Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Диетата, на японски професор, за която той получи Нобелова награда

1535998448_4

 

Нашият организъм умее да се очиства от токсините и даже да се подмладява след гладуване. За това свое уникално откритие японският биолог и специалист по клетъчна медицина Йошинори Осуми получи през 2016 г. Нобелова награда по медицина. В какво се крие тайната на неговото откритие. 

Прессъобщението на Нобеловия комитет преди 2 години гласеше: „Откритието на д-р Осуми доведе до нова парадигма в нашето разбиране за това как клетката обработва съдържащото се в нея. Неговите открития прокараха пътя към разбирането на основното значение на автофагията за различни физиологични процеси, като адаптация към глада и отговор на инфекцията.“

 Какво е автофагия?

Автофагията е процес на утилизация и рециклиране на ненужните части на клетката – на всякакъв, натрупан в нея „боклук”. Терминът, който е дал името на процеса, се формира от две гръцки думи, които заедно се превеждат като „самоизяждане”.

Фактът, че такъв феномен въобще съществува, учените откриват още през 60-те години на миналия век. Но те не успяват да разшифроват тънкостите на механизма. През 90-те години това прави д-р Осуми. Чрез неговите експерименти той открива още и гени, отговорни за автофагията. И почти след четвърт век наградата намери своя герой, който се превърна в 39-я в историята учен, удостоен с Нобелова награда еднолично.

 

_Dr_Mario_Boost_label_164x58_v3

 

Д-р Марио ИмуноБуст – най-добрият  природен  продукт  по  време  на  диети….

 

 

 

 

Автофагията е присъща на живите организми, включително и на човешкия. Благодарение на нея клетките се освобождават от ненужните части, а тялото като цяло – от ненужните клетки. Природата предвидливо е надарила клетките с толкова невероятна и полезна способност – да преработват всичко, което изглежда излишно или вредно.

Те действат почти като нас, само че автоматично. Опаковат „боклука“ в специални торби – автофагасоми. След това го преместват в контейнери – лизозоми, където цялата „мръсотия“ се разрушава и преработва. Продуктите от процеса на преработването са един вид „рециклат“ – използват се за производството на гориво за хранене на клетките. От тях се правят и нови строителни блокове, използвани за обновяване на клетките. Благодарение на автофагията клетката се изчиства от попадналата в нея инфекция и от образувалите се токсини.

Автофагията започва да работи най-интензивно, когато тялото е подложено на стрес. Например, когато гладува. В този случай клетката произвежда енергия за сметка на вътрешни ресурси – от целия натрупан „боклук“. Включително и от патогенните бактерии. Откриването на лауреата показва: да се гладува, а понякога и да се пости – все пак е полезно – организмът наистина се изчиства.

Потвърдено от Нобеловия комитет.

Както ни уверяват колегите на д-р Осуми, автофагията предпазва организма от преждевременно стареене. Може би дори подмладява за сметка на това, че създава нови клетки, изхвърля от организма дефектните протеини и повредените вътреклетъчни елементи, поддържайки го в добро състояние. А нарушенията в процесите на автофагията водят до болестта на Паркинсон, диабет и дори рак. Знаейки това, лекарите вече създават нови лекарства, които биха могли да коригират нарушенията и, следователно, да ни излекуват.

Въпреки това… както изглежда, в името на профилактиката, понякога трябва да погладуваме, вкарвайки организма си в оздравителен, както се оказва, стрес. А най-интересното е, че не са нужни никакви продължителни гладувания – достатъчен е само един ден.

Нобелевият комитет по медицина също потвърди, че еднодневното гладуване води до положителни резултати. Автофагията предпазва организма от преждевременна старост и, возможно, дори подпладява черз създаването на нови клетки./zdrave.to

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up