Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Варицела при бременни – рискове за плода

Какви са рисковете за плода при варицела през бременността?

Рискът за заразяване с варицела през периода на бременността е 0,05 до 0,07%, тъй като повечето жени в детеродна възраст имат изграден имунитет срещу Варицела-Зостер вируса, следствие на предшестващо прекарана варицела или имунизация, в страните където такава се провежда. Жените, които заболяват от варицела по време на бременността, особено след 6-я месец са с по-висок риск да развият варицелна пневмонния.

По какъв начин ще бъде засегнато вашето бебе при заболяване от варицела през бременността зависи от това през кой период ще настъпи заразяването.

Заразяването с Варицела-Зостер вирус преди 20-та гестационна седмица (пети лунарен месец) и по-специално между 8-ма и 12-та гестационна седмица (втори и трети лунарен месец) от бременността е свързано с риск от т.нар. синдром на конгенитална (вродена) варицела, чиято най-характерна изява е наличие на белези по кожата. Другите му прояви включват вътреутробно изоставане в растежа на плода, костни и мускулни увреждания, по-къси крайници,  деформации и парализи на крайниците, микроцефалия (по-малка обиколка на главата), калцификати в мозъка, атрофия на мозъчната кора, микрофталмия (по-малки очни ябълки), слепота, катаракта (помътняване на очната леща), гърчове, изоставане в умственото развитие и др. Среща се рядко с честота около 2%.

Около 5 дни след като се разболеете от варицела организмът ви започва да изработва специфични антитела, които обезвреждат вируса и впоследствие настъпва оздравяване. Тези антитела преминават през плацентата в плода като по този начин му осигуряват защита тъй като неговата незряла имунна система не е в състояние да го протектира.

Ако при майката появата на обрива е 5 дни преди или 2 дни след раждането, то тогава 25 до 50% от новородените ще развият обрив в рамките на 5 до 10 дни след раждането. Това е една от тежките, дори в част от случаите с фатален край форми на варицелата поради факта, че през това време плодът е изложен на въздействието на вируса, но няма достатъчно време, за да получи защитни антитела от майката. Нарича се неонатална варицела или варицела на новороденото. Смъртността при нея е над 30% ако не се проведе лечение.

При случаите, в които обривът у майката се изяви между 6 и 21 дни преди раждането е възможно новороденото да заболее от лека форма на варицела, защото има време, през което част от новообразуваните майчини защитни антитела да преминат у плода и по този начин да намалят тежестта на заболяването.

Бременните жени, които не са прекарали варицела или не са имунизирани срещу нея трябва да избягват всякакъв контакт с болни от варицела или Херпес Зостер. Ако жената е прекарала варицела преди бременността или е имунизирана, контактът й с болни не крие риск за плода поради факта, че той се протектира от преминалите през плацентата майчини защитни антитела. В случаите когато няма данни дали бременната жена е прекарала варицела се назначават серологични изследвания за търсене на срецифични антитела срещу Варицела-Зостер вируса. Положителният резултат, т.е. наличието в серума на тези антитела сочи че бременната е прекарала варицела, следователно има изграден имунитет срещу заболяването.

от framar.bg

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up