Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Пролетни инфекции и хомеопатия

624-400-grip-dete-bolest

 

Ринофарингит____________________________________________________

Allium cepa 9CH

 • Риноконюнктивит, който се усложнява с катарален отит и ларингит .   Обилен, бистър секрет с дразнене на носната лигавица, често кихане. Сълзене, което не дразни очите. Засилване на оплакванията в топло помещение и облекчаване на открито. Ринити, които лесно се разпространяват към ушите, където причиняват значителна болка.

Ferrum phosphoricum 9CH

 • Постепенно начало на вирусната инфекция и неспецифичен катарален синдром. Остър ринофарингит с епистаксис и/или болки в ушите. При прегледа на ушите често се установява хиперемирано тъпанче.

Nux vomica 9 CH

 • Пациентът се оплаква от дразнене в гърлото, главоболие, затопляне на лицето, зиморничавост. Мъчително запушване на носа през нощта, което буди пациента. При събуждане призори се появяват залпови кихавици и воднист течен секрет. Хремата се отключва от излагане на течение, особено ако пациентът е изпотен.

 

Когато ринитът протича основно с усещане за назална обструкция, в зависимост от възрастта на пациента, се препоръчват най-често Sambucus nigra или Sticta pulmonaria.

Sambucus nigra 5-9 CH

 • Често се предписва в кърмаческата и ранната детска

възраст. Основното оплакване е запушен нос с мъчително затруднено дишане и усещане за недостиг на въздух. Често е наличен придружаващ ларингит с пристъпна, задушаваща коклюшоподобна кашлица до цианоза и затруднен инспириум.

Sticta pulmonaria 5-9 CH

 • По-често се предписва при ученици и възрастни. Основният симптом е мъчителна назална обструкция с болка в основата на носа тип „пенсне“. Освен това може да има усещане за дразнене в гърлото и придружаваща суха кашлица.

 

При по-тежко протичане с общи симптоми, фебрилитет и влошаване на състоянието, може да се препоръча лечение с Hepar sulfur calcareum 9CН, Pyrogenium 9CH и Kalium iodatum 9CH.

Hepar sulfuris calcareum 9CH

 • Гноен ринит с жълтеникав или бял секрет, повишена температура. Влошаване от студ.

Kalium iodatum 9 CH

 • Риноконюнктивит с обилни, воднисти или зеленикави,

дразнещи секрети. Усещане за запушен нос въпреки обилната секреция. Тежест и стягаща болка в основата на носа. Хремата се подобрява от топло и се влошава на открито, докато пациентът като цяло се чувства по-зле от

топлото. Eтмоидален, фронтален или максиларен синуит, протичащ с болки в периорбиталната област, фронталните и максиларните синуси. Оток на меките тъкани около очите. Аденовирусен конюнктивит.

Pyrogenium 9CH

 • Септично състояние, при което няма видим фокус на ин-

фекцията.

 

Дразнещата кашлица при ринофарингит често се лекува

трудно с конвенционални лекарства и се поддава изненадващо бързо на лечение с хомеопатични. Най-впечатляващи са резултатите от приложението на Coccus cacti 9СН и Drosera 9-15СН.

Coccus cacti 9СН

 • Ринофарингит, който протича със спастична кашлица по-

ради натрупване на белезникава слуз в носа и фаринкса.

Спастична кашлица с трудна експекторация, която завършва с напъни за повръщане и отделяне на прозрачна жилава слуз. Състоянието на пациента се влошава в топло и задушно помещение и се подобрява на открито и от свеж въздух. Когато кашлицата има същия характер,

но се влошава от свеж въздух, се предпочита Corralium rubrum 5CH 3х5 гранули.

 

Drosera 9-15CH

 • Спастична, пристъпна коклюшоподобна кашлица при сравнително слабо изразена инспираторна диспнея, без прояви на дихателна недостатъчност. Кашлицата се влошава при лягане, след полунощ и от топло и се подобрява от свеж въздух. Подобна кашлица се развива най-често при аденовирусни ринофарингити, коклюш и паракоклюш.

 

СИНУИТИ_______________________________________________________

Ако симптомите на острата вирусна инфекция не се подобрява или дори се влошава след десетия ден от началото на заболяването, се подозира развитието на остър бактериален синуит. Показателна за синуит е появата на едностранна лицева болка на фона на гноевидна секреция от носа. При остър фронтален синуит болката в челото се усилва при навеждане на главата напред. Няма доказателства, че симптоматичното лечение на вирусния риносинуит намалява честотата на бактериалния синуит.

Хомеопатично лечение при остър синуит

Хомеопатичното лечение се провежда най-често паралелно с конвенционалното антибиотично лечение. Лекарствата се подбират според локализацията на основното оплакване и характера на секрета. При фронтален синуит лекарство на избор е Kalium bichromicum 9СН, при максиларен синуит се предпочита Mezereum 9СН, а при етмоидален синуит – Hydrastis canadensis 9СН. Съответният медикамент се изписва често в комбинация с Hepar sulfuris calcareum 9CH.

Kalium bichromicum 9CH

 • Ринит с гъсти, жълто-зелени секрети, залепващи като тапи и с неприятна миризма. Фронтален синуит с пунктиформена болка над синуса и гъсти жълтозелени вискозни секрет

 

Mezereum 9СН

 • Максиларен синуит с болки в лицевите кости.

Hydrastis canadensis 9СН

 • Ринит и етмоидален синуит с жълтеникава слузно-гнойна

секреция и задно стичане.

 

ТОНЗИЛОФАРИНГИТИ______________________________________________

Тонзилитите и тонзилофарингитите заемат около 30% от всички случаи на инфекции на горните дихателни пътища в различните възрастови групи. Най-честите причинители на тонзилофарингитите са различни вируси (аденовируси, коронавируси, RS-вируси, коксакивируси, Epstein-Barr вирус

[EBV] и др.).  Второто място по честота като етиология заемат β – хемолитичните стрептококи група A (Streptococcus pyogenes.) Поради увеличаващата се бактериална резистентност към антибиотици,съвременните препоръки са да се избягва изписването на антибиотик единствено на базата на анамнеза и физикален преглед, без доказване на стрептококова или друга бактериална етиология.

 

Хомеопатично лечение при остър тонзилофарингит

Хомеопатичното лечение позволява бързо и ефикасно облекчаване на симптомите на тонзилита като се прилага самостоятелно (при вирусните тонзилити) или като терапия, допълваща конвенционалния подход (при бакетриални тонзилити). При неясна етиология хомеопатичното лечение

позволява да се изчакат резултатите от микробиологичното изследване. Хомеопатията заема особено място при терапията на бременни и кърмещи жени, пациенти с алергии и малки деца, при които приложението на конвенционални медикаменти е силно ограничено.

Когато тонзилофарингитът е катарален, се препоръчва

избор между медикаментите Apis mellifica 15-30СН, Arum

triphyllum 9CH, Belladonna 9-15СН и Phytolacca decandra

9СН.

 

Apis mellifica 15-30 CH

 • Бледорозови и оточни фаринкс и тонзили. Увулата също

е оточна и виси като мехурче, пълно с вода. Липса на жажда. Облекчение от прием на студени течности.

Arum triphyllum 9CH

 • Остро възпаление на горните дихателни пътища, протичащо със засягане на лимфния апарат в носоглътката и шийната област, което води до обструкция в носоглътката и пълно блокиране на носното дишане. Значително увеличение на субмандибуларните лимфни възли и

лимфния апарат на гърлото. Напукани устни със забелване на кожички. Ягодов език. Оскъдна водниста или слузна секреция от носа. Дрезгав битонален глас.

Belladonna 9–15 CH

 • Катарално възпаление със силно хиперемирани фаринкс

и тонзили. Лигавиците са сухи и пациентът изпитва жажда. Облекчение настъпва от прием на топли течности. Температурната крива е вълнообразна, достигаща и надвишаваща в пиковете 39⁰ C.

Phytolacca decandra 9 СН

 • Тъмночервен фаринкс и тонзили, с подчертано зачервяване на небните дъги.Увеличени и болезнени подчелюстни лимфни възли. Усещане за чуждо тяло в гърлото и болка при преглъщане, с ирадиация към основата на езика, ушите и шията.

При гнойна ангина с влошено общо състояние системно се предписва комбинация от Pyrogenium 9 CH и Hepar sulfur 9-15 CH, като тя често придружава подходящата емпирична антибиотична терапия до получаване на резултатите от микробиологичното изследване на гърления секрет.

При лакунарна гнойна ангина се добавя Mercurius solubilis 9СН, а при съмнение за мононуклеоза лекарството за избор е Ailanthus glandulosa 9CH.

Hepar sulfuris calcareum 15CH

 • Фоликуларен тонзилит с бели или бледожълтеникави гнойни налепи. Болка поради усещане за забита кост, трънче или треска в гърлото. Болката при преглъщане ирадиира от гърлото към ушите.

Ailanthus glandulosa 9СН

 • Пациентът е в увредено общо състояние – в прострация

и с висока температура. Тонзилите са уголемени, с лакунарен ексудат, псевдомембрани и тенденция към некроза. Подобна картина се наблюдава освен при бактериални ангини, така също при инфекциозна мононуклеоза.

Mercurius solubilis 9 СН

 • Общото състояние на пациента е влошено. Пациентът

поддържа постоянно висока температура, като се влошава през нощта, когато се поти и преоблича по няколко пъти. Оточни, хиперемирани тонзили с гнойни налепи. При прегледа прави впечатление големият, разстлан език на пациента с отпечатъци от зъбите по него, зловонния дъх от устата.

 

ЛАРИНГОТРАХЕИТ_________________________________________________

При децата между 2 и 5 години най-честите причинители на ларинготрахеит са парагрипните вируси. Заболяването протича с катарален синдром, изразен с мъчителна, суха дразнеща (ларингеална) кашлица. Болестта понякога протича тежко – с внезапна поява на нощен задух, затруднен  инспириум и дразнеща кашлица. Детето се събужда изплашено, възбудено, поема мъчително въздух. При прегледа могат да се установят инспираторен стридор, цианоза, югуларен или интеркостален тираж, набъбнали шийни вени.

При по-големите деца и възрастните катаралният синдром е по-леко изразен и се наблюдава лека кашлица и субфебрилитет, прояви на леко респираторно заболяване. При възрастните често единствен симптом на заболяването остава  промяна или загуба на гласа. При възрастни и при тежко  изразена дисфония се подозира бактериален причинител

(Moraxella catarrhalis и/или Haemophilus influenzae)

. Въпреки  тази вероятност, рутинното изписване на антибиотици ,антихистамини и кортикостероиди не се препоръчва.

 

Хомеопатично лечение

При малките деца, страдащи от вирусен ларинготрахеит най-често се предписват Aconitum napellus 15-30СН, Spongia tosta 9-15СН и Sambucus nigra 9СН. Често лечението започва с Aconitun napellus и Spongia tosta и продължава с Hepar sulfuris calcareum 9-15СН. При битонален глас има показания за изписване на Arum triphyllum (виж Хомеопатично лечение на тонзилофарингити). Медикаментите се назначават през 10-15 минути, като приемите се разреждат постепенно при подобрение.

Aconitum napellus 15-30CH

 • Брутално покачване на температурата над 39⁰ C, което се развива към полунощ. Кожата на пациента е суха и топла.

Самият пациент е неспокоен, тревожен. Ларинготрахеитът се изявява с пристъпна инспираторна диспнея и крупозна кашлица.

Spongia tosta 9-15СН

 • Внезапно настъпваща около полунощ суха, свиркаща, ларингеална кашлица, напомняща рязане на дъска с трион. Температурата може да не е повишена.

Hepar sulfuris calcareum 9-15CH

 • Ларинготрахеит, който протича със сутрешно покачване на температурата и усещане за забито трънче или треска в ларинкса.

Sambucus nigra 9CH

 • Предписва се по-често при кърмачета и малки деца. Суха

хрема с пълна назална обструкция. Стридорозен ларингит с пристъпна, задушаваща кашлица, завършваща с цианозиране. Задух от ларингеален произход с нормален инспириум и свиркащи хрипове при експириум. Обилно изпотяване само докато пациентът е буден. Изпотяването изчезва, когато болният отново заспи. (За сравение при Calcarea carbonica и Pulsatilla е налице обилно изпотяване по време на сън.)

 

ОТИТИ___________________________________________________________

Около 30-40% от децата, боледуващи от дихателна инфекция, причинена от RS-вирус, аденовирус или грипен вирус, развиват среден отит. Най-честите бактериални причинители са S. pneumoniae. След въвеждането на имунизацията против пневмококи нараства честотата на отита, причи-

нен от нетипируеми H. influenzae и от M. catarrhalis. Показания

за изписване на антибиотици преди установяване на микробиологичния причинител са:

 • Деца < 6 м. възраст, ако боледуват от двустранен среден

отит или при едностранен среден отит с тежко протичане

 • Деца от 6 м. до 2 г., ако боледуват от двустранен среден

отит с умерено тежко протичане

 • Липса на ефект от симптоматично лечение за 48-72 часа

Хомеопатично лечение

В научната литература има немалко проучвания и метаанализи на проучвания за приложението на хомеопатичните лекарства при среден отит с позитивно мнение относно ефективността на хомеопатията при среден отит.

При повишен риск от развитие на среден отит, при първите симптоми на неразположение (хрема, запушен нос, лека болка в ухото) се изписват:

Oscillococcinum® в дозировка 3 пъти по един флакон за

първите 2 дни от боледуването.

Aviaire 15 СН – в дозировка от 10 гранули, приети еднократно, възможно най-рано.

Allium cepa 9CH – при ринити, които лесно се разпространяват към ушите, където причиняват значителна болка.

(виж „Риносинуити“)

При остър среден отит с неясно начало може да се приложи комбинация от Belladonna 9 CH, Capsicum annuum 5-9 CH и Ferrum phosphoricum 9 CH. Обикновено тази комбинация се препоръчва при начален отит, който се развива в кърмаческата възраст.

Belladonna 9-15 СН

 • Внезапно начало с висока, конфлуираща температура.

Лицето на пациента е силно зачервено, болката в ухото е пулсираща. Има обилно изпотяване, мидриаза, фотофобия, обща хиперестезия. При преглед се наблюдава изразена хиперемия на тъпанчето с или без бомбаж.

Capsicum annuum 5-9 СH

 • Оталгия с парещи болки в областта на възпаленото ухо с

ирадиация към мастоидния израстък. Болка в ухото „като от удар“. Хиперемия на тъпанчевата мембрана. Болка при настиск в областта на мастоидния израстък.

Ferrum phosphoricum 9 СН

 • При постепенно начало, фебрилитет до 38.5° C, зачервени бузи. При преглед тъпанчето е хиперемирано с подчертани кръвоносни съдове.

При вече налично гнойно възпаление на средното ухо към антибиотика се добавя Hepar sulfuris calcareum 15-30 CH по 5 гранули няколко пъти дневно./ д-р Иван Енев, д-р Зорка Угринова

 1. Avatar

  Здр.доктор Марио аз съм на 35 години имам такъв проблем горе долу от 1г.болки в носа и около носа -лицевите кости,понякога изпитвам болка и в горната челюст ужасно и постоянно парене все едно в носа имам рана и сухота в носа.Няма стичане на секрет но изпитвам мн.често да си изчиствам носа въпреки че нямам секрети.Лигавицата вътре в носа ми е мн.зачервен.Направиха ми скенер там пише хипертрофичен ринит каза ха че не е опасно и нищо не ми изписаха само синуит форте 3по 1.От вашата статия прецених че може да приемам и стикта пулмонария.Правилно ли мисля и в каква разрядка или Нещо друго трябва да приемам?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Меги,
   Да, приемете тази схема :
   –Рута гравеоленс 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   –Стикта пулмунария 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Здравейте д-р Янакиев,
  синът ми е на 4 и половина години и тежи 20кг, в началото на зимата се разболя и в рамките на един месец пихме 3 антибиотика.Направи бронхит,след това стрептококова инфекция и така се наложи да го спрем от детска градина за два месеца.В момента е добре, но имаме проблем със задна хрема, уголемени сливици и запушен нос. Направихме консултация с УНГ и каза, че е алергичен ринит и фарингит.За трета сливица не каза нищо, понеже трудно го прегледа, детето отказа да си отвори устата.Не кашля, носът е леко запушен без секрети, само ако реве изтичат малко бистри сополи,задната стена на гърлото не е гладка, забелязвам малки подутинки, като възелчета не знам дали успях да обясня и вечер леко похърква,ако лежи по гръб. Молбата ми е да ни препоръчате хомеопатични продукти, които помагат при уголемени сливици и задна хрема. Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мели,
   Първо давайте за 14 дни Калиум сулфурикум 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   След това ще направим имуностимулираща схема.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. Здравейте, д-р Марио! Дъщеря ми е на 2,6г и от около 2 месеца е носител на стрептококус пиогенес в гърлото. казвам носител, защото няма абсолютно никаква симптоматика, детето е в чудесно здраве. Опитахме да ги лекуваме с хомеопатия, но за съжаление изписаната ни схема се оказа неуспешна. Въпросът ми е при положение, че е само носителство и не се касае за заболяване, необходимо ли е да се лекуват и ако да, може ли да цитирате препарати, от които евентуално биха се повлияли? Не ми се иска да давам антибиотик. Другият ми въпрос е докато бъдат излекувани, дали могат да нанесат някакви поражения на организма предвид това, че детето е носител от около 2 месеца? Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мими,
   Не е нужно винаги да се лекува носителството.
   Няма опасност от поражения.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. Здравейте Д-р Янакиев!
  Синът ми е на 1г.3мес.и от месец и половина е с кашлица която е най-често през нощта ,а понякога и по време на следобедният сън,но е само докато спи.Кашля като на пристъп 10-20 пъти един след друг след което се спира.Този пристъп се повтаря един или два пъти. Може да прокашля и като се събуди на сутринта 2-3пъти.През деня е спокоен и не кашля.Немога да определя вида на кашлицата ту е суха ,ту влажна.Нослето е сухо,но често има корички или лепкаво зеленикаво сополче,който почиствам.
  Започнах да давам Ксизал вечер по 5капки и впръсквам в нослето с морска и сребърна вода по препоръка на педиатърът ни.Но без особен ефект.Взехме секрет за микробиология: нослето-кандида и мораксела значително количество ,гърлото- чисто.
  Педиатърът предниса първо 5 дни Монилиа албиканс 15ch по 5 гранулки,а след това антибиотик Цилоксан за 7дни.
  Какво е вашето мнение за лечение и какво ще препоръчате вие.Благодаря!

 5. Гинка Митова

  Здравейте,д-р Янакиев,

  На 48 г. съм.Страдам от чести проблеми с гърлото, но напоследък усещам пареща болка и в гърдите, общо неразположение и тежест. От седмица се чувствам така – като пред разболяване. Започнах пррди ден прием на Изопринозин.
  Моля ви, предложете ми хомеопатична схема на лечение.
  Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Гинка,
   Започнете да приемате Бриония 15 сн – 2 пъти по 5 гран. и Игнатия 15 сн – 2 пъти по 5 гран. Добре е да се консултирате и с кардиолог.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 6. Здравейте д-р Янакиев,
  Детето ми е на 1год. и от една седмица е с упорита,прозрачна ,течаща хрема.Водих го на лекар,няма нищо притеснително,вероятно излиза ниво зъбче.Предписаха ни чести промивки и Вит Ц,алиум цепа 3*5гранулки.Три дена давах алиум цепа 15ch.Вече седмица продължава тази упорита хрема.Моля за съвет.Благодаря предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ина,
   Впръсквайте в нослето Грип стоп спрей – 3 пъти по 1 впр., и давайте сироп д-р Марио Имунокидс – 2 пъти по 2,5 мл., заменете Алиум цепа с Калиум бихромикум 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 7. Мариета Мичев

  Здравейте, докторе,
  Дъщеря ми е на 1 годинка и ни намериха морахела катархалис в нослето -значително.
  Дадохс ни 10 дни ципофлоксацин в ноСа и ферум фосфорукум 15ch 2 пъти на ден по 5 гранули и инфлуцид 4 пъти по 1 таблетка.
  Сле което ни казаха бронхоеаксом да давам прахчета всеки ден за 1 месец, защото септемвти тръгва на ясла.
  Проблемът е, че след лечението тръгнаха сополки и нз дали бронхо ваксома е удачен за нейната възраст и ако е не е ли по-добре непосредствено преди градинатс?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мариета,
   Първо искам да ви споделя, че наличието на Мораксела в носен секрет нищо не означава. Няма нужда да се води борба с него.
   Абсолютно ще сгрешите , когато ще пуснете детето на такава малка възрас на ясла. Обсъдете с бащата друг план за гледането на детето до 3 години.
   В противен случай – ще бъдете от болест в болест.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 8. Димитър Митев

  Здравейте д-р Янакиев,
  На 37 години съм, от около година имам жълтеникав секрет стичащ се в гърлото ми (без да ми е запушен носа), а от един месец брадата ми започна да оредява в кръгова форма и се наложи да пусна някои изледвания за наличие на инфекция. В носния секрет излезе наличие на Moraxella catarrhalis. Преди да прибегна към анитбиотично лечение искам да пробвам с хомеопатия, можете ли да ми препоръчате какво да вземам, за да се преборя с тази бактерия?
  Благодаря ви предварително

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Димитър,
   Според мен трябва да се преборим срещу инфекцията, която причинява тези секрети. Трябва да подсилим имунитета.
   препоръчвам :
   ИмуноБуст – по 10 мл. на ден.
   –Сулфур 30 сн – по 5 гран. на ден.
   За два месеца.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 9. Хриси

  Здравейте д-р Янакиев,
  На 36 години съм,на 15.05.2019г ми се подуха слюнчените жлези под брадичката и до лявото ухо.Излязоха ми афти в устата. Пих Изопринозин, Витамин Ц и Биогая за устната кухина. Мина ми и една седмица след излекуването, отново ми излязоха афти в устата. Взеха ми секрет от гърлото – нищо не се изолира и от афтите – откриха Moraxella catarrhalis.Изписаха ми антибиотик за 7 дена, не ми минаха афтите.
  Моля Ви, помогнете ми.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Хриси,
   Не е причина наличието на бактерия Мораксела , а силно снижения Ви имунитет.
   Препоръчвам Ви тази схема за 2 месеца 7
   – Рус токсикодендрон 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   – Меркуриус солубилис 30 сн – по 5 гран. на ден.
   сироп ИмуноБуст – по 10 мл. на ден.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 10. Жулиета

  Здравейте д-р Янакиев! От известно време синът ми много киха и има хрема водниста, бистър секрет и запушен носле особено през нощта.Живеем в Дания и тук направо се смята за нормални тези алергии. Имаме час за преглед на 16ти юли (всъщност за предполагаема сколиоза..забелязах че започва да се изкривява) но ето сега и друг проблем. Синът ми е на 7г и е много висок за възрастта си отговаря на 9-10г. Досега не е боледувал не е пил изобщо лекарства единствено нурофенили панодил и то много рядко. Давала съм предимно хомеопатия и шуслерови соли. Сега съм много притеснена понеже сякаш тръгва по моите стъпки. Аз като малка имах сколиоза (не знам дали може да прогресира като възрастен но след раждането имам постоянни болки в гърба) Имам и алергии към прах, мухъл, полен, и косми на кучета и котки. От 2 г имам почти постоянен ринит хрема и ме сърбят очите. Пробвах да се самолекувам с хомеопатия но не по стигнах ефект и се принудих да започна антихистамин колкото и да не ми се искаше. Ползвам и помпичка салбутамол от време на време. Астма имах от 2г възраст която към 20г възраст излекувах с хомеопатия и около 20г нямах проблеми. Но ето че от 2-3 г отново се започна. Притеснявам се за детето ми и не знам какво да предприема, с какво да му помогна? Поздрави!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Жулиета,
   За сина ви препоръчвам тази двумесечна схема :
   – нукс вомика 15 3 пъти по 5 гран.
   – Калкарея фосфорика 30 сн – по 5 гран.
   ИмуноКидс – 2 пъти по 5 мл.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Жулиета

    Много ви благодаря! А как бих могла да поръчам сиропа т.к живеем в Дания? Бих искала да поръчам и книгите ви. Още един въпрос в момента имам нукс вомика 9 мога ли да дам от нея докато поръчам нукс вомика 15?

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Жулиета, Използвайте Нукс вомика 9 сн.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   2. Жулиета

    Извинявам се още нещо тук няма хомеопатия на боарон имаме в Д потенции. Дали мога да взема в д потенция и кои номера или да търся начин от бг да ги поръчвам https://www.apo-rot.dk/index_search.html;jsessionid=35C1AB153ED062E319A3A0853A92FFD7.tcn-6?_formname=searchform&_errorpage=%2Findex_products.html&_command=SearchReroute&_validation=-2030832357&_filtersmartsearch=x&_filteronlyInMenu=x&_filterwithTier=x&_filternolimits=x&_filterktext=Nux+vomica

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Жулиета, В д потенция използвайте 30 Д.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 11. Жулиета

  Много ви благодаря! А как бих могла да поръчам сиропа т.к живеем в Дания? Бих искала да поръчам и книгите ви

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Жулиета,
   Благодаря за интереса.
   Всички, които са от чужбина поръчват продуктите чрез тяхни близки в България и те им ги изпращат.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 12. Мариана

  Здравейте, Д-р Янакиев!

  Дъщеря ми, която е на 2 години от 2 седмици е със зелени сополи. Направихме изследване на носен и гърлен секрет и резултатите показват,че има бактерия streptococcus pneumoniе масово в нослето. Детето няма никакви други оплавкания, освен секретите в носа. На база направената антибиограма е назначено лечение с капки Цилоксан за 7-10 дни. Педиатъра на детето не работи/ изписва хомеопатия. Бих ли могла в допълнение да давам някакъв хомеопатичен продукт, който да подпомогне справянето с тази бактерия? Ако да, моля препоръчайте ми прием.

  С цел подсилване на имунната система започнах да давам ежедневно течна коластра на Абофарма, защото имам съмнения ,че точно заради слабият имунитет организмът на детето не може да се справи с тези бактерии, които реално ни заобикалят навсякъде.

  Предварително ви благодаря за отговора!

  С Уважение,
  Мариана

  1. Mario Janakiev

   Здравейте мариана,
   Започнете да давате на детето тази схема:
   –Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   –Пулсатила 30 сн – по 5 гран вечер.
   ИмуноКидс – 2 пъти по 3 мл.
   хепар сулфур се дава 10 дни до пресъхване на секретите. А другите два медикамента – 2 месеца за имунитета.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 13. Жулиета

  Здравейте отново! Поръчах и хомеопатията и сиропите от бг но докато ми ги пратят ще отнеме може и 2 седмици затова търся и тук при нас,но не мога да намеря Калкареа фосфорика изобщо може би неправилно пиша. Бихте ли ми написали латинското наименование на Калкареа фосфорика? Благодаря ви отново
  И да попитам за колко време бихме могли да имаме подобрение със алергията. От вчера давам нукс вомика предполагам че е много рано за някакво подобрение
  Благодаря отново

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Жулиета,
   Calcarea phosphorica се изписва.
   По-бавно действат хомеопатичните.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

    1. Mario Janakiev

     Радвам се Жулиета…


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 14. Здравейте др.Марио, скоро дъщеря ми изкара варицела след което веднага започна да кашля вече повече от седмица. През деня няма проблем, кашлицата е само вечер след като заспи. Лекарката ни каза че вече и гърлото е червено и ни изпрати на гърлен секрет – излезе Haemophilus influenzae. Изписа ни антибиотик, Какво ще ме посъветва те можем ли да се преборим със ситуацията без него. Симптомите са същите – носът е запушен но няма секрет, гърлото червено, но през деня не кашля, само през нощта кашля Мъчителна суха кашлица
  Благодаря Ви предварително

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Татяна, Варицелата е активирала третата сливица.
   Трябва да се повиши имунитета и да се намали секрецията на третата сливица.
   Не разбрах на каква възраст е детето.
   Почнете да давате Калиум сулфурикум 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   сироп ИмуноКидс
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 15. Юлияна

  Здравейте д-р Янакиев,сина ми 2г. и 1 м./беше с жълтеникав секрет в носа, от който и кашляше. След изследвне, носния секрет излезе наличие на Moraxella catarrhalis.Лекуваме от 3 дни с Левофлоксан 5 млг.На четвъртия ден се появиха обилни сополи и хрема със запушен нос. Незнам, алергия ли разви от този антибиотик. Моля помогнете и дайте съвет да излекуваме детето! Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Юлияна, Не е алергия а обилния секрет е благоприятен ефект.
   Ето една сехма за преодоляване на секретите:
   –Сулфур йодатум 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   –Алиум цепа 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   сироп ИмуноКидс – 2 пъти по 3 мл.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 16. Цветанка

  Здравейте, Д-р Янакиев!
  Дъщеря ми е на 7,5 годин, 23 кг. От началото на месец Юни започна да покашля и да има хрема. Не обърнахме много внимание, защото кашлицата не беше постоянна, но след като продължи повече от един месец и се появиха белезникаво-зелени гъсти храчки след като се изкашля, пуснахме носен и гърлен секрет. Изследванията от носния секрет излезе Streptococcus pneumoniae, доктор УНС изписа 10 дни Алгментин и капки за нос Гентазон. След изпиване на антибиотика нямаше абсолютно никаква промяна на кашлицата, храчките и сополите. От две седмици започнах да капя сребърна вода в носа три пъти на ден и сребърна вода да пие, както и Sreptococcinum 15CH и Mercurius solubilis 30 CH и двете по 2х5гр (сутрин и вечер) – пак няма подобрение.
  Моля ви, кажете какво мога да и дам за тези Streptococcus pneumoniae, не ми се иска пак да пие антибиотик, при условие, че първият не подейства въобще.
  Благодаря Ви предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Цветанка,
   не е проблем изолирането на тази бактерия.
   Трябва да се изчистят секретите.
   Препоръчвам Тази схема:
   – Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   –Пулсатила 30 сн – по 5 гран. вечер.
   сироп Имунокидс -2 пъти по 5 мл.
   –спрей за нос Фитолор хипертоник
   С уважение д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 17. Цветанка

  Здравейте, д-р Янакиев!
  Аз съм на 41 години и от 3 месеца имам упорита задна хрема, придружена със сутрешна кашлица със гъсти зелени храчки.
  Често имам болки в гърлото и по сливиците имам тапи, оправям гърлото и след 1-2 седмици пак се повтаря. Задната хрема и зелените храчки те са си постоянни. Предполагам болките в гърлото и тапите са свързани със задната хрема.
  Пих антибиотик не подейства, капах си в носа какво ли не и това не подейства.
  Моля, кажете с какво мога да ги преборя, не ми се иска пак да пия антибиотик.
  Благодаря предварително!

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up