Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Днес е голям празник – св.Константин и Елена

phprbwc1c

На 21 май църквата почита паметта на св. св. Константин и Елена.

Константин се смята за първия християнски римски император. Преданието разказва, че неговата майка – царица Елена, отива на поклонение в местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус.

Според поверието св. Елена носи градушка в ръкава си и затова през този ден стопаните не работят вкъщи и на полето.

Традициите на празника повеляват да се изпълняват нестинарски танци.

В огнената жарава играят само призваните, в които се е вселил духът на светеца. Обикновено нестинарите са жени и мъже от един и същи род и умението им се предава по наследство.

Подготовката им започва от сутринта. Те се събират в параклиса на светците, където се съхраняват техните свещени икони и нестинарският тъпан, съпровождащ обреда. Всеки носи различни дарове като печено агне, хляб, ракия и вино. Младите палят голям огън, който до вечерта трябва да прегори. Тогава с иконите в ръце нестинарите прекрачват с боси крака в жаравата и пристъпват бавно под ритъма на тъпана.

Вярва се, че по време на своя танц те могат да влязат в контакт със светците Константин и Елена, които им помагат да пророкуват и да лекуват болести.

Мъжете, които си харесат булка на 21 май, са късметлии, защото съпругите им ще са добри домакини и ще ги дарят със синове.

Днес имен ден празнуват Елена, Елеонора, Константин, Константина, Костадин, Костадинка./Вести бг

 1. Avatar

  Здравейте д-р Янакиев! Дъщеря ми е на 4 години. От вчера е с температура 39, гърлото и е червено, а сливиците й се опитват да гноясат. Давам и Mercurius solubilis 9 ch през 2-3 часа по 5 гранулу и по сливиците ту се появят бели точки, ту изчезнат. Моля за вашия компетентен съвет, какво още ще и помогне???

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Маги,
   Започнете с Меркуриус солубилис 30 сн – 3 пъти по 5 гран. и Ангин хил – 3 пъти по 1 табл.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Здравейте Д-р Янакиев,
  синът ми е на 10 г. От 2015г. Има алергия пролетта, най-вече го мъчи запушен нос, има и често кихане и сърбеж в очите.
  През 2015г. Ни изписаха Авамис и Ксизал
  Миналата година минахме на хомеопатия- четни дати апис мелифика 15 сн сутрин по 5гранули, нечетни-поленс 15 сн сутрина по 5г., всеки ден – вечер поумон хистамин 15 сн по 5 г.
  Моля Ви за съвет, не ни се отпушва носа…
  Благодаря Ви предварително!

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up