Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

ВАШЕТО БЕБЕ ПРЕЗ ШЕСТИЯ МЕСЕЦ

 

ГРИЖИ, ПОВЕДЕНИЕ, ОТГЛЕЖДАНЕ – ВАШЕТО БЕБЕ е вече преполовило годинката. Вие сте научили много неща за него. Разбрали сте, че то представлява отделен индивид със своите характерови особености и темперамент. През този месец детето значително укрепва своята физическа сила и движения. То все по-умело манипулира с ръцете си, все по-стабилно седи с помощта на опора на ръцете,започва да пълзи, появява се първото зъбче, увеличава звуковите си умения, окончателно се установява цвета на очите и др.

БЕЗОПАСНОСТ – ПОРАДИ ПОВИШЕНИТЕ ДВИГАТЕЛНИ УМЕНИЯ НА БЕБЕТО трябва да се обезопаси периметъра на неговите движения.

БЪДЕТЕ ЕДНА СТЪПКА ПРЕДИ НЕГО. Поставете бариери пред опасните места. Има риск от преобръщане на мебели, когато детето се опре на тях за да се изправи. Секциите, шкафовете, чекмеджетата са опасни. Телевизора, фитнес уредите, въженцата трябва да са далеч от бебето.

ИГРИ – обича да бъде оставено по-продължително време да си играе само. Обича играчки, които издават шум – тракат, звънят. Заинтересува се от звука , когато удря два предмета един в друг или го изпусне.

Различава себе си в огледалото. Обича активно да си играете с него. След баня допрете устни до голото коремче и духайте – звука, който се издава развеселява бебето. Друга игра, с която обича да си играе е играта на конче – съберете коленете, поставете го да седне, като подпирате кръста и главичката и друсайте. Обича да играете на пода с топки. За предпочитане е да са яркооцветени и издаващи звуци. Играта с топки спомага за развитието на координацията и проследяването. Обича да си играе във ваната с вода и с играчки с които се налива и излива.

В този месец може да се използува бебешко бънджи. Трябва детето да се закрепи здраво. То подскача, върти се но стои на едно място. Важно е самото бънджи да бъде поставено здраво на безопасно място.

Хваща стабилно определен предмет с една ръка и си играе с него. Обича да изпуска. Ако му се покаже може да поставя едно кубче върху друго. Обича като се играе с него да го гъделичкат – напр. с перо. Обича да играете на криеница с него – първо закрийте вашето лице с кърпа и после я махнете. После закрийте неговото лице с ръчички – въодушевява се.

При къпане може да се използува по-голямо корито с обособена седалка за бебето. То обича да седи , да пляска и да си играе във водата. Дръжте го винаги под око. Не позволявайте да се изправи – може да падне напред по очи. Под никакъв предлог не напускайте стаята.

СЪН – спи по 11 часа през нощта а дремва през деня по 3 часа. Трябва да научим бебето да заспива само , да свикне на по-голяма самостоятелност и ако се събуди само пак да заспива. КАК ДА СТАНЕ ТОВА?

––СЛАГАТЕ БЕБЕТО В КРЕВАТЧЕТО ПОЖЕЛАВАЙКИ МУ „ЛЕКА НОЩ” И ГО ОСТАВЯТЕ САМО. АКО НЕ ПЛАЧЕ – ДОБРЕ.

АКО ЗАПЛАЧЕ – ОСТАВЕТЕ ГО 5 МИНУТИ И СЛЕД ТОВА ВЛЕЗТЕ. НЕ СВЕТВАЙТЕ ЛАМПАТА. ГОВОРЕТЕ МУ НЕЖНО, КАТО ИЗБЯГВАТЕ ФИЗИЧЕСКИЯ КОНТАКТ.

––АКО ПРОДЪЛЖИ ДА ПЛАЧЕ – ТОЗИ ПЪТ ВЛЕЗТЕ СЛЕД 10 МИНУТИ И ПОВЕДЕНИЕТО ВИ ЩЕ Е СЪЩОТО. ПРИ СЛЕДВАЩ ПЛАЧ УДЪЛЖЕТЕ НА 15 МИН.

ПО ТОЗИ НАЧИН МОЖЕ ДА НАУЧИТЕ БЕБЕТО ДА СПИ САМОСТОЯТЕЛНО.

ПРЕЗ ТОЗИ МЕСЕЦ СЕ ПРАВЯТ ПЪРВИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА БЕБЕТО. НАЙ БАНАЛНИТЕ СА ПЪЛНА КРЪВНА КАРТИНА И ОРИЕНТИРОВЪЧНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА УРИНАТА. КАЗВАМ ОРИЕНТИРОВЪЧНО, ЗАЩОТО ВИНАГИ ВЗИМАНЕТО НА УРИНА В ТАЗИ ВЪЗРАСТ Е ЗАТРУДНЕНО. ИМА СПЕЦИАЛНИ ПЛАСТМАСОВИ КОНТЕЙНЕРЧЕТА ИЛИ ТОРБИЧКИ, КОИТО СЕ ЗАКРЕПВАТ ЗА ГЕНИТАЛИИТЕ. В КРАЕН СЛУЧАЙ СЕ ИЗПОЛЗУВА ПАМУК, КОЙТО СЛЕД ТОВА СЕ ИЗТИСКВА В ШИШЕНЦЕ. УСЛОВИЕТО Е ВРЕМЕТО ОТ ВЗИМАНЕТО ДО ИЗСЛЕДВАНЕТО ДА Е НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 30 МИНУТИ. ПРЕДИ ВЗИМАНЕТО НА УРИНАТА БЕБЕТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДОБРЕ ПОДМИТО. РЕЗУЛТАТИТЕ ЩЕ ДАДАТ ПРЕДСТАВА ЗА ФУНКЦИЯТА НА БЪБРЕЧЕТАТА – ВАЖНО Е ИЗСЛЕДВАНЕТО НА СЕДИМЕНТА , БЕЛТЪКА И ЖЛЪЧНИТЕ ПИГМЕНТИ.

КРЪВНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ СА ПО – ОБЕКТИВНИ И С ПО – ГОЛЯМА ИНФОРМАТИВНА СТОЙНОСТ. НАЙ – ВАЖНИЯ ВЪПРОС НА КОЙТО ТЕ ТРЯБВА ДА ОТГОВОРЯТ Е – ИМА ЛИ БЕБЕТО АНЕМИЯ? ПОКАЗАТЕЛ ЗА ТОВА СА СТОЙНОСТИТЕ НА ХЕМОГЛОБИНА, НА ЕРИТРОЦИТИТЕ И ТЕХНИТЕ ОБЕМИ. НОРМИТЕ НА ХЕМОГЛОБИНА СА РАЗЛИЧНИ, НО ОРИЕНТИРОВЪЧНО ЗА АНЕМИЯ СМЯТАМЕ КОГАТО Е ПОД 100 г/л. ДОРИ СТОЙНОСТИ ОКОЛО 90 НЕ СА СТРЯСКАЩИ , САМО ТРЯБВА ДА СЕ КОРИГИРА ДИЕТАТА/. ШЕСТИЯ МЕСЕЦ Е КРИТИЧЕН ЗА БЕБЕТО ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА АНЕМИЯ,ТЪЙ КАТО СЕ ИЗЧЕРПВА ЖЕЛЯЗОТО, КОЕТО Е СКЛАДИРАНО В ДЕТСКИЯ ОРГАНИЗЪМ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТА/ ЖЕЛЯЗОТО СЛУЖИ ЗА ОБРАЗУВАНЕ НА ХЕМОГЛОБИНА/. ЗАТОВА Е МНОГО ВАЖНО ДЕТЕТО ДА СЕ ЗАХРАНИ НА ВРЕМЕ А СЪЩО ДА ПОЛУЧАВА КАША, ОБОГАТЕНА С ЖЕЛЯЗО. СЛЕДВАЩАТА НОВА ХРАНА ПРЕЗ СЕДМИЯ МЕСЕЦ – МЕСНО -ЗЕЛЕНЧУКОВО ПЮРЕ Е ОСОБЕННО БОГАТА НА ТОЗИ ЕЛЕМЕНТ. ОСВЕН С НИСКИЯ ХЕМОГЛОБИН, АНЕМИЯТА КЛИНИЧНО СЕ ПРОЯВЯВА С БЛЕДОСТ, ОТПУСНАТОСТ, СЪНЛИВОСТ, СПАД НА ТЕГЛО.

ЛЕЧЕНИЕТО Е С ЖЕЛЕЗНИ ПРЕПАРАТИ И ХРАНИ БОГАТИ НА НЕГО.

СЛУЧВА СЕ ПРИ ИЗСЛЕДВАНЕ ДА СЕ УСТАНОВИ НИСЪК ХЕМОГЛОБИН ПРИ НОРМАЛНИ СТОЙНОСТИ НА СЕРУМНО ЖЕЛЯЗО. ТОГАВА СЕ МИСЛИ ЗА ВТОРАТА ПО ЧЕСТОТА АНЕМИЯ, КОЯТО Е ОСОБЕННО РАЗПРОСТРАНЕНА В НАШИТЕ ГЕОГРАФСКИ ШИРИНИ – ТАЛАСЕМИЯ /СРЕДИЗЕМНОМОРСКА АНЕМИЯ/. ТЯ Е НАСЛЕДСТВЕНА – ОБИКНОВЕННО ЕДИН ОТ РОДИТЕЛИТЕ Е АНЕМИЧЕН. ТЯ СЕ ДОКАЗВА И ЛЕКУВА ОТ ЛЕКАР ХЕМАТОЛОГ.

 

През  този  месец  е  добре  детето  да  бъде  изследвано  с  ехокграф  на коремни  органи.

ФИЗИЧЕСКО РАЗВИТИЕ – ТЕГЛОТО ПРИ МОМЧЕТАТА ДОСТИГА – 7,9 кг./+ – 0,9/ А ПРИ МОМИЧЕТАТА – 7,5 кг./+ – 0,9/. РЪСТА ПРИ МОМЧЕТАТА Е 68 см./+ – 3/ А ПРИ МОМИЧЕТАТА 67см./+ – 3/.

През този месец се появяват и първите ЗЪБИ. Обикновено се предшества от неспокойствие, лигавене, подуване на венците, желание да дъвче всичко. Зъбките се появявят по двойки. Първо се показват долните в средата, след това горните два отгоре. Разбира се може да изникват и в друг ред. До около 2 години и половина излизат всички млечни зъби, които са 20 на брой.

ИМА МНОГО МИТОВЕ ОКОЛО НИКНЕНЕТО НА ЗЪБИТЕ….

Прочетете  повече в :

 

 

Scroll Up