Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

ВАШЕТО БЕБЕ ПРЕЗ СЕДМИЯ МЕСЕЦ

ГРИЖИ, ПОВЕДЕНИЕ, ОТГЛЕЖДАНЕ – бебето е значително по-активно.

Нуждае се от разнообразие на игрите и играчките и по-голям ареал за обитаване. Въпреки това се възвръща модата на кошарите и преносимите креватчета с падаща оградка. Те дават по-голяма сигурност за детето, може да си свършите някоя домашна работа. Бебето може да използува стените за да прави опити да се изправя. Условие за безопасност е отворите на мрежата или разстоянето между дървените решетки да не бъде по-голямо от 60 милиметра.
ИГРИ – Обича да си играе активно на пода с родителя като се претъркаля.

През този месец започва да седи самостоятелно по-стабилно. По този начин освобождава ръцете си и ги използува за активна игра – да достига и хваща играчки. Обича такива, които издават звуци и дрънчат. Прави опити да достигне предмети, чрез придърпване на одеяло и завивки. Забавлявя се да изпразва и да пълни кошовете с играчки. Детето трябва да бъде насърчавано да си играе с играчки с различна големина и форма. Обича да се гледа в огледалото – радва се , смее се, посяга и опитва да докосне лицето и дрехите си, отразени в него. Привързано е към хората от най-близкото обкръжение. Страхува се от непознати. Обича да си играе на фона на различна музика. Вие сами ще разберете какъв стил предпочита. Незаменим помощник в игрите са книжките. За предпочитане са да имат едри и многоцветни рисунки на животни и деца.
Любимо място за игра е кухнята. Трябва да се обезопасят всички чекмеджета и шкафчета. Може да се остави едно в които да има безопасни цветни пластмасови кухненски предмети и да се остави да си играе с тях под контрол.
Трябва да разпознавате бебето, когато то е изморено. Започва да смуче пръстче, хваща краче, притваря очи, става раздразнително.
МНОГО Е ВАЖНО ПРЕЗ ТОЗИ МЕСЕЦ ДА РАЗПОЗНАЕТЕ ДАЛИ БЕБЕТО ИМА ДИСКРЕТНИ ПРОБЛЕМИ СЪС СЛУХА И ЗРЕНИЕТО. ПОНЯКОГА ТОВА Е ТРУДНО, НО СИ СТРУВА, ЗАЩОТО РАННОТО ОТКРИВАНЕ ВОДИ ДО УСПЕШНО ЛЕЧЕНИЕ. СЪВРЕМЕННАТА МЕДИЦИНА РАЗПОЛАГА С МЕТОДИ И ТЕХНИКА ЗА ОТКРИВАНЕ И ЛЕЧЕНИЕ НА ПОВЕЧЕТО БОЛЕСТИ.
ЗА ПОТОЛОГИЯ В ЗРЕНИЕТО МОЖЕ ДА ГОВОРИ:
––ДЕТЕТО НЕ ФОКУСИРА И НЕ ЗЪДЪРЖА ПОГЛЕДА СИ В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА .
––ИМА МЪТНИНА В ЗЕНИЦИТЕ.
––ЗА ДА ВИ ВИДИ НАКЛАНЯ ГЛАВАТА СИ ПОД ОСОБЕН ЪГЪЛ
––ИМА ПАТОЛОГИЧНИ ДВИЖЕНИЯ НА ОЧИТЕ – ХОРИЗОНТАЛНО ИЛИ ВЕРТИКАЛНО.
––НОВОПОЯВИЛО СЕ И БЪРЗОПРОГРЕСИРАЩО КРИВОГЛЕДСТВО / СТРАБИЗЪМ/.

ЗА ПАТОЛОГИЯ НА СЛУХА ГОВОРИ:
–– НЕ СЕ СТРЯСКА ПРИ СИЛЕН ШУМ. НЕ ОБРЪЩА ГЛАВА КЪМ ГОВОРЕЩИЯ.
–– НЕ ГУКА И НЕ ЗАПОЧВА ДА БЪРБОРИ.
––НЕ РАЗПОЗНАВА ИМЕТО СИ.
РИСКОВИ ДЕЦА ЗА ПРОБЛЕМИ В СЛУХА И ЗРЕНИЕТО СА ТЕЗИ С НАСЛЕДСТВЕНА ПАТОЛОГИЯ /ИМАТ В РОДА СИ ТАКИВА ЗАБОЛЯВАНИЯ/, НЕДОНОСЕНИ ПРИ КОИТО Е ИЗПОЛЗВАНО ЛЕЧЕНИЕ С КИСЛОРОД В ПЕРИОДА НА НОВОРОДЕНОТО, ПРЕБОЛЕДУВАЛИ ТЕЖКА ИНФЕКЦИЯ.

ФИЗИЧЕСКО РАЗВИТИЕ – ТЕГЛОТО ПРИ МОМЧЕНЦАТА ДОСТИГА 8,350 кг. / + – 0,9 / А ПРИ МОМИЧЕНЦАТА – 7,900 кг. /+ – 0,9/. РЪСТЪТ Е ПРИ МОМИЧЕНЦАТА 70см. / + – 3/ А ПРИ МОМИЧЕНЦАТА 69 см. /+ – 3/. Обичайно са се появили вече две зъбчета./ не е патология ако закъснее появата на първото зъбче/. Голямата фонтанела вече значително е намаляла.

НЕРВНО – ПСИХИЧНО РАЗВИТИЕ –
––ДОБРЕ ПОЗИЦИОНИРА И БАЛАНСИРА ГЛАВАТА.
––ЗАСМУКВА ПРЪСТИТЕ НА КРАКАТА И СМУЧЕ ТЕЗИ НА ПРЪСТИТЕ.
––ПО – УМЕЛО И КООРДИНИРАНО ИЗПОЛЗУВА РЪЦЕТЕ СИ. ИМИТИРА ДВИЖЕНИЯТА НА ВЪЗРАСТНИТЕ – ПЛЯСКАНЕ, БЪРШЕНЕ, ХРАНЕНЕ.
––ДЪРЖИ ДВА ПРЕДМЕТА В ДВЕТЕ СИ РЪЦЕ. ХВАЩА ГИ С ПРЪСТИ И ПАЛЕЦ. ИЗПОЛЗУВА И ДВЕТЕ СИ РЪЦЕ ПРИ МАНИПУЛАЦИИ.
––МОЖЕ ДА ДЪРЖИ ЧАША С ДВЕ РЪЦЕ И ДА ОТПИВА С ПОМОЩ….

Прочетете  повече  в :

Scroll Up