Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Детето и екраните – 4 пъти НЕ

Kak-ekranite-vazdejstvat-na-detsata

 
Екраните са част от нашето ежедневие – на работа,  у дома, в свободното ни време. Детето се сблъсква с тях от най-ранна възраст и прекарва пред тях все повече време.  Ето няколко съвета, които ще помогнат на Вашето дете да ги използва по подходящ начин, без да се пристрастява към тях: НЕ на екраните сутрин, НЕ на екраните по време на хранене, Не на екраните преди сън, Не на екраните в детската стая.

1. НЕ на екраните  сутрин

Екраните (телевизия, таблет, ДВД, видео игри…)  хващат в плен вниманието, а то  е от съществено значение за училищното обучение. Екранът свръхстимулира неволевото внимание. Детето бива пленено от визуални и звукови стимули, които са много бързи и сменящи се. Този тип внимание се изчерпва за около 15 мин. Дете, което се взира в екран сутрин, изморява вниманието си преди да пристигне в училище. А дете, чието внимание е изчерпано, е дете което мърда, говори, мечтае, дете, което не успява повече да се съсредоточи. По този начин се възпрепятства развитието на волевото внимание, което е необходимо за училищните занимания и заради това резултатите в училище  могат да се понижат.

2. НЕ на екраните по време на хранене

Работещият екран по време на хранене възпрепятства детето да говори с Вас, а също и Вас да говорите с него. Дете, което расте с постоянно включен телевизор, ще има по-беден речник и не толкова богата езикова система. Ако детето прекарва два часа на ден пред телевизора, във възрастта между 15 месеца и 4 години, нараства три пъти вероятността да настъпи забавяне в езиково-говорното му развитие. Съдържанието на някои програми, провокиращи тревожност (например Новините), влияе върху поведението и управлението на емоциите на детето, дори ако то е твърде малко.

Спазвайте възрастовите ограничения! Децата се учат чрез имитация. Ако детето е изложено на неподходящо съдържание, например насилнически картини, тези картини ще произведат върху него травматичен и превъзбуждащ ефект. Детето свиква с тези картини и може да развие „апетит“ към тях, както и да опита да ги възпроизвежда. Насилническото изображение „манипулира“ емоционалния мозък на детето. Дискусията с родителя след това или присъствието на родителя по време на неподходящ филм не намалява  емоционалното натоварване на образа и неговата власт над детето.

3. НЕ на екраните преди сън

Сънят, който идва след гледане в екран, настъпва  отчасти с последните възприети картини. Той ще бъде с по-ниско качество, защото движещите се картини, дори адаптирани, не са успокояваща дейност за детския мозък. Те са твърде стимулиращи емоционално. От LED екраните се излъчва синя светлина, която подтиска хормона мелатонин, регулатор на съня, и пречи на детето да заспи по естествен начин.

4. НЕ на екраните в детската стая

Наличието на екран в стаята на детето намалява времето му за сън. С телевизор или компютър в детската стая родителите нямат възможност да контролират какво гледа детето. Устните забрани относно неподходящо съдържание, товарят детето с твърде голяма отговорност.
Без телевизор в стаята си детето се научава на основни дейности – сензомоторни, символни игри, игри наужким, развива графомоториката си – дейности, необходими за развитие на мисленето му, вниманието му и социализацията му.  От съществено значение е, че също така детето се научава да се чувства добре, когато е само. Това е важно за доброто му справяне в училище.

Спазването на тези четири правила още от днес, ще Ви позволи да се погрижите за Вашето дете така, че то да развие по-добре езиковата си система, мисленето си, въображението си, своята самостоятелност и способността си да различава реално от виртуално./Сабин Дюфло, клиничен психолог

1 хиляди за “Детето и екраните – 4 пъти НЕ”

  1. Avatar
    Ралица Георгиева

    Здравейте, Др Янакиев
    Много хубава тема надявам се въпросът ми да е за тук. Имам момче на 6 години посещтава предучилишна но тази година зачести много боледуванията предимно хрема с кашлица но често, и повече си в вкущи което вече е проблем няма комуникация със деца, имаме новородено бебенце и вниманието към баткото неволно се намали , след което той се пристрасти към анимациите и найстина стана превъзбуден , след това игрите са му имитарищти запомненото от тях. Говорим му а той стой втренчен в екрана и не чува и дума , вечер седи до много късно 1-2 часа което не е нормално казва че не му се спи дори да го събудя рано през деня не спи само тв и таблет с игри , такъв характер е че не се подчинява , злоят е не се храни с нищто, вече нейска и на расходки да излизаме само вкъщти иска да седи и да играе със играчки , да гледа анимации или игри на таблет. Незнам как да се справя много енергия има не се изморява превъзбуден е, единствено се храни в предучилищната и то казва че влуша там за да не му се карат и да е най набрия сред другите , само вкъщи не слуша. По характер е избухлив ако нещто не може да направи , винаги иска да има някой около него ,много е чусвителен но не го показва изживява си го сам трудно споделя нещта , много бързо запомня всичко което учи и пише , много слабо дете е за възраста си всички кокали са му испъкнали с бяла кожа , светла коса и светли очи. Въпроса ми е има ли нещто хомеопатично което да му давам да оправиме режим за спане хранене да бъде пи спокоен . Извинете за дългия пост надявам се да ме разбетете че е достс трудно с бебе и батко който се държи като възрастен ляга късно

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up