Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Д-р Масларска – Главата на битото бебе беше увеличена с 6 см!

Такава травма би убила възрастен човек на място, твърди специалистката

 

При приемането на 18 април в Неонатологията Никол беше с шест сантиметра увеличение на обиколката на главата вследствие мозъчния оток. За една седмица главичката успя да се прибере в нормалните за възрастта размери. Към момента малката Никол е със стабилни показатели, храни се и има подобрение на рефлексите“, сподели пред БЛИЦ д-р Радка Масларска, завеждащ на Клиниката по неонатология в болница „Токуда”, където от седмица се грижат за пребитото от акушерка в частна болница бебе.„Детето е със здрави органи, с напълно завършени като строеж сърце, бели дробове, много е силно. Травма като неговата би убила възрастен човек на момента, но бебетата са издръжливи заради все още отворените си шевове на черепа”, допълни д-р Масларска.

„Все още е рано да се каже какви дългосрочни поражения може да има тежката черепно-мозъчна травма, нанесена от акушерката Емилия Ковачева в нощта на 18 април. До края на седмицата пеленачето ще бъде подложено на ядрено-магнитен резонанс, за да се изследва централната му нервна система. Моите лични прогнози са за добър изход от положението. Всички полагаме огромни грижи за момиченцето, самото то е силно и ще преодолее травмите. В никакъв случай обаче не забравяме грижите и за другите ни бебета. Такава жестокост за 29 години професионален стаж като неанатолог не съм срещала и се надявам никога повече да не срещна”, оптимист за излизане от критичното състояние на пребитото бебе е д-р Масларска.

Екипът неонатолози и акушерки, приел малката Никол, разказа, че в „Токуда” сигналът за нея се е получил в 19,30 часа на 18 април, когато от частната болница ги потърсили и обяснили, че имат бебе с тежка анемия, че му е направено кръвопреливане, но няма никакво подобрение.

Само 30 минути по-късно Никол вече е била транспортирана в „Токуда”. Според лекарите детето е било неспокойно, плачело е силно, било е пребледняло и е отказвало да се храни.

Медиците наблюдавали затруднено дишане. Когато не плачела, Никол пъшкала и стенела. По думите на д-р Мария Калайджиева, малката не позволявала главата й да бъде прегледана, тъй като плачела много силно при всеки опит за докосване. За това й дали обезболяващи, като още при първия преглед установили признаци на счупване на костите на черепа.

Медиците открили фрактура на дясната черепна кост, оток на меките мозъчни тъкани и начално вклиняване на мозъчните тонзили. Освен това бебето е било с висока температура, достигаща 40 градуса.

Била е свикана лекарска комисия, пред която е представен случая и всички единодушно решили да сезират МВР и отдела за закрила на детето. Според началника на болница „Токуда” д-р Явор Дренски, случилото се е грозно деяние. Той допусна, че акушерката е станала жертва на латентно психическо състояние, което се отключва при силен стрес.

Според Дренски, „стресът при медиците е огромен, заплатите са ниски, а и несигурни. Призовавам държавата да се отнесе отговорно и да намери пари и време, за да успокои системата”.

Люба МОМЧИЛОВА БЛИЦ

  1. Avatar

    Мисля си, че на тая акушерка е платено, за да злепостави болницата, в която работи. Иначе, не може да се обясни тая агресия, нормален човек не може да го направи.

  2. Весела

    Като нищо да се окаже, че точно Токуда са платили на акушерката, за да извърши престъплението, за съжаление бизнеса в България не знае граници. Дано бебето се оправи напълно!

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up