Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Геймърска зависимост – един клиничен случай и успешна терапия

image_7119611_128_0

 

Зависимостта към популярни видеоигри – проблем на много хора в съвременния свят. Голяма част от геймърите показват характеристики на зависимост – разсеяност, раздразнителност, незаинтересованост или обърканост, подценяване на времето, изкарано в игра, негативна промяна в другите сфери на живота, занемаряване на отношенията с приятели и семейство, дори занемарена лична хигиена. Световъртеж, главоболие, безсъние… неврози, психози… Изкривява се ценностната система, размиват се границите между реален и виртуален свят…

Ето  един  пример  на  геймърска  зависимост  и  неговата  терапия :

Момче на 12 години.

Оплакванията датират от преди около 2 месеца : периодичен силен световъртеж, тилно главоболие, безсъние до 1-2 часа през нощта, което довело до отпадналост и силна умора.

Според майката всичко започва, когато за рождения му ден му подарили конзола за видеоигри. Той започнал да играе по 5-6 часа дневно, предимно вечер и нощем. Игрите са свързани повече с преследване и залавяне, отколкото с убийства и проливане на кръв. Поради недоспиване не можел да стане за училище и започнал да отсъства често от първите часове, а напоследък и целия учебен ден. Не успявал да се подготви и яви на някои от контролните и класни изпитвания.

Някои учители се настроили лошо към него. Страхът от изпитване и усещането, че ще се изложи, както и негативното отношение към него, още повече засилило нежеланието му да посещава училище.

Съществува опасност, заради натрупаните неизвинени отсъствия, да го изключат от училище.

Световъртежът като симптом го има и в дните, когато има медицинска бележка за отсъствията, т.е. не е симптом за оправдание. Консултиран е с УНГ специалист и с детски невролог- не е намерена сериозна причина за световъртеж.

За известно време изписан Dimenhydrinat, от който няма никакъв ефект и е спрян. Касае се за момче с начални признаци на пубертетно развитие, с ръст около средния за възрастта и с тегло между средна и долна граница за възрастта.

С много добри компютърни познания, интелигентен, отговаря смислено и задълбочено на въпросите, но с известно закъснение на отговора след около минута след въпроса.

Обича да играе игри, в които той е лидер и побеждава, а когато губи в играта става гневен и често насочва гнева си към майка си. Бащата често пътува извън България, няма братя и сестри. До преди 2 месеца се е справял добре с учебния материал. Няма по-близки приятели. Рядко боледува от УНГ и дихателни инфекции. Периодично има запек. Носи очила поради миопия. В ранна детска възраст е бил с атопичен дерматит. Световъртежът се засилва, когато играе по-дълго видеоигри и в училище, но се подобрява при лежане в къщи.

Главоболието е тилно, тъпо, предимно след преумора в училище, засилва се при по-продължителен престой пред конзолата, както и в шумна обстановка.

Назначена терапия с Coculus indicus 9CH 2 по 5 гранули сутрин и вечер Kalium phosphoricum 15CH по 5 гранули обед Lycopodium 15CH по 10 гранули в неделя.

След 14 дни световъртежът се появява по-рядко и преминава бързо. Все още ходи с нежелание на училище и когато може си взима медицински бележки. Терапията остава същата като Lycopodium 30CH започва да се приема 3 пъти седмично по 5 гранули. Майката на детето обаче непрекъснато обвинява себе си, че заради нея и купената от нея игра, детето има здравословни проблеми. Това предизвиква демотивация при детето и нежелание за съучастие в лечебния процес. На майката се назначи терапия с Cyclamen 15CH 2 по 5 гранули, поради скрупулите и чувството за вина, и Natrum muriaticum 30CH по 10 гранули седмично като медикамент за нейния чувствителин тип.

 

Ето  и  мотивът  за  изписване  на  медикаментите:

Coculus indicus – назначен заради характерния тип световъртеж, влошаване от гледане на движещи се предмети (при следенето на движението на фигурите по време на игра), подобрение в легнало положение. Налице е безсъние, забавеност на действията и на психиката, особено при отговаряне на въпроси.

Етиологично съответствие за медикамента е пренатоварване, съпроводено от безсъние или повтарящо се нарушение на ритъма сън/бодърстване.

Kalium phosphoricum – последици от физическо и умствено изтощение, безсъние, главоболие, усещане за тежест в тилната област. Оплакванията се влошават от шум, умора, умствена работа.

 Lycopodium – лекарство за чувствителен тип. Интелигентно дете, отговаря задълбочено на въпросите, с добри познания в сферата на компютърните технологии. Желание да бъде лидер. При неуспех насочва гнева си към близките хора. Нежелание да посещава училище, заради страх от неуспех, че ще се изложи и ще му се подиграват. С тегло под средното за възрастта, с капризен апетит, запек, суха кожа, атопичен дерматит.

Д-р Владимир  Гатев

При  деца  над  10  години   – с  изключителен  ефект  сироп ИмуноБуст – съдържа  маточина,  която  регулира  нервните  процеси,  а  другите  съставки  укрепват  имунитета,  подпомагат  растежа  на  организма  и  дават  сила  и  енергия…

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up