Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Дете в колата : 8 правила за безопасност

Отдавна мина времето, когато майката се съобразяваше с куп условности и чакаше таткото да се върне от работа, за да я закара с детето до лекарския кабинет например.

Днес съвременната жена пали колата, слага отрочето на седалката и потегля по задачи. Еманципацията явно допада на малките, те си умират от удоволствие да се возят, някои дори предпочитат да спят по време на пътуването вместо в леглата си.

С малко дете в колата не е никак безопасно, особено в сегашния натоварен трафик и изнервени и недисциплинирани шофьори. Никой не се качва в автомобила си с мисълта, че ще катастрофира, но и това се случва.

Най – потърпевши са най – беззащитните – децата. Затова , за да е приятно и безпроблемно пътуването, вземете необходимите мерки, независимо дали в колата е цялото семейство или само майката с децата.

 1.ОПРЕДЕЛЕТЕ МЯСТО ЗА ДЕТСКОТО СТОЛЧЕ

Според българското законодателство всички деца под 35 кг. и под 150 см. височина трябва да се возят в столче за кола , което никой не спазва.

Не се препоръчва столчето да се поставя на предната седалка. При удар въздушните възглавници се отварят и спасяват човешки живот, но малкото дете може да се нарани и дори да се задуши от тях. Най – подходящото място е задната седалка по диагонал зад шофьора, така че да може да се наблюдава лесно детето.

 2.ИЗБЕРЕТЕ ПОДХОДЯЩО СТОЛЧЕ

То трябва да отговаря на размерите на детето, за да му е удобно и комфортно.

Трябва да може да се закрепва стабилно, за да е безопасно. Главата на детето не трябва да е накрая на столчете или да стърчи.

Най-малките /0-13 кг./ са за кърмачета и приличат по-скоро на кошчета, които се връзват с коланите на колата.

За по-големите столчетата са направени спрямо теглото на детето – от 9 до 18 кг., от 18 до 36 и други размери. Всички те са пригодени за коли с триточкови колани, отговарящи на европейските стандарти.

 3.МОНТИРАЙТЕ ПРАВИЛНО СТОЛЧЕТО

Прочетете внимателно инструкцията за поставяне на столчето и ги спазвайте стриктно. Ако не е прикрепено правилно , то може да нарани както детето, така и другите пътници в колата. Не се доверявайте на никого. Лично се уверете, че всичко е наред. Не мачкайте и не усуквайте коланите.

Внимавайте със столчетата втора употреба., по – евтини са, но не се знае на какво натоварване са били подложени. Огледайте ги много добре, преди да ги ползвате.

 4.ОСИГУРЕТЕ ЧИСТО ПРОСТРАНСТВО

Мястото за багаж и покупките е в багажника а не до детето. При инцидент или рязко спиране те могат да го наранят. Дори ръбовете на уж невинни найлонови торбички могат да се превърнат в режещ предмет.

 5.ОСИГУРЕТЕ КОМФОРТ НА ДЕТЕТО В КОЛАТА, ЗА ДА Е СПОКОЙНО

Малкото трябва да е подходящо облечено според сезона. Не трябва да му духа директно от прозорец или климатик. Ако му е топло, студено, неудобно в столчето или нещо го дразни, детето ще стане капризно. Шофьорът се притеснява от това и раздвоява вниманието си, което е най – честия повод за пътен инцидент. За да не скучае малкото дайте му любимата играчка.

 6.СЪОБРАЗЕТЕ ВРЕМЕТО ЗА ПЪТУВАНЕ С ВЪЗРАСТТА НА ДЕТЕТО

По принцип не е разумно новороденото и малкото дете да пътуват дълго. В тази възраст те още не са се адаптирали към външния свят, а ние им предлагаме “допълнителни” екстри , като бензинови изпарения, непроветрени купета, претопляне и друсане по дупките. Не са укрепнали костите и мускулите на малкото дете и продължителното принудително стоене може да доведе до трайни деформации. Затова избягвайте в тази възраст по-дълго пътуване от 20-30 минути. Ако това все пак се наложи правете чести почивки.

 7.ВНИМАВАЙТЕ С ВРАТИТЕ

Те винаги трябва да са заключени. Въпреки това е желателно детето да не се обляга върху тях. Не давайте на малките да се подават през прозорците.

 8.ВИНАГИ СЛАГАЙТЕ ПРЕДПАЗНИТЕ КОЛАНИ

Така детето ще е спокойно, че не само то е овързано и ще приема принудителното положение като нещо нормално за всички. Така то ще свикне винаги, дори като порасне да спазва тази предпазна мярка.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up