Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

ВАШЕТО БЕБЕ ПРЕЗ ДЕВЕТИЯ МЕСЕЦ

ГРИЖИ, ПОВЕДЕНИЕ, ОТГЛЕЖДАНЕ – През този месец детето е още по-активно, като може да се изправя, подпирайки се на мебелите и да се придвижва. Пълзенето е осъвършенствано и достига места, където не е могъл да пребивава преди. Обича да се катери по стълби, затова трябва да бъдете много внимателни.

Никненето на зъбите става все по-голям проблем. През този месец нормално има 2-3 зъбчета./ не е проблем ако няма въобще/. Те заедно с подутите венци създават дискомфорт при бебето, което може да се прояви с неспокойствие, плач, повишено слюноотделяне, лека температура, диария и др. Трябва да полагаме грижи за тях, като почистваме зъбчетата и масажираме венците с кърпичка. Когато зъбчетата станат повече от 5, може да използваме мека четчица за миене им. Препоръчва се даването и на бисквитки, които да гризка бебето за успокоение.

ИГРИТЕ – все по-разнообразни и продължителни. Детето има вече спомени как да разтърси играчката за да издаде звук, как да бутне топката за да се търкули. По-дълго играе и се занимава самостоятелно. Може да играе с два предмета едновременно. Може да сортира различни неща по големина и форма. Радва се когато разглеждате книжки с цветни картинки и фотоси. Може да видите как самостоятелно разглежда и накъсва ваше цветно списание.

Играчките, с които си играе са по-разнообразни. Проверявайте за тяхната цялост и изправност. Обича да си играете на търсене на скрит предмет, като може да го скриете в една от ръцете си.

Обича да слуша музика и да танцува.Обича да разглобява някои неща.

Може да направите опит да замените шишето с чаша. Някои деца бързо и лесно възприемат този преход.

Възпитанието на бебето трябва да бъде много прецизно и стимулиращо. От една страна научете се да казвате „НЕ” и да забранявате някои негови действия. В същото време бъдете спокойни към бебето и добър пример за подражание. То е като малка гъба – попива всяко ваше действие и реакция. Когато разлее или изпусне нещо не губете самообладание и спокойно почистете.

Детето спи около 10 часа през нощта. Дремва веднъж или два пъти на ден.

НЯМА БЕБЕ, КОЕТО ДА НЕ Е ПАДАЛО ПОНЕ ВЕДНЪЖ ДОРИ И В ПЪРВИТЕ МЕСЕЦИ, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ПО – КЪСЕН ЕТАП, КОГАТО ДВИЖЕНИЕТО Е АКТИВНО. ЗА ЩАСТИЕ ПОСЛЕДСТВИЯТА СА МИНИМАЛНИ.

Най-честите симптоми са : ПЛАЧ, НАТЪРТВАНИЯ, ПОДУВАНЕ С ПОСЛЕДВАЩО ПОСИНЯВАНЕ, РАЗКЪСВАНИЯ И ДР. ТРЯБВА ДА СЕ НАЛОЖИ МЕСТОТО СЪС СТУДЕН КОМПРЕС. ПРИ ПО – ТЕЖКИ ИНЦИДЕНТИ ПОТЪРСЕТЕ ЛЕКАРСКА ПОМОЩ.

ПРОХОДИЛКА – ЕДИН ПОМОЩЕН УРЕД, КОЙТО МНОГО ОБИЧАТ РОДИТЕЛИТЕ И ВСЕ ПО – РАНО ГО ИЗПОЛЗУВАТ. Майката се чувствува по-спокойна и по-свободна, когато постави детето на проходилка. Смята, че по-лесно ще проходи.

ЛЕКАРИТЕ НЕ ХАРЕСВАМЕ ПРОХОДИЛКАТА. ЗАЩО?

––ПОВИШАВА СЕ ТРАВМАТИЗМА

––ЗАБАВЯ МОТОРНОТО РАЗВИТИЕ

––ЗАБАВЯ СЕ УМСТВЕНОТО РАЗВИТИЕ

––ПО – ТРУДНО СЕ ПРОХОЖДА, ЗАЩОТО СЕ СЪЗДАВА ПСЕВДОСИГУРНОСТ, НЕ СЕ РАЗВИВА КОМПЛЕКСНО МУСКУЛАТУРАТА И КООРДИНАЦИЯТА.

БЕБЕТО В ПРОХОДИЛКА ИЗВЕДНЪЖ СТАВА ПО – МОБИЛНО И МОЖЕ ДА ДОСТИГНЕ ОПАСНИ МЕСТА – СТЪЛБИ, КОРИДОРИ И ДР.

ДЕЦА, КОИТО СА ИЗПОЛЗВАЛИ ОТ РАНО ПРОХОДИЛКА СЕ ПРЕДСТАВЯТ ЗЛЕ НА ТЕСТОВЕ ЗА ПАМЕТ, ЕЗИК И ВЪЗПРИЯТИЕ. РОДИТЕЛИТЕ ОБРЪЩАТ ПО – МАЛКО ВНИМАНИЕ НА ДЕТЕТО – НАРУШАВА СЕ ОБЩУВАНЕТО ПОМЕЖДУ ИМ.

АКО СЕ ИЗПОЛЗУВА, НАШИЯ СЪВЕТ Е ДА Е В ПО – КЪСНИТЕ МЕСЕЦИ – СЛЕД 9 – 10. ПРОХОДИЛКАТА ДА Е СТАБИЛНА И СИГУРНА. БЕБЕТО ДА МОЖЕ ДА ВИЖДА КРАКАТА СИ.

ФИЗИЧЕСКО РАЗВИТИЕ – ТЕГЛОТО ПРИ МОМЧЕНЦАТА ДОСТИГА 9,100 кг./ + – 1,1/ а при МОМИЧЕНЦАТА 8,700кг. / + – 1,1/ ПРИ РЪСТ ЗА МОМЧЕНЦАТА 74 см./ + – 3/ а ПРИ МОМИЧЕНЦАТА 73 см./ + – 3/. Голямата фонтанела почти е вкостена /затворена/, разбира се може да има различни варианти.

НЕРВНО – ПСИХИЧНО РАЗВИТИЕ – подобрява се паметовата спосособност на бебето, като може да си спомни играта от вчера. По – точно преценява размера на предметите.

––КЛАТИ ГЛАВА ЛЕСНО ОТ ЕДНАТА СТРАНА КЪМ ДРУГАТА, НО ВСЕ ОЩЕ НЕ Е УСВОИЛО АКТИВНО КИМАНЕ.

––ХВАЩА С ПАЛЕЦА И ПОКАЗАЛЕЦА МАЛКИ ПРЕДМЕТИ.

––ПРИДЪРПВА ГОЛЕМИ ПРЕДМЕТИ С ДВЕ РЪЦЕ.

––ПО – УВЕРЕНО СЯДА ОТ ИЗПРАВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ.

––СЕДИ САМОСТОЯТЕЛНО БЛИЗО 15 МИН.

––СЕДИ ДОБРЕ НА СТОЛ.

––ЗА ДА ВЗЕМЕ ИГРАЧКА ОТ СЕДНАЛО ПОЛОЖЕНИЕ МОЖЕ ДА СЕ НАКЛАНЯ НАСТРАНИ И НАПРЕД.

––МОЖЕ ДА СЕ ИЗПРАВИ АКО СЕ ДЪРЖИ ЗА НЕЩО.

––ИЗБУТВА СЕ ОТ ЛЕГНАЛО В СЕДНАЛО ПОЛОЖЕНИЕ. С ЛЕКОТА СЕ НАКЛАНЯ И ПРОМЕНЯ ПОЛОЖЕНИЕТО.

––ПЪЛЗИ УВЕРЕНО ИЗ ЦЯЛАТА КЪЩА./ РАЗБИРА СЕ ПЪЛЗЕНЕТО НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЕТАП ОТ РАЗВИТИЕТО/. ОБРЪЩА СЕ И ПРОМЕНЯ ПОСОКАТА НА ДВИЖЕНИЕТО. СТЪЛБИТЕ ГО ПРИВЛИЧАТ, НО СА ОПАСНИ.

Прочетете  повече  в :

 

 

Scroll Up