Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

ДЕРМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И ХОМЕОПАТИЯ

Eucerin-INT_DermoPure_Article_610-blemished-skin_00header

 

Кожата е най-големият орган на тялото. Човешката кожа тежи средно около 4 кг (9 либри) и покрива площ от 2 м2 (22 кв. фута). Тези цифри не са толкова изненадващи на фона на многото функции, които тя изпълнява. Някои от тях са очевидни: защита срещу химикали, радиация, микроби и др.; запазване на балансирана вътрешна среда чрез съхраняване на топлината и предпазване от изсушаване; усещане за докосване в цялото му разнообразие.

Кожата, обаче, притежава и други, не толкова очевидни функции: подкожната мастна тъкан е основен резерв на енергия; витамин D се синтезира в кожата, когато тя е изложена на ултравиолетова светлина. Кожата притежава и важни социални и сексуални функции: тя отделя феромони, които играят важна роля в неволното сексуалното привличане, докато косата и устните играят по-съзнателна социална и сексуална роля.

Кожата е изградена от два основни слоя. Повърхностният слой, наречен епидермис, има дебелина, която варира от 0.1 мм върху клепачите до 1 мм по ходилата на краката. Епидермисът не съдържа кръвоносни съдове. Най-горният му слой е мъртъв, сух, рогов слой, който постоянно се лющи, като допринася за праха в домовете ни. Дермата се намира под епидермиса. Тя го подкрепя, подхран ва, осигурява имунитет и др.

Интересното е, че кожните проблеми са често срещани: проучванията показват, че 20-30% от хората, имат кожен проблем, който заслужава медицинска помощ, но повечето от нас не се консултират с лекар и предпочитат да се лекуват сами. Кожните проблеми са сред най-честите причини, поради които хората, особено децата, търсят хомеопатично лечение. Разбира се, както винаги при хомеопатията, важно е да сме сигурни, че хомеопатичното лечение е подходящо. То е такова за много форми на кожни заболявания, но има и важни изключения. Най-очевиден пример е злокачественият меланом. Това е агресивна форма на рак на кожата, чийто прояви зачестяват (въпреки че за щастие все още остава рядко срещан), поради по-голямото излагане на слънце и изтъняване на озоновия слой. Предупредителните признаци са „бенка“, която расте, кърви или има неправилна форма или цвят. По-добре е такива кожни лезии да бъдат премахнати хирургически за безопасността на пациента.

ЕКЗЕМА

Известна също като дерматит, екземата е сред най-честите форми на кожни заболявания и често реагира добре на хомеопатично лечение. Тя засяга до 20% от децата в училищна възраст и до 8% процента от възрастните. Децата са склонни да я преодоляват с възрастта и към средата на тийнейджърските години мнозинството имат значително подобрение. Това е възпалително състояние, при което по кожата се появяват зачервени, възпалени и сърбящи петна. Засегнатите области могат да бъдат покрити също с малки мехурчета, пълни с течност. Има няколко различни форми на екзема.

Най-разпространената форма е т.н. атопична екзема – вродено състояние, което обикновено започва преди навършване на две години и може да продължи през юношеството и зрелостта. Терминът „атопия“ означава наследствена склонност към алергии, включително екзема, астма и сенна хрема. Тя засяга цели семейства, а причините за нея остават неизяснени. Понастоящем е популярна теорията, известна като „ хипотеза за хигиената“, която предполага, че причината се корени в това, че в днешно време децата са прекалено чисти (опитайте се да го кажете на средностатистическата майка на осемгодишно момче!). Тя се основава на наблюдението, че децата, които растат във ферми и по-малките деца от големите семейства, са помалко склонни към атопични прояви. Смята се, че тези деца са изложени повече на определени видове бактерии и че това „стимулира“ развитието на тяхната имунна система. Не всички научни доказателства, обаче, са в подкрепа на това твърдение, а „журито“ все още не се е произнесло.

Контактният дерматит се причинява от контакт с вещество, към което човек е чувствителен като например никел, каучук или различни растения. Той може да засегне хора от различни възрастови групи. Никелът е един от най-честите кожни сенсибилизатори и обикновено се локализира на места, където влиза в контакт с кожата. Обиците и копчетата на джинси и панталони, често съдържат никел.

Себорейният дерматит се среща в ранна детска и зряла възраст. При бебетата е известен още като бебешки крусти или бебешки кел, защото засяга скалпа, въпреки че може да се появи и в областта на пелените. При възрастни обикновено се появява по лицето и скалпа.

И накрая да споменем варикозната екзема, която се проявява предимно при по-възрастни хора. Видно е от наименованието, че често е свързана с разширени вени: стагнация на кръвта в подбедрицата, което води до лошо снабдяване с кислород и хранителни вещества. Кожата потъмнява, сърби и се възпалява. Целостта на кожата може да се наруши, при липса на лечение, и да образува язва.

ПСОРИАЗИС

Това заболяване също има няколко разно видности, но всички включват зачервени области по кожата, покрити с големи, прилепнали, сребристи люспи. Основният проблем е прекомерно бързото делене на корнеоцитите на епидермиса, вероятно предизвикано от възпаление, чиято причина понастоящем е неизвестна. Псориазисът обикновено зася га цели семейства. Най-често се появява в началото или края на тийнейджърската възраст. Той може да бъде предизвикан от някои лекарствени средства, включително антидепресанти, антихипертензивни и антималарийни медикаменти, както и от стрептококови инфекции.

ОСНОВИ ВИДОВЕ ПСОРИАЗИС

 • Псориазис на плаки. Плаките обикновено се появяват по коленете, лактите, долната част на гърба и скалпа. За разлика от екземата, плаките често се появяват по екстензорните (външните) страни на колената и лактите. Той може да засегне и ноктите, които развиват малки ямки /хлът вания или по-сериозна деформация.
 • Псориазис гутата (на капки). Плаките са малки и кръгли, и са разпръснати по тялото, крайниците и скалпа. Може да бъде индуциран от стрептококова инфекция, обикновено тежко възпалено гърло.
 • Пустулозен псориазис. Тежък, но рядък тип, който засяга най-вече дланите и ходилата.

ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ

От гледна точка на прескрипциите при хомеопатично лечение екземата и псориазисът могат да се разглеждат заедно. Те илюстрират добре някои от принципите на хомеопатията.

Един от следните три хомеопатични медикамента: Arsenicum album, Graphites и Sulphur, безпорно ще помогне, но едновременно с това лечението трябва да бъде индивидуализирано, за да бъде напълно успешно.

Известно е, че хомеопатичният подход е интегрален: лечението на кожен проблеТрадиционно, ние хомеопатите класифицираме „интегритета“ на три части: „локални характеристики“ (в случай на кожен проблем това означава характеристиките на кожния проблем), „ментални характеристики“ (включително личността и психологическите особености на пациента) и „общи характеристики“ (физическите характеристики на пациента като цяло). По отношение на локалните – кожните симптоми, Arsenicum album и Sulphur са доста сходни: силно сърбящи обриви, с усещане за парене след разчесване. Обривите, които вероятно ще реагират на Arsenicum, обикновено са малки кръгли лющещи се петна, докато тези, които ще реагират на Sulphur, са по-големи, зачервени участъци. Тези разграничения често не са ясно обособени и е трудно да се определи коя лекарствена форма да се предпише единствено на базата нам изисква да „локалните характеристики“.

Съществуват, обаче, значителни разлики в типовете хора, които отговарят на тези медикаменти: типичният Arsenic е спретнат, взискателен, по-скоро тревожен (ментални характеристики) и особено чувствителен към студ (общи характеристики). Пациентите Sulphur са точно обратното: често небрежни, склонни към екстровертност и се радват на добра аргументация на речта (ментални характеристики). Често са с „гореща“ кръв (усещат топлината) и по-специално имат топли крака (общи характеристики). Но като казваме това, трябва да бъдем готови да проявяваме и гъвкавост.

Случаите Graphites често могат да бъдат разпознати само по характера на обрива: кожата има склонност да се пука, да изпуска светла или жълтеникава, лепкава течност при надраскване. Обривът често засяга областта зад ушите или около зърната (при жените). Екземата може да се влоши около месечния цикъл. В същото време е възможно да не се наблюдават ментални и общи характеристики.

Съществуват редица други важни медикаменти за псориазис и екзема: дълбоко действащите „конституционни“ (върху целия организъм) медикаменти включват освен Arsenicum album, Graphites и Sulphur, така също Arsenicum iodatum, Lycopodium и Sepia. Двата Arsenicum’ а обикновено се прилагат при псориазис гутата: плаките по принцип са малки, закръглени и люспести. При пустулозен псориазис Arsenicum album също може да бъде много полезен. Arsenicum iodatum притежава по-малко от конституционните характеристики на Arsenicum album и дори може да бъде определено горещо – кръвен, но тези пациенти често страдат от тежка сенна хрема и други алергии, засягащи главно очите.

За разлика от Graphites, локалните характеристики на кожните проблеми, които съответстват на Lycopodium и Sepia, не са много специфични и тези лекарства се предписват предимно въз основа на менталните и общите характеристики. Типът човек, който обикновено отговаря на Lycopodium, е резервиран или срамежлив, като е възможно в основата да лежи тревожност или депресия. Тези пациен ти често имат стомашни проблеми. Странни, но характерни черти, които се наблюдават при тях, са склонност към похапване на сладки неща, лош период в късния следобед, който по-късно през деня отминава. Този медикамент може да бъде полезен при редица проблеми с кожата, включително псориазис и акне.

Sepia officinalis най-често e показана за жени. Обикновено пациентката е унила, отегчена и прибързана със семейството и партньора си. Дразни се когато другите проявяват интерес към нейните проблеми (когато го забелязва) и крие чувствата си. Често, както при Graphites, проблемът вероятно се отключва вследствие на някакъв репродуктивен цикъл при жената, като начало на менструацията при момичета, раждане или менопауза. Обикновено се наблюдава загуба на сексуално желание. Странна особеност е временното подобрение от физически упражнения (танци, работа). И този медикамент може да бъде полезен при много кожни проблеми, включително псориазис и екзема.

Въпреки това, конституционната хомеопатия не е единственият вид хомеопатия. Дори когато дадена „клинична картина“ съвпада с описан случай, най‐ добре е да се прибегне до консултация с практикуващ лекар. Съществуват редица „малки“ хомеопатични медикаменти, които работят добре, когато са предписани въз основа на характерни симптоми, понякога наричани „ключови знаци“. Те включват Petroleum (произведен от суров нефт). Основният знак за този медикамент е подчертаното влошаване на симптомите през зимата. Много е полезен за деца, чиято кожа е дебела и напукана по ставите на пръстите (кокалчетата) през зимата. Много пациенти, на които този медикамент е помогнал, споделят с мен, че вазелинът е също толкова ефективен, колкото и стероидните кремове, които са им предписвани. Вазелинът, разбира се, е направен от Petroleum!

Любимият ми медикамент за контактен дерматит при градинари е Rhus venenata. Обикновено пациентите са запалени градинари, които получават силно сърбящ обрив с мехурчета, вероятно от контакт с растение, въпреки че обикновено е трудно да се определи кое точно е то. „Ключовият знак“ тук е, че единственото нещо, което облекчава съррбежа, е миенето на ръцете в много гореща вода.

АКНЕ

Повечето тийнейджъри страдат от някакво акне, което може да предизвикат голямо емоционално безпокойство, тъй-като на тази възраст много от тях са прекалено стеснителни. Акнето се среща много по-рядко в други възрастови групи. Свързано е с андрогените, мъжките полови хормони, които се срещат както при момчетата, така и при момичетата. Акне вулгарис, най-известният вид, засяга главно лицето, но може да се появи и в други области, особено в горната част на гърба, гърдите, раменете и шията. Появата му се дължи на свръхпроизвод – ството на естествена мазнина, наречена себум, която се отделя от жлезите в кожата. Себумът обикновено се оттича в космените фоликули и изтича през фоликулните отвори по повърхността на кожата, смазва я и я поддържа еластична, но при акнето, излишъкът от себум се втвърдява и блокира фоликулите като тапа. Бактериите се размножават в блокираните фоликули и причиняват възпаление в околните тъкани.

По-рядко срещани форми на акне са професионалното акне, което може да се дължи на излагане на някои промишлени масла и лекарствено индуцираното акне, често причинено от стероиди. Розацеята е свързано състояние, което се среща найчесто при жени на средна възраст. Основният проблем е дилатацията и нестабилността на кръвоносните съдове. Тя обикновено не причинява черни или бели точки.

ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ

Два от най-често показаните хомеопатични медикамента са Sulphur и Silica. И отново се налага да покажем сходството и разликите между локалните, менталните и общите характеристики. Вече говорихме за типа Sulphur. Основната характеристика на акнето, което реагира на Silica, е, че пустулите никога не се разпукват: те стоят под кожата седмици без да се променят и често образуват кисти. Конституционният тип Silica е много различен от конституционния тип Sulphur. Подобно на типа Arsenicum, пациентите обикновено са зиморничави и усещат студ дори в топла стая. Обикновено са бледи и слаби, с фини коси и крехки, изпъкнали нокти. Те често споменават, че косата им се е променила, станала по-фина и падала, след като са боледували. Ръцете и краката им са студени и влажни. Оплакват се, че се чувстват уморени и изтощени, но въпреки това са упорити и „дребнави“ и дори понякога обсебващи.

 Pulsatilla е друг медикамент, който може да бъде много полезен при акне, особено (но не и единствено) при момичетата, когато пъпките се развиват в предменструалния период. Той се предписва най-вече въз основа на конституцията т.е. характеристиките на пациента, а не името на забояването. Обикновено пациентите тип Pulsatilla са с лек характер, мили и нерешителни. Те често са плачливи, разплакват се, когато говорят за проблемите си, но бързо се усмихват с няколко успокояващи думи (за разлика от пациентите тип Sepia, които също могат да бъдат плачливи, когато говорят за проблемите си, но се притесняват от проявеното внимание и е най-добре да се смени темата). Странното е, че пациентът тип Pulsatilla въпреки, че бързо чувства студ, обича свежия въздух (при условие, че е добре облечен) и мрази задушната атмосфера.

Други медикаменти, които могат да помогнат при акне, са: Kalium bromatum – пациентът се оплаква от лош сън, често страда от кошмари. Пациентите могат да бъдат психически бавни, да имат затруднения с паметта и мисленето и да не се свъртат на едно място. Calcarea sulphurica има големи жълти пустули, които се лекуват бавно и подобно на Sulphur, могат да са сърбящи. Пъпките при акне, което реагира на Hepar sulph, са много чувствителни при допир и болезнени при появата им.

Lachesis е най-често показаният хомеопатичен медикамент за розацея. Обикновено обривът е тъмночервен и се влошава на топло. Началото може да бъде свързано с менопауза, но ако се появи преди нея, обикновено се влошава преди месечния цикъл и се успокоява доста рязко, когато започне кървенето. Типичният пациент Lachesis е приказлив и може да бъде подозрителен или ревнив. Ключов знак е, че те мразят тесни дрехи, особено около врата, като яки тип поло, шалове и т.н.

Хомеопатичното лечение, както е известно е индивидуализирано, и изисква квалифициран специалист. Аз обаче не съм прекалено претенциозен на тази тема. Смятам, че използването на хомеопатичен комплекс (специалитет), състоящ се от няколко от хомеопатични медикамента, които навярно ще бъдат предписани, често може да донесе полза и е малко вероятно да навреди. Най-често използваният „комплекс“ за акне, който си заслужава да бъде изпробван, ако не е налице добър хомеопат, е Sulphur, Silica и Carbo vegetabilis, комбинирани в едно хапче, известно като SSC.

ДОЗИРОВКА Като общо правило, всички тези медикаменти трябва да се приемат в доза от две таблетки, в разреждане 6 С, два пъти дневно. „Влошаването“ – временно задълбочаване на проблема в началото на лечението – е често срещано явление при хомеопатичното лечение на кожни проблеми. То обикновено се счита за добър знак и показва, че лечението предизвиква реакция. При влошаване, лечението трябва да се спре и да не се бърза с рестарта. При всеки следващ рестарт влошаването обикновено ще бъде по-леко и ще изчезне напълно след три или четири цикъла на спиране и започване. По отношение на кремове и други медикаменти за локално приложение ние, хомеопатите, често използваме за екзема крема Calendula (невен). Той има леко успокояващо действие. Препоръчва се постепенно с него да се заместват различни стероидни кремове./ Д-р Питър Фишер

 1. Avatar

  Здравейте Доктор Янакиев.Искам да попитам. Колко давност имат хормоналните изследвания. Имам проблемно забременяване. Мисля, че задържам фоликули пия conium maculatum i folliculinum. От 2 месеца. И прогестерона беше нисък почна да се покачва. Желая да ви попитам кой хормони да си направя. Кой да най важните за забременяване. Благодаря ви много от сърце. Бъдете здрав. Хубав ден 🙂

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Вяра,
   Ще трябва да се обърнете към специалист АГ.
   След като Ви направи нужните изследвания тогава ще може да направя някаква схема.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Павлина Николова

  Здравейте, др.Марио!Имам 3,5 годишна дъщеричка,която от 10 дни е с обрив, който е с релефни пъпчици без течност в тях,леко розови и почти не сърбящи,главно разположени по бедрата.След предписания Ериус и кортикостироидно кремче от кожен лекар, няма подобрение.Спряла съм и шоколад,яйца и мляко, но ходи на градина и не е толкова стриктна диетата.От 4 дни пие Хистаминум 9 CH и Апис 15 CH по 3 пъти на ден,но пак не виждам подобрение.От 3 месеца пие и ШС №3 и №6 без прекъсване.Във Вас ми е надеждата!Ще очаквам отговора Ви с нетърпение.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Павлина,
   Най-вероятно е контактна алергия.
   Давайте за 2 седмици само тези два препарата:
   – сутрин Сулфур 30 сн – по 5 гран.
   – вечер Арсеникум албум 15 сн – по 5 гран.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Павлина Николова

    Здравейте,доктор Марио.След 3 дни по предписаното от Вас,още няма ефект, и обрива по крачетата си стои,като понякога я досърбява.Забелязах,че от известно време пие много малко вода, и си мисля дали организма и не се е “затлачил“ от липсата на достатъчно течности.Започнах и пробиотик.И още един много важен въпрос- мога ли да и давам течен екстракт от ПАУ ДАРКО,с цел пречистване на организма?Благодаря за вниманието,очаквам отговора Ви!

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Павлина,
     Няма да бъда прецизен с диагнозата по интернет, така ,че е добре да се прегледа детето.
     С уважение Д-р МАРИО Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. Елена Димитрова

  Здравейте докторе,
  синът ми на 7г ходи на тренировки по плуване. От басейна обаче му се появи на кожата – на бедрото като ожулено – колкото 20ст големина -раничка , която го сърби и не зараства , постоянно е мокра. После забелязах и на гърба , на крака и на корема , пъпки , кото е разчесал и имат корички. Изглежда като екзема . Може ли да ме посъветвате какво да му давам?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елена,
   Явно е реакция към хлорът, който се съдържа във водата.
   Започнете да давате Сулфур 30 сн – по 5 гран. на ден.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. коцева

  Здравейте доктор Янакиев на дъщеря ми която е на 16 г и предстой премахване на бенка бихте ли могли да ми кажете дали мога да и давам нещо за по бързо заздравяване на раната бенката е на брадичката

  1. Mario Janakiev

   Здравейте, Да, Арника 30 сн – 2 пъти по 5 гран.
   ИмуноБуст – по 10 мл. на ден, разтворен с 10 мл. вода след хранене.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up