Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

ДЕТСКАТА СТАЯ СПОРЕД ВЪЗРАСТТА

Детската стая е личното пространство на вашите малки наследници. В детската стая те събират спомените, мечтите и вълненията си. И там порастват. Станете част от този безвъзрвратен процес като декорирате детската стая според възрастта на малчугана.

 

Детската стая според възрастта

Децата растат изключително бързо. А заедно с тях се променя и интериорът на детската стая. Докато малкото легълце с изрисувани анимационни герои изглежда идеално за прохождащия мъник, то след няколко години тази мебел ще бъде абсолютно несъвместима с физическото и психологическото му развитие.

 

Оказва се, че имате две възможности пред себе си. Или от самото начало да подберете универсални и практични мебели, подходящи за по-широк възрастов диапазон, или регулярно да обновявате обзавеждането на детската стая според възрастта на рожбата си. Ако сте се спрели върху втория, то вижте какво вълнува детето в отделните етапи на личностно развитие и какво трябва да промените (да добавите или премахнете) в интериора на стаята му.

 

Детската стая в първите 2 годинки

 

През първите 2 години от развитието си, детето „открива“ заобикалящия го свят. Обект на вниманието му са подът на стаята и всичко, до което може да се докосне. Ето защо то постоянно протяга ръчички към предметите и използва всичките си сетива, за да ги опознае. Важно е на тази възраст детето да има лесен достъп до играчките и залъгалките си, за да може не само да ги вижда, но и да ги пипа, души и дори да ги дъвче.

 

Групирайте играчките на детето в няколко ниски контейнера в единия край на стаята (конструкторите и сглобояемите играчки в един, плюшените в друг, механичните в трети и т.н). Около кошарката му закачете свирещи или забавни дрънкалки, с които да го залъгвате преди да заспи. На мястото, където го преобличате или сменяте памперсите му, закачете залъгалка, която ще привлича вниманието му докато вие се грижите за хигиената му. Пак там, на удобно място приберете всичката бебешка козметика за ежедневния му тоалет.

 

Избягвайте претрупване на стаята с мебели, както и ръбестите форми – детето има нужда от пространство, за да пълзи, ходи, търкаля и може да се нарани. Сложете обезопасители на контактите, тъй като съществува голяма вероятност мъникът да полюбопитства какво се крие в тях.

 

Детската стая между 2 и 4 годинки

 

На тази възраст детето формира интересите си към конкретни дейности. То има нужда от пространство за игра, където да фокусира вниманието си за по-дълго време (точно колко е въпрос на характер). Помнете, че всяка минута, която детето прекарва там, насърчава развитието му. Колкото повече расте, толкова по-дълго ще се задържа в този кът.

 

За да не се притеснявате от разхвърляни из цялото жилище играчки, най-подходящо е в детската стая да обособите зона за игра – ниска масичка и няколко столчета, където мъникът ще може да рисува, конструира и играе. С други думи, създайте иделаното място да разглежда книжка с картинки или да разучава нова играчка. По този начин още в ранна детска възраст вие запознавате детето със значението на концентрацията върху една дейност на едно място.

 

Изберете компактен детски кът с удобни и устойчиви столчета, който ще издържи и теглото на възрастен. Мъникът може и да не желае да стои мирен на дивана докато му четете приказка, но вероятно интересът му ще се пробуди, ако има възможност да разглежда и картинките с вас на масата.

 

Детската стая между 4 и 7 годинки

 

Обикновено на тази възраст детето се учи да чете и започва да развива интелектуалните си способности. Опитайте се да му създадете удобно кътче в детската стая, където „да потъва“ в света на книгите – с картинки, с макети или с приказки. Чрез четенето, малчуганът опознава езика и може „да достигне“ до въображаемите светове. Детските стихчета или увлекателните комикси ще го научат да си служи с думите и да се запознае с буквите. Имайки предраполагащо ъгълче с книжки, детето по-бързо ще усвои тази способност.

 

В единия ъгъл на стаята оформете кът от меко кресло с няколко декоративни възглавнички и леснодотъпна лавица с книги. А ако детето започне да проявява по-дълбок интерес и да прекарва повече време в четене, може да добавите и нощна лампа. Възможно е именно книгите да пробудят любовта на детето ви към фантастичните герои – момиченцата ще искат да бъдат принцеси, а момченцата – Батман и Супермен. За да осъществите поне донякъде мечтите им, можете да боядисате стаите в розово или синьо, да купите съответните спални комплекти за леглото, да оформите тоалетна масичка или да „инсталирате“ баскетболен кош.

 

 

Детската стая между 7 и 10 годинки

 

Детето вече става по-независимо. То започва да развива самостоятелност и да проявява характер.Играчките минават на заден план, детските мотиви в интериора му се струват прекалено смущаващи за възрастта, а дългите часове игра стават все по-голяма рядкост. На тази възраст детето започва да търси удовлетворение от самостоятелно свършени задачи и да се замисля върху външния си вид (то вече ходи на училище и контактува с връстниците си, обменя опит и черпи идеи от външния свят).

 

Позволете на детето известна независимост в рамките на детската стая. Подредете дрехите в гардероба по определена схема – дрехите за училище на един цвят закачалки, за разходка на друг и т.н. Когато иска да избере само облеклото си, просто го насочете сред кои да търси. Ако иска да покани приятелчета, позволете му с уговорката, че ще подреди след това и че ще държи лакомствата и напитките само на определеното за целта място (затова най-подходящо е да има малка масичка с няколко табуретки в единия край на стаята).

 

Детската стая между 10 и 14 години

 

На тази възраст детето вече се възприема като независима личност и се съсредоточава върху по-голям диапазон от самостоятелни дейности. Способно е да поема повече домашни задължения и само да си учи уроците. В света на модерните технологии, то иска да има самостоятелен компютър и мобилен телефон, да гледа доста по-дълго време телевизия и да прекарва повече време с приятелите си.

 

На тази възраст е важно в детската стая да има „работно поле“ – най-често бюро, където да бъдат прилежно прибрани всичките му пособия и където да прекарва дълго време пред компютъра. Най-добре е бюрото да е с повече от 4 чекмеджета, всяко с определено предназначение (за учебници и тетрадки, за канцеларски материали, за технически устройства и за всякакви други вещи).

 

По възможност, разположете бюрото срещу вратата, така че да имате дискретен поглед върху заниманията му. Настоявайте да поддържа ред и чистота в тази зона (както и в цялата стая разбира се). Имайте предвид, че в този етап от развитието си децата лесно отклоняват вниманието си и прескачайки от една дейност на друга, разпиляват вещите си навсякъде.

 

Поставете в близост до бюрото аналогов часовник, за да повишите продуктивността му. Така по-лесно ще отчита отминаващото време (цифровият концентрира вниманието върху настоящия час). Оставете детето да подреди стаята си така, както  желае – вероятно ще присъстват плакати и снимки на любими звезди, по-малко, но обемисти мебели, тоалетна масичка за момичетата и вероятно музикално оборудване за момчетата.

 

Да, сладките плюшени играчки и анимационните герои отдавна са забравени. Но това си остава детската стая на вашето „малко пораснало съкровище“.

 

Без значение на каква възраст е детето ви, подреждането и обзавеждането на детската стая според възрастта, ви дава шанс да му покажете колко много се интересувате от нуждите и комфортния му начин на живот. А ако искате връзката помежду ви да стане още по-силна, позволете и на детето да се включи с идеи и предпочиатния в „изграждането“ на своето лично пространство.

 

1 хиляди за “ДЕТСКАТА СТАЯ СПОРЕД ВЪЗРАСТТА”

  1. Avatar

    Статията е прекрасна и дава основна информация за нещата, с които трябва да се съобразяваме, когато обзавеждаме стаята на нашия мъник. Както е написано в статията е много важно до навършването на 2-3 годинки повечето му неща да са на земята и в ниски кутии за играчки, до които да има достъп. Също много добра идея е поставянето ан детско килимче с картинки на земята. Когато започнат да прохождат това килимче ще им е много интересно и ще се забавляват с картинките на него:)

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up