Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

ВАШЕТО БЕБЕ ПРЕЗ ТРЕТИЯ МЕСЕЦ

бебе 3 месеца

 

ГРИЖИ, ПОВЕДЕНИЕ, ОТГЛЕЖДАНЕ – бебето все повече се е приспособило към околната среда. Вие чувствате вашето бебе по – близко и го познавате повече. През третия месец може да го извеждате всекидневно по няколко часа. Условието е да е хубаво метереологичното време, независимо от сезона. За целта е необходимо да се снабдим с подходяща КОЛИЧКА. Те биват няколко вида – за легнало положение, комбинирана – за легнало и седнало, комбинирана за седнало положение и седалка за кола и др. Много са удобни последните две. Трябва да се съблюдават някои мерки за безопасност, а именно: да не се оставя детето без надзор, винаги да се включват спирачките при спряно положение, да се използуват стабилни предпазни колани, при по-големи деца да не се допуска да се изправят. С бебето може да се пътува на по-голямо разстояние с кола. За целта го нахранете преди тръгване и е желателно по-голямата част от пътуването да премине в сън на бебето.

Увеличава се все повече времето за бодърстване. СЪНЯ – през този месец би трябвало нощния сън да е непробуден /поне от 23ч. до 06ч./. През деня има 2-3 подремвания. Разбира се това е идеалния вариант, ако има различие при вашето бебе не се притеснявайте. ИГРАЧКИ – използвайте ярки и меки играчки. Бебето обича висящите , за да се протяга към тях. При игра с него използвайте името му – то постепенно ще осмисля и осъзнава значението му. Детето трябва да бъде предпазено от задавяне от малки играчки или частици от тях. Ориентировъчно –големината им или част от тях не трябва да може да се пъхне през отвора на празно руло от тоалетна хартия.

ПЛАЧА – на бебето намалява, той е все повече определен, насочен /въпреки че има плачещи бебета и през третия месец/. Неща от които се стряска детето са горчиви и кисели храни, неподвижни мимики и физиономии, силни и неравномерни звуци.

През този месец детето също може да има колики , които се дължат на повишено газообразуване. Трябва да се вгледаме в храната на майката-кърмачка. Бебетата са неспокойни, стряскат се на сън, имат подуто коремче и енергично движат крачетата си. Може да помогнем с традиционните медикаменти против колики – ЕСПУМИЗАН, СААБ СИМПЛЕКС, БЕЙБИ НОС, както и добри и разнообразни чайчета.

Детето може все още да повръща след нахранване. Третия месец е времето в което физиологичния гастро-езофагиален рефлукс / обратно връщане на храна от стомаха към хранопровода/ изчезва. Много е важно да се следи прираста на бебето –ако той е нормален и ако не е свързан с други оплаквания напр.-белодробни/кашлица и спазъм/ , то рефлукса не е страшен.

ФИЗИЧЕСКО РАЗВИТИЕ – теглото у момиченцата достига-5,7кг./+ /-/0,8кг./ а при момченцата – 6,1 кг./+/-0, 8 кг./. Ръста достига при момичета-60см./+/-3см./ а при момчета-61см./+/- 3см./. Към обиколката на главата се прибавят още 1, 5 см. Ако бебето е имало отворена малка фонтанела, то тя през този месец се затваря. Голямата е с намалени размери и твърди ръбове.

НЕРВНО – ПСИХИЧЕСКО РАЗВИТИЕ – През този месец продължава бурното му развитие.

ДВИГАТЕЛНАТА АКТИВНОСТ СЕ РАЗВИВА ОТ МУСКУЛИТЕ НА ГЛАВАТА КЪМ КРАЙНИЦИТЕ И ОТ ЦЕНТЪРА НА ТЯЛОТО КЪМ ПЕРИФЕРИЯТА.

ПОВИШЕНИЯ МУСКУЛЕН ТОНУС ОТ РАЖДАНЕТО ПОСТЕПЕННО СЕ НОРМАЛИЗИРА В ОБЛАСТТА НА ГОРНИТЕ КРАЙНИЦИ. ТОВА Е УСЛОВИЕ ЗА РАЗВИТИЕ НА ВОЛЕВИТЕ ДВИЖЕНИЯ.

––ГЛАВА – ДЪРЖИ Я ИЗПРАВЕНА ПО – СТАБИЛНО. ДЕТЕТО МОЖЕ ДА Я ВДИГНЕ ВИСОКО ОТ ПОЗИЦИЯ ПО КОРЕМ, ДА Я ЗАДЪРЖИ ЗА МИНУТА. КАТО СЕ ПОДПИРА НА ЛАКТИТЕ СИ ВДИГА ГОРНАТА ЧАСТ НА ГРЪДНИЯ КОШ. КОГАТО СЕ ДЪРЖИ ИЗПРАВЕНО ИМА ДОБРА ОПОРА НА КРАКАТА СИ, КАТО НЕ ГИ КРЪСТОСВА. СЕДИ ПАСИВНО С ВАША ПОМОЩ, КАТО ДЪРЖИ ГЛАВАТА СИ ИЗПРАВЕНА СТАБИЛНО И ПО – ПРОДЪЛЖИТЕЛНО, ОБРАЗУВА СЕ ДЪГА ОТ ГЛАВАТА ДО ТАЗА.

 

Прочетете  повече  в :

 

Scroll Up