Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

ВАШЕТО БЕБЕ ПРЕЗ ЧЕТВЪРТИЯ МЕСЕЦ

бебе 4 месеца

 

ГРИЖИ, ПОВЕДЕНИЕ, ОТГЛЕЖДАНЕ – Бебето трябва да спи 10 часа през нощта а през деня да подремва 2-3 пъти за около 4 часа. Всяко семейство има ритуал за заспиване – някои го къпят преди това, други пеят песнички или нежно разказват кратки приказки. Трябва постепенно да се откажем от най-честия – да го люлеем преди заспиване.

През този период бебето започва да се лигави. Обикновено това се свързва с предстоящото поникване на първото зъбче. Това се случва през 6 месец, но бебетата започват да чувстват дразнене по венците и лигавене много преди това. Повишеното слюноотделяне има своите положителни ефекти: поддържа влага в устната кухина, размеква храната за по-лесно преглъщане, намалява болката при никнене на зъбите и др. Слюнката се увеличава не само поради повишеното производство а и поради факта , че не може да контролира движенията на устните си и езика и не може съзнателно да преглъща. Биберона би свършил добра работа. Може около устата да се образува обрив – лекаря ще ви изпише необходимия крем. Повишеното слюноотделяне може да бъде симптом и на някоя болест ако е съчетано с други симптоми – температура, кашлица, затруднено дишане. Това също е повод да се обърнете към вашия педиатър.

ИГРАЧКИ – разнообразяваме вида им, като използуваме предимно гумени и пластмасови, които издават звуци и които са подходящи и за захапване. Те трябва лесно да се хващат. Често поставяйте детето по корем и нареждайте играчките пред него за да го принуждавате да се присяга.Трябва да помогнем на детето да развие едновременно моторна и зрителна дейност. Използуват се дрънкалки, които издават звуци и постепенно се приближават до неговия зрителен обхват с цел да провокираме движение.

Бебето започва да разпознава образи на познати лица на фотография. Отделете време и насърчавайте тази негова способност.

Когато се измори то дава сигнали – става раздразнително или се прозява, потрива личице и др.

ЗАПЕК – голяма част от децата/около 50%/ имат след първия месец трудно изхождане. За запек говорим ако детето НЕ СЕ Е ИЗХОЖДАЛО ПОВЕЧЕ ОТ 3 ДНИ. Обикновено се свързва с включването на ябълков сок, или от сухото мляко, по-малък прием на течност и др. В повечето случаи не се открива истинската причина. Може би оказва влияние и стресовата обстановка на която са подложени съвременните бебета. Какво трябва да направим?

– да включим разхлабващи сокчета от круши, сливи и др.

-да правим по-усърдно масажи по периферията на коремчето по посока на часовниковата стрелка.

-можем да подразним ануса с термометърче.

-по-голяма част от бебета се оправят след включване на захранването, за което ще говорим по- късно.

-можем да използуваме някои медикаменти като ДУФАЛАК, ЛИКОПОДИУМ и др.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ АКО СЕ НАЛОЖИ ДАВАНЕТО НА ЛЕКАРСТВА НА ДЕТЕТО? – ВСИЧКИ МЕДИКАМЕНТИ СЕ НАЗНАЧАВАТ САМО ОТ ЛЕКАР. ОЩЕ В КАБИНЕТА ПИТАЙТЕ ЗА ВСИЧКО – ВИДА ЛЕКАРСТВО, ДОЗАТА, КАК СЕ ПРИГОТВЯ И ДР. В АПТЕКАТА СРАВНЕТЕ ДАДЕНИЯ С ИЗПИСАНИЯ МЕДИКАМЕНТ НА РЕЦЕПТАТА. ПИТАЙТЕ ПАК ЗА ДОЗАТА. ПРИ НЕГОВОТО ДАВАНЕ НА БЕБЕТА УВЕРЕТЕ СЕ , ЧЕ Е СЪЩИЯ ОТ РЕЦЕПТАТА, ВНИМАТЕЛНО ОПРЕДЕЛЕТЕ ДОЗАТА. ПОЧТИ ВСИЧКИ ЛЕКАРСТВА СА В ТЕЧНА ФОРМА. ТЕ СЕ ДАВАТ НА ДЕТЕТО ЧРЕЗ ПЛАСТМАСОВИ ДОЗИРОВЪЧНИ ЛЪЖИЧКИ И ОРАЛНИ СПРИНЦОВКИ. НЕ СЕ ИЗПОЛЗУВАТ ДОМАШНИ ПРИБОРИ. АНТИБИОТИЦИТЕ СА В ГРАНУЛИРАНА ФОРМА. ПЪРВО СЕ РАЗТВАРЯТ С ВОДА В КОЛИЧЕСТВО ПОСОЧЕНО НА ОПАКОВКАТА И СЛЕД ТОВА СЕ ДОЗИРАТ СПРЯМО РЕЦЕПТАТА.

АКО СЕ НАЛОЖИ ЕДНОВРЕМЕНЕН ПРИЕМ НА НЯКОЛКО ЛЕКАРСТВА СЕ ДАВАТ ПОСЛЕДОВАТЕЛНО БЕЗ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАТЕ.

МЕДИКАМЕНТИТЕ НА РАЗЛИЧНИ ЧЛЕНОВЕ НА СЕМЕЙСТВОТО СЕ ДЪРЖАТ НА РАЗЛИЧНИ МЕСТА.

През четвъртия месец може да започнат да се променя цвета на очите. ТОВА СТАВА ОКОНЧАТЕЛНО ДО ШЕСТИЯ МЕСЕЦ. Пъстрите, светлокафявите и светлосините могат да потъмнеят.

Долната част на крачетата/подбедриците/ могат да са изкривени лъкообразно. Въпреки , че родителите се притесняват, то това не е проблем. Обикновено се оправя след прохождането на бебето, когато се развиват мускулите на гръбнака и краката.

Често родителите се притесняват от това ,че ставите са халтави и пукат.То се израства с времето.

И ПОСЛЕДНО – ДВЕ ДУМИ ЗА СИНДРОМА НА РАЗТЪРСЕНОТО БЕБЕ. Той се среща много често и се получава при деца, които много плачат, които са неспокойни и посиняват при плач. В стремежа да ги успокоят родителите силно разтърсват бебето. Това може да бъде много опасно за развитието му, защото нервната система е незряла. Някои прояви като последица са – сънливост, повръщане, невъзможност да повдигне главичката, намален мускулен тонус, различни зеници и др. НИКОГА НЕ ПОДХВЪРЛЯЙТЕ НЕ РАЗТЪРСВАЙТЕ СВОЕТО БЕБЕ,НЕЗАВИСИМО ОТ МОТИВА ВИ . ПОСЛЕДИЦИТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ОПАСНИ.

ФИЗИЧЕСКО РАЗВИТИЕ – ПРЕЗ ТОЗИ МЕСЕЦ СЕ УВЕЛИЧАВА ТЕГЛОТО СРЕДНО С 600 грама И ТО ДОСТИГА ПРИ МОМЧЕНЦАТА -6,7КГ. /+ – 0,8/ А ПРИ МОМИЧЕНЦАТА – 6,3кг. /+ – 0, 8 /. РЪСТА ДОСТИГА ПРИ МОМЧЕНЦАТА – 63 см. /+ – 3 / А ПРИ МОМИЧЕНЦАТА – 62,5 см. /+ – 3 /. ОБИКОЛКАТА НА ГЛАВАТА СЕ УВЕЛИЧАВА С 1,5 см. ПРЕЗ ТОЗИ МЕСЕЦ СЕ ИЗРАВНЯВАТ ОБИКОЛКИТЕ НА ГЪРДИТЕ И ТАЗИ НА ГЛАВАТА. В КРАЯ НА МЕСЕЦА СЕ УДВОЯВА ТЕГЛОТО ПРИ РАЖДАНЕ.

НЕРВНО – ПСИХИЧЕСКО РАЗВИТИЕ – През този месец се увеличават значително силата и обема на движенията.

––ЗАСИЛВА СЕ КОМПЛЕКСА НА ОЖИВЛЕНИЕ – С ДВИЖЕНИЯТА НА ЦЯЛОТО СИ ТЯЛО ИЗРАЗЯВА РАДОСТ, СИЛНО СЕ СМЕЕ И БЪРБОРИ В ОТГОВОР НА НЕЖНИТЕ ДУМИ НА НАВЕДЕНАТА НАД НЕГО МАЙКА.

 

Прочетете  повече  в :

Scroll Up