Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

ВАШЕТО БЕБЕ ПРЕЗ ДЕСЕТИЯ МЕСЕЦ

ГРИЖИ, ПОВЕДЕНИЕ ,ОТГЛЕЖДАНЕ – През този месец бебето още по-активно прави опити да се придвижва , като използува мебелите за подпиране или сигурността на вашите ръце. То прави все повече „пакости и бели”. Избягвайте да повишавате тон или постоянно да казвате „не” и „не го прави”- няма да има ефект и ще стресирате бебето. Опитайте се да му отвлечете вниманието с други играчки или занимания. Може да го погледнете строго – също върши работа.

Още веднъж ви напомням да не давате никакви ядки и семки на детето. Има опасност при хранене да попаднат частички в дихателните пътища и да причинят задавяне. Ако плодовете съдържат семки – предварително ги изчистете.АКО ПРИ ХРАНЕНЕ ДЕТЕТО СЕ ЗАДАВИ, ЗАКАШЛЯ, ПОСИНЕЕ И НЕ МОЖЕ ДА СИ ВЗЕМЕ ВЪЗДУХ – ПОТЪРСЕТЕ ЛЕКАРСКА ПОМОЩ.

Водата може да бъде опасна за бебето по много начини:

––може топлата вода да причини изгаряния

––водата в тоалетната чиния крие много опасности ако не е обезопасена

––купичките с вода за домашните любимци трябва да са на недостъпно място

––никога не оставяйте съд с вода без надзор. Достатъчни са 3см. дълбочина за да се удави бебето.

Ако е зима и е студено и има сняг детето трябва да бъде подходящо облечено – горната дреха да бъде топла, удобна и да не пречи на по-усилените движения. Най подходящ за случая е ескимоса – с качулка, която се връзва под брадичката, с ръкавички закачени за ръкавите.

ОБУВКИТЕ – нуждае се от тях да ги използува по предназначение. В дома за предпочитане е да ходи босо. Така заздравяват мускулите на ходилото и се оформя неговия свод.

Обувките трябва да имат малко свободно пространство пред пръстчетата. Трябва да бъдат леки и гъвкави. Отпред да бъдат оформени като топчица. Материала от който са изработени трябва да е качествен и от етествен произход. Да бъдат умерено твърди. Като височина да наподобяват кецове – за да може да се предотврати ходенето на пръсти. Чорапчетата да бъдат леки и удобни. Редовно изрязвайте ноктите на пръстчетата. Не използвайте обувки на други бебета – те вече са моделирани по техните крачка.

Особено стана активно слънцето през летните месеци. Има опасност от изгаряния по откритите части на тялото. За да предотвратим това не се препоръчва извеждане на бебето през „опасните часове” – 11.00-16.00. Трябва да се използуват маркови слънцезащитни кремове с uv фактор над 40. Приема на някои медикаменти като НУРОФЕН И БИСЕПТОЛ увеличават риска от по-бързо изгаряне.

Ако все още няма или е с малка КОСА не се притеснявайте – скоро ще порасне. Веднъж седмично нанасяйте след баня балсам. Използувайте мека бебешка четка за сресване. НЕ УПОТРЕБЯВАЙТЕ СУШОАР – опасно е за здравината на косъма. Ако има плешиви места по главичката – по време на сън променяте положението му.

ИГРИ – обича много да си играе във водата при къпане във ваната. Много интересна е тоалетната със спирането и пускането на водата – ОБЕЗОПАСЕТЕ Я. Бебето обича да ви имитира когато се решите и миете зъбите си. Обича да си играе на пълно и празно. Използвайте две кошници или кутии. Започнете да пълните заедно едната с играчки. След това я изпразнете като напълвате другата. Кажете на бебето коя кутия е пълна и коя празна.

Не се изненадвайте когато на бебето му е приятно да му четете една и съща приказка. Така то чувствува сигурност и контрол. В по-късна възраст то ще иска до „втръсване” да му пускате едно и също филмче или една и съща приказка – ТОВА Е ЗАЩИТНА РЕАКЦИЯ НЕ МУ СЕ СЪРДЕТЕ.

ФИЗИЧЕСКО РАЗВИТИЕ – ПРЕЗ ТОЗИ МЕСЕЦ КЪМ РЪСТТА НА ДЕТЕТО ОБИКНОВЕННО СЕ ПРИБАВЯ 1 СМ. А КЪМ ТЕГЛОТО 350 ГРАМА. ОБИКОЛКАТА НА ГЛАВАТА Е ПОРАСНАЛА С 0,5 СМ. А НА ГЪРДИТЕ С 1 СМ.

НЕРВНО – ПСИХИЧЕСКО РАЗВИТИЕ –

––ИМИТИРА ГРИМАСИ ПОКАЗАНИ ОТ ВЪЗРАСТНИЯ.

––ХВАЩАНЕТО КАТО ПИНЦЕТА С ПРЪСТИТЕ Е ПО – ДОБРЕ РАЗВИТО.

––ПОКАЗВА ПРЕДПОЧИТАНИЕ КЪМ ЕДНАТА СИ РЪКА ПРИ МАНИПУЛАЦИИ.

––ПО – ЛЕСНО ВЗИМА МАЛКИ ПРЕДМЕТИ С ПАЛЕЦ И ПОКАЗАЛЕЦ.

––ДЪРЖИ С ЕДНАТА РЪКА ЕДИН ПРЕДМЕТ А С ДРУГИЯ МОЖЕ ДА ИЗСЛЕДВА НЕЩО / ОПАСНОСТ ОТ ЗЛОПОЛУКИ НАПР.ПЪХАНЕ НА ПРЪСТЧЕТА В ОТКРИТИ КОНТАКТИ/.

––НОСИ ДВА МАЛКИ ПРЕДМЕТА В ЕДНАТА СИ РЪКА.

––ЛЕСНО СЕ НАДИГА ДО ИЗПРАВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ.

Прочетете  повече  в :

 

Scroll Up