Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

ВАШЕТО БЕБЕ ПРЕЗ ОСМИЯ МЕСЕЦ

ГРИЖИ, ПОВЕДЕНИЕ, ОТГЛЕЖДАНЕ – През този месец вашето бебе става особено активно – започва да пълзи, затова трябва особено прилежно да обезопасим района. Заниманията и игрите също трябва да се съобразяват с този факт. Активността има обаче и негативни последствия. Може вашето дете да се контузи в различни части на тялото. Най-опасно е в областта на очите. На местото се появява подуване и болезненост. В началото трябва да наложим студен компрес. Може да се появи кръвоизлив под конюнктивата /под външната ципа на окото/. Желателно е да се прегледа от лекар.

При пълзене може да се убоде в треска или игла. Направете опит да я извадите и да намажете местото с антибиотичен крем. Ако не успеете – лекар.

За безопасността на бебето преместете кошчето с боклук на недостъпно място. Ел.контакти трябва да имат капачки. Всички дребни и остри предмети като игли, кламери, болтове и монети трябва да са далеч от обсега на детето. Особено внимание трябва да се обърне на медикаменти, които се използуват от членове на семейството. Те трябва да бъдат заключвани в отделни места. Същото важи и за козметика и битови отрови. По този начин си създавате навик да предпазвате вашето дете и за в бъдеще от опасни неща.

Още веднъж за безопасното превозване на бебето в колата. При влизане внимавайте да не прискрипите пръстчетата във вратата. Трябва да използваме специално детско столче. Те са няколко вида, като първия е предназначен за деца с тегло от 2,5 до 9 кг. Трябва да бъдат монтирани на седалки, на които няма air bag и да са с гръб към движението. Абсолютно недопустимо е бебето да бъде на колене на възрастния. Не се обслужва докато шофирате. Ако плаче или трябва да бъде нахранено – отбийте от пътя. По време на движението не давайте на детето бутилка, близалка или др.

СЪНЯ обикновено е дълбок , но ако имаме неспокойствие или чести събуждания трябва да търсим стресови причини като никнене на зъби, продължителна раздяла с родител, липса на постижения в развитието на бебето.

ИГРИ – за по-добра координация на ръцете покажете как се удрят два капака или две лъжици една в друга. След това му помогнете. Ще видите, че бързо ще усвои и ще се забавлява. Бебето обича да пълни и изпразва от контейнер играчки. Обича да си играете на „довиждане”.

Хубаво е да се обучава детето в показване на връзката между предметите – завържете с въженце някоя играчка и покажете как да придърпа играчката чрез въженцето.

Бебето обича да пълзи под импровизиран тунел. Поставете го в единия край и го привлечете от другия.

То се радва , пипа и целува образа си в огледалото.

Що се отнася до вида играчки, то трябва да не робуваме на стереотипите напр. да даваме на момченца само колички и камиончета а на момиченца – кукли.

Още от тази възраст трябва да внимаваме какво даваме за храна на бебето, ЗАЩОТО 10 СА ХРАНИТЕ, КОИТО ДАВАТ 90% ОТ ХР.АЛЕРГИИ – ФЪСТЪЦИ И ЯДКИ, РИБА И МИДИ, КРАВЕ ПРЯСНО МЛЯКО, ПШЕНИЦА И СОЯ, ЯЙЦА, БОБОВИ ХРАНИ, ЯГОДИ И ЦИТРУСИ. Най – добрата превантивна мярка е ДА СЕ КЪРМИ ОПТИМАЛНО БЕБЕТО – поне до 6 месеца. При това трябва да се вгледаме в храната на майката. Чувствителността към някои храни като фъстъците могат да се предават чрез кърмата детето. Симптомите на хранителна алергия при бебето могат да бъдат – повръщане, диария, отоци и обриви, сърбеж и др.

През този месец може детето да бъде поставяно на гърне. За да не предизвикате отрицателни емоции гърнето трябва да бъде със съответната големина, да бъде затоплено и да придържаме детето когато е на него. Поставяме го преди или след сън и когато направи своите физиологични нужди трябва да го поздравим.

ФИЗИЧЕСКО РАЗВИТИЕ – Теглото при момченцата достига 8,800кг./ + – 1,0кг./ а при момиченцата 8,350кг./+ – 1,0кг./. Ръстът при момченцата е 72см./+ – 3 / а при момиченцата 71см./+ – 3/. Както знаете от 6 до 12 месец обиколката на главата нараства с по-бавни темпове с 0,5см. на месец. Появявя се още едно зъбче.

НЕРВНО – ПСИХИЧНО РАЗВИТИЕ –

––ПОДОБРЯВА СЕ ХВАЩАНЕТО – МОЖЕ ДА ХВАЩА ПРЕДМЕТА МЕЖДУ ПАЛЕЦА И ПРЪСТИТЕ КАТО „ПИНЦЕТА”. ПО – ДЪЛГО ДЪРЖИ И ИЗУЧАВА ПРЕДМЕТИТЕ. МОЖЕ ДА ВЗИМА СЪВСЕМ МАЛКИ ПРЕДМЕТИ, КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ ОПАСНИ.

––МОЖЕ САМО ДА СЕ ХРАНИ С БИСКВИТКА.

––ПОКЛАЩА ГЛАВА ЗА „НЕ”.

––ПО – УМЕЛО МАНИПУЛИРА С ПРЕДМЕТИ, КАТО ГИ УДРЯ ЕДИН В ДРУГ И МОЖЕ ДА ГИ ПРЕХВЪРЛЯ В ДРУГАТА РЪКА.

––ДЪРЖИ И ВЪРТИ ДАДЕН ПРЕДМЕТ И В СЪЩОТО ВРЕМЕ ГЛЕДА ДРУГ.

––СЛЕД КАТО ХВАНЕ НЕЩО С ПРЪСТИ МОЖЕ ДА ГО ВДИГНЕ С ЕДНА РЪКА.

––МОЖЕ ДА ХВЪРЛЯ ПРЕДМЕТИ. ВКАРВА МАЛКИ В ПО -ГОЛЕМИ. СЛАГА ЕДНО КУБЧЕ ВЪРХУ ДРУГО. СОЧИ С ПРЪСТ.

––СЕДЕНЕ – ВСЕ ПО – УВЕРЕНО СЯДА САМОСТОЯТЕЛНО. МУСКУЛИТЕ НА ТОРСА, ВРАТА И БЕДРАТА СА ПО – ЗАЯКНАЛИ И ТОВА ПРЕДОПРЕДЕЛЯ ПО – ДЪЛГОТО МУ САМОСТОЯТЕЛНО СЕДЕНЕ. ЗАВЪРТА СЕ ЗА ДА ВЗЕМЕ ИГРАЧКА. АКО ВСЕ ОЩЕ СЕ ЧУВСТВУВА НЕСТАБИЛНО МОЖЕ ДА МУ ПОМОГНЕТЕ, КАТО ПРИ СЯДАНЕ ГО ПРИДЪРЖАТЕ И ГО НАСОЧВАТЕ В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА – ДА СЕ НАВЕЖДА НАПРЕД.

––РАЗВИТИЕТО НА МУСКУЛИТЕ НА КРАКАТА Е ДОСТИГНАЛО ДО ОПТИМАЛНО СЪСТОЯНИЕ. ИЗПОЛЗУВА МЕБЕЛИТЕ ДА СЕ ИЗПРАВИ. СТОИ СТАБИЛНО НА КРАЧКАТА СИ, КАТО СЕ ДЪРЖИ С ЕДНАТА РЪКА ЗА ОПОРА А С ДРУГАТА ПРАВИ ОПИТ ДА ХВАНЕ ИГРАЧКА. МОЖЕ ДА ПРЕМЕСТВА ЕДИНИЯ КРАК ПРЕД ДРУГИЯ. МОЖЕ ДА СЕ ИЗПРАВЯ, ДА СЕ ПОДПИРА НА НЕЩО И ДА ОСВОБОДИ РЪЦЕТЕ СИ ЗА МАНИПУЛАЦИИ…

 

Прочетете  повече  в :

 

Scroll Up