Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

ЕТО 5 НАЧИНА, ЗА ДА СЕ ЗАЩИТИТЕ ОТ КЪРЛЕЖИ!

0000341369-article2

Разходките сред природата или в парка, особено в топло време, са нещо приятно и полезно за всички ни. Но трябва да имаме предвид опасността от паразитите, които се разпространяват най-вече по тези места. Ето няколко способа, чрез които да се предпазите от опасните кърлежи.

1. Кърлежите не обитават всяка трева и гора. Знаейки това, може да избегнете срещата с тях, като не влизате в дълбоки треви и храсти. Освен това, те предпочитат тревите и храстите в широколистни, а не в иглолистни гори.

2. Най-доброто облекло, което може да изберете за излета, е тънка риза с дълги ръкави и тънък, но дълъг панталон. Добре е дрехите да бъдат в светли цветове, за да може възможно най-бързо да забележите нежелания гост по тях.

3. При никакви обстоятелства не излизайте навън без шапка. Косата е идеална среда за забиване на кърлеж. Най-добре ще е за всеки случай след разходката да проверите областта зад ушите и врата, които не се покриват от шапката.

4. Преди да излезете, нанесете на кожата си специален репелент, който ще ви защити от хапещи, жилещи насекоми, както и кърлежи. Такъв препарат може да си направите и сами, като прибавите към слънцезащитния си крем няколко капки евкалипт (масло или спирт). Неговата миризма отблъсква кърлежите

5. Всеки път, като се приберете от разходка, внимателно огледайте своето тяло и телата на всички от семейството си. Най-уязвими на ухапване и забиване на кърлеж са сгъвките на коленете, слабините, кръста, гърдите, подмишниците, ушите и шията.

6.Симптомите  за  които  трябва  да  следим  един  месец    след  ухапване  от  кърлеж  са – висока  температура, обриви  и  уголемени  лимфни  възли.

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up