Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Експерти посочиха най-лошите и най-добрите дни за раждане

20151206.sqzjzhrsup

Изследване, проведено от специалисти от Кралския колеж на Лондон, е установило най-добрите и най-лошите дни за раждане в болница. Изводите на експертите са публикувани в списание BMJ. Медиците смятат, че смъртността при новородените деца зависи от това в кой ден от седмицата са се появили на бял свят.

Учените са анализирали данни от ражданията на повече от 1,3 милиона бебета. В заключение те правят извода, че на раждането може да повлияе т.нар. „ефект на почивния ден”. Той според учените е обусловен от особеностите на работата в медицинските учреждения и човешката психика.

Ето защо да се ражда през уикенда и в понеделник е много по-тежко и опасно отколкото през останалите дни на седмицата. „Повишава се рискът бебенцата да се заразят от някаква инфекция или да умрат. Голям е рискът от инфекция и за майката”, обясняват експертите.

„През почивните дни в болниците обикновено персоналът е в намален състав, а медицинските служители са в по-отпуснато състояние в сравнение с делничните дни. Дори и да са дежурни работоспособността им не може да достигне нивото от средата на седмицата”, пишат учените. /Блиц

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up