Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Всичко, което трябва да знаете за цитонамазката

Цитонамазката е гинекологично изследване, при което се изследват клетки от шийката на матката. Целта на микроскопското изследване е ранното диагностициране на рак на шийката на матката.


.За целите на изследването се взима секрет от канала на маточната шийка с четчица, който се анализира от под микроскоп.
Колко често се прави цитонамазка?
Жените от 21 до 65 години е препоръчително да се изследват веднъж годишно, както и по-младите госпожици, които водят полов живот. В случай, че има повишен риск, цитонамазка може да се прави на 6 месеца, но това ще го реши наблюдаващият гинеколог. След 65-годишна възраст, ако липсват сексуални контакти и съмнителни резултати от предишни цитонамазки през последните няколко години, може да не се прави PAP тест.

Какво трябва да знаем, преди да си направим цитонамазка?
• не са препоръчителни вагиналните промивки преди изследването, както и използването на тампони
• не правете секс 24 часа преди теста
• цитоназмаката се препоръчва след края на менструацията, когато няма менструално кървене


Какво означават резултатите от цитонамазката?

Резултатите от цитонамазката включват 5 групи, които са показателни за здравословното състояние на жената.
PAP I – Ако имате този резултат, няма от какво да се тревожите. При вас всичко е наред и не се налага лечение или нова цитонамазка.
PAP II – В този случай има някакво възпалително заболяване, при което най-често се налага лечение. Възпалението на маточната шийка не бива да се пренебрегва, затова изпълнете точно препоръките на гинеколога си.
PAP III – Този е най-съмнителният резултат, който означава, че има риск. Гинекологът ще прецени какво се налага като лечение и ще назначи нова цитонамазка след няколко месеца.
PAP IV – В този случай има наличие на единични ракови клетки. Налага се да направите нова цитонамазка за доуточняване на диагнозата и предписване на лечение. Евентуално ще ви направят HPV тест, колпоскопия, биопсия.
PAP V – Този резултат е най-сериозен, тъй като показва наличие на множество ракови клетки. Налага се биопсия и хистологичен анализ.

Трябва да отбележим, че резултатите от цитонамазката не са категорични. Възможно е да съществуват някои колебания – отрицателни или положителни. При съмнителен случай се назначава втора цитонамазка, която да потвърди или отхвърли резултатите от първата. И все пак, когато се правят ежегодно изследвания, рядко може да се стигне до пропуски при откриването на предракови клетки. Цитонамазката установява още и други гинекологични проблеми, породени от инфекции и възпаления.

 

Полина Ангелова

 

 1. Avatar

  Здравейте, преди месец Ви писах, че имам полип на матката и имам розово течение. Вие ми предписахте да пия Арника 15 и Сепия 30. В края на курса на лечение съм и преди цикъл имам кървене при напън и не само, възможно ли е да е паднал полипа и това да е следствие от премахването му? Понеже съм в края на лечението не знам какво да правя.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Гергана , Продължете с терапията до Нова година. Добре е да направите контролен преглед при гинеколог.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Даяна Маринова

  Честита Новата 2017 година, д-р Янакиев!
  Сърдечни благопожелания за здраве, щастие, успехи и благоденствие!
  Предварително Ви благодаря за отделеното време за отговор!
  С голяма тревога искам да споделя, днес излезе резултата от проведено ДНК изследване на цервикален секрет – 3 а група и резултат HPV – 16 високорисков онкогенен вирус.
  Моля Ви за съвет по отношение на хомеопатична терапия!
  С Уважение,
  Даяна

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Даяна,
   Не се притеснявайте.
   Направете консултация с АГ специалист и след това ще говорим.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Даяна Маринова

    Благодаря Ви, д-р Янакиев. Днес направих консултация с АГ. Терапия – 3 месеца с кориолиус за имунната система и крем силаут – апликации 1- седмица всеки ден, а следващите 11 седмици по 2 апликации седмично.
    Имам нужда от силна имунна система и да се намали вирулентността. Вярвам в хомеопатичната терапия.

 3. Милка Исаева

  Здравейте!Моята цитонамазка е 2 група.Клетъчни промени,свързани с неспецифично възпаление.Допълнително описание-реактивни епителни промени.Нямам никакви препоръки.Трябва ли да се притеснявам и нетрябва ли да се лекува това възпаление?Направена е микробиология- няма нищо там.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мила,
   Смятам ,че няма нещо за притеснение. Но все пак не съм специалист в тази област.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up