Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Днес е 25 март – Честит Християнски празник Благовещение

На 25 март празнуваме велик християнски празник, който отбелязваме с празнична трапеза и специална храна. Честит Имен Ден!

На 25 март се е случило първото чудо в живота на Дева Мария.

След Въведение Богородично (21 ноември), когато родителите Света Анна и Свети Йоаким завели малката 3-годишна  Мариам в храма и  я оставили да служи на Всевишния според дадения обет, Дева Мария живеела все там.

Там й се явил Свети архангел Гавраил, който носел със себе си красив бял лилиум.

Подарил го на девойката и я подготвил за предстоящото събитие.

blagovestenie

На Благовещение Св. арх. Гавраил подарява белия лилиум и съобщава благата вест на Дева Мария

Тя ще зачене Сина Божий, но не по стандартния начин чрез мъж, а след като Светият Дух слезе върху нея.

Както казал Небесният пратеник Архангел Гавраил, така и станало.

След 9 месеца се появил на белия свят предреченият Син Божий на Рождество.

Пресвета Богородица има още една среща с Архангел Гавраил – 3 дена преди да почине, той отново й се явил, за да предаде съобщението от Господ Иисус Христос, че е дошъл моментът Синът да прибере Майка си в Царството Небесно.

Знаем, че тогава Пресвета Богородица пожелала всички апостоли да се съберат при нея на смъртния й одар, домът й да бъде украсен като за празник през тези 3 дена. Когато дошъл моментът, Най-праведната сред жените не умряла, а заспала. Затова наричаме празника Успение Богородично (15 август).

Но докато дойде моментът на нейното успение, Божията Майка преживяла не един драматизъм.

Празникът на 25 март е не само велик, но и радостен. Въпреки, че и самият Иисус Христос знаел защо е изпратен на Земята (да изкупи греховете на цялото човечество),  зачеването и раждането на едно бебе винаги предизвиква радост и щастие.

По случай празника Благовещение и неговата значимост, Църквата позволява да се яде риба по време на пости.

Приготвяте рибата както желаете. Няма изискване за нейния вид, за разлика от Никулден, когато е желателно да се приготви шаран по традиция.

Не пропускайте да отидете на църква за здраве и сполуки.

От 2015 г. Благовещение ще бъде почитан и като празник на Майката. Инициативата е на Юлия Берберян и група изявени българки. Така ще бъда записан и в календара на БПЦ за 2016 г.

Имен ден празнуват Благо, Блага, Благовеста, Благовест, Благой, Благойна, Вангелия, Ванга, Евангелина, Ева, Добрин, Добрина, Добринка, Добромир, Добромира, Бончо, Бонка,  Мариана, Мариан, Марияна, Мариян.

На Благовещение си спомняме за великата Ванга; за талантливата поетеса Блага Димитрова, за певеца Благовест Аргиров от дуото братя Аргирови, на когото честитим този имен ден.

 

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up