Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Държавата ще плаща за бавачки, може да са бабата и дядото

young mother and her son spend time together

Държавата ще осигурява детегледачи за семейства, чиито деца са останали извън детските градини.

Програмата се реализира с европейски средства и е продължение на предишна такава. „Целта на програмата е да подпомогнем работещи родители, които искат да се върнат на работа, но са възпрепятствани“, заяви  зам.министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в ефира на Нова тв.

Предвидени са около 20 милиона лева за 1500 семейства, като програмата ще осигурява гледачи на деца от 0 до 5 години. Кандидатстването ще може да става и по електронен път, разясни Русинова. Приоритет ще са хора, регистрирани в бюрата по труда, стана още ясно от думите й.   Възнаграждението за детегледачите ще се изчислява на база минимална работна заплата и в зависимост от работното време на родителите. Зорница Русинова не отрече, че предвидените пари за детегледачите могат да не са достатъчни. „Държавата се стреми да покрие минимума“, заяви зам.министърът и допълни, че програмата е приоритетно насочена към самотните родители и хора в неравностойно положение.

При подборът на детегледачите ще се „стимулират“ хора в предпенсионна възраст, също регистрирани в бюрата по-труда. За предпочитане ще бъдат кадри с опит в педагогиката и грижата за хора. Финалната дума при избора на детегледач обаче ще е на семействата.   Бабата или дядото на съответното дете също ще могат да бъдат ангажирани по програмата, потвърди зам.министърът.

Всички участници обаче ще преминават обучение. „Важното е родителите да имат доверие на човека“, заяви Русинова. „Едната баба работи, но другата би било чудесно да си намери работа по този начин“, сподели мнението си младата майка Елена Момчилова. /Блиц

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up