Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Гушкането променя ДНК на бебетата

26036499813944100

За биолозите, които се занимават с поведението на животните, отдавна е известно голямото значение, което има физическият контакт между бебето и майка му за развитието на животинчето.

Какво значение има това ясно се вижда от експеримент, при който новородени маймунки са отгледани при три варианта на различни условия – с майката; без майката, но с възможността да се сгушват в материи, подобни на майчината козина; без майка или неин заместител.

Когато пораснали, животните от втората и третата група изпитвали силни затруднения в общуването с другите, като тези от третата група били напълно неспособни на това и силно агресивни.

Сега екип от учени от Университета на Британска Колумбия в Канада установил, че

гушкането на бебетата при хората изглежда променя техния епигеном,

т.е. им влияе на молекулярно ниво.

В проучването са участвали само 94 бебета, резултатите подлежат на допълнителна проверка в по-големи групи. Последното е необходимо и за изясняването на механизмите, които стоят зад наблюдаваните ефекти.

Родителите били помолени да си водят дневници за това колко често гушкат бебето и да записват информация за поведението му.

След четири години и половина учените изследвали ДНК на децата, за да анализират биохимична модификация, наречена ДНК метилиране. Това е ключов епигенетичен механизъм, който променя начина, по който функционират гените.

Те открили, че има разлики в метилирането на ДНК между децата, които получавали повече гушкане, и тези, които имали по-ограничен контакт с родителите си.

Две от промените засягат гени, свързани с имунната система и метаболизма. Метилирането отразява и епигенетичната възраст и развитие. Изследователите установили, че децата с ограничен контакт показват по-бавно развитие в това отношение, което може да се отразява негативно на цялостното състояние на детето.

Предстои да разберем как в действителност гушкането в ранна възраст (или неговата липса) влияе на физическото, емоционално и психологическо развитие на детето по-късно в неговия живот. А дотогава, повече прегръдки със сигурност няма да навредят./хасково нет

Всичко  за  правилното  хранене  и  отглеждане  на  детето  прочетете  в  книгата  „От Нула“

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up