Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

ВСЯКО ДЕТЕ С АУТИЗЪМ БИ ЖЕЛАЛО ДА ЗНАЕМ ТЕЗИ НЕЩА

м

 

Хората често правим оценки на децата с нетипично поведение, но това не им помага да се справят по-лесно със света, който ги заобикаля. За да ни помогнат да разберем света на децата с аутизъм, специалисти подготвят десет съвета, въз основа на задълбочени проучвания и работа с аутисти. Авторите вярват, че ако отделим време да уважаваме и разбираме хората с аутизъм, обществата ни ще станат по-богати и отворени към всички.

  1. Виж ме такъв, какъвто съм

Аз съм само един в целия свят, също като теб. Като теб аз имам множество различни умения и възможности, както и неща, които ме затрудняват.

Това, че имам аутизъм, не ме прави еднакъв с всички други хора с аутизъм. Любовта и приемането от страна на семейството, приятелите и хората около мен най-добре ми помагат да се развивам и обогатявам.

  1. Чувам, виждам и усещам света различно от теб

Някои шумове, миризми, вкусове или стресиращи светлини за мен са плашещи и дори ми носят физическа болка. Докосването може да ме обърка, а прегръдките – да не ми харесват.

Но пък за сметка на това, мога да изживявам малки неща, които ти пропускаш – такива, които намирам за забавни и вълнуващи и които ме радват – така че ела и сподели с мен това. Прочети някои от книгите, писани от хора с аутизъм, за да научиш повече как усещам света.

  1. Искам да имам приятели също толкова, колкото и всеки друг

Обаче социалното ми поведение може да изглежда различно от това на другите. За мен комуникацията и взаимодействието не е само чрез думите. Някои деца с аутизъм не употребяват говорими езици и комуникират по невербални начини.

Това може да включва поставянето на ръката ти върху предмета, който искам, или пък гледането на нещо с интерес – така че, наблюдавай ме и учи моя език.

  1. Поведението ми е моят начин да комуникирам

Мога да стана много напрегнат, тъжен или ядосан, ако не мога да говоря или да изразя мислите и чувствата си.

Хората намират поведението ми за сложно, лошо или умишлено предизвикателно – но вероятно това е просто моят начин да се изразя. Не влошавай тези изблици, а ми помогни да кажа това, което искам.

  1. Общувай с мен по начини, които мога да разбера

Забави темпото и ми дай време. Изразявай се ясно и ми дай възможност да реагирам – на мен ми отнема от 10 до 15 секунди да обработя чутото. Опознай интересите ми и начините ми за комуникация. И нека моите интереси вдъхновят комуникацията ти с мен.

Не се опитвай да направляваш или контролираш общуването ни. Дай ми пространство и време да отговоря. Когато се научиш да слушаш с всяко сетиво, тогава ще разбереш колко много имам да ти кажа.

  1. Аз живея тук и сега

Не винаги разбирам голямата картина, така че да разбера неща в контекст може да е трудно за мен. Покажи ми картини, кажи ми какво да очаквам и така ще мога да се присъединя много по-лесно.

  1. Аз съм доста тревожен и притеснен

Това е, защото се затруднявам при разбирането на света и в това да изразявам мислите и нуждите си. Начинът, по който виждам, чувам или усещам света, може да е болезнен, а светът може да бъде плашещо и объркващо място.

Когато нещо внезапно се случи или се промени, може да изпадна в паника. Хората може би си мислят, че съм глупав, но всъщност съм ужасéн.

  1. Рутината е от изключително значение за мен

Защото ме кара да се чувствам защитен и ми помага да се справям. Това не означава, че не искам да изживявам нови неща. Просто се нуждая от повече подкрепа, за да стана част от света.

Ако ми помогнеш, мога да намеря дейности и спорт, които да ми харесват и ти можеш да им се наслаждаваш с мен. Открий кое ми помага да се успокоя. Ако съм по-малко тревожен, мога да се справям по-добре.

  1. Нуждая се от помощта ти, за да имам достъп до света и да уча

Всяко дете с аутизъм може да учи. Просто трябва да отделиш време да разбереш как разбирам света и да ме учиш по подходящия начин.

Всеки учи по различен начин. Може би ще се нуждая от повече движение и визуални ресурси, но обичам да успявам и да се развивам – това е чудесен начин да ме направиш по-уверен.

  1. Мисли за нещата, които мога да правя, а не за тези, които не мога

Аз съм умен, общителен, цялостен човек. Може би имам интерес в някоя конкретна област и се вглеждам повече в детайлите, но това е моят интерес.

Брат ми може да прекара часове в гледане и игра на футбол, приятелите ми сигурно харесват извънземни, а аз обичам да говоря за клиповете си и да разбирам имената на хората.

Обичай ме, работи с мен и се радвай на това, което нося на света./nauka.bg

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up