Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

ВАШЕТО БЕБЕ ПРЕЗ ВТОРИЯ МЕСЕЦ

бебе 2 месеца

 

 

ГРИЖИ, ПОВЕДЕНИЕ, ОТГЛЕЖДАНЕ – Вече съжителствате с вашето бебе втори месец. Вие го познавате много добре и разбирате неговите потребности, въпреки че то комуникира с вас чрез ограничени средства-плач, смях, гукане , движения на крайници и др.

През втория месец детето изостря своите черти на лицето, погледа е по-ясен /не е блуждаещ/. Постепенно изчезват първичните инстинкти .Удължават се периодите на бодърстване – до 6 часа на денонощие. Постепенно изчезва „вътреутробното” положение на тялото – изправя тялото и крайниците. През тази възраст детето спокойно може да бъде слагано на кенгуру. Така се заздравява връзката родител-бебе, детето има по-добра гледна точка за света, не на последно място крачката и таза заемат много физиологично положение, благоприятстващо развитие на тазобедрена става.

Възпитанието на детето трябва да започне още от началото на неговия живот чрез въвеждане на постоянен режим на хранене , разходки и сън, чести занимания с него през периодите на бодърстване, нежна и търпелива реакция към неговия плач и задоволяване на потребностите.

Много родители се интересуват дали може детето да спи при тях на спалнята. Последните проучвания доказват, че по-малък риск за бебето има когато то спи самостоятелно. Така се намалява риска от задушаване, неспокоен сън и др.

Хълцането и кихането са нормални реакции на бебето. При хълцането имаме спазъм на диафрагмата /мускул,който разделя чревцата и стомаха от белия дроб и сърцето/. Не се знае причината за неговото появяване , но се свързва с постъпването на въздух при хранене. Не се прави нищо освен подаване на вода. Водата през този месец не се подсладява. Бебето реагира с кихане обикновено при събличане  и  течение и промяна на околната температура.

ПЛАЧ – главно средство за изразяване на емоции и комуникация с околните. Вече почти сте се научили да различавате вида плач – било от някои потребности, било от умора или отегчение. Ако се затруднявате да го определите – проверете за признаци на болест – измерете температурата, вижте за подути венци, натиснете външния слухов отвор /ако се увеличи плача до писък е подозрително за възпаление на ухото/. Ако кърмете , вгледайте се във вашата храна – избягвайте храни, които съдържат лук, чесън, бобови продукти, карфиол и др.

МАСАЖ – много важно е както за развитието на детето, така и за заздравяване на връзката майка – дете. Започнете от ръчичките, като я обхванете с двете ваши длани поставени една до друга, изпънете ръчичката и нежно движете вашите ръце противоположно. Прехвърлете се след това на другата ръчичка и крачетата. След това продължете масажа по гръбчето като слизате от главичката успоредно на гръбнака до дупето. Масажирайте коремчето по посока на часовникова стрелка от ляво на дясно и повдигнете крачката.

Косата на бебето – ако е родено русо или рижо, то тя ще е малка и бързо ще опада. Чернокосите запазват по-дълго косичката преди да отпадне. Раждането на бебе с голяма коса няма патологично значение.

Бебето губи топлина най-много от главичката, ръцете и крачката, затова трябва да имаме предвид когато излизаме детето да има плътна шапчица /в зависимост от сезона/, подходящи ръкавички и чорапки.

В подходящо време може да планирате да излезете с бебето извън града, да посетите роднини и приятели.Трябва да носите със себе си всичко необходимо за обслужване на бебето, както и някои медикаменти – напр.-Панадол за температура. Маршрута на разходката трябва да бъде така съобразен ,че при нужда да има възможност за бърза медицинска консултация.

Р А Х И Т – началото на втори месец е най-удачното време за започване на профилактика против рахит. Използуват се препарати, съдържащи ВИТАМИН Д/ ДЕАВИТ,ВИГАНТОЛ И ДР./С добър успех се използват и хомеопатичните средства – КАЛКАРЕА КАРБОНИКА, СИЛИЦЕА И ДР.

РИСКОВИ ФАКТОРИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА РАХИТ СА:

–- ЗИМНО БЕБЕ

–- ГОЛЯМ ТЕМП НА ТЕГЛОВИ ПРИРАСТ ПРЕЗ ПЪРВИЯ МЕСЕЦ

–- МЪЖКИ ПОЛ

–- ИЗКУСТВЕНО ХРАНЕНЕ

–- БЛИЗНАЦИ

–- НЕДОНОСЕНИ

–- ЛОШИ БИТОВИ УСЛОВИЯ И ДР.

През този месец първи признаци на рахит могат да бъдат-НЕСПОКОЙСТВИЕ, МУСКУЛНА ХИПОТОНИЯ /МЕКИ И ОТПУСНАТИ МУСКУЛИ/ , ОЛИСЯВЯНЕ НА КОСИЧКАТА НА ТИЛА, МЕКИ РЪБОВЕ НА ФОНТАНЕЛАТА И ДР. ОБИЧАЙНАТА ПРОФИЛАКТИЧНА ДОЗА НА ПРЕПАРАТИТЕ , СЪДЪРЖАЩИ ВИТ.Д Е 2 КАПКИ СУТРИН НА ГЛАДНО/ 400 – 800 IE. ЛЕКАРЯТ ПРОМЕНЯ ДОЗАТА ОТ КОНСУЛТАЦИЯ НА КОНСУЛТАЦИЯ./за повече подробности виж раздел патология при децата до 1 год./

ФИЗИЧЕСКО РАЗВИТИЕ – СРЕДНОТО ТЕГЛО НА МОМИЧЕНЦАТА ДОСТИГА – 4,9кг. /3,5-6,5/ А НА МОМЧЕНЦАТА – 5,3кг. /3,8-6,8кг./. РЪСТЪТ ПРИ МОМИЧЕНЦА СРЕДНО Е 57см. А ПРИ МОМЧЕНЦА -58см.

 

ПОВЕЧЕ  МОЖЕ  ДА  ПРОЧЕТЕТЕ  В :

 

Scroll Up