Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

ВАШЕТО БЕБЕ ПРЕЗ ПЕТИЯ МЕСЕЦ

 

бебе-на-4-месеца-

ГРИЖИ, ПОВЕДЕНИЕ, ОТГЛЕЖДАНЕ – Значително се увеличава двигателната активност на детето. През този месец се увеличава арсенала от звуци, мимики и гримаси. Бебето изисква повече време да му бъде отделяно.

Един от проблемите пред който можем да бъдем изправени е излагането на слънчевите лъчи. През летните периоди трябва да ограничаваме извеждането му на вън през часовете от 11 до 15. През останалите сезони – 12 до 14 ч. Трябва да използуваме шапчица и чадъри. Слънцезащитни кремове се използуват обикновено след 6 месечна възраст.

Ако се наложи преди това само след консултация с педиатър. Той ще ви насочи и за вида крем . ИЗПОЛЗУВАТ СЕ САМО МАРКОВИ КРЕМОВЕ /напр. МУСТЕЛА,АВЕН и др./, С ВИСОК ФАКТОР НА СЛЪНЦЕЗАЩИТА – НАД 40. ТЕ СЕ ПРИЛАГАТ ЦЕЛОГОДИШНО.

МАЖАТ СЕ САМО ОТКРИТИТЕ ЧАСТИ , КАТО СЕ ИМА ПРЕД ВИД , ЧЕ МОЖЕ ДЕТЕТО ДА СИ ЛАПА ПРЪСТЧЕТАТА. АКО СЕ ПРОЯВИ АЛЕРГИЯ , ТО СЛЕД КОНСУЛТАЦИЯ С ПЕДИАТЪР СЕ СМЕНЯТ. АКО СТЕ НА МОРЕ СЕ НАНАСЯТ СЛЕД ВСЯКО КЪПАНЕ.

През първите месеци може да опада КОСИЧКАТА. Израстването на другата може да се забави, да бъде с друг цвят, плътност и структура.Това не трябва да ви притеснява – не е патология. От дългото лежане на една страна може да опада косичката само на определени участъци. След раздвижване на бебето се появява на тези места.

ИГРИ – БЕБЕТО ПРЕЗ ТОЗИ МЕСЕЦ ОБИЧА ДА СИ ИГРАЕ С ПО – РАЗНООБРАЗНИ ИГРАЧКИ И В НЕПРЕКЪСНАТОТО АКТИВНО ПРИСЪСТВИЕ НА ВЪЗРАСТНИЯ ЧОВЕК. САМО ТО МОЖЕ ДА СЕ ЗАНИМАВА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 20 мин.

ИГРАЧКИ – такива , които издават звуци . За предпочитане – яркооцветени топки . Може да използува почти всички битови предмети , стига да са безопасни и подходящи за хващане .Обича плуващи във ваната играчки и такива , които са музикални. При игра с него бебето обича да го гъделичкате .

Издавайте същите звуци като него – „да-да”. Ако ви отговори – усмихвайте се и го окуражавайте.

Сега е времето да сложите огледало около креватчето на бебето . То обича да се оглежда и да изучава „другото бебе” с любопитство .

Обича да му се разказват кратки приказки.

СЪН – по-продължителен през нощта. През деня обикновено две подремвания – преди и след обяд. Между следобедния сън и нощния трябва да има поне четири часа интервал , за да може да бъде пълноценен втория. Ако се събужда през нощта , то сега е момента да го отвикнете , като не му обръщате внимание , не го вземате на ръце ,не го храните и др.

Бебето е много активно през деня – обича да сграбчва всичко което е в обсега на ръцете му – кичури , бижута , очила и др.

Скоро ще започне да пълзи , затова трябва да се ОБЕЗОПАСИ СТАЯТА.

СЛОЖЕТЕ КАПАЧКИ ВЪВ ВСИЧКИ КОНТАКТИ. ПРИБЕРЕТЕ ВСИЧКИ ОСТРИ И РЕЖЕЩИ ПРЕДМЕТИ . ВСИЧКИ БИТОВИ ОТРОВИ И ЛЕКАРСТВА ТРЯБВА ДА БЪДАТ НА НЕДОСТИЖИМО МЯСТО .НЯКОИ РАСТЕНИЯ СЪЩО МОГАТ ДА БЪДАТ ОПАСНИ И ОТРОВНИ ЗА ДЕЦАТА.

ХРАНИ , КОИТО СЕ ИЗБЯГВАТ ПРЕЗ ПЪРВАТА ГОДИНА – ДРЕБНИ И СА ОПАСНИ ЗА ЗАДАВЯНЕ – БОНБОНИ, ФЪСТЪЦИ ,ЯДКИ , ПУКАНКИ , ЧИПС И ДР., КРАВЕ МЛЯКО, БЕЛТЪКА ОТ ЯЙЦЕТО и др.

ФИЗИЧЕСКО РАЗВИТИЕ – ПРЕЗ ТОЗИ МЕСЕЦ МОМЧЕНЦАТА ПРИБАВЯТ КЪМ ТЕГЛОТО СИ 600г. И ТЕГЛОТО ИМ ДОСТИГА ОКОЛО 7,3 кг. /+ – 0,9кг./ А ПРИ МОМИЧЕНЦАТА – 6,9 кг. /+- 0,9кг./.

РЪСТА ДОСТИГА ПРИ МОМЧЕТАТА – 65,5 /+-3/ А ПРИ МОМИЧЕТАТА – 65см./+- 3/.

ОБИКОЛКАТА НА ГЛАВИЧКАТА СЕ УВЕЛИЧАВА С 1,5 см. Малката фонтанела отдавна трябва да е затворена а голямата е с намалени размери и твърди , неподатливи на натиск ръбове . През този период може да се появи подуване на венците , което е предшественик на излизането на първото зъбче.

НЕРВНО ПСИХИЧНО РАЗВИТИЕ – ЗНАЧИТЕЛНО СЕ УВЕЛИЧАВА ДВИГАТЕЛНАТА АКТИВНОСТ ПРИ БЕБЕТО.

––ГЛАВИЧКАТА ДЪРЖИ СТАБИЛНО В ХОРИЗОНТАЛНО ПОЛОЖЕНИЕ И СИГУРНО Я ДВИЖИ В РАЗЛИЧНИ ПОСОКИ.

––УВЕЛИЧАВА СЕ СИЛАТА НА РЪЧИЧКИТЕ.

––ОБИЧА ДА ХВАЩА И СГРАБЧВА ВСИЧКО , КОЕТО Е В ОБСЕГА НА РЪЧИЧКИТЕ – КИЧУРИ , БИЖУТА , ОЧИЛА И ДР.

––ОЧИТЕ НАСОЧВАТ ДВИЖЕНИЕТО НА РЪЦЕТЕ. ПО – ДОБРЕ СЕ ПРИЦЕЛВА КЪМ ПРЕДМЕТА ЗА ХВАЩАНЕ. СЛЕД КАТО СЕ ПРОТЕГНЕ И ХВАНЕ ЗДРАВО ПРЕДМЕТА , ТО РЪКАТА МУ СЕ ПРИСПОСОБЯВА КЪМ ФОРМАТА МУ.

––ЗАДЪРЖА ШИШЕ С ДВЕ РЪЦЕ.

 

Прочетете  повече в :

 

 

Scroll Up