Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

ДЕТЕТО ПРЕЗ ПЪРВИЯ МЕСЕЦ

 

 

И така : След хиляди притеснения , изпитания ,информации от роднини, приятели, книги и медии ВИ СЕ РАЖДА ДЕТЕ.Това събитие качествено променя живота ви, „с гръм и трясък” преподрежда приоритетите ви.

При отглеждането на детето се старайте още от самото начало да възприемете вашето бебе като индивидуалност. Не правете аналогии с оплаквания, поведение и симптоми при други бебета на същата възраст. Съветите на роднини / БАБИ!!/ , приятелки , четенето на литература колкото помагат, толкова могат да бъдат подвеждащи. Изберете по-трудното: сами да придобиете представа постепенно за вашето бебе, като за всичко се консултирате с вашия педиатър и сестра. Постепенно вие ще опознаете вашето дете, то ще опознае вас и около втория месец вие ще станете истинска майка, способна не само да отглежда, но и да представя симптоми и оплаквания на детето пред лекаря.Това е много важно, защото ПЕДИАТРИЯТА Е КОСВЕНА МЕДИЦИНА – ЛЕКАРЯ ДОБИВА ПРЕДСТАВА/ДО 80%/ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ПАЦИЕНТА ПО РАЗКАЗА НА РОДИТЕЛЯ /ПРИДРУЖИТЕЛЯ/.

Около децата има много страхове – подтискайте ги, защото лекаря , колкото и да е професионалист се влияе от родители – паники и затова започва да се презастрахова като лечение и подход.

И НАКРАЯ : НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА СЕ РАЗОЧАРОВАТЕ ИЛИ СМЕНЯТЕ ВАШИЯ ПЕДИАТЪР АКО НЕЩО НЕ ВИ ХАРЕСА. ПЕДИАТРИЯТА Е МНОГО ТРУДНА И СУБЕКТИВНА ДИСЦИПЛИНА /втората след психиатрията/. КОГАТО СЕ РАЗБОЛЕЯТ ДЕЦАТА И СЕ СЛУЧИ ДА НЕ ОЗДРАВЕЯТ БЪРЗО , РОДИТЕЛИТЕ ТЪРСЯТ ПОМОЩТА НА ВТОРИ, ТРЕТИ ЛЕКАР И ВИНАГИ ПОСЛЕДНИЯТ ЛЕКАР И ПОСЛЕДНОТО ЛЕКАРСТВО СА НАЙ – ДОБРИТЕ. ВЪЗХИЩЕНИЕТО ОТ ТЯХ Е КРАТКО – ДОКАТО ВЛЕЗНАТ В РОЛЯТА НА ПЪРВИ ЛЕКАРИ.

ЗДРАВОТО ДОНОСЕНО БЕБЕ СЕ РАЖДА СЛЕД БРЕМЕННОСТ С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ ОТ 38 ДО 40 СЕДМИЦИ. НОРМАЛНОТО ТЕГЛО ПРИ РАЖДАНЕ Е В ГРАНИЦИТЕ НА 2,5-4,5кг. При дължина 48-52 см.

Теглото при раждане се влияе от много фактори – пол, генетика , външни ф-ри, хранене и др. Новородени с ниска телесна маса са тези, които са родени под 2500г. Тези деца са или преждевременно родени – преди 37 г.с. или са преживели вътреутробна хипотрофия /недохранване/. Причините са различни. Лекарят трябва да изключи вътреутробни инфекции и страдания. Трябва да се следи по-внимателно физическото и нервно-психичното развитие. Да съставя индивидуален план за хранене и отглеждане. Компенсаторните способности на кърмачето са велики и обикновено те бързо достигат показателите на връстниците си.

ОБСТАНОВКА, ГРИЖИ, ОТГЛЕЖДАНЕ – По традиция българина определя най-хубавата стая за детето. Това е добре. Често срещана грешка е в желанието за най-доброто, родителите до последния момент да правят ремонт и детето да бъде настанено в стая с влага. В случая по-добре да се отложи ремонта и стаята да бъде чиста и проветрива. Най-доброто изложение е юг-югоизток. Телевизора не пречи в стаята. Домашните животни също не са пречка, но не се допускат при бебето. Плюшени играчки се свеждат до минимум. Мебелите не трябва да са претрупани и лесно да се почистват. Отоплението трябва да осигурява зимно време 18-25градуса. Може да се използува климатик. Печки с твърдо гориво – в краен случай , като се внимава за претопляне а също при почистване дим и сажди да не попадат в помещението. Проветрява се редовно в отсъствието на бебето. Лятно време може да се използува косвен климатик – в друга стая без да става течение.

Бебето спи през по-голямата част от времето. Още от самото начало му налагаме режим на хранене – ранно поставяне на гърдата още през първите часове след раждане и редовно хранене през 3 часа. Памперс се сменя половин час след всяко хранене. През първите седмици детето притежава рефлекс – след всяко хранене да се изхожда. При естествено хранените деца акото е със златисто жълт цвят, с кашава консистенция и приятна миризма. Промяната на цвета /най-често зелен/ не е страшно и е свързан с приема на чай, храненето на майката и др. Чистият памперс намалява риска от развитието на интертриго /възпаление/. Ако има изхождания детето се подмива ,ако няма се почиства с влажни кърпички, след което се намазва фино с бебешки крем само по гънките, по дупето и под мишницата. МАСТА И ЗЕХТИНА НЯМАТ ПРЕДИМСТВА ПРЕД БЕБЕШКАТА КОЗМЕТИКА. Избора на бебешка козметика е свободен и не се сменя ако не се появят проблеми. Цялото тяло – от брадичката до петите се маже само веднъж на ден с бебешко олио или мляко , непосредствено след къпане. Когато се сменя памперса се обработва и пъпния остатък. Първо се почиства със медицински спирт-90градуса а след това се поръсва с антибиотик на прах/топоцин, сулфатиацол/ или се пръска с аб спрей/бивацин/ .

След като падне пъпния остатък трябва да бъдем по-усърдни в обработката, защото представлява открита рана и има риск за инфектиране.

Нормално е да прокърви – не е опасно. При къпане се щади пъпчето от пряко попадане на вода. Може да се използуват специални лепенки.

КЪПАНЕ – ВСКИ ДЕН ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ, ПРЕДИ ХРАНЕНЕ. ИЗПОЛЗУВАТ СЕ БЕБЕШКИ ШАМПОАНИ. НЕ СЕ СЛАГА СОЛ ВЪВ ВОДАТА И ЯЙЧЕН ЖЪЛТЪК. Най-напред пригответе и подредете всичко необходимо за къпане, за обличане и хранене след баня.Температурата на водата трябва да бъде 37 градуса. Водата във ваничката не трябва да бъде много-4-5 см. от дъното. Потопете детето внимателно, като придържате с лявата ръка неговото ляво рамо и крачета. Къпането започва с измиване на главичката, лицето, шията, гърдичките, ръчичките. Не забравяйте да измиете дланите, като разтворите пръстчетата.След това обърнете бебето така че да легне с гърдите си върху лявата ви ръка, като непременно го поддържате за дясно рамо и под мишницата.Измийте гръбчето ,дупенцето, крачетата. Изплакнете бебето с чиста вода. При момченцата не се отваря половия орган а при момиченцата се почиства нисходящо. Поставете го върху хавлийка и внимателно го подсушете, като попивате водата с леко потупване по кожата без триене. Започнете от косата, грижливо подсушете всички гънки – под брадичката, мишниците, слабините, бедрата, коленете. Намажете го с бебешко олио. Облечете бебето ТРИСЛОЙНО. ПАМПЕРС, КЪСИ ГАЩИЧКИ, КАМИЗОЛКА, БОДИ И ГОРНИ И ДОЛНИ РИТАНКИ. ПРЕЗ ЛЯТОТО ОТПАДА БОДИТО. Почистете с отделни тампони ушите, очите, нослето. Срешете косичката с мека четка. Ноктите се изрязват след втората седмица а до тогава се използуват ръкавички за да не се драска детето. Бебето се поставя в отделно легло на страни. Може да се използува ниска възглавница – 2см. като се поставя под главата и горната част на тялото. Използува се лека завивка.

ВОДА ЗА ПИЕНЕ – в противоречие с някои западни тенденции НЕ ЛИШАВАМЕ НАШИТЕ БЕБЕТА ОТ ВОДА. Няма норма за количество към която да се придържаме .Използува се ниско минерализирана контролирана вода – Девин с розов етикет, Аква дива и др. Не се преварявя. Подава се на бебето на интервал не по – малко от един час преди или след хранене. Непосредствено след хранене се дава да изпие една – две глътки за да се измие остатъка от храната в устата. През първия месец , в зависимост от степента на жълтеницата може  бебето  да  приема  вместо  вода  Глюкоза – 5  или  10 %  по преценка  на  лекаря.

Може да се използуват биберони. Няма особено голямо значение избора на шише.Дезинфекцията им се извършва 2-3 пъти дневно или чрез химични таблети и разтвори или / което препоръчвам/ чрез контейнери в микровълнова печка.

При бебето трябва да влизат ограничен кръг хора. Болни не се допускат-особено деца. Ако майката се разболее обслужва детето с маска. Кърменето не се прекратява.

Бебето се извежда навън за първи път на 20 ия ден. Времето трябва да е хубаво – тихо, ясно, без валежи , независимо от сезона и температурата.Започва се първия ден с 15 мин., постепенно се увеличава до един час.

ХРАНЕНЕ – Най-важното за едно бебе е правилното хранене – колкото просто, толкова стресиращо и объркващо за майката. Кърменето е дар божи и ние трябва да направим всичко възможно да го използуваме. Бебето се слага на гърдите още през първите часове след раждане. Кърмата през първите дни е по-гъста, по-жълта на цвят, с по-голямо съдържание на белтъчини ,минерали и др. Нарича се коластра. В началото майката чувствува напрегнатост, болки, втвърдяване на гърдите. Може да има преходна температура и чувство, че не може да се изцеди достатъчно мляко. Това не е проблем – нужни са редовни изцеждания на гърдите през 3 часа, може да се използуват топли компреси. Има много добри хомеопатични препарати – БРИОНИА И ФИТОЛАКА/виж раздел хомеопатия/, които помагат за това състояние. Разбира се то трябва да се следи от лекар за да не се получи мастит – гърдите стават много твърди, болезнени, зачервени. Може да има висока температура-38-39гр. Тогава се налага по-сериозно лечение.

КЪРМЕНЕТО ЗАВИСИ ОТ 3 ФАКТОРА  –  СУКАТЕЛНИЯ РЕФЛЕКС НА БЕБЕТО, ИЗПРАЗВАНЕТО И НА ДВЕТЕ ГЪРДИ ПРЕЗ 3 ЧАСА И СПОКОЙСТВИЕТО НА МАЙКАТА. Храната на майката трябва да бъде разнообразна. Като количество да бъде един път и половина повече от това преди забременяване. Трябва да съдържа достатъчно количество плодове и зеленчуци, както и течности, мляко и др. Ядките, лука, бозата имат имидж на повишаващи производството на кърма, но няма доказателства. Не е желателно консумирането на алкохол и цигари. Може едно кафе – сутрин по възможност безкофеиново. При температура, болки от различно естество – може да се използуват медикаменти съдържащи Парацетамол в умерено количество.

Хигиената на гърдите е много важна. Гръдните зърна се почистват с преварена вода преди и след хранене. При плоски и хлътнали зърна е необходимо още от самото начало да се правят масажи. При наличие на рагади /рани/ е нужно да се спре сученето от гърдата, да се изпразва с помпичка през 3 часа и да се обработва със специален крем. След заздравяване веднага се възстановява сученето. За рагади има много добър хомеопатичен препарат-Графитис.

И ТАКА БЕБЕТО СЕ КЪРМИ НА 3 ЧАСА- 6,9, 12,15,18,21,24 часа.  Смятам,  че детето  трябва  да се  храни  по този режим. Свободното  хранене /до поискване/  е  пряк път  към  изкуственото.!!! Желателно е още от самото начало да даваме почивка на майката и детето в часовете между 24 и 6. Ако се събуди в 3 и плаче много може да му се подаде вода. Не е грешно ако в първите седмици се храни и през нощта в 3. Още от самото начало ние трябва да диктуваме режима на детето.То се поставя на едната гърда за не повече от 10-15 мин., след това и на другата за същото време. Ако заспи по време на хранене леко го пощипваме по бузките и ушичките. Грешно е бебето да заспива и да стои на гърдата за повече време от посоченото. Ако по-малко се кърми, то търпеливо изчакваме до следващото хранене след 3 часа. Често срещана грешка е когато бебето се събуди и заплаче след 1 час напр. да бъде поставяно на гърдата. При този случай се разбива режима на детето , на него му се подава храна преди да се изпразни напълно стомахчето /а това става за не по-малко от 3 часа/. Безразборното кърмене води и до намаляване на производството на мляко у майката. Почти всички деца свикват още през втората седмица на правилния режим.

НЯМА ПОНЯТИЕ „РЯДКА, НЕХРАНИТЕЛНА, НЕКАЧЕСТВЕНА” КЪРМА. ИМА ЗНАЧЕНИЕ КОЛИЧЕСТВОТО ПРИ ХРАНЕНЕ. Когато детето суче трудно може да се определи какво количество храна е поело. Един от косвените признаци са изхожданията. Ако те са редовни след всяко хранене е добре.

ПЛАЧА И НЕСПОКОЙСТВИЕТО МНОГО РЯДКО Е ПРИЗНАК НА ГЛАД. Най-честата грешка е още при първия плач детето да бъде по-често хранене и ако това е невъзможно да бъде включено адаптирано мляко. Има опасност от прехранване – след първия месец да наддаде над 1,5 кг. А това води до риск от развитие на рахит и др.

Ако майката се съмнява дали и стига кърмата не е грешно 3 пъти дневно -сутрин, обяд и привечер да се изцежда на ръка или с помпичка, да види количеството кърма от двете гърди и изцедената кърма да я даде на детето с биберон. Разбира се тази проверка се прави инцидентно.

Количеството храна, която бебето трябва да получи през първата седмица е 50-60 ml на хранене , през втората 70 , през третата 80 и в края на първия месец достига 100 ml.

Най-точния критерий за това дали е достатъчна кърмата е тегловния прираст. През първия месец момиченцата трябва да качат минимум 600 грама а момченцата -700 . АКО ПЕДИАТЪРА СЕ УСЪМНИ В ПРИРЪСТА МОЖЕ ДА ПРИТЕГЛИ ДЕТЕТО КОНТРОЛНО ОЩЕ ПРЕДИ НАВЪРШВАНЕ НА ПЪРВИЯ МЕСЕЦ – НАПР. НА 10 ИЛИ 15 ДЕН. Помнете,  че  детето  през първите  две  седмици  наддава  много  по-малко отколкото  през  вторите  две.

 

При доказана хипогалактия /намалено количество кърма/ се пристъпва към СМЕСЕНО ХРАНЕНЕ. ПЪРВО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБЕРЕ ВИД АДАПТИРАНО МЛЯКО, СЪОБРАЗЕНО С ОСОБЕНОСТИТЕ НА БЕБЕТО. РЕЖИМА НА ХРАНЕНЕ НЕ СЕ НАРУШАВА – ВИНАГИ ПЪРВО СЕ СЛАГА ДЕТЕТО НА ГЪРДИТЕ И СЛЕД ТОВА СЕ ДОХРАНВА С ПРЕДВАРИТЕЛНО ПРИГОТВЕНАТА СМЕС. КОЛИЧЕСВОТО СУХО МЛЯКО ТРУДНО СЕ ОПРЕДЕЛЯ В НАЧАЛОТО. БЕБЕТО САМО СИ ПОДСКАЗВА КАКВО ДА Е ТО. ОБИКНОВЕННО СУТРИН МАЙКАТА ИМА ПОВЕЧЕ КЪРМА И СЛЕДОВАТЕЛНО ДОХРАНВАНЕТО С АДАПТИРАНО МЛЯКО ЩЕ Е ПО – МАЛКО. Начина на приготвяне на млечната смес е добре упомената върху опаковката. Изхожданията на детето стават по-сгъстени и с по-рядка честота до запек.Често при включването на сухо мляко майките се успокояват и връщат кърменето.

При пълна липса на кърма – агалактия детето преминава на ИЗКУСТВЕНО ХРАНЕНЕ. ТО СЕ ОСЪЩЕСТВЯВЯ ИЗЦЯЛО С АДАПТИРАНО МЛЯКО В КОЛИЧЕСТВО , СЪОТВЕТНО ЗА ВЪЗРАСТТА. Приготвяното за бебето мляко трябва да е с температура близка до телесната. Изпробвайте я винаги преди да подадете биберона на детето като капвате 2-3 капки върху вътрешната страна на китката си. Отвора на биберона трябва да бъде толкова голям , че млякото да капе а не да изтича. Никога не давайте останалото от предишното хранене. Стерилизирайте след всяко хранене шишетата и бибероните. Бебето се ХРАНИ НА РЪЦЕ, ПОЛУЛЕГНАЛО. СЛЕД ХРАНЕНЕ СЕ ИЗПРАВЯ И СЕ ДЪРЖИ ДО 20 мин. С ГЛАВИЧКА ПОЛЕГНАЛА НА РАМОТО ВИ ДОКАТО СЕ УРИГНЕ т.е. ДОКАТО ИЗЛЕЗЕ ПОГЪЛНАТИЯ ПО ВРЕМЕ НА ХРАНЕНЕ ВЪЗДУХ.

ФИЗИЧЕСКО РАЗВИТИЕ – Това е много важен показател, характерен за бебето. След раждането започва бурно физическо развитие а то включва два процеса: растеж – увеличаване размерите на всички части на тялото и неговите органи и съзряване – качествен процес на съзряване и диференциране на клетките, тъканите и органите. Цялото физическо развитие зависи от много фактори, които могат да бъдат разделени на вътрешни и външни. Към вътрешните спадат – пол, раса, хормонални въздействия, наследственост и др., а към външните – начин на отглеждане, социално-битови условия, хранене и др.

РЪСТ /ДЪЛЖИНА НА ТЯЛОТО/ – Много важен показател. Зависи предимно от вътрешни фактори – наследственост, пол и др. Имат значение и условията при отглеждане и храненето. Още от самото раждане родителите се питат колко ще порасне нашето дете? Представям ви една прогностична формула, която върши работа – ЗА МОМЧЕТА ОКОНЧАТЕЛНИЯ РЪСТ МОЖЕ ДА СЕ ИЗЧИСЛИ КАТО СЕ СБОРУВАТ РЪСТОВЕТЕ НА БАЩАТА И МАЙКАТА КЪМ КОЕТО СЕ ПРИБАВИ 14 И ПОЛУЧЕНАТА СТОЙНОСТ СЕ РАЗДЕЛИ НА ДВЕ. ИЗЧИСЛЕНИЯТА ПРИ МОМИЧЕТА Е СЪЩОТО САМО РАЗЛИКАТА Е ,ЧЕ КЪМ СБОРА ОТ РЪСТОВЕТЕ НА РОДИТЕЛИТЕ СЕ ИЗВАЖДА 14.

 

Дължината на тялото се измерва в легнало положение. Обикновено по този начин се измерват децата до една година.

Нормална дължина на новороденото е +/ – 50 см. Колкото е по-малко детето, толкова по-интензивно расте.

 

ПЪРВО ТРИМЕСЕЧИЕ –––––– 3 см. РАСТЕЖ ВСЕКИ МЕСЕЦ

ВТОРО ТРИМЕСЕЧИЕ –––––– 2,5 см. РАСТЕЖ ВСЕКИ МЕСЕЦ

ТРЕТО ТРИМЕСЕЧИЕ –––––– 2 см. РАСТЕЖ ВСЕКИ МЕСЕЦ

ЧЕТВЪРТО ТРИМЕСЕЧИЕ –––––– 1 см. РАСТЕЖ ВСЕКИ МЕСЕЦ.

 

В първата година детето прибавя към ръста от раждане – 25 см.

ТЕЛЕСНА МАСА/ТЕГЛО/ – Много важен показател. Влияние оказват предимно външните фактори – и най-вече храненето. В първите месеци наддаването на детето е ВАЖЕН КОСВЕН ПОКАЗАТЕЛ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ДЕТЕТО, ЗА НАЛИЧИЕТО НА НЯКОИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – ВРОДЕНИ И ПРИДОБИТИ. ЗАТОВА СТАЦИОНИРАНЕТО/ЗАДРЪЖКАТА/ НА ТЕГЛО ТРЯБВА ДА ПРЕДУПРЕЖДАВА И ИЗОСТРЯ ВНИМАНИЕТО НА РОДИТЕЛЯ И ЛЕКАРЯ.

 

Теглото се измерва в легнало, полулегнало и седнало положение в зависимост от възрастта на бебето. Използуват се специални теглилки -механични и електронни, които трябва да са сертифицирани. ПОМНЕТЕ ВАЖНОТО ПРАВИЛО – НАЙ – ТОЧНА Е ЕДНА И СЪЩАТА ТЕГЛИЛКА – БЕБЕТО ДА СЕ ТЕГЛИ ВИНАГИ НА ЕДНА .

 

Тегловен прираст:

 

І тримесечие––––телесната маса се увеличава с по 25-30г. дневно или 750-900г. месечно.

 

І І тримесечие––––тел.маса се увеличава с по 20 г. дневно или 600г. месечно.

 

І І І тримесечие–––-тел.маса се увеличава с по 15г. дневно или 450 г. месечно.

 

І V тримесечие––––тел. маса се увеличава с по 12г. дневно или 360 г. месечно.

 

Детето удвоява теглото си към 5 месец а го утроява към края на първата година. Интересна е формулата за ориентировъчно определяне на кг. В зависимост от възрастта в месеци– Х+8/2 където Х е възрастта в месеци.

 

ОБИКОЛКА НА ГЛАВАТА – измерването се извършва в изправено положение на бебето, като сантиметъра преминава през най-изпъкналите точки по предно задния диаметър на главата . Много важен показател, чрез който може да се отхвърлят някои вродени заболявания като хидроцефалия, микроцефалия и др. Обиколката на главата у новородено е от 32 до 36 см.-средно 34см. Първите 6 месеца мозъка интензивно нараства и затова през първи 6 месеца обиколката на главата нараства с 1,5 см. месечно След това темпа се забавя до 0,5 см. месечно до края на годината. Разбира се трябва да имаме в предвид индивидуалните особености на детето – по-дълги и големи деца имат и по-големи глави.

 

ОБИКОЛКА НА ГЪРДИ – при новороденото е 32-34см. т.е. с 1-2см. по-малко от обиколката на главата. Около четвъртия месец се изравняват и след това е винаги по-голяма. У едногодишно дето е средно 48 см.

 

ФОНТАНЕЛА/И/ – обичайно новороденото се ражда с налична голяма фонтанела. Тя се намира по средата на черепчето и представлява пространство с липсваща костна тъкан – покрита е само с ципи и кожа. Затова трябва много внимателно да се пипа главичката Има ромбовидна форма и нормалните размери са от 2,5на 2,5 см. до 3,5-3,5см.

 

Тези размери варират индивидуално. Възможно е да се роди дете със затворена фонтанела, което не е патология. Много често се раждат деца и с отворена малка фонтанела. Тя се намира в тилна област. Възможно е деца да се родят с много голяма фонтанела. Това също не е патология. Просто трябва да се проследява от лекаря. Обикновено голямата фонтанела се затваря към 8 месец., но при по-големите този срок може да се удължи до 12-15 месец. НАЛИЧИЕТО НА ГОЛЯМА ФОНТАНЕЛА Е ЕДИН ОТ ПОКАЗАТЕЛИТЕ, КОЙТО КАРА ЛЕКАРЯ ДА ЗАПОЧНЕ РАННА ПРОФИЛАКТИКА НА РАХИТ С ПРЕПАРАТИ, СЪДЪРЖАЩИ ВИТАМИН Д. МНОГО ПО – ВАЖЕН БЕЛЕГ ЗА ЛЕКАРЯ ЗА РИСК ОТ РАХИТ Е ТВЪРДОСТТА НА РЪБОВЕТЕ. АКО ТЕ ПОДДАВАТ И СА МЕКИ СЕ УВЕЛИЧАВА КОЛИЧЕСТВО ВИТАМИН Д.

 

НЕРВНО – ПСИХИЧЕСКО РАЗВИТИЕ – Много важно за проследяване здравето на детето. Зависи от състоянието на нервната система, генетични фактори, влиянието на околната среда , възпитанието и др.

 

ОСНОВНИ КОМПОНЕНТИ НА НЕРВНО – ПСИХИЧНОТО РАЗВИТИЕ СА:ДВИГАТЕЛНОСТТА

 

РАЗВИТИЕ НА АНАЛИЗАТОРИ – СЛУХ, ЗРЕНИЕ И ДР.

 

ЕМОЦИИ

 

ГОВОР

 

РАЗВИТИ НА НАВИЦИ И УМЕНИЯ

 

ПРЕЗ първия МЕСЕЦ – Тонуса на мускулите на новороденото е повишен. Движенията са разхвърлени, некоординирани – всеки крайник се движи сам за себе си. През първия месец има наличие на примитивни рефлекси, които имат значение за приспособяването на детето към околната среда и които изчезват към 2-3 месец. Към тях спадат –

 

СУКАТЕЛЕН – ПРИ ДРАЗНЕНЕ НА БУЗКАТА ДЕТЕТО ИЗВЪРШВА СУКАТЕЛНИ ДВИЖЕНИЯ.

 

РЕФЛЕКС НА МОРО – ПРИ РЯЗКА ПРОМЯНА В ПОЛОЖЕНИЕТО НА ТЯЛОТО ДЕТЕТО РАЗПЕРВА РЪЦЕ С ПОСЛЕДВАЩО СВИВАНЕ, КОЕТО НАПОДОБЯВА ОБХВАЩАНЕ.

 

РЕФЛЕКС НА ГАЛАНТ – ПРИ ДРАЗНЕНЕ НА МУСКУЛИТЕ ОКОЛО ГРЪБНАКА ТЯЛОТО СЕ ИЗВИВИ КЪМ ПОСОКАТА НА ДРАЗНЕНЕ.

 

РЕФЛЕКС НА РОБИНЗОН – ПРИ ПОГЛАЖДАНЕ НА ДЛАНТА ДЕТЕТО ИЗВЪРШВА ХВАТАЕЛНО ДВИЖЕНИЕ.

 

ЛИПСАТА ПРЕЗ ПЪРВИТЕ МЕСЕЦИ НА ПРИМИТИВНИ РЕФЛЕКСИ ТРЯБВА ДА АЛАРМИРА ЛЕКАРЯ ЗА НЯКОИ ПАТОЛОГИИ. ТОВА СЕ ОТНАСЯ И ЗА ПО – ДЪЛГОТО ИМ ПЕРСИСТИРАНЕ/ЗАДЪРЖАНЕ/.

 

СЪНЯТ при новороденото преобладава пред бодърстването Често се налага да го събуждаме за хранене . Нормално детето заспива от 4 до 11 пъти. Постепенно намалява продължителността не съня за сметка на дневния.

 

И ТАКА ПРЕЗ ПЪРВЯ МЕСЕЦ:

 

–ОЖИВЕНИ СА ПРИМИТИВНИТЕ РЕФЛЕКСИ

 

–КОГАТО Е ПОСТАВЕНО ПО КОРЕМ ДЕТЕТО ПРАВИ ОПИТ И КРАТКОТРАЙНО ЗАДЪРЖА ГЛАВАТА В ИЗПРАВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ

 

–РЪКАТА НА НОВОРОДЕНОТО Е СВИТА В ЮМРУК, КОЙТО СЕ ОТВАРЯ ПОСТЕПЕННО В КРАЯ НА МЕСЕЦА

 

–ДВИЖЕНИЕ НА ПЪЛЗЕНЕ – ПОСТАВЕНО ПО КОРЕМ , СТЪПАЛАТА СЕ ПОДПИРАТ И СГЪВАТ КРАЧКАТА – ДЕТЕТО СЕ ИЗТЛАСКВА НАПРЕД КАТО ИМИТИРА ПЪЛЗЕНЕ.

 

–РЯДКО ОТВАРЯ ОЧИТЕ СИ ПОРАДИ ФОТОФОБИЯ /СТРАХ ОТ СВЕТЛИНАТА/. ДВИЖЕНИЯТА НА ОЧНИТЕ ЯБЪЛКИ НЕ СА КООРДИНИРАНИ КАКТО ПО МЕЖДУ ИМ/ФИЗИОЛОГИЧЕСКО КРИВОГЛЕДСТВО/, ТАКА И С ДВИЖЕНИЯТА НА ГЛАВАТА И КЛЕПАЧИТЕ. МОЖЕ ДА ИМА НИСТАГЪМ – ДВИЖЕНИЯ НА ОКОТО -ХОРИЗОНТАЛНИ И ВЕРТИКАЛНИ. ПРИ НАСОЧВАНЕ НА СИЛНА СВЕТЛИНА ДЕТЕТО ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ /МИГАТЕЛЕН РЕФЛЕКС/. ПРИТЕЖАВА ЦВЕТНО ЗРЕНИЕ ЗА ОСНОВНИТЕ ЯРКИ ЦВЕТОВЕ. БЕБЕТО Е КЪСОГЛЕДО – 4 ДИОПТЪРА, КОИТО ПОСТЕПЕННО С ВЪЗРАСТТА НАМАЛЯВАТ.

 

–СЛУХ – СТЕНИТЕ НА ВЪНШНИЯ СЛУХОВ ПРОХОД СА ДОЛЕПЕНИ , ПОРАДИ КОЕТО ЗВУКА СЕ ВЪЗПРИЕМА ЧРЕЗ КОСТНАТА ПРОВОДИМОСТ. НОВОРОДЕНОТО РЕАГИРА С ДВИГАТЕЛНА – ЗАЩИТНА РЕАКЦИЯ ПРИ СИЛЕН ЗВУК.

 

–СИЛНО Е РАЗВИТО ТАКТИЛНОТО УСЕЩАНЕ – ПО – ЧУВСТВИТЕЛНО Е КЪМ ТЕМПЕРАТУРНИ ДРАЗНЕНИЯ А ПО -МАЛКО КЪМ БОЛКОВИ. НАЙ – ЧУВСТВИТЕЛНИ ЗОНИ СА ОКОЛО ОЧИТЕ, ЧЕЛОТО, ДЛАНИТЕ И СТЪПАЛАТА.

 

–ВКУС И ОБОНЯНИЕ – СЛАДКИЯ ВКУС ПРЕДИЗВИКВА УДОВОЛСТВИЕ И УСПОКОЯВА ДЕТЕТО А ГОРЧИВОТО, СОЛЕНОТО, КИСЕЛОТО –ГРИМАСА НА НЕДОВОЛСТВО.

 

ПЛАЧА – МНОГО ВАЖНА ПРОЯВЯ НА НОВОРОДЕНОТО. ТОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН ПО КОЙТО БЕБЕТО ИЗРАЗЯВА СВОЯТА ЕМОЦИЯ.

 

ИСТИНСКАТА МАЙКА ОЩЕ ОТ ПЪРВАТА СЕДМИЦА МОЖЕ ДА ДИФЕРИНЦИРА/ РАЗЛИЧИ / 3 ВИДА ПЛАЧ. ИНТЕРЕСНО Е ЧЕ БАЩАТА, ВЪПРЕКИ ЧЕ УЧАВСТВУВА В ОТГЛЕЖДАНЕТО НА БЕБЕТО НЕ МОЖЕ ДА РАЗГРИНИЧИ ВИДА ПЛАЧ И ВСЯВА ДОПЪЛНИТЕЛЕН СТРАХ И ПАНИКА. И ТАКА ПЛАЧА БИВА:

 

––-ОБИКНОВЕН ПЛАЧ – ИЗРАЗ НА ЖЕЛАНИЕ НА БЕБЕТО ДА МУ БЪДАТ ЗАДОВОЛЕНИ НЯКОИ ФИЗИОЛОГИЧЕСКИ ПОТРЕБНОСТИ -ХРАНА, ВОДА, СМЯНА НА ПАМПЕРС, ПРЕТОПЛЯНЕ – ТОЗИ ПЛАЧ Е РИТМИЧЕН, В НАЧАЛОТА ПО – ТИХ А В ПОСЛЕДСТВИЕ СЕ ЗАСИЛВА.

 

––-ЕМОЦИОНАЛЕН ПЛАЧ — ПО – СИЛЕН И ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ОТ ГОРНИЯ И НЕ СЕ ПРЕКРАТЯВА ПРИ ЗАДОВОЛЯВАНЕ НА ПОТРЕБНОСТИТЕ. ТОЗИ ВИД ПЛАЧ ЗАЧЕСТЯВА НАПОСЛЕДЪК -СЪВРЕМЕННИТЕ БЕБЕТА СА ПО – ЕМОЦИОНАЛНИ/НЕРВНИ/.

 

–––БОЛЕЗНЕН ПЛАЧ – ВНЕЗАПНО НАЧАЛО, С ОСОБЕННА СИЛА , СЛЕДВА ЗАТИХВАНЕ С ХЪЛЦАНЕ – ПЛАЧ ОТ КОЛИКИ.

 

В ОБЩИ ЛИНИИ ПЛАЧА В ПЕРИОДА НА НОВОРОДЕНОТО МНОГО РЯДКО Е СИМПТОМ НА БОЛЕСТ. ЗА ПРИТЕСНЕНИЕ Е КОГАТО ТОЙ Е СЪЧЕТАН С ДРУГИ СИМПТОМИ – ПОВРЪЩАНЕ, СПИРАНЕ НА ИЗХОЖДАНИЯ И ДР. ПРИ ВНЕЗАПЕН ПЛАЧ Е НУЖНО ДА ИЗМЕРИМ ТЕЛЕСНАТА ТЕМПЕРАТУРА НА БЕБЕТО. ИЗВЪРШВА СЕ С ОБИКНОВЕН ТЕРМОМЕТЪР, КАТО СЕ ПЪХА САМО ЖИВАЧНИЯ РЕЗЕРВОАР В АНУСА И СЕ ДЪРЖИ 2 МИНУТИ. ПОКАЗАНАТА ТЕМПЕРАТУРА ПРИСПАДАМЕ С 0,5 ГРАДУСА АКО ПОКАЗВА 37, 5 ТО ИСТИНСКАТА ТЕМПЕРАТУРА Е 37. ДЕТЕТО НЯМА СЪВЪРШЕН ТЕРМОРЕГУЛАЦИОНЕН ЦЕНТЪР, ЗАТОВА СУБФЕБРИЛНА ТЕМПЕРАТУРА -37-37,5 НЕ Е ПРИТЕСНИТЕЛНА.

 

И М У Н И З А Ц И И– Много неща сте слушали и чели за тях. В родилния дом са направени 2 вида ваксини-против ТУБЕРКУЛОЗА/ BCG / и против ХЕПАТИТ В. Ваксината против туберкулоза се прави веднъж в живота и след това на определен етап се проверява наличието на имунитет-в 10ия месец дали има белег на ляво рамо. Ако няма се прави проба – Манту на предмишницата. На третия ден се отчита размерите на белега -норма 5-15мм. Ако е под 5 се прави пак ваксина.

 

Много често местото на ваксината от родилния дом на ляво рамо се възпалява, почервенява и може да има гнойно връхче. Това се случва от 20 до 45 ден. Това е нормална реакция и не е опасно. Само ако подуването е извънредно голямо, ако вдигне температура или ако се уголемят лимфни възли под мишницата детето трябва да бъде прегледано от лекар.

 

В края на първи месец се прави втора ваксина с/у ХЕПАТИТ В в крачето. Тази ваксина много рядко дава странични ефекти. Не се правят компреси на местото на убождане и не се дават противотемпературни медикаменти.

 

Важно е да се знае че имунизациите и реимунизациите се насрочват на интервал минимум 1 месец.

 

ЗА ДА НЕ СЕ ОБЪРКВА ЛЕКАРЯ ЗА ВЪЗРАСТТА НА ДЕТЕТО СЕ ПОСОЧВАТ НАВЪРШЕНИТЕ МУ МЕСЕЦИ.

 

В ПЕРИОДА НА НОВОРОДЕНОТО СЕ СРЕЩАТ СИМПТОМИ И ПРОЯВИ,КОИТО СА НА ГРАНИЦАТА МЕЖДУ ФИЗИОЛОГИЯ И ПАТОЛОГИЯ. ТЕ СА ИЗРАЗ НА ПРИСПОСОБЯВАНЕТО НА БЕБЕТО ЗА ЖИВОТ КЪМ НОВАТА СРЕДА. ТЕЗИ ПРОЯВИ СЕ НАРИЧАТ:

 

А Д А П Т А Ц И О Н Н И.

 

ТЕЗИ ПРОЯВИ В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ НЕ ИЗИСКВАТ ЛЕЧЕНИЕ.

 

––КОЖА – Оток по подлежащите части при раждането.

Зачервяване на кожата – еритема симплекс е често срещана. Дължи се на нестабилност на периферното кръвообращение. Наличие на пръснати червени надигнати пъпчици – еритема токсикум – дължи се на алергична реакция – не се лекува. Спонтанно оздравява. Появяват се белезникави обриви по лице – милиа – представляват запушени мастни жлези. Също не се нуждаят от лечение.

 

Като цяло всички обриви притесняват майката, но се лекуват само тези, които са допълнително инфектирани/имат „гнойно връхче”/ Най-доброто лечение е с антибиотичен крем и някои цветни разтвори като Пиоктанин.

 

ЖЪЛТЕНИЦА У НОВОРОДЕНОТО – Един от най-честите симптоми, които притесняват родителите. Бива физиологична и патологична.

 

ФИЗИОЛОГИЧНА – Като причина може да бъде посочена – по-голямото наличие на червени кръвни клетки, както от самия плод така и преминали от майката. Те започват да се разпадат и се отделя в кръвта вещество – билирубин, което дава жълтата оцветка на кожа и лигавици. Друга причина може да бъде незрелостта на чернодробни ензими. Физиологичната жълтеница започва обикновено на втория ден, има максимум на 5-6ия и изчезва на 10-15 ден. Тя е с умерен интензитет. Урината е нормално оцветена, както и изхожданията. Много важен белег за това дали жълтеницата е физиологична е начина по който тя изчезва. А той е от крачетата към главата. Последно се изчиства жълтеницата по склерите/бялото/ на очите. Ако бебето няма жълтеница това не е патология.

За патологична жълтеница се смята, когато тя се появи преди втория ден или след 15 ден, когато тя е с особено силен интензитет до червеникаво оцветяване, когато детето има анемия, когато е тъмен цвета на урината а на изхожданията

е светъл, когато дълго се задържи и се засилва след първия месец . Причините могат да бъдат много.Ето някои от тях:

 

––-кръвногрупова несъвместимост между майка и плод.Най-честата е Rh несъвместимост- при майка Rh- баща Rh + и дете Rh + .Ако бременноста е първа не се развива този тип жълтеница. Ако е имало предшестващ аборт или бременност може. Проявите са разнообразни от анемия до тежки нарушения. При доказана такава несъвместимост може да се използува по време на болестта ваксина. Друг вид несъвместимост наблюдаваме когато кръвната група на майката е О а на детето е А,В и по-рядко АВ. Този вид жълтеница се проявява още от първата бременност, но е по-лека.

Възможно е /макар и рядко/да има жълтеница от майчината кърма.

 

Има и други видове патологични жълтеници, но тях трябва да изясни вашият лекар.

 

К О Л И К И- най-честите оплаквания при новороденото.”Новите” бебета получават още в първите дни след раждането колики.Те се проявявят със силен плач, свиване на крачката, двигателна активност, подуване на коремчето, изпускане на газове и др. Причината за появата на коликите е адаптацията на храносмилателния тракт към новия начин на хранене /в утробата се е хранило от кръвта на майката/ – появяват се спазми на чревцата, образува се пяна след попадане на храна в тях, образувуват се газове. В зависимост от емоционалния тип деца проявите при колики могат да варират от ръмжене и леко стенене до изпискване, непрекъснат плач и неспокойствие.За лечение се използуват специални чайове, капки и хомеопатични препарати. Действието на тях е да се претъпи болката.

Прочетете  повече  :

Scroll Up