Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Днес е един от най-обичаните празници – Вяра, Надежда и Любов

medium_Вяра__Надежда__Любов

В църковния календар днес е денят на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София. За него няма никакви обреди и забрани, но народът го обича и чества като ден на мъдростта, вярата, надеждата и любовта – най-важните християнски добродетели.

Трите сестри и майка ми София живали в Рим през първи-втори век. Живели като примерни християнки в мир и с добри дела.

Семейството се прочуло като вярно на християнската вяра, поради което ги повикал император Адриан. Момичетата и майка им разказали за силната си вяра в Христа. Започнали да ги увещават да се откажат от вярата си, но те не се съгласили. Предали ги на съд, а Вяра била само на 12 години. Надежда и Любов – на 10 и 9.

Първа след мъчения обезглавили Вяра. В последните мигове от живота си тя заръчала на сестрите си  да не се предават и да останат верни на Христа. Така и станало – нито Надежда, нито Любов се уплашили от мъченията. Погубили и тях.

Майка им София взела телата на дъщерите си и ги погребала на хълм извън града. Три дни не се отделила от гроба им и издъхнала от мъка по тях. Християни погребали и нея до дъщерите и. От 777 година мощите им почиват в Елзас, Франция.

На деня се работи, подготвя се празнична трапеза. Имен ден имат жени и мъже с имената София, Вяра, Надежда, Любов и поризводните от тях – Любомир, Любимка, Любослав и пр.

 

Започнахте ли профилактика срещу зимните вируси за сезон 2019/2020 година? Вижте  как 

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up