин Хетингър – инженер-химик по професия, която регистрира патент за парче пластмаса с кръгла форма, подобна на миниатюрно фрисби с издутина в средата, което може се върти около пръста. Нарича го „въртяща се играчка“. Хетингър прави опит да продаде идеята си на Hasbro, но не успява да убеди производителя на играчки, че си струва да инвестират в нейната джаджа. Патентът на Хетингър изтича през 2005 г., без да авторството му бъде подновено.

Десет години по-късно спинърът се превръща в световен хит. Всъщност, с изключение на въртенето, двете играчки нямат почти нищо общо – нито като форма, нито като механизъм.

Производителите на спинърите ги рекламират като устройства, които могат да бъдат полезни за деца с аутизъм, дефицит на вниманието или хиперактивност. До момента обаче няма каквито и да е преки доказателства, които да свързват играчката с положителни ефекти върху подобни случаи. Във всички случаи – спинърът си остава идеално устройство за хората с нетърпеливи пръсти.

Засега в София знаем, че се подават в онлайн-магазина на BezPanika и на площад Славейков. Но ако ви се чака две-три седмици, можете да си поръчате приличен спинър от Amazon или eBay за под 10 долара.

А ако спинърът ви се струва твърде пипкаво или твърде детинско изобретение, можете да пробвате още една играчка – виниловото фиджет кубче с вградени копчета, джойстик, ключове и т.н./уеб кафе

Прочетете  как  да  преодолеем  хиперактивните прояви при децата

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up