Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Днес е Ивановден – 5 неща, които не знаем за свети Йоан

Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник.

Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност. Този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците.

В югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за Св. Иван като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза.

5 неща, които не знаем за мощите на св. Йоан Предтеча

1. В ХIII в. един византийски поет пише, че градовете в Бургаския залив са под покровителството на св. Йоан Кръстител. До откриването на мощите на Предтеча учените нямаха обяснение защо крайморски градове не са под закрилата на св. Николай Чудотворец или други светии, свързани с морено. А се уповават на божествената подкрепа на Кръстителя, чийто живот е свързан с пустинята.

2. На остров Св. Иван край Созопол са открити големи фаянсови съдове, рисувани през ХVI в. в т.нар. школа от Изник. Съдовете още тогава са били толкова скъпи, че са могли да бъдат купувани и подарявани само от султан или велик везир. Днес по световните аукциони сервизи от този тип струват 50 000-100 000 евро. В България цял съд и 53 фрагмента са открити и при разкопките в София. Те са били притежание на софийския бейлербей – управителя на всички европейски владения на османската империя. Появата им на остров Св. Иван означава, че са били оставени като дар от султан или велик везир.

3. През 1623 г. пирати казаци нападат Созопол и остров Св. Иван. Те плячкосали цялата златна и сребърна утвар на манастира. Когато потеглили към Несебър, за да ограбят и него, се извила буря. 16-те кораба, наричани тогава „чайки“, потънали, 400-те пирати се удавили. Оцелял само един капитан – за да разказва.

4. Библиотеката на манастира на о. Св. Иван е съхранена. След унищожаването на светата обител през 1629 г. ценната книжнина е пренесена в манастира „Св. Богородица“ на с. Халки в Мраморно море

5. Част от манастирската утвар също е пренесена на о. Халки. Сред нея са няколко сребърни дискуса, с изображения на св. Йоан Предтеча. Все от тях е с надпис, свидетелстващ, че са дар от капитани на кораби от Варна, Поморие, Несебър, Созопол и Мидия (дн. в Турция). Това означава, че и моряците са смятали Предтеча за свой закрилник

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up