Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Д-р Панайотов предупреди от Германия: Тя иде отново! Спомнете си как 10 деца починаха в Сливен през 2009 г. и действайте! l

1515670177-2

 

Дребната шарка идва отново! Може би помните Сливен през 2009 година, когато починаха 10 деца! Да не го допускаме пак! Заведете детето си при личния лекар и направете ваксината! Този призив към родителите в България разпространи в интернет сливенският лекар и ръководител на фондацията „Здравето на ромите“ д-р Стефан Панайотов, информира „Труд“.

Видно от публикацията, апелът си той е отправил от Германия, където в момента пребивава. Повод за реакцията му е епидемията от морбили в Гърция, Сърбия и Македония.

Преди осем години, когато избухна епидемията в ромския кв.“Надежда“ в Сливен, д-р Панайотов бе общопрактикуващ лекар. Той обикаляше евангелските църкви в гетото, където убеждаваше майките да ваксинират децата си. Много често там се налагаше да поставя ваксините.

От края на 2009 до началото на 2010 г. бяха регистрирани над 1500 случая на морбили, 900 пациенти бяха приети в болница. За съжаление, 10 деца починаха от дребна шарка, тъй като те или техните майки не бяха ваксинирани.

С участието на тогавашния областен управител Марин Кавръков бе проведена акция за масова ваксинация, която обхвана 4507 деца.  Засега в Сливен няма регистрирани случаи на морбили – заяви д-р Петя Балулова, директор на РЗИ в областния град.

През 2017 г. здравните инспектори са извършили множество проверки за спазването на имунизационния календар, заболеваемостта се следи стриктно. Въпреки това лекари предупредиха, че болестта е силно заразна и се разпространява бързо.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up