Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Днес е първата от трите големи задушници

20160304.tckljfzwgw

 

 

В събота е първата за тази година Голяма Задушница преди Великия пост. Тя е една от трите Големи Задушници, които православните християни отбелязват всяка година. В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) всички българи извършват помен в памет на мъртвите. Според православието днес е един от трите дни в годината, в които мъртвите слизат обратно в гробовете си и е ден за почит към тях.Или, както името “ Задушница “ показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните.

На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян. Прието е да подаваме варено жито, хляб или пита, вино, плодове, сладкиши или бонбони на присъстващите за „Бог да прости мъртвите души“. Посещаваме гробовете и на други починали християни и се молим и за тях. Те всички имат нужда от свидетелството и застъпничеството ни!

На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд.

Великият пост започва от понеделник след Месни заговезни (Сиропустна неделя). На Месни Заговезни започва големият Великденски пост.

Ето какво се приготвя за помена:

За помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обичайно на гроба свещениците извършват парастас, тъй като е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст. Житото е символ на възкресението , понеже по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, ако преди всичко не умре.

Виното е символ на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия. Според православния канон, погрешно е поставянето на храна на гроба на покойника. Библията отрича това. Оставената храна по гробовете няма да бъде изядена от покойника, а от бездомните кучета, като по този начин се оскверняват гробовете. Душата не яде и не пие материална храна и питие. Сладкиши, месо и вино се раздават между живите и като вкусват от раздавките, да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се. Всички задушници през годината са винаги в съботен ден, когато Исус Христос бил също покойник и с тялото си е бил в гроба.

За една календарна година обичайно Задушниците са четири – преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден. /Блиц

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up