Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

ДАНИЕЛ СВАРОВСКИ – ВЕЛИКИЯТ ИМИТАТОР

Елена Миланова

Instagram: @byelenamilanova

Създаването на изкуствени диаманти може да се възприеме по различни начини: измама или изкуство на имитацията, позволяващо спестяване на пари. И двете са верни и затова Даниел Сваровски има много прозвища – от хитър измамник и илюзионист до голям майстор на бижута. Но преди всичко е гениален инженер и предприемач. Какъвто и да е бил, е успял да превърне компанията си във водещ световен производител на кристали и да я преведе през повече от век с бляскави преспективи и в този, докато десетки други марки и бижутери отдавна са в историята.

Даниел Сваровски е роден на 24 октомври 1862 година в Северна Бохемия (днешна Чехия) на 20 км от полската граница. Като повечето мъже в този район и баща му е бил стъклар – тази зона е много прочута с бохемското стъкло и търговията на дребно със стъклени предмети и украшения. Така че Даниел научава занаята първо в малката фабрика на баща си, но въпреки, че е достатъчно благосъстоятелен, Даниел не иска да продължи фамилния бизнес, а мечтае да стане цигулар и сериозно се занимава с музика. Вероятно в един момент баща му го принуждава да прекъсне стремежите си, защото го изпраща да учи за инженер в Париж.

Съдбоносен момент за бъдещето на Сваровски е страстта му към електричеството, така че заминава да посети Първото електрическо изложение във Виена, където така се увлича, че излиза с идеята да използва ток, за да полира стъкло. Нужни са 10 години, за да изпробва конкретен инструмент и през 1892 година патентова изобретението си, с което бързо и ефективно могат да се обработват кристали. А отваря широко вратата за масово производство на изкуствени диаменти.

Сваровски не се връща никога в Бохемия, защото там конкуренцията е твърде висока, вместо това се установява в село Ватенс в Австрия, където купува разрушена фабрика и започва да произвежда кристални продукти. Само няколко години по-късно селото се превръща в кристална империя и притегателен център за туристи. През 1900 година Даниел разширява помещенията и наема още 200 работници в компанията му „Swarovski“. Основното му ноу-хау обаче не е точно технологията за обработката на кристалите, колкото секретната формула за състава на първончалните смеси, използвани за производството им. Това отличава всички кристали Сваровски от останалите – имат изключителна прозрачност и блясък, а формулите на Сваровски се пазят в тайна и днес.

Диамантите на Мерилин Монро от „Джентълмените предпочитат блондинки“ са камъни Swarovski

 

Одри Хепбърн в „Закуска в Тифани“ с бижута с камъни Swarovski

 

В началото на XX век Сваровски е отворил пътя към масовото производство на изкуствени диаманти, а жените и модната индустрия вече не смятат носенето на „фалшификати“ за срамно нещо. Коко Шанел и Елза Скиапарели използват бижутата му в своите колекции. Именно Коко Шанел казва: „Имитацията е най-честната форма на ласкателство. Трябва да има много бижута, но ако те са истински това е лош вкус“.

Оттогава носенето на фалшиви бижута престават да бъдат нещо срамно и лошо дори в кралските дворове и се появява концепцията за „елитни бижута“, на които Swarovski са основен производител.

Бизнесът на Сваровски оцелява през две световни войни без да фалира. Тогава търсенето на бижута спада, но той успешно адаптира производствата си към инструменти и абразивни материали за шлифовъчни машини.

Даниел Сваровски умира на 94-годишна възраст през 1956 година, а компанията се поема от децата и внуците му, които започват производство и на цветни кристали, висулки за полилеи, сувенирни кристални фигурки и дори тунинговат ролс-ройс с кристали Swarovski.

Природните Продукти  на  Д-р Марио – ще ви бъдат най-верният съюзник за здравето на вашето семейство през лято 2020  : ИмуноБуст, ИмуноКидс  и Пробиотик.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up