Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

ДЕТЕТО МИ ИМА ТЕМПЕРАТУРА – О, УЖАС !

624-400-temperatura

 

Няма друг симптом, който толкова да тревожи майката. Правят се всякакви „героични” действия, които целят нейното нормализиране до заветните 37.

Температурата е един от многото симптоми, който говори, че детето има инфекция. В определени стойности тя има благоприятен ефект за справяне с микроорганизмите. Вдигане на висока температура – над 38,8 говори за добра реактивност /отговор/ на детския организъм. Разбира се при такива стойности трябва да се приемат температуронормализиращи медикаменти.

Нормалната телесна температура е 37 градуса. Стойности които са между 37 и 37,5 се наричат субфебрилни. / фебрилни означава температурни/. В повечето случаи те не са опасни. Малкият детски организъм има неукрепнал терморегулационен център и е възможно нормално да има такива стойности. Изключение прави ако са съчетани с други симптоми и са продължително време.

Най – добрите термометри са електронните и обикновените живачни. Не се оказаха удачни бибероните – термометри и ушните. При малкото бебе най – лесно се измерва телесната температура в дупето. Вкарва се живачното резервоарче в ануса и се държи 2 минути. От показаната стойност се приспада 0,5 гр. /ако измерената температура показва 37,8 , то действителната на детето е 37,3гр./ Когато порасне кърмачето , то тя може да се измерва под мишницата за 5 минути и не се приспада нищо.

АКО ТЕМПЕРАТУРАТА Е ЕДИНСТВЕН СИМПТОМ ОТ САМОТО НАЧАЛО НА БОЛЕСТТА И ДЕТЕТО Е В ДОБРО ОБЩО СЪСТОЯНИЕ – НЕ Е СТРАШНО. РАЗБИРА СЕ СЪСТОЯНИЕТО ТРЯБВА ДА СЕ СЛЕДИ И ДА НЕ ПРОДЪЛЖАВА ПОВЕЧЕ ОТ 3 ДНИ.

АКО ДЕТЕТО КАШЛЯ И/ИЛИ ИМА ХРЕМА И В ХОДА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО ВДИГНЕ ТЕМПЕРАТУРА, ТО ТРЯБВА ДА СМЕ ВНИМАТЕЛНИ. В СЛУЧАЯ ТЕМПЕРАТУРАТА МАРКИРА УСЛОЖНЕНИЕ И ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕКУВА АДЕКВАТНО.

ДЪЛГОТРАЙНАТА СУБФЕБРИЛНА ТЕМПЕРАТУРА, СЪЧЕТАНА С ДРУГИ СИМПТОМИ КАТО НЕВИРЕЕНЕ, ПОВРЪЩАНЕ И ДР. ИЗИСКВА ПЪЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЕ И СЪОТВЕТНОТО ЛЕЧЕНИЕ.

КОГАТО ДЕТЕТО ЗАПОЧНЕ ДА ВДИГА ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА, ТО Я ЦЕНТРАЛИЗИРА – КРАЙНИЦИТЕ СА ЛЕДЕНИ А ТЯЛОТО „ГОРИ”. МНОГО ЧЕСТО ЗАПОЧВА ДА ТРЕПЕРИ И ДА СЕ ИЗПОТЯВА – ТОВА Е ТРЕСКАВ СИНДРОМ. ДА НЕ СЕ БЪРКА С ТЕМПЕРАТУРЕН ГЪРЧ. ПРИ НЕГО ИМАМЕ ВРЕМЕННА ЗАГУБА НА СЪЗНАНИЕ, ПОГЛЕДА СЕ ВТРЕНЧВА В ЕДНА ТОЧКА. МОЖЕ ДА ИМАМЕ ИЗПЪВАНЕ ИЛИ ПОТРЕПВАНИЯ НА КРАЙНИЦИТЕ И ИЗПУСКАНЕ ПО МАЛКА И ГОЛЯМА НУЖДА. Това състояние е много драматично и първата работа на родителя е да се мъчи „да му извади езика”. Правилното действие е да бъде поставено настрани и по някакъв начин да му свалим температурата. Ако е продължителен гърча, трябва да се извика спешна помощ и да му се направят съответните медикаменти.

 

Прочетете  още  за  температурата  и  нейната  характеристика   при  различни  болести  при  детето…

 

КАКЪВ ДА БЪДЕ НАШЯТ ПОДХОД ПРИ ТЕМПЕРАТУРА? При по – малка температура се правят компреси от вода и оцет в равни количества. Поставят се по коремчето, гръбчето, челото – възможно най – голяма площ да обхване. Грешно е да се слагат само по китките и ходилата. При по – висока температура детето се намазва с вода и медицински спирт 90 градуса смесени в равни количества. Тук също важи принципа да се обхване по – голяма площ.

Има няколко групи медикаменти, които можем да използваме. Първата е тази на ПАРАЦЕТАМОЛА. Към нея принадлежат препаратите : Парацетамол, Панадол, Дафалган, Ефералган, Калпол и др. Към другата група спада Нурофена. Трети препарат, който се използува е Хексалгина /съдържа аналгин/.

И ТАКА, КОГАТО ДЕТЕТО ВДИГА ТЕМПЕРАТУРА И ТЯ Е НАД 37,8 ЗАПОЧВАМЕ ДА РЕДУВАМЕ ПРЕЗ ТРИ ЧАСА ПАНАДОЛ /калпол, ефералган, дафалган и др./ С НУРОФЕН В СЪОТВЕТНИТЕ ДОЗИ. АКО ВЪПРЕКИ ПРИЕМА ДЕТЕТО ПРОДЪЛЖАВА ДА ПОКАЧВА ТЕМПЕРАТУРАТА И СТАНЕ НАД 39 ГРАДУСА, ТОГАВА ВКЛЮЧВАМЕ ХЕКСАЛГИН НА КАПКИ В СЪОТВЕТНАТА ДОЗА. ЕДИНСТВЕНОТО УСЛОВИЕ Е ДА Е МИНАЛ ПОНЕ ЕДИН ЧАС ОТ ДАВАНЕТО НА НЯКОЙ ОТ ПРЕДИШНИТЕ МЕДИКАМЕНТИ.

ТРЯБВА ДА РАЗВЕНЧАЕМ МИТА, ЧЕ АНТИБИОТИЦИТЕ СВАЛЯТ ТЕМПЕРАТУРАТА. ТЯХНОТО ДЕЙСТВИЕ Е ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕТСКИЯ ОРГАНИЗЪМ ОТ БАКТЕРИАЛНИ УСЛОЖНЕНИЯ.

АНТИБИОТИЦИТЕ НА СА ТЕМПЕРАТУРОПОНИЖАВАЩИ МЕДИКАМЕНТИ.

Къде може да ни помогне хомеопатията? Ако детето е правило температурен гърч, то винаги при последващи покачвания на температура трябва да използваме препарата Беладона 15сн – три пъти дневно по 5 гранули. Тя се дава и при много висока температура, когато детето е зачервено и изпотено. При много висока температура – над 39 градуса, която се е появила след излагане на студ ,много удачен препарат е Аконит 9сн. Ако детето има умерена температура и лекарят ни е казал, че диагнозата е херпангина, то много удачен медикамент е Рус токсикодендрон 9сн. Дава се три пъти по 5 гран.

 

СМЯТАМ, ЧЕ СЕ УБЕДИХТЕ, ЧЕ НЕ Е ТОЛКОВА СТРАШНО ДЕТЕТО ВИ ДА ВДИГНЕ ТЕМПЕРАТУРА.

 

ПРОСТО ТРЯБВА ХЛАДНОКРЪВНО ДА ДЕЙСТВАТЕ.

 

УСПЕХ!

Д-р Марио ИмуноКидс – мощен природен  продукт  за  имунитета  на  детето…

Д-р Марио ИмуноБуст – за  имунитета,  за  възстановяване  след  агресивни  терапии  и  спорт,  за  по-добра  кондиция …

 1. Avatar
  Деница

  Здравейте, доктор Янакиев,

  тъкмо се похвалих, че дълго синът ми не е боледувал и хоп!!!
  От миналата нощ е с температура – макс 38,5. 3-4 пъти на ден давам Пердолан – съставката е Парацетамол. Топлината се усеща предимно по главичката, дланите и ходилата. След като пие Пердолан целият се изпотява. Детето е в добра кондиция, играе си, смее се, хапва по-малко, но все пак яде – предпочита кисело мляко или плодове. Няма никакви други симптоми на разболяване. Притеснява ме не толкова температурата, а защо я има?
  Вие какво бихте ме посъветвали?

  С уважение и благодарност,
  Деница

  1. Mario Janakiev

   Здравейте деница,
   Естествено температурата е от вирус.
   Добре е да приема нещо срещу него.
   Не мога да Ви препоръчам без още информация.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Деница

  ЗДравейте, д-р Янакиев,

  Детето продължава да има температура, пиша ВИ, защото имам повече информация относно състоянието му. През денят е около 37,5 до 38,00 и ако дам Нурофен или Парацетамол спада, но през нощта от 1 до 4 часа вдига около 38,5 и никакви медикаменти не помагат за смъкването и. На сутринта около 7-8 часа температурата спада и малко по-късно отново достига до 37,5 – 38,00. Синът ми е на 1,1 година и като цяло доста трудно преживява избиването на зъбите. Вчера дадох Беладонна 3 пъти, а от месеци давам всеки ден Хамомила вулгарис 30 ch, Калкареа фосфорика 15 ch и Дормикинд. Продължавам да се чудя от какво е тази температура.

  Моля, препоръчайте ми как да продължа с медикаментите.

  Благодаря Ви много!!
  Хубава неделя,
  Деница

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Деница,
   Детето Ви се нуждае от преглед.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Деница

    Здравейте, д-р Янакиев,
    Днес посетихме личния лекар – нищо притеснително не откри – гърло, уши и гърди – перфектни. Ще направим изследване на урината.
    Днес температурата е около 37,5, но не се знае как ще е през нощта, появи се диария.

    Удачно ли е да давам хомеопатични продукти на сина ми или просто да изчакам…

    Благодаря Ви много за подкрепата и отзивчивостта!!

    Поздрави,
    Деница

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Деница,
     Може да се дават хомеопатични препарати ,но не мога да се ориентирам без преглед.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

    2. Mario Janakiev

     Здравейте Деница,
     Добре е ,че няма усложнение детето.
     Изкам да се направя изследванията.
     С уважение д-р МАРИО Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. Делчева

  Здравейте, д-р Марио!
  Защо е необходимо сваляне на температура под 38,5-38,8 °С след като това е естествената защита на организма срещу патогените и по този начин се ограничава развитието им? Свалянето на „полезната“ температура пречи на организма да се пребори и се удължава периода на излекуване или дори способства развитието на усложнения. Доколкото ми е известно всички изброени лекарства като панадол и т.н. действат само симптоматично и по никакъв начин не спомагат оздравителните процеси. Моля да ме поправите ако греша.
  Лек и успешен ден!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте г-жа Делчева,
   Знам за тази теория ,но тук проговаря дългогодишния ми опит на педиатър.
   Мит е ,че температурата съкращава времето за излекуване.
   При температура над 37,8 детето страда..


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. Цвети

  Здравейте др Янакиев синът ми е на 5 години от два дни вдига само температура 37.6 максимум и то вечер и към 4 5 сутринта няма никакви други симптоми но все пак се трвожа за причината

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Цвети,
   Най – вероятно е инфекция на гърлото.
   Не се притеснявайте.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 5. Хюлия

  Здравейтш д-р Янакиев.Дъщеря ми,която е на 3г и 2м,от снощи е с Т 39-39-5/6,много трудно я сваляме.Давам и нурофен,компреси с оцет о вода,но не я сваля 2-3ч..даже 4..От една седмица има суха кашлица и запушен нос..До колко дни може да продължи тази Т.Днес я водих на педиатър и ми каза,че има силно зач.гърло.Предписаха ми Азатрил,Джуниър ангин и пробиотик

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Хюлия,
   Добавете към терапията Беладона 15 сн – 3 пъти по 5 гран. и Меркуриус солубилис 30 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 6. Кристина

  Здравейте,
  От събота синът ми- на 6 години се бори с температура- 38 -38,5 градуса.Вчера бяхме на лекар-зачервени дъги в гърлото, не много възпалени сливици и запушен нос без хрема.Гърдите са чисти, няма кашлица.Лекарката му изписа бисептол по 5 мл на 12 часа, който аз още не съм давала.Температура вдига около обяд и тогава губи жизненост, но след 5 мл нурофен се оправя.През нощта също вдига температура. В момента най-много го мъчи запушения нос и прихърква.Какво ще препоръчате?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Кристина,
   Тъй като е остро заболяване с температура, която протича вече 4 и ден е трудно да преценя.
   Ще поема риск ако Ви предложа терапия.
   Следвайте напътствията на лекаря Ви.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 7. Ивелина

  Здравейте Д-р Янакиев, синът ми е почти на 7 години. Миналата нощ се оплака че му е лошо и вдигна темпаратура 38. Дадох му нурофен и малко след това повърна. Час след това свали температурата успокои се и заспа. Сутринта повърна още веднъж, сложих му свещичка вомитосхил и от тогава нямаме проблем с това но цял ден се боря с температурата. Давам нурофен но едва издържа три часа и пак минава 38.7-8. А да не говорим че не я сваля под 38. В 20 часа вдигна 39.7, дадох му беладона и свещичка ефиралган. Още стоя до него и на 30 мин я меря, сваля по 1-2 десетици за половин час. Нормално ли е това. Свали до 38.8 а сега пак започва да я вдига.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ивелина,
   Става въпрос за вирусна инфекция.
   Дабавете Вомитус хил на какпки – 3 пъти по 10 капки през устата.
   Детето трябва да се следи от лекар.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 8. Здравейте, доктор Янакиев! В събота получих книгата Ви – благодаря, чудесна е! Там побързах да прочета някои неща относно храненето на бебето, защото синът ми след броени дни ще навърши годинка. По начинът, по който там е написано на мен не ми стана особено ясно за прясното мляко – дали под някаква форма може да се дава или изобщо да бъде изключено от менюто? Питам, защото отскоро взимаме храна от детска кухня и там някои от храните съдържат в състава си прясно мляко, следователно, дори и малко, все пак сме приели такова. Моля Ви, дайте ми съвет какво да правя, защото, като цяло, педиатрите препоръчват консумацията на прясно мляко чак след втората годинка, а в детските кухни го използват при приготвянето на храните.
  Другото, което искам да попитам, е във връзка със себорейния дерматит. Може ли да се лекува успешно с хомеопатия, защото кортикостероидите са изключително опасни и не ни помагат трайно, и ако да, бих Ви помолила да ме посъветвате какво да взимаме, защото засега се справяме с този проблем, като три пъти годишно спазваме адски строга диета и пием билкови чайове със почти 8-годишната ми дъщеря. Докато ходеше на градина, отсъстваше в тези периоди, но сега с ходенето на училище, е малко по-трудно, затова Ви МОЛЯ за алтернатива!!!
  Предварително изказвам благодарности!
  Хубав ден!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Росица,
   В книгата съм посочил точно ,че прясно мляко директно може да се консумира от детето след 2 рата година.
   Около първата може то да участва в правенето на кремове и др.
   За по-голямото дете хомеопатията може да помогне, но ще трябва по-подробен преглед.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 9. Н. Ангелова

  Здравейте др Янакиев!
  Снощи детето ми (на 8год) се оплака от главоболие и вдигна температура 38.1. Освен температурата други симптоми като хрема, болки в гърлото отсъстват. Без да й давам температуропонижаващо лекарство, температурата се нормализира. Дадох й осцилококцинум, промиваме добре носа и давам салвигол за гърло (и много течности разбира се) Подходящо ли е лечението и можем да се разминем само с хомеопатия. Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте г-жа Ангелова, Добавете и Шуслерова сол 3 – 3 пъти по 2 табл.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 10. Михаела Михайлова

  Здравейте Д-р Янакиев! От вчера вечерта дъщеря ми,която е на 8 месеца има температура 38,5-39. Редувах парацетамол с ефералган и слага компреси с вода и оцет.От ефералган се повлия добре за около 2ч,след което отново покачи температурата.Сутринта я прегледа педиатъра,няма други симптоми.Препоръча да продължа с антипиретиците и ако до 3дни не се подобри състоянието да се включи Зинат. Въпросът ми е да изчакам ли да минат 3дни или ако видя,че не се повлиява температурата да включа антибиотика?Или да приложа друг подход в лечението? За мен ще бъде ценно мнението ви.Благодаря:)

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Михаела,
   сама разбирате, че по Интернет е много трудно да лекувам толкова малко дете.
   Щом като лекарят е сметнал ,че детето е в добро общо състояние и може да се изчака, то аз Ви препоръчвам – Осцилококцинум – 2 пъти по 1 флакон и витиман Ц – по 1 ампула през устата – от малките – 100 мг.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 11. Здравейте имам дъщеря на 7г.от два месеца постоянно се разболява минава и по леко и използваме хомеопатичните лекарства Инфлуцид преди две седмици и купих антибиотик а Фоксеро испи си в и след седмица пак е болна с висока температура (много рядко пие антибиотик това и беше трети за 7г)каква може да е причината за по честото разболяване

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Кадрие,
   Явно имунната система е спаднала.
   Ще трябва да се предпише стимулираща схема.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 12. Здравейте,
  Синът ми е на 7г. След 2 седмици хрема и кашлица, всеки ден вдига 37 градуса и вечер я смъква. Личния лекар казва, че това не е температура. Проблемът е, че докато я вдига започва да полягва, казва че му се спи и че е изморен. Няма апетит и не му се пие вода. Иначе вече няма хрема и кашлица. Чудя се да предприема ли нещо и какво или да се правя, че нищо му няма и да чакам да мине.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте гост,
   Нужно е да се направят пълни изследвания – пълна кръвна картина с Ц реактивен протеин.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 13. Света

  Здравейте,синът ми е на 5 години и вече 6-ти ден подържа висока температура.Педиатърката го гледа и каза да пие само парацетамол и ибупрофен на 3-и часа и да чакаме.На третия ден го боля корема имаше разстройство и повръщане но отмина,но температурата не отминава.Между времено се появиха сополи и кашлица от тях.От днес и другият ми син(9години) е с висока температура.Въпроса ми е продължителната и висока температура на какво може да се дъжи?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Света,
   Температурата се дължи на бактериална инфекция.
   Трябва да се преглеждат децата непрекъснато.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 14. Здравей те сина ми е на 11 месеца и от 2 дни е с температура 38.2 водих го на преглед казаха ни зъпки отпаднал е и не иска да се храни яде по малко та въпроса ми е дали да не му направим пълни иследваня

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ася,
   Да, ако продължи температурата повече от 3 дни е добра да се направят изследвания.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 15. Здравейте! Дъщеря ми е на 3г. и 8 м. От две седмици е хремава, а от вчера и с температура 37,5. Пръскам и в носа Назики и давам да смуче Ефизол, но виждам по сливиците и бели точици. Моля за съвет, какво да и давам, за да не се стигне до антибиотик? Благодаря!!!

 16. Здравейте, Др Янакиве
  Пиша ви за бебе на 5 месеца от 3 дни, в болница е със дагноза бронхолит много хрипове се чуваха правиха ренген, кръвни изследвания и гурлен секрет.Гърления секрет показа Стрептокок, има завишена утайка и левкоцити. Вече сме 4 ден хриповете намаляха но ме притеснява бактерията резултата излезе днес. След лечение три дни с антибиотик. Взха нов секрет да видият дали се е повлияла от антибиотика. Прави и кнхалации със пулмикорт, има подобрение няма хрипове вече на долу, сега се събра секрет към носа който е оххрачващтия и издърпвам със помпичка . Какво щте ми препоръчатеВие за опашката със Туя ставали за него неещто и за секрета който е отхрачваш като искашля и му се качи към нослето

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ели,
   Първата Ви задача е да се излекува детето напълно със съответната терапия.
   След това ще коментираме за терапия.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Здравейте, Др Янакиев
    Изписаха ни от болницата 6 дни бяхме, бебето беше с антибиотик и инхалации със пулмикорт след изписване терапията продължи ощте 5 дни със друг антибиотик през устата Медоклор и инхалации Пилмикорт. От днес смрях ме всичко какво щте ми препоръчате вие, педиатъра ми обясни че е възмижно отново да направи бронхолит пролетта в цъвтежа на дръвчетата и че до 1-2 годишна възраст децата са склонни към бронхолит ако не се предпазват . Имам голямо дете което посрщтава предучилищна и носи вируси каква щте ми препоръчате за бебето може ли да приема сега след антибиотика опашка след антибиотик .

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Ели,
     Не разбрах бебето на каква възраст е.
     Използвайте възможността за видеоконсултация за да прецизираме терапията.
     С уважение д-р МАРИО Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 17. Стамена Лукова

  Здравейте, д-р Янакиев!
  Детето ми е на 4,6г. От три седмици е с хрема,вече много оскъдна,поне навън почти не излиза секрет. Но от седмица започна кашлица. Тя се появява като легне в леглото и като стане от сън. При изследване на секрет се изолира масово количество Мораксела катаралис в носа. Последните три дни се буди нощем в 2:30 от кашлица и повръща секрети. Няма температура,гърдите са чисти. Вчера беше на преглед,казаха ми да не давам нищо,докато не се влоши. Можете ли да ми препоръчате хомеопатично лечение при тази бактерия. Не мога да стоя и да чакам да се влоши състоянието му,ако нямаше клиника,да,но при това положение не е нормално според мен. Миналия месец кара пневмония,трябва ли да чакам да я повтори? Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Стамена,
   Трябва да облекчим състоянието на детето.
   Препоръчвам следната схема :
   –Ипека 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   –Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Стамена Лукова

    Благодаря, Д-р Янакиев! Ще опитам лечението. Мога ли да лекувам бактерията с хомеопатия или няма такъв вариант?
    Хубав ден!

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Стамена,
     Сама разбирате, че отговорите в сайта са само насочващи.
     За по-голяма прецизност е нужен преглед.
     С уважение д-р МАРИО Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 18. Пейчева

  Здравейте .Декември месец последователни детето пи Аб И ЗА съжаение мина и на инжекции и това през 15 дни период .На 14 януари я пратихме на градина и на 5 ден вече се върна с хъркащ нос.При посещение при педиатрите ни бяха изписвани тобрекс капки .Преди седмица започна да накашля и сменихме два вида Проспан със Лихен сед .Вчера искаха да ни назначат Аб а аз се въпротивих ,тъй като не ни ратиха на антибиограма или снимка .Снощи детето вдигна два пъти температура единият път къ 18 часа 37,6(дадох и панадол )и другият път в 2 сутринта 38,7 (отново и дадох панадол ) Днес няма Т ,но изписаха фОКСЕРО И АЗ все още се колебая дали да го предложа на детето .Притеснена съм дали въобще е нужно да давам Аб ПРЕДИ антибиограма .Кашлицата продължава а секрета най -накрая взе да се показва навън а не навътре както до сега ,който е ту бистър ,ту белезникав .Искрено се нуждая от сувета Ви като второ менние .Тя е на 3,6 г като и давам всеки де шуслерови соли 3,4,6,приключихме с цинабсин и инфлуцид .Вече не знам какво да правя .

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Пейчева,
   Не знам какво е състоянието на детето.
   Не мога да дам коректна консултация.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 19. Здравейте,детето ми е на 3год,3месеца.Средата на месец декември са разболя.Беше с температура 38.5С (без зачервено гърло,без сополи,без кашлица) в продължение на 5дни,както на 3 ден започна антибиотично лечение,на 5ден температура спря и детето се възстанови.две седмици по късно отново започна да вдигна температура,този път беше с леко зачервено гърлото за няколко дена.седмицата по кънсно отоново започна да вдигна висока температура,но този път лимфните възли на връта му бояха надути,след изследваня се установи че е с инфекциозна мононуклеозаб.Беше му озписан антибиотик Ксимебак и изопринозин за 10 дена.На 11 ден след спирането на антибиотика отоново беше с температура 38.5С за три дена.След преглед се установи че все още не се възстановил и че има лек отит на лятото ухо,предписаха му капки и да продължим с изопринозин .7 дена по късно след преглед казаха че вече му няма нищо и е здрав,с уговорката че след месец трябва да повтарят всички направени изследвания до моментна.само че сега 2 седмици по късно той отоново е с висока температура.Моля ви за съвест на какво може да се удължи всичко това и какви други прегледи и изследвания трябва да бъдат назначени.Благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елка,
   Явно не е добре излекувана инфекцията от Ебстайн вируса.
   В момента трябва да направите пълни изследвания – пълна кръвна картина, диферинциално броене на левкоцитите, ц реактивен протеин.
   Добре е да се вземе и гърлен секрет.
   Продължете Изопринозина.
   Не мога да Ви посъветвам за терапия без преглед.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 20. Добринка

  Здравейте д-р Янакиев!Момченто ми е на 4години,искам да попитам един ден имаше разтройтво после повърна 2-3 пъти и спря,започна да вдига температура и да има болки в корема!Температура вдига само вечер!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Добринка,
   Това е вирус и Вашият лекар трябва да Ви прегледа.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  2. Мануела

   Моят син е на 5.6 и вчера имаше разстройство,болки в корема и температура 38,а днес бяхме на преглед,изписаха ни изопринозин.Днес от един часа на обяд до преди малко поддържаше 38.0,38.8 стигнахме и до 39.9,дадох хексалгин,свалихме я до 37.6 и отново звъннах на личната лекарка,тя каза,че няма нужда от хоспитализация…много ми е притеснено,за първи път поддържа такава висока температура,която не се повлия от нурофена,а с хексалгина я свалихме донякъде…

   1. Mario Janakiev

    Здравейте Мануела,
    Нека Вашият педиатър да води лечението и контролните прегледи. Аз мога да Ви препоръчам след това профилактика.


    Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 21. Здравей те сина ми е на 1г.и и от миналата среда вдигна температура 2 дни я подържа след това имаше растроиство и започна да кашля исписа хаби сироп но не ни помогна и взехме антибиотик вече 3 ден го давам но пак си вдига едно кратно 37.7 т направих му пълни иследваня казват че му няма ништо вашето мнение какво е и как да постъпия

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ася,
   Добавете към терапията Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 22. Евианна

  Здравейте. На сина ми биха ваксина срещу морбили. Една седмица след това започна хрема и температура 37,2 непрекъснато. Педиатърката предписа лекарство за зачервено гърло и хомеопатични за смучене, минаха няколко дни хремата е по- добре.леко кашля, но температурата е все така, като вчера през деня беше повече. Ацяла нощ 38…Нищо не съм давала за нея. Свали я чак сутринта. Лекарката каза, че ако не се оправи, ще трябва антибиотик… Но не е ли опасно , заради скорошната ваксина, знам че към нея реагират до 21- я ден поне….И въобще, според вас това вирус ли е или от ваксината, да изчакам ли още? Минаха 5 дни, ще видя дали пак ще вдигне температура. Благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Евианна,
   Това е бил скрит вирус, който се обостря след ваксината.
   Не се притеснявайте.
   Детето ще оздравее.
   Правете чести прегледи при Вашия лекар.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 23. Людмила

  Здравейте.Моята дъщеря е на 10месеца и често вдига температура до 38.6.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Людмила,
   щом е често, то е добре да се направят изследвания.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 24. Мария

  Здравейте д-р Янакиев,
  Имам бебе на 9 месеца. Днес сутринта се събуди с разтройство и към 10:00 часа вече беше с температура 38,2. Личната лекарка каза по телефона, че това било вирус и предписа сашета Ентерол – 2 пъти на ден и Хидрасек 1 път на ден. Ако вдига температура- панадол.

  Детето не е имало контакт с болни, всички вкъщи сме напълно здрави, дори и каката. Не знам откъде може да е хванало вирус??? От сутринта до сега ( 19:00 часа) е ходил около 7 пъти по голяма нужда като след втория започна да изхвърля само жълта слуз, защото няма друго какво. Не иска да се храни. Пие само вода и адаптир. мляко, което по принцип си пие. Температурата се покачва и стигна до 39 градуса, независимо че редувам панадол и нурофен през 3 часа. Сега след поредната доза панадол и компрес на челото с мокра кърпа бебето се успокои и заспа, но не знам какво да правя. Моля дайте съвет как да действам, ако през нощта вдигне пак температура.
  Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мария,
   Може срещу температурата да включите и Нурофен, който се редува с Панадол през 3 часа.
   Заменете млякото с Лечебна хумана.
   Продължете прахчетата и разбира се – чести прегледи.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 25. Десислава Царева

  Здравейте д- р Янакиев,искам да попитам когато се борим с висока температура можем да редуваме Нурофен и Панадол през 3 часа, но ако включим и Беладона 15 трябва ли да има някакъв интервал между хомеопатичния продукт и Панадола или Нурофена, тъй като ние имахме температурен гърч и сега искам да съм добре подговена при последващ проблем с температурата, и с какво е по- удачно да започна, при какви стойности и през какъв интервал, става въпрос за дете на 1 г.и 7 м., благодаря ви.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Десислава,
   При дете, като Вашето Беладона 15 сн се дава независимо от другите препарати 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 26. Здравейте д-р Янакиев, моето момче е на 7м. от вчера вдига температура, стига до 38,7. Успявам да я сваля, въпросът ми е след като не е вдигнал до момента в който трябва да дам едно от лекарствата, трябвали все пак да дам. Или се дава само когато има нужда. Благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мая,
   Дават се само при температура над 37,8
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 27. здр др Янакиев дъщеря ми 4есто боледува вси4ко запо4ва темп над 39,5 саполи кашлици които като легни една ве4ер и слизат надолу това вируси ли е даите съвет ве4е незнам какво да правя прави бронхит.

 28. Живко Георгиев

  Здравейте д-р Янакиев, дъщеря ми е на 4г. и вече шести ден е с температура около 38,5 градуса, през този период е спадала до 37 два три пъти за около 2-3 часа.Още на вторият ден я заведохме при личният и лекар, защото казваше че я боли едното ушенце,диагнозата беше че е хванала някакъв вирус.Изписа ни капки за уши Унифлокс и Назик за нослето защото имаше лек секрет, за температурата даваме Панадол бебе но с минимален ефект.На четвъртият ден състоянието и се влоши още повече, започна да я боли и другото ухо, не искаше да спи и постоянно плачеше вечер, температурата си подържаше 38,5 Обадихме се на докторката но тя каза че още не е за антибиотик и да продължаваме с капките.Състоянието и продължаваше да се влошава , започна да кашля и секретите от носа се увеличиха,стреса се увеличи и безпричинният плач също, постоянно повтаряше че я болят ушите и не може да чува.Едва от вчера, 5-ят ден ни изписаха антибиотик Панцев на 24 часа веднъж, реално днес е вторият прием, друго не вземаме, диагнозата е възпаление на лявото ухо.Днес нещата не са по различни, температура 38 градуса,обща отпадналост, зачервени кръгове около очите, силна тревога и безпричинен плач, въпреки че казва че ушетата не я болят вече.Дъщеря ни е с често уголемяваща трета сливица, ходили сме при д-р Котов във Сливен няколко пъти, при последното посещение, пак заради болки в ушите ни каза че ако често повтаря тези възпаления ще трябва да се перфорират тъпанчетата и да се поставят макарки. От хомеопатичните продукти, две години даваме АдлиКуид фор Кидс и Ефира,по схема от д-р Котов,и два пъти Лимфомиозот за свиване на трета сливица, но да си кажа честно не виждам някакъв положителен ефект.Притесненията ни са че боледуванията и стават все по-тежки и дълги с продължителна висока температура и сега това силно безпокойство и непрестанен плач,не знаем дали е от болката в ушите или е някакво нервно разтройство, или от комбинацията на многото лекарства и това че вече почти седмица сме с висока температура.Молбата ми е ако можете да ни посъветвате нещо, конкретно за това безпокойство, много е плашещо, всеки родител знае за какво става въпрос,безсънни вечери и тежки дни.Благодаря ви предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Живко,
   Състоянието трябва ежедневно да се следи от лекар.
   Към терапията прибавете и хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 29. Zdraveite detenceto mi e na 4 meseca I ot onq den e temperatura ot 37.2 do 37.4 vodih go na lekar vchera I tq mi kaza che nqmA nishty I kaza da go sledq no temperatyrata si ostava v sashtata kakvo da pravq normalno li da e tolkova zashtoto toi poprincip nqma takaa temperatyra

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ирина,
   Доверете се на Вашия лекар.
   Ще Ви предложа да му давате Шуслерова сол № 3 – по 2 табл. разтворени в 50 мл. вода.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 30. Здр др Марио детето ми е с температура вече 4дена ходихме на лекар исписа ни тамифлу но и тои не ни подеиства днеска пак бяхме пак с температура и подути лимфни вазли на врата мн съм притеснена даите ми савет от какво може да е?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Сиска,
   не знам първо на колко е детето и каква е точната диагноза. Щом като има подути лимфни възли, то най – вероятно се касае за ангина.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 31. Детето е на 4 години днеска пуснахме кравна картина всичко е ок има инфекция и от там беше и температурата сега е на антибиотик Клацит и вече не вдига след иследванията съм по спокоина мс мн за отговора ви 🙂

 32. Евианна

  Здравейте.синът ми е на 1 год и 9 мес. От три дни вдига температура 38 до 39, но само вечер и през нощта, тоест давам Панадол или Нурофен 1-2 пъти в денонощието. Но така вече трети ден. Хремав е и кашля. Лекарят каза, че гърдите са чисти и гърлото също. Откъде е температурата? Трябва ли да пуснем изследвания, антибиотик? Засега сме на капки и витамини. Не ми се искаше да пие антибиотик, тъй като приключи Клацид преди две седмици ( тогава беше с червено гърло), но вече се притеснявам. Сега сутринта е пак с 37,5 и се качва. Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Евиана,
   Най-вероятно е вирусна инфекция, но ако продължава повече от 3 дни ще се превърне в бактериална. Направете пълна кръвна картина, ц-реактивен протеин и пълна урина. Покажете резултатите на Вашия лекар.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Евианна

    Тази нощ нямаше температура. Сутринта 37,3. Дадохме кръв и урина, ако те са добре- значи всичко е наред и няма нужда от лечение? Само кашлицата трябва да пребори някак?

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Евиана,
     да, това е подобрение, но пак трябва да се прегледа от лекар.
     С уважение д-р МАРИО Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 33. Незиха Костадинова

  Здравейте докторе,много съм притеснена … Малкия на 5 г. от октомври насам беше с упорита кашлица, пусках му и ПКК и Суе в началото на ноември всичко беше в норма,но се изолира стрептококи пневмоние в носа и тъй като кашлицата беше продължителна пи антибиотик аугментин до към 28.11. След което се нормализира ,но си прокашляше от време на време и сополи ( една задна секреция ) и на 23.12 сутринта се събуди с темп. и отново се засилиха сополите и кашлицата . Според педиатрите нищо му няма -ходихме при 3ма вече . От 23ти насам вдига всяка вечер до 38,4 и тогава давам нурофен и до другата вечер нищо. Днес пак бяхме при лекар който констатира ,че му няма нищо , а тази вечер и имаше разстр. 2 пъти – почти не кашля освен сополите и тази темп всичко си му е ок . и това много ме притеснява ( в момента е на зиртек ,изопринозин, спонгиа тоста и вече не знаМ

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Незиха,
   Трябва да направите изследвания – пълна кръвна картина и Ц реактивен протеин.
   Лекарят ще прецени как да се лекува.
   За да се изчистят секретите след това за един месец направете тази схема:
   – Калиум сулфурикум 9 сн – 2 пъти по 5 гран.
   сироп д-р Марио Имунокидс – 2 пъти по 5 мл.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 34. Здравейте детето ми вдигаше температура 38-39градуса с болки в лявото уше от два дни сме на аугментин 600mg/5ml температурата нее както беше но пак вдига до 37,7на итервал около 8-9часа нормално ли е

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Надя,
   да, може след високата температура да има няколко дни по-ниска. Важното е състояниеот на детето. Добавете към Вашата терапия и Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 35. Незиха Костадинова

  Профил * *
  HGB ( Хемоглобин ) 123 g/L 111 – 143
  RBC ( Еритроцити ) 4.67 T/L 3.90 – 5.10
  HCT ( Хематокрит ) 0.34 L/L 0.32 – 0.40
  WBC ( Левкоцити ) 10.8 G/L 5.0 – 14.5
  MCHC ( ср.конц.на Нgb в еритр ) 364 g/l 320 – 360
  MCH ( ср.Hgb съдърж. в еритр. ) 26.4 pg 25.0 – 31.0
  MCV ( ср. обем на еритроцитите ) 72.6 fL 77.0 – 89.0
  RDW% ( Девиация на еритр. р-ие ) 12.5 % 11.6 – 15.7
  PLT ( Тромбоцити ) 384 G/L 100 – 509
  MPV ( ср.обем на тромбоцита ) 6.8 fL 7.5 – 11.0
  LYMF ( Лимфоцити – бр ) 5.40 G/L 0.90 – 5.30
  GRAN ( Гранулоцити – бр. ) 3.70 G/L 1.30 – 7.40
  MID ( Междинни по обем клетки – бр.) 1.70 G/L
  LYMF% ( Лимфоцити – % ) 50.30 % 20.00 – 50.00
  GRAN% ( Гранулоцити – % ) 34.10 % 30.00 – 70.00
  MID% ( Междинни по обем клетки – % ) 15.60 %
  Имунология
  Забележка:
  Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
  С-реактивен протеин 5.97 mg/L До 6.00 Здравейте,докторе,тава са резултатите от днес вече няма кашлица и темп. Само сополи ,но този ЦРП ме притеснява ….може ли мнение

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Незиха,
   Няма нищо притеснително. Започвайте бърза имунопрофилактика.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 36. Здравейте детето ми е с температура от 29.12.17 г. Като я вдигна вечерта към 23:00ч. Първоначално беше 37,5 градуса, след което късно вечерта достигна до 38,5. Редувам Панадол и Нурофен. Най-висока температура вдига на обяд и през ноща – 39.2 градуса. Водихме го на доктор. Каза, че има силно зачервено гърло и изписа антибиотик Сумамед форте 200 мг. До сега не съм го давала, като се надявам организмът му да се пребори сам. Но днес на обяд пак вдигна 39,2 градуса температура. Дадох му нурофен. В началото не изкарваше шест часа без температура между двата температуропонижаващи препарат и за това ги редувах, но днес вече успя да направи интервал от шест часа. Дадох нурофен в 9:00 и в 15:00ч. Давам му и инфлуцид и осцилококцинум, не те не повлияват по никакъв начин състоянието. Детето е на 1 г. И 9 м. Няма хрема, няма кашлица, гърдите са чисти. Въпросът ми е според вас ще сгреша ли ако изчакам още един ден без да давам антибиотика или е най-добре да не се рискува. Няма как да се направят изследвания. Няма време а и са празници. Знам, че е трудно да изкажете мнение без да сте прегледал детето, но ако можете да ме посъветвате нещо ще съм благодарна.Весел празник.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Тити,
   Ако и днес има температуа детето започнете антибиотика.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 37. Деляна Иванова

  Здравейте Доктор Янакиев!
  В темата по-горе сте написал: „ДЪЛГОТРАЙНАТА СУБФЕБРИЛНА ТЕМПЕРАТУРА, СЪЧЕТАНА С ДРУГИ СИМПТОМИ КАТО НЕВИРЕЕНЕ, ПОВРЪЩАНЕ И ДР. ИЗИСКВА ПЪЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЕ И СЪОТВЕТНОТО ЛЕЧЕНИЕ.“
  Та първо искам да ви попитам какво означава това „невиреене“ – нещо не ми е ясно като термин? Какви пълни изследвания – има ли го в книгата. В медицината според мен „пълни изследвания“ няма – винаги има още нещо, което може да отхвърли или потвърди дадена диагноза, но умните глави правят едни медицински протоколи и алгоритми, чрез които се потвърждава или отхвърля дадена диагноза.
  В книгата Ви освен тълкуване на кръвни показатели – явно се предполака ПКК, ДКК и явно някои серологични изследвания на инфекциозни болести като VZV, CMV, EBV , морбили, рубеола и прочие, има ли съдържание и за хуморалния и клетъчен имунитет? Мен в момента това ме интересува и искам да преценя дали да си закупя книгата Ви. Детето ми е със субфебрилна температура от октомври месец 2017, постоянно повишени (макар и малко) в период на 2-3 години левкоцити, увеличен брой на НК клетки , обшщи B и Т лимфоцити и T Helper лимфоцити. Та ако науча нещо повече за имунологията, инфекциозните болести, ревматологията и хематологията в педиатрията и приносът им в разгадаване на тази субфебрилна температура при детето ми, с радост ще си купя Вашата книга.

  Между другото, мисля че е важно да се сподели, че Нурофенът е НСПВС и като такова често може да бъде причинител на медикаментозна алергия, включително не следва да се дава безразборно.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте г-жа Иванова,
   Няма да получите отговор на тези въпроси в книгата.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 38. Стоянова

  Здравейте!Детето ми е на 6г.и6м.от 9ти(вторник) вечерта е с темература като стигаше до 40градуса и много трудно спадаше и така три дни -пуснхме на третия ден кръв (СУЕ 5,Левкоцити 3.8, ЦРП 2-като за вирус),червено гърло и леко подути лимфни възли-изписаха ни изопринозин 2*1табл.,витамини,мазане с гранофорин…темпратурата поне беше до 38,болките в гърлото намаляха…В събота се появи хрема ,а в понеделник отново започна да вдига до 39 (седмия ден от боледуването)и отново силна болка в гърлото-няма налепи..настоях за антибитоик -изписаха Зинат от 250мг/5мл. по 6мл.на 12ч.-първо се чудя не е ли малко висока дозата? И вотри въпрос-температурата и днес е 38,5 след два приема на антибиотик-след колко приема се очаква да има ефект? Нужно ли е да се повторят изследванията? Благодаря предваритлено!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте г-жа Стоянова,
   Дозаата се определя от лекаря и може да е различна.
   Добавете и Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   Правете чести прегледи при лекар.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 39. Здравейте имам голям проблем с детето ми е на 3год и половина!Искам да попитам от коледа бяхме на панцеф след него започна една силна влажна кашлица през деня а нощем само веднъж,сега сме втора седмица в болница първата седмица бяхме с кашлица и червено гърло бяхме венозно на антибиотик и капки торбадекс за нослето оделно пиехме изорекс и мукосолван изписаха ни прибрахме се и веднага дигнахме температура 39.2 пак ни приеха сега сме на гентамицин венозно глюкоза авирон мукосулван и зинеро да обаче 4 ден подържа температура това нормално ли е като пълна кръвна картина му е направена и е нормалта дробчето е чисто секрет от гърлото е нормален днес му взеха и урина помогнете ми докторите казват вирус а кашлицата била на алергична основа моля за съвет просто много се притеснявам какво да правя

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ива,
   Най-вероятно детето е направило втора инфекция. Доверете се на лекарите, и след като се оправи ще направим имунопрофилактична схема.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Здравейте отново д-р Янакиев детето ми от снощи няма температура и докторите казаха че ще ни изпишат в събота!Обаче ми казаха че тази магарешка кашлица която е много дълбока и с храчки е на алергична основа което малко ме съмнява!Притеснявам се да не би да е някоя пневмония незнам какво да правя бихте ли ми дали отново съвет извинявам се!?

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Ива,
     Да се направи изследване – рентгенография и пълна кръвна картина с с-реактивен протеин.
     С уважение д-р МАРИО Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

     1. Здравейте отново нас ни изписаха с температура 38.8 и ни казаха че сме добре просто нямам думи!Заведох детето веднага на белодробен доктор и се оказа че сме с двустранна пневмония обаче сега сме само на имунностимоланти защото ни казаха че детето е предозирано с антибиотик! Това нормално ли е сега двустранна пневмония да се лекува с Изорекс,коластра,ефира 4 и инхалации с вентолин без антибиотик?

     2. Mario Janakiev

      Здравейте Ива,
      по принцип не е добре пневмония да се лекува само с тези лекарства. Много важно е да се разбере дали е усложнение на първата болест или е втора инфекция. Значение за детето имат изследванията – пълна кръвна картина с с- реактивен протеин и неговото състояние. Детето трябва да се преглежда всеки ден!
      С уважение д-р МАРИО Янакиев


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

     3. Реактивния протеин състоянието му е 5 а кръвната картина му е много добре?

     4. Забравих да кажа че вече нямаме температура вече 2 ден!!!

 40. Здравейте, на 18.10.17 сложихме първата шествалентна ваксина(дъщеря ми беше на 5 навършени медеца) на 1.12.17 пневмококива.
  На 31.12 започна „никнене“ на първите два зъба, който вече са факт.
  Но температурата варира до 38 гр( измерена ректално) като във вечерните часове около 18 -19:00 ч около 38.7-38,9.
  Трябва да направим вторите ваксини, да изчакам ли, температурата да бъде до/по-ниска от 37,5( ректално) колко време да се задържи такава, за да избегнем нежелани ефекти?
  Твърде голяма пауза ли е 2,3 или повече месеца по-между им?
  Имат ли същият ефект?
  Благодаря Ви предварително!!!

  С уважение: Н. Тодорова

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Надя,
   Разбира се,че ще трябва да изчакате температурата да е нормална и след една седмица да напраивте ваксините. Не опасно този по-голям интервал между тях.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 41. Благодаря Ви, д-р Янакиев!!! Това което правите е изключително благородно!!!
  Желая Ви много успех!!!

  С уважение:Н. Тодорова

 42. Блага

  Здравейте, дъщеричката ми е на 1.6 медеца. Вече 6 ден има температура,бяхме при личния лекар и тя й предписа антибиотик Зимат за три дни,защото има начална фаза на гнойна ангина, но гной няма по.сливиците. днес е последния прием на антибиотика, но нито температурата й спада,нито състоянието й се оправя. Моля дайте ми съвет

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Блага,
   Добавете към терапията Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 43. Евианна

  Здравейте. Синът ми на 2 години е с температура 39, давам Нурофен, лекарят каза, че е от гърлото, не е вирусно…това какво означава, че не е заразно ли?кажете нещо ефикасно за гърло? В такъв случай трябва ли антибиотик? Имаме бебе на 3 месеца, засега е добре, ако има нещо- как се лекуват толкова малки деца? Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Евианна,
   при всички случаи температурата е излаз на инфекция и тя е заразна за бебето. Не трябва да правят контакт децата. за бебето давайте профилактично Осцилококцинум – по 1 флакон на ден.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Евианна

    Какъв контакт не трябва да има, в една стая са стояли, аз съм и при двамата…това означава ли, че ще се зарази бебето. Давах три пъти Нурофен на голямото през пет часа, защото я вдига над 38,5. И знам, че не мога повече да му давам до 24 часа,. Сега я измерих 38,3 и дадох Панадол, но не знам дали ще я смъкне. Правя гладък душ и мокри чорапи с оцет. Правилно ли процедирам? Освен зачервено то гърло няма друго…колко да изчакам преди да дам антибиотик. Така е от 17:00 вчера следобед

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Евиана,
     Не мога да преценя състоянието на детето.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 44. Юлиана

  Здравей те,имам питане синът ми е на 1година и 3месеца ,втори ден вдига температура 38,5гр. ДАВАМ му Нурофен и спада за около 20мин…само по един път на ден ,за деня не се повтаря,въпроса ми е дали е от зъби,зощото аз ва това го отдавам иии дали е нормално (след Нурофена все му се досрива),но си събужда целия облян в пот.Иначе и игрив не е отпуснат ,жизнин е 🙂 Благодаря предварително,чест и почитания Юлиана

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Юлиана,
   ние , лекарите не обичаме да обясняваме такава температура със зъбките. Явно детето има вирусна инфекция. Задължително прегледайте детето.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 45. Антоанета

  Здравейте д-р Марио
  Сина ми който е на 4.5г от вчера е с темпелатура 38.6, потдържа я, вечерта стигна до 39, без никакви други сумптоми или поне за момента, общото му състояние е добро, ни е отпаднал има апетит, интересното е че преди 8 дни също вдигна температура за 1 ден 38.6 и на следващия пътдъжраже 37 и после нищо, тогава с що нямаши др сипмтоми, пуснах урина веднага , беше чиста.Според вас на какво си дължи това и дали имат връзка двете неща.
  Хубав ден

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Антоанета,
   сигурно е втори вирус. Детето трябва да се прегледа.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 46. Антоанета

  Д-р Марио , днес вече има леки налепи по сливеците и са уголемени, продължава да потдържа темп.38.5, не се оплаква от нищо , че го боли има апетит,жизнен е, дъгите на гърлото са червени,дайте съвет не искам да давам антибиотик ако е възможно.Много благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Антоанета, Давйте му Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран. и Меркуриус солубилис 30 сн – 3 пъти по 5 гран.
   Естествено е,че лекар трябва да преглежда детето с тази температура.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 47. Антоанета

  Днес бяхме на преглед,лекара каза че е с червено гърло,стичали се гвойни секрети към гърлото, налепи нямал, това било остатък от храна и изписаха ни антибиотик естествено-панцеф, танум верде за пръскане и капки колоргол, всичка сапочнах да давам без антибиотика, искам да пробвам без него, днес вече няма Т, или поне до 16:00, щи видим довечера, аз добавих беладона 9, аконтиум напелус 9, ангин хил за смукане, давам през 2ч.
  Удачна ли е комбинацията ми, до каго да изчакам зада преценя дали да взимам антибиотика.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Антоанета,
   Заменете Аконит с Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран. Критерий за антибиотика е дали детето има температура и в какво общо състояние е.
   Може да давате за бърза имуностимулация – сиропа д-р Марио Имунокидс
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 48. Антоанета

  Здравейте отново д-р Марио,
  Искам да споделя свойте впечатления.Накратко:3 дена температура 38.5,незнайно от какво, на 3 ден са оказа ангина, червено гърло, подути сливици.Джипито изписа антибиотис и спрей за гърло, започнах да давам Аконитум напелус, беладона и меркулиос солибрис през 2ч първия ден, следващия на 3 и така за 3 дена всичко от ангината отшумя благодарение на това което ми препоръчахте и малко бабини илачи, сега обаче имаме едни сополки, трудво се издухват, белезникави който се стичат в гърлото и кашля често, дамам хепар сулфур 15 и сидрастис канаденсис 9,извинявам се око не ги произнасям правилно, какво щи ви предоръчате вие за да спрем кашлицата и най вече сополите който я предизвикват.Извинявам се за дългия пост

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Антоанета,
   Добавете към терапията и Проспан.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 49. Мая Илиева

  Здравейте др. Марио, в неделя детето ми – 3г. вдигна 38 градуса температура, Температурата продължи около 5 часа, без никакви медикаменти, и след това се нормализира, в понеделник бяхме на лекар, кръвните резултати бяха наред с изключение на ЦРП-12 и тромбоцити – 530. Казаха, че са леко увеличени мандибуларните линфни възли и едната сливица. Според вас има ли нещо притеснително. Изключително странно ми е този кратък период с температура, обикновено поддържа вискока температура, когато има вирус за около 24, никога за 5 часа и след това нищо, нито калица, сополи или някакво неразположение. Благодаря ви предварително

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мая,
   Явно е била бърза инфекция, която се е отразила на кръвната картина. Щом детето е в добро общо състояние Ви предлагам да го укрепите с д-р Марио Имунокидс – 2 пъти по 3 мл. и Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Мая Илиева

    Благодаря ви, сиропа го ползваме цяла зима ,в комбинация с пробиотик с вит.Б

 50. Евианна

  Здравейте. Какво бихте препоръчали за зачервено гърло при бебе на 4 месеца. Има лека хрема, съответно лека кашлица. Педиатър ът каза, че гърдите са чисти, но гърлото е леко зачервено. Има температура между 37,1-37,4. Предписаха осцилококцинум, Вит Ц, физиологичен разтвор…но забравих да питам за капки и нещо за гърлото, подходящо за тази възраст.благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Евианна,
   за гърло няма лекарство за бебе. Продължете терапията на Вашия лекар. Ползвайте капки за нос Грип стоп.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 51. Мариела

  Здравейте детето ми е правило два фебрилни гърча при висока температура. Преди 15 дни беше с ларингит и съответновдигаше температура.лекувахме го в болница но 12 след това отново започна да ми вдига температура 37.5 и при преглед при педиатър ни изписаха отново антибиотик и ефералган свещички превантивно три дни за да не покачва температура. Моля кажете ми и вашето мнение не е ли опасно да тъпча детето три дни с свещички ефералган

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мариела,
   Точно за това съм описал в книгата „Кодът на детския имунитет“ как се профилактира фебрилен гърч.
   Средство на избор е беладона 15 сн.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 52. Евианна

  Здравейте. Бебето ми вече е на 6 месеца, сега отново с лека хрема, зачервено гърло, но температурата е 37,5-37-8, давам Панадол.снощи беше много неспокоен, не спа. Дежурен лекар каза, ако не спадне до довечера да давам антибиотици, но не ми се иска… казаха, че гърдите са чисти. Колко време мога да давам Панадол и над колко градуса е притеснителна температурата за бебе на тази възраст. Да изчакам ли ден- два още и тогава , ако няма подобрение, да го заведа пак.? Малко съм притеснена.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Евианна,
   когато едно бебе има температура, то се редуват през 3 часа Панадол и вече може да давате и Нурофен /редуват се препаратите, не се дават едновременно/.
   Добре е да се дава и Беладона 15 сн – по 5 гран, разтворени в малко вода.
   Състоянието на бебето трябва да се следи от лекар.
   Повече за болестите на децата прочетете в книгата „Кодът ан детския имунитет“.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 53. Здравей Мариела,
  Живея в Германия и моето дете на 1,5год.направи гърч при тем 40,2.Много често се разболяваше,но като направихме кръвни иследвания желязото било под норма.Започнахме прием на желязо под формата на капки три месеца.Сега сме добре и дано продължим така.

  1. Мариела

   Здравей делфина нашите изследвания не показваха никаква заниженост тук в българия ни обесняват че това е чувствителност на нервната система и така реагира организма на високият праг на температура.Само се моля никога повече да не изживея този ужас аз и всички родители на който се е случвало това. ПОЗДРАВИ и желание за здраве

 54. Здравейте д-р Марио! Дъщеря ми е на 3 години, и от два дни е с температура около 35.8 , не постоянно, но , през нощта е горе долу такава . Много съм притеснена , какво да правя дайте ми съвет?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Петя,
   Ще се нуждаете от преглед от педиатър за да постави точната диагноза – дали е вирусна инфекция и точно каква е ?
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 55. здравейте , синът ми е на 4 и вече втори ден вдига Температура през нощта само .и я смъква сам за около два три часа.
  Първата вечер беше до 39гр, снощи до 38.
  През деня е добре.
  Има хрема и кашлица , но няма нищо при проверка от лекар .

  На какво може да се дължи това вдигане на Т само през нощта ?

  Нормално ли е да вдига

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ина,
   Най-вероятно е вирусна инфекция.
   Следвайте инструкциите на лекаря, който е прегледал детето.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 56. Здравейте д-р Марио, бебето ми е на 9 месеца. До сега имаме поставена една ваксина,защото имам по-голямо дете и болестите на двете се редуваха. През м.юни бебето направи бронхит с висока температура и от тогава температурата е в границите 36,8-37,4. Когато се събужда и спи температурата е 36-36,5,но след като се раздвижи се покачва. От тогава ни изникнаха 2зъба, в момента мисля никне трети. Няма други оплаквания, изследвания са правени гърлен и носен секрет, ПКК, урина, ехограф на бъбреци,консулт с УНГ и не открихме причината. Поради това отлагаме ваксините. Температурата се нормализира от камилия, но без нея вдига 37,1-37,3. Какво бихте ме посъветвали, къде да търсим причината? Иначе е жива и много подвижна, наддава на тегло, вече върви с опора, говори бебешки думи. Аз имам тиреоидит на Хашимото,може ли да има връзка? Кърмено бебе е, вече захранено. Благодаря ви предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Юлия,
   Направете изследвание на стерилна урина.
   Ако всичко е ОК то дайте на бебето Калкарея фосфорика 9 сн – 2 пъти по 5 гран. за да избият зъбките.
   С мятам ,че няма нещо страшно.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Юлия,
   За 10 дни…


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 57. Здравейте, детето ми е на 3,8год, вдига Т от 37.3-38.1, в продължение на 4 дни. Няма никакви други симптоми!С прекрасен тонус, игрива е, има апетит. Давам вит.С, Авирон, осцилококцинум, Панадол. Температурата се вдига на 7-8 часа, като, ако е под 38 градуса не давам нищо и няколко пъти спада сама. На 2-рия ден от 14ч на обяд, до 3 сутринта на 4-тия ден нямаше Т. Тоест повече от 24ч нямаше повишена температура и от тази сутрин в 3ч отново 38. Още не сме посетили педиатър.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Оля,
   направете тези изследвания – пълна кръвна картина , диферинциално броене на левкоцитити и с-реактивен протеин-.
   Нека детето пак се прегледа и ако всичко е ОК, то прибавете към терапията Рус токсикодендрон 15 сн – 3 пъти по 5 гран. и сироп Д-р Марио Имунокидс – 2 пъти по 4 мл.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 58. Ани Маринова

  Здравейте детето ми е в 39.8 в момента .вводих е на спешен през деня .лекарката каза че нищо й няма.изписа ни хексалгин и изорекс.да давам ли този сироп.тя поддържа температурапостоянно от снощи.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ани,
   Да, Ще давате предписаната терапия от Вашата лекарка.
   След това ще направим имуностимулираща схема.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 59. Величка

  Здравейте д-р Янакиев, дъщеря ми пие вече 7 ден Аугментин 600 за ангина, която се повлия много добре но от снощи сме с хрема и отново казва че я боли гърлото. Антибиотика все още го даваме казано ни беше от лекаря че трябва да го даваме 12 дни. видях и гърлото не е червено няма нищо притеснително там няма температура но от снощи е хремава и твърди че пак я боли гърло и казва също че я болят крачетата. Детето е на 6 г.

  1. Mario Janakiev

   Здравйте Величка,
   Важното е да се измерва температурата. За болките в гърлото давайте Фитолака 9 сн – 3 пъти оп 5 гран.
   Продължете антибиотика още 2-3 дни. Направете изследвания – пълна кръвна картина и с-реактивен протеин.
   След това трябва да възстановите детето.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 60. Антоанета

  Здравейти д-р Марио, сина ми е та 5г от петък вечерта е с температура 38 и я подържа вече цял ден,крайниците са му студени, няма др.симптоми или поне до този момент, общото му състояние и добро, е ни скача и играе както останалите дни ,но не е омърлушен.давам му давала съм му единствено беладона 9 по 5гр.през 2ч. Не съм го водила на лекар то този момент

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Антоанета,
   Трябва да се прегледа детето.
   И зависи каква е диагнозата – ако има херп ангина – мехурчета по гърлото – давайте Рус токсикодендрон 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 61. Таня Иванова

  Здравейте, синът ми е на 5 годинки и вече 5 ден поддържа температура от 37,5 до 39,5! От 3 дена се запуши нослето и има гъсти сополи които трудно вади, няма други симптоми! Моля за съвет!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Таня,
   Посетете лекар за преглед, за да се знае точната диагоза.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 62. Светлана

  Здравейте, синът ми на 4г. от два дни е с температура м/у 37,5 – 38,3, влажна кашлица, която го дави буквално, чак до повръщане стига, днес забелязох и леко разстройство. Вчера педиатърката го прегледа и каза, че има зачервено гърло, но гърдите му са чисти, изписа Изопренозин сироп, Амбрекс за кашлицата, и да му впръсквам в гърлото спрей, както и за носа Назик. Но ме притеснява температурата, че не успявам да я смъкна по никакъв начин, снощи му дадох Нурофен, сваля за около 4-5 часа и после пак я вдига. Днес дадох Панадол, но той от кашлицата се задави след половин час и повърна и едва ли организмът е усвоил лекарството. Моля дайте ми някакъв съвет, кое да лекувам – кашлицата ли, гърлото ли, температурата ли да свалям…. какво да правя!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Светлана,
   Състоянието изисква преглед и лекарят да ви обясни кое лекарство за какво се дава.
   Не мога да преценя терапия и да дам съвет дистанционно.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 63. Мариета

  Здравейте,
  Дъщеря ми е на 9 мессца без една седмица и от 2 дни сме със сополки и сме с диагноза възпаление на носоглътката или ринофарингит.
  Изписаха ни:
  Глюконат лактат сироп
  Назо дрил спрей
  Капки правени в аптека с адреналин и гентамицин и др. Съставки, които не смятам за подходящ
  Ампула витамин с и имунобор кидс
  Панадол 5 дни вечер по 5 ml
  Давам и коризалия, но нз за нея по колкп хапченца
  Много съм притеснена нз дали тези неща са ок зА нея мислех да правя и капкинс клеева тинктура и сребърна водс но нз пропорцията
  Благодаря Ви!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мариета, Давайте й Алиум цепа 9 сн – 3 пъти по 5 гран. разтворени в малко вода през устата и впръсквайте спрей Силвер скалер – 3 пъти по 1 впр. в носа. Детето трябва да се контролира от лекар.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 64. Евелина

  Здравейте доктор Янакиев, малкият ми син (почти 3г.) беше на антибиотично лечение предишната седмица. Три дни след като спрях антибиотика , той вдига температура 38 градуса. В добро общо състояние е , храни се. Давах му инфлуцид 3 по 1 таб профилактично след антибиотика. След почивните дни ще го водя за преглед, единственото което имах е Изорекс и му дадох + витамин С. Какво ще ме посъветвате ?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Евелина,
   Най-вероятно е нова вирусна инфекция.
   Препоръчвам Ви да му давате Рус токсикодендрон 15 сн – 3 пъти по 5 гран. и Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   За възстановяване след поредицата от инфекции – сироп Д-р Марио ИмуноКидс – 2 пъти по 3 мл.
   Разбира се, много е важен прегледа при педиатър и назначаването на пълна кръвна картина + с-реактивен протеин.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Евелина

    Благодаря ви! Утре ще го водим на изследвания и консултация. След това ще взема сиропа имунокидс.

 65. Здравейте доктор Янакиев! Синът ми три години и четири месеца вече втора вечер вдига температура 38.7. През деня му няма нищо, а вечер вдига. На какво може да се дължи?!?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте, Разбира се най-вероятната причина е вирусна инфекция. Трябва да посетите лекар.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 66. Калина

  Здравейте, д-р Янакиев,
  Имам дъщеря на 5 г, която обикновено реагира с много високи температури -над 39, често 40, на всяко почти заболяване (но пък боледува 2-3 пъти годишно, и то не драматично, като се изключи температурата). Сега, след двуседмични сополи и кашлица, които ту затихват, ту след плувна отново се появяваха, от 3 дни вдига 38 -38,8 през деня и вечер ги сваля. Единствено съм давала Беладона и Шуслерови соли по свое усмотрение, и малинов сок, не съм ходила на лекар, защото всяка вечер към 9 ч като измеря 36,7 (когато обикновено е пика на температурите при нас) и се запазват до сутринта, решавам, че всичко е наред, а на другия ден към 11 ч пак вдига, като цяло е жизнена, с понижен апетит.
  Бих искала да попитам дали сте срещали в практиката си такова развитие на температурата, да спада без пиретици след 7-8 вечерта, да няма цяла нощ, а през деня да се появява към 10- 11 сутринта, и така няколко дни?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Калина, Да, имам съм случаи. Задължително посетете лекар и направете нужните изследвания – пълна кръвна картина и с-реактивен протеин.
   За възстановяване ще е нужно да приема тази схема след оздравяване : сутрин Пулсатила 30 сн – по 5 гран. и сироп ИмуноКидс – 2 пъти по 5 мл.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up