Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

ВИДОВЕ ГЛАВОБОЛИЕ. ХОМЕОПАТИЧНИ МЕДИКАМЕНТИ ЗА МИГРЕНА

2bfa96fa40689757ea839b0b95920d75c08668cc

В разговорния език нашите пациенти лесно бъркат понятията за главоболие и мигрена. И ако цефалгията е общ термин за всяко главоболие, мигрената не е общ термин, а е специфично заболяване.

Световната здравна организация нарежда мигрената на 19-то място в света като причина за отсъствие от работа. Мигрената, обаче, не е най-честата причина за главоболие. Въпреки това е най-добре проучена. Останалите причини за главоболие по-малко привличат вниманието на „епидемиолозите“. Известно е, например, че тензионното главоболие е най-често срещано в индустриализираните страни. Според наличната информация 65% от мъжете и 80% от жените страдат от време на време от тензионни главоболия, свързани със стреса в ежедневието.

Около 5% от населението страда почти ежедневно и за продължителни периоди от хронични т.е. повтарящи се главоболия. Последиците от главоболието, както за отделния човек, така и за обществото са значими. При хората, които често страдат от главоболие, депресията е много по-разпространена. Това ни връща към вечния и универсален проблем за яйцето и кокошката.

По всяка вероятност, обаче, хроничното главоболие е това, което най-често води до депресия, дори и понякога да се наблюдава обратното. Най-често разпространеното главоболие без съмнение е тензионното главоболие, следвано от мигрена, болки и невралгия на лицето и главоболие породено от злоупотребата с аналгетични медикаменти. Последната категория обаче е на първо място сред така наречените ежедневни хронични главоболия. Тази доста страховита патология, се проявява с постоянно ежедневно главоболие, а терапията най-често е ескалиращо самолечение.

Ежедневните хронични главоболия са свързани с дис – регулация на филтриращите центрове (таламус) на болката.

МЕДИКАМЕНТИ ЗА МИГРЕНОЗНА КРИЗА

 • ACTAEA RACEMOSA. Този медикамент се приготвя от растението че -рен кохош. Показан е за всички видове главо болия с изразено напрежение в тила и дори в горната част на гърба. При жените е налице влошаване в първия ден от мен струацията, като болката е пропорционална на кръвотечението. Болката започва от тила, покачва се в задната част на черепа, като понякога предизвиква болезнено усещане и в очите.
 • BELLADONNA. Известната беладона дължи името си на това, че римските жени са смятали, че стават по-красиви като разширят зениците си с това растение. Това обяснява болката, придружена със страх от светлина и желание за спокойствие, тъмнина и тишина.

Болката е пулсираща, сякаш главата ще се пръсне, а лицето е зачервено. Влошаването е вечерно време и до преди полунощ. n

 • COFFEA CRUDA. Непечено кафе. Болка в главата е като от забит пирон или невралгия на лицето. Свръхчувствителност на всички сетива: шумове, образи, миризми и дори емоции и особено парадоксално – щастливи емоции! Всичко се влошава от кафе и възбудителни средства.
 • CYCLAMEN. Цикламата е популярно цъфтящо растение. Мигрените са по-скоро офталмологични, предшествани или придружени от нарушения на зрението (блещукане или обратното сенки и петна) и нарушения в храносмилането (гадене, диария). Болка в лявото слепоочие. Главоболието е найсилно сутрин при събуждане и е придружено от световъртеж. Наблюдава се непоносимост към мазни храни и всички храни се усещат солени.
 • Приготвя се от тринитрин, поизвестен като „експлозивен“ нитроглицерин. Съответства на силни главоболия, свързани до голяма степен с кръвообръщението. Характеризира се със зачервено лице, горещи вълни и внезапен прилив на кръв към главата (Внимание! Понякога това са симптоми за високо кръвно налягане). Болката се засилва от светлина. Болният стои неподвижно и си държи главата с две ръце. Едновременно с главоболието може да настъпи и сърце биене.
 • Игнация или бобът на свети Игнатий е хомеопатичен медикамент за силна тревожност. Пациентът има усещане за рязка пронизваща болка отстрани в главата. Болката се влошава от шум, светлина и особено от миризми. Често главоболието води до желание за уриниране. Нерядко кризата настъпва в резултат от раздразнение.
 • IRIS VERSICOLOR. Известното цвете Ирис верзиколор (синя перуника) съответства на офталмологична мигрена и по-точно на болка от едната страна на главата. Понякога се наблюдава тригеминална  невралгия (лицева невралгия). Кризите обикновено настъпват веднъж седмично и по-често през уикенда, в момент на релаксация. Те биват предхождани от визуални нарушения – светлинни петна или фосфени, парене в стомаха и повръщане.
 • KALIUM BICHROMICUM. Химически продукт (калиев дихромат), който се среща по-специално в бирата. Съответства на главоболие, причинено или придружено от храносмилателни разстройства. Болките започват внезапно и завършват по същия на – чин. Те са локализирани почти на един пръст от повърхността на черепа. Става дума по-скоро за офталмологични мигрени или главоболие, свързано със синузит. Влошава се от консумация на бира.
 • NUX VOMICA. Стрихниново дърво, блювателно орехче. Главоболието се проявява при събуждане, понякога след лоша нощ и много често след преяждане. Характерни особености са много мрачното настроение и подобрението от кратък сън, както и запек и силна умора след хранене около 14 часа.
 • SPIGELIA ANTHELMIA. Спигелиа антелмиа, сем. Логаниеви. Хомео патичен медикамент, който се препоръчва при невралгични главоболия или невралгия. Най-често болката е локализирана отлявата страна. Главоболие, което започва от тила, разпростира се към теменната област и дори отива към окото. Неврал гии на тригеминус. Болката започва сутрин и посте пен но се засилва с изгрева на слънцето като достига своя максимум по обед, след което до вечерта намалява.

 

ФОНОВИ МЕДИКАМЕНТИ ЗА МИГРЕНА

 • CALCAREA PHOSPHORICA. Калциев фосфат. Главоболие при деца, тийнейджъри, които растат твърде бързо, а така също при възрастни с проблеми в гърба. Тези хора са слаби, много уморени и нямат никакъв апетит. Главоболие, но и болки в гърба. Болка в костите на черепа.
 • LACHESIS MUTA. Отрова от вид гърмяща змия …която не „гърми“ (т.н. ням кротал)! Главоболията обикновено са локализирани отляво, ако са мигрени или се разпростират от ляво на дясно в останалите случаи. Болката е окципитална или офталмологична. Тя е пулсираща, конгестивна и се влошава от топлина и след сън. При жените всичко се подобрява с появата на менструация и се вло шава при забавянето ù. При двата пола се наблюдава влошаване от слънцето и подобрение през нощта. По-предраз положените към подобно главоболие са бъбриви и склонни към ревност индивиди.
 • Многогодишно тревисто растение с черни спори от сем. Плаунови. Болката поскоро е в дясно или еволюира от дясно на ляво. Всички главоболия се случват в контекста на храносмилателни разстройства. Пациентът, който отговаря на Lycopodium страда от чернодробни смущения, флатуленция и балониране. Той е зиморничав и всички оплаквания се влошават късно следобед около 17 часа. Настроението му е мрачно, темпераментът жлъчен и има склонност към параноя.
 • NATRUM MURIATICUM. Морска сол (натриев хлорид). Голям медикамент за главоболие при уморени и деминерализирани пациенти, които често изпитват жажда, но имат голямо желание за солени храни. В психоемоционален аспект показват подчертана склонност към носталгия. Болката следва кривата на слънцето (най-силна е около обяд) и често има периодичност от 2 или 4 дни. Пулсиращо главо болие, усещане за забит пирон, често болка в окото или лицето. Пребиваване на морския бряг или забавяне на храненето могат да доведат до криза.
 • NUX VOMICA. Познат ни е като медикамент за лечение на кризи. Като фонов медикамент съответства на пациенти със заседнал начин на живот, „хиперактивни токсикомани“ (алкохол тютюн, кафе), които лесно изпадат в гняв. Това са хора, които страдат от безсъние и се събуждат с главоболие. То продължава до следобедната дрям- ка, от която имат подобрение.
 • Медикамент, приготвен от везикули, причинени от заболяването краста! Безспорно неприятен произход, но разреждането и динамизацията го правят безопасен. Този голям медикамент не бива да бъде пренебрегван при пациенти, които реагират зле на медикаментозно лечение. Нищо не работи, а те са опитали всичко. Често се наблюдава обезсърчение и апатия. Главоболието настъпва периодично, влошава се през зимата и се предшества от усещане за добра форма, което контрастира с обикновеното състояние на умора.
 • Вид анемония с красиви червени цветове. Тя съответства на главоболие, което се проявява по различен начин: никога под една и съща форма, никога по едно и също време, никога не се подобрява или влошава от едно и също нещо. Конгестивно главоболие с усещане за пулсиране и влошаване от топлина. При жените месечният цикъл закъснява или е недостатъчен. Нежни и даващи вид на спокойни, безконфликтни личности. Склонност към емоционална зависимост.
 • SEPIA. Мастило на сепия. Болки във фронталната и окципитална области с храносмилателни нарушения и особено венозни проблеми. При жените всичко се влошава по време на менструация. Sepia съответства на жени, които са склонни към депресия или най-малко са интровертни и необщителни. Утешението и състраданието водят до влошаване на тяхното състояние, а социалното им поведение най-често е затваряне в себе си.
 • Хомеопатичен продукт, приготвен от кварц. Силно деминерализирани и много крехки пациенти. Болката тръгва от тилната област и завършва в челото и в очите. Всичко се влошава от интелектуална работа и студ. Болката се подобрява, когато главата се увие с топъл шал/шапка. Често главоболието се изразява като усещане за забит пирон в черепа.
 • Голям медикамент за хора, които страдат от главоболие поради хронично претоварване (преяждане, заседнал начин на живот), придружено от усещане за парене в стомаха. Подобно парене може да се почувства в горната част на черепа; ушите са яркочервени. Пълна непоносимост към топлина. Главоболието се повтаря на всеки 7 или 14 дни. Редува се с друг симптом (често диария или екзема). Източник: CAHIERS DE BIOTHÉRAPIE – N°247

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up