Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

ВАРИЦЕЛА – НАЙ- ЧЕСТО СРЕЩАНАТА ШАРКА У НАС

варицела_0

Варицела 2019 – най-добрата терапия  е….

За  афтите  в  устата  препоръчвам  този  гел

Варицелата или едрата шарка е широко разпространена у нас. В момента се наблюдава бум на нейното развитие.

Родителите се интересуват най- вече от възможностите за ЛЕЧЕНИЕ на ВАРИЦЕЛАТА.

Как се проявява ВАРИЦЕЛАТА при ВЪЗРАСТНИТЕ?

Интерес предизвиква и комбинацията ВАРИЦЕЛА и БРЕМЕННОСТ.

Много въпроси възникват при разболяване от ВАРИЦЕЛА на БЕБЕТО, както и как да се къпят децата и каква диета да спазват? От значение е каква е карантината при заболяване.

И така – тя се причинява от Varicella – Zoster Virus. При първа среща с този вирус се развива Варицела, а при преболедували се заболява от Херпес зостер.

Източник на инфекцията е болният човек. Вирусът се предава по въздушно – капков път, обикновено при тесен контакт с болния. Заболелия отделя вируса 48 часа преди обрива и 4 дни след появата му. На практика се считат за заразни до поява на срупчета по всички обривни единици.

Карантината при Варицела е 7 дни. При херпес зостер се заразяват хората най-вече чрез директен контакт.

Инкубационния период при Варицела е до 21 дни.

При близък контакт с болен, вероятността за зараза е до 90 % – висока  контагиозност /заразност/.

Клиника – много рядко има предшестващи симптоми като обща отпадналост, хрема, кашлица и температура. Обикновенно децата вдигат температура и след няколко часа започват да се появява типичните обриви.

Започват от главата и бързо се разпространяват по тялото и по крайниците. Почти не се среща по длани и ходила. Задължително се намира по окосмената част на главата. Не са пощадени лигавиците – може да се открие в лигавицата на устата, ларингса, конюнктивата, носа , вулва и др.

Обривните единици в началото са малки червени петна, които след няколко часа се превръщат в по- големи надигнати пъпки . Много бързо след това се появяват мехурчета върху тях. В началото съдържанието им е бистро , но след няколко дни помътнява. Обривните единици са самостоятелни , не се сливат. След 1-2 дни започва завяхване на мехурчета и образуването на тяхно място на корички.

Обривът при Варицелата се съпровожда с много силен СЪРБЕЖ. Той /обривът/ се появява на тласъци. При всеки обривен тласък обикновено се появява температура – 38 – 39 градуса. Макар и рядко може да се срещнат и усложнения :

–бактериални кожни инфекции.

–възпаление на черен дроб.

–неврологични усложнения.

–пневмонии и др.

 

При жени, които са прекарали варицела и имат имунитет, по време на бременността от майката преминават антитела в плода, за да го предпазят от варицела-зостер вируса. Деца, които не са получили такива защитни антитела от майката през плацентата (тъй като майката не е прекарала в миналото варицела и няма изграден имунитет) могат да се заразят тежко.

Развитието на варицела по време на бремеността крие рискове за майката и за плода.

Херпес зостер на майката не причинява увреждания на децата.

Какъв е рискът за майката при заболяване от варицела по време на бременността?

Възрастните прекарват варицелата по-тежко в сравнение с децата и с повече усложнения. Освен това при бременните с варицела съществува по-голям риск от развитие на усложнения в сравнение с небременните жени (напр. повишен риск от развитие на варицелна пневмония).

Какъв е рискът за детето?

Проявите на заболяването и тежестта му в плода и новороденото зависят от времето на настъпване на майчината инфекция: При възникване на варицела у майката през първите 20 седмици от бременността съществува риск от развитие на вроден варицелен синдром, който възлиза на 25%. Вроденият варицелен синдом (вродени аномалии, които се дължат на варицелна инфекция) включва – кожни (белези, участъци с повишена пигментация), неврологични (атрофия на мозъчната кора, микроцефалия, калцификати в мозъка, гърчове, умствено изоставане, парези на краката и ръцете и т.н.), очни (микроофталмия, атрофия на очния нерв, катаракта, нистагъм и т.н.), хипоплазия на крайниците и други.

Варицелна инфекция у майката, развила се от 5 до 20 дни преди раждането е свързана с риск от развитие на варицела у новороденото – тя обаче се развива рядко и е лека до умерена по тежест. Това е така, защото през плацентата преминават и синтезирани вече защитни антитела от майката. Майчините антитела намаляват, но не премахват риска от заболяване.

Варицелна инфекция у майката, развила се от 5 дни преди раждането до 2 дни след него, може да причини тежка дисеминирана варицелна инфекция у новороденото. В този случай детето се заразява от майката преди раждането, но се ражда преди да е получило защитни антитела от нея (необходимо е време за да се синтезират защитни антитела в майката). След раждането, детето, което е с незряла имунна система не може да реагира на инфекцията.

Родилка, която се разболее от варицела след повече от 2 дни след раждането, може да зарази детето си (по въздушно-капков път), затова се препоръчва да се изолира от него.

Резултат с изображение за едра шарка

Какви лабораторни изследвания могат да се направят?

Извършват се кръвни (серологични) изследвания за търсене на защитни антитела, които се образуват след преболедуване от варицела и остават за цял живот. Жените, в детеродна възраст, които не са сигурни дали са прекарали в миналото варицела лесно могат да установят това с тези серологични тестове. Наличието на защитни антитела в серума на изследваната жена, говори за това, че ако тя е контактна на болен от варицела по време на бременността си, то за нея не съществува риск от заразяване и усложнения (не съществува опастност за плода). Такова изследване трябва да се направи веднага без отлагане при бременна жена, контактна на болен от варицела и ако при нея липсват защитни антитела срещу варицела-зостер вируса, то тя е чувствителна към инфекцията (за нея, респ. за плода и съществува риск от заразяване). Особено внимателни трябва да бъдат бременните жени, които имат или контактуват често с малки деца (най-често от варицела боледуват децата между 2-та и 6-тата година от живота). Съществува ли някаква профилактика?

 

Препоръчва се при серонегативни бременни (без защитни антитела срещу варицела-зостер вируса) контактни на варицелно болни, да се инжектира в срок до 96-144 часа варицела-зостер имунен глобулин (той съдържа висок титър антитела срещу варицела-зостер вируса) за смекчаване на тежестта на майчината и феталната болест.

Варицела-зостер имунен глобулин е показан и за новородени деца от майки, които са развили варицела в течение на 5 дни преди до 2 дни след раждането.

Лечение на Варицела:

При деца и леко протичащо заболяване достатъчно е да се изписват симптоматични медикаменти – против температура, против сърбеж – локално третиране на обривите с ментолов спирт или Микстура алба.

Много добър ефект има приложението на хомеопатичния медикамент Rus toxicodendron – който трябва да се прилага още и в началото. Показан е и за прием от контактни лица.

При по-тежки случаи има лекарство, което действа точно срещу вируса – нарича се Ацикловир.

Зачестяват случаите на Варицела при малки бебета – под 6 месечна възраст, които обикновено се заразяват от по-големите деца в семейството. За щастие в повечето случаи болестта протича по-леко.

И така кое е важното да знаем за Варицелата:

–при нея заразаемостта е висока – 90 %

–много родители искат техните деца да”ис изкарат като малки тази шарка в детската градина”. Не стимулирайте контактите

–при Варицела не се спазва никаква ДИЕТА

–не е желателно детето да се къпе по време на болестта

–ако се налага не е грешно да се изпише антибиотик.

Варицелата  не  е  невинно  заболяване  и  винаги  детето  трябва  да  се  преглежда  от  лекар!!!

 

Изключително  добра  комбинация  за  възстановяване  от  Варицела  е  Рус токсикодендрон 30 сн – по 5 гран.  на  ден  и  природният  имуностимулиращ  сироп  д-р Марио Имунокидс.

 

Прочетете повече в :

 1. Avatar
  Илияна

  Д-р Янакиев, синът ми е на 11 месеца и беше контактен с братовчедка си точно в деня на нейния първи обрив от варицела. Имайки предвид че сме в началото на инкубационния период, как мога да засиля имунитета му,докато сме в очакване дали ще се разболее и той или не? По принцип давам профилактично сега в грипния сезон по 2 табл. дневно Шуслерови соли 3. Благодаря предварително за отделеното време.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Илияна , най-добрата имунопрофилактика за предпазване от Варицела е Рус токсикодендрон 15 сн – 2 пъти по 5 гран. и сироп Изопренозин. Цялата терапия за 1 месец.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Zdraveite doktor janakiev ot 8 dena sam s varicela i veche papkite isahnaha imam dete na godinka i 6 meseca i oshte niama nikakvi simptomi ot zarazata koga shte mi mine napalno ? I na 100% li shte se zarazi deteto mi 🙂

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Юлия, Ще може ли да пишете на кирилица.
     Благодаря…


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

     1. Здравейте д-р янакиев от 10 дена съм с варицела и пъпките вече но издъхнаха имам дете на година и половина и още няма никакви симптоми от заразата кога ще ми мине напълно и на 100% ли ще се зарази детето ми ?

 2. СЛЕД ПРЕКАРАНА ВАРИЦЕЛА ДЕТЕ НА 3Г ПРАВИ ВАРИЦЕЛО ПОДОБНИ ОБРИВИ СЛЕД НАПРАВЕНА КРЪВНА КАРТИНА И ГЪРЛЕН СЕКРЕТ БЕЗ ИЗМЕНЕНИЯ ,ДЕТЕТО Е И БЕЗ ТЕМПЕРАТУРА ЛИПСВА КОНКРЕТНО СТАНОВИЩЕ ОТ СТРАНА НА ПЕДИАТЪР ЗА ДИАГНОЗА НА ДЕТЕТО .КАК ЩЕ КОМЕНТИРАТЕ ТОЗИ СЛУЧАЙ ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДЕТЕТО ДА РАЗВИВА НЯКАКВА ИНФЕКЦИЯ ПОДОБНА НА ВАРИЦЕЛАТА .ПС.детето посещава детска градина

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Тити , това е интересно но не притеснително състояние. Зависи кога е изкарало Варицелата. Най-вероятно се касае за нова вирусна инфекция.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. Огнян

  Д-р Янакиев,
  Предава ли се вирусът на Варицела чрез спермата? Със съпругата ми сме в инвитро процедура и дадох материал в деня преди да разбера, че съм болен от варицела (преди да ми избият пъпките). Яйцеклетките вече са оплодени и ни предстои трансфер. Благодаря предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Огнян, не се предава вирусът на Варицела със спермата.
   Няма нищо страшно.
   Успех с процедурата.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. Мария

  Доктор Янакиев,

  Нормално ли е детето да вдигне температура 37,2 на петия ден от избиването на пъпките. С Варицела сме от събота 30 май

  Благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мария , напълно е нормално. Не се притеснявайте.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 5. Здравейте! Детето ми 7-ми дин е с шарка, проблема в случая е че първата пъпка се превърна в гнойна рана.Въпроса ми е как да я третирам?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте , гнойната пъпка се третира с антибиотичен крем – Баниоцин или Бактробан.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 6. Калина александрова

  Аз имам херпес зостер и работя с деца опасно ли е.колко време трябва да не работя

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Калина,
   Инкубационния период е 21 дни. Херпес зостер при вас може да причини Варицела при децата.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 7. Елица Караиванова

  Здравейте, касае се за сина ми, който е на 2 г и 3 месеца. Посещава ясла и в съседната група имат Варицела. 2 дни преди обрив вдигнахме висока температура, увериха ни, че е вирус, който бързо отминава с червено гърло, но забелязах единична пъпка на пръсчето на ръката тип балонче с течност, показах я но не и обърнаха внимание в поликлиниката. На другия ден вечерта температурата се покачи драстично до 40 С и започнахме да наблюдаваме обрив по телцето около дупето, по крачетата и ръчичките. Но , не всички пъпки се напълниха с течност т.е. са мехурчета. На другия ден след дълго разглеждане потвърдиха, че обривът е Варицела. След избиването на пъпките спадна температурата, детето не се хранеше почти 2 дни и имаше страшни болки и мехури в гърлото. Но, четейки статията се озадъчавам, че малкия няма пъпки в главата, на лицето има точно 2 пъпчици. Има ли такива случай? И пъпките доста бързо зарастват, мажем с осмофорс и много рядко го сърби. Притеснявам се, да ли ни е поставена точно диагнозата, да не се подведа. Но, гледайки в и-нет снимки на варицела са сходни с нашите. Благодаря предварително 🙂

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елица, така както описвате обрива най-вероятно се касае за Варицела.
   Имайте в предвид ,че Варицелата не протича типично в наши дни. Може да е с по – малко пъпчици. Предлагам да приемате Рус токсикодендрон 15 сн – 3 пъти по 5 гран. и сироп Изопренозин , защото спада имунитета на детето.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 8. Елица Караиванова

  Благодаря за бързия отговор и съветите. Спорен ден 🙂

 9. Силвена

  Здравейте може ли да се направи изследване, което да потвърди зараза от шарка преди да е изтекъл инкубационният период?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Силвена, може да се направи , но практика много трудно гще намерите такава лаборатория в България.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Силвена

    Благодаря Ви,предстои ни ваксина, предполагам трябва да я отложим, тъй като имахме контакт с болен

  2. Здравейте,аз миналата година ,когато бях бременна си правих такова изследване.
   Едното е дали в момента имате инфекцията и другото е дали сте карали съответната шарка.
   Ако сте от Хасково може да отидете в лаборатория Д-р Делчева…около 45 лв бяха двете изследвания.

 10. Mario Janakiev

  Да Силвена , когато имаме контакт се изчаква 21 дни.


  Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 11. Д-р Янакиев, какъв съвет бихте дали за следния случай? Бето е на дни 6 ( доносено, родено около 10 дни преди трмин), когато майката се разболява от Варицела. Да изолират ли бебето? Да го кърми ли? Каква профилактика може да се приложи? Къде да търсят помощ, ако се разболее?
  Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Петя , детето трябва да е изолирано и да не се кърми. Трябва да се следи от педиатър и той ще предпише нужните лекарства.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 12. Здравейте д-р Янакиев
  Жената на братовчед ми роди преди 10 дена и от 3 дена е с варицела, веднага я изолирахме от бебето.Каква е вероятността да се разболее бебчето и какви са последставията за толкова малко бебе.Четем из нета, че е опасно за новородените и един педиатър ни наплаши с едни приказки за възможност за увреждане на мозъка.Може ли да стане нещо на бебето?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Шани , не се притеснявайте но трябва бебето да се следи от педиатър. Ако се разболее има лекарства.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 13. Здравейте,
  Дъщеря ми е болна от варицела от 5 дни. Засега поне, няма симптоми някой от нас, родителит,е да е болен.
  Интересува ме, ние преносители ли сме на заразата или можем спокойно да се движим сред други хора?
  Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мари , Бъдете спокойни – може спокойно да се движете , не сте преносители .


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 14. donka georgieva

  Здравейте д-р Янакиев
  Имам син на 2 годинки вчера вечерта ми вдигна температура и аз веднага му дадох половин хапче парацетамол.Тази сутин забелязах в устата му ранички които много барзо се,разпространиха в цялата уста.Помислих че,са авти и го намазах със сода и след това мехлемза авти()автек) .
  Вечера започнаха да излизат папки по рацете ,краката и по дупето.Като на дупето са по голями с осър връх и някой имат нешто като мехурчета.Вапроса ми кам вас е да го заведа ли на лекар за да сеуточни дали е шарка или друго.
  И какво да правя с устата му,не може да яде и пие нищто

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Донка , Трябва да заведете детето на лекар , за да се уточни дали това е Варицела или вирус , който се нарича болест на ръка – крак -уста.
   И в двата случая няма нищо страшно – пъпките по кожата се мажат с джинджира алба , приема се през устата Изопренозин а за афтите – Боракс 9 сн – 3 пъти по 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 15. Здравейте,д-р Янакиев,
  синът ми заболя от варицела преди 20 дни, изкара я леко, още на 7-ми ден беше с изсъхнали пъпки. На 16-тия ден се завърна на детска градина и посещава 2 дни контактната група. Сега медицинската сестра не желае да го приеме в сборните групи, които сформират по празниците,защото бил контактен и щял да зарази цялата градина.Въпросът ми е има ли тя право, нали преболедувалия вече не е заразен, макар контактен?! По нейната логика тя самата и целия персонал са контактни и заразни…

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Зоя,
   Вашето дете не е заразно за останалите.
   Друг е въпросът какво ще прави то там , след като е толкова уязвимо за други вируси.
   Аз ако съм на ваше място ще го пазя и няма да го пусна скоро на градина.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 16. Пепа Младенова

  Снаха ми е бременна в началото и е боледувала от варицела, но детето и, което е на 2,5 години е болно от варицела. Има ли опасност за плода?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Пепа,
   Ако е преболедувала от Варицела – не е опасно , но въпреки всичко трябва да се намали непрекъснатия контакт с детето поне за 7 дни , защото има опасност да се разболее от Херпес зостер, който от своя страна може да навреде на детето.
   Препоръчвам профилактично да приема Рус токсикодендрон.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 17. Здравейте д-р Янакиев.Имам съмнение, че дъщеря ми (4 годишна) от днес развива Варицела -контактна е, с висока температупа ( 39.7), червено гърло, повръщане, разстройство, ситен обрив по цялото тяло и изразени няколко пъпки с течност зад ушите. Какво да и давам за да облекча всичко това и да подсиля имунитета и? Колко време след шарката е добре да не посещава детско заведение и как да се справя с отслабналия имунитет след болестта. Бих искала да добая, че тя е ежедневно на сингулер и флексотид 2 по 2. Благодаря предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ани,
   Най-добрата терапия за по-лесно изкарване на Варицела и за последваща имуностимулираща терапия е – Изопренозин – сироп – 2 пъти по 7 мл. /ако е 14 килограма/, Рус токсикодендрон 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   След като отшщуми обрива – Пулсатила 15 сн – 5 гран. сутрин и Силицея 30 сн – 5 гран. вечер за една седмица.
   Месец януари вашето дете трябва да си бъде в дома.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 18. Ели_вд

  Здравейте,от петък сме с Варицела,караме я много леко за сега само с обрив по тялото на 3 г.сме.Въпроса ми е колко време да го оставя вкъщи,да не ходи на детска градина?Също и имаме по-голям батко той може ли да посещава детска градина или да го оставя вкъщи под карантина да видим дали е прихванал?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ели,
   Оставете малкото дете поне още 2 седмици. Това е нужно за да закрепне и да се стабилизира имунитетът му. Препоръчвам Изопренозин и Рус токсикодендрон 15 сн.
   Баткото може да посещава детска градина. Инкубационния период е 21 дни.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 19. Теодора

  Здравейте, д.р Янакиев!От повече от две седмици дъщеря ми не посещава детска градина поради факта, че ни съобщиха за дете с варицела. От днес забелязвам дребни пъпчици по една в областите по тила раменете, меката част на мишниците, в дланта. Възможно ли е да е шарка и ако е какви мерки да предприема за нея и за сестричката и която е на 6 месеца? / п.с. на кърма е до момента/ Благодаря предварително!!!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Теодора,
   Първо за каката – може да започнете Рус токсикодендрон 15 сн – и Изопренозин сироп.
   За бебето е достатъчно по един флакон Осцилококцинум и по една ампула витамин Ц – от 100 млг.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 20. Здравейте д-р Янакиев! Днес в градината на сина ми са обявили, че има варицела. Болен е близък негов приятел. Преди 2 седмици му изписаха Изопринозин заради вирус. Имаме и бебе на почти 4 месеца в къщи, на което предстоят ваксини. Да отложа ли ваксините и да спра ли сина ми от детската градина?
  Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейт е Искрена , Най-добре спрете от градината детето и направете ваксината.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 21. Елица

  Здравейте д-р Янакиев! Имам детенце на 1 годинка и от вторник е с варицела , а в същото време изби и едно зъбче .До четвъртък беше с температура от 37.3 до 37.5 ,от вчера през деня беше 38, а сутринта към 5 часа беше 38.8 която свалихме. И днес до преди половин час пак имаше 38 . Питам нормално ли е 4 и 5 ден да има такава температура и колко би трябвало да продължи , тъй като преди седмица я изкарах и аз ,но нямах толкова висока температура! Обрива е навсякъде седалище, длани ,стъпала има и в устата !

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елица,
   Температурата е от Варицелата. Може да продължи толкова време , но е важно общото състояние на детето – ако е добро – няма проблеми.
   Препоръчвам да приемате Изопренозин на сироп и Рус токсикодендрон.
   Разбира се следенето от лекар е много важно.
   Поздрави.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 22. Здравейте! Синът ми се разболя от варицела на 10.01, а племеника ми на 20.01. Съпругът ми не е боледувал от Варицела, и затова искам да попитам възможно ли е да прехване от племеника ми тъй като очевидно от сина ни не прехвана. Племеника ни живее в съседство с нас и почти всеки ден сме заедно! Имам и още един въпрос- на 12.02 същия този племеник има рожден ден- 1годинка! Опасни ли са за другите деца, тъй като всички са малки и им предстои имунизация, а и имаме приятелка която е бременна в 7 месец- опасно ли е за нея? На моя приятелка са казали, че коричките които падат след завяхване на пъпките също са заразни! Вярно ли е това! Предварително ви благодаря за отговорите!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Галя
   ,Първо за рожденния ден – мисля , че децата са все още заразни.
   За вашия съпруг също е рисково да се разболее.
   Да ,коричките на обривите при Варицела също са заразни.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 23. Vanq nikolava

  Добър ден,заразих се от дъщеря си с варицела(не мъчи га да разбера дали е едрата шарка или не понеже папките са големички за дребна)та въпроса ми е днес ми е 5-я ден и някой не всички са като гнойни самата течност в тях е бяла трябва ли да се притеснявам.Благодаря предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ваня,
   Да това е едрата шарка Варицела.
   това ,че течността е бистра е добре.
   Непременно повишете имунитета си с Изопренозин и рус токсикодендрон 15 сн


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 24. Мария Николова

  Здравейте! Дъщеря ми е на 11,5 години и от 4 дни е с варицела. Обривът е много обширен, пъпките са много и сърбят и болят. Мажа с ментолов спирт, давам Изопринозин 3х1 т, рус токсикодендрон 9 сн – 3 пъти по 3 зрънца. Притесняват ме пъпките в устата, защото болят много и не може да се храни, пие само вода. С какво мога да успокоя болката в устата?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мария,
   Вземете разтвор Сандрин и правете три пъти на ден гаргара.
   Също към терапията добавете Меркуриус солубилис 9 сн – 3 пъти по 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 25. Здравейте детито ми е на 3 год и 4 дена вече е с Варицела има по вагината по дупето на клепача на окото и в ушичките както и по цялото тяло но най много по главата искам да попитам с какво мога да я мажа по лигавиците

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Галя
   ,Лигавиците не се мажат с нищо.
   Ако е силен сърбежът може да се приема противоалергичен медикамент – напр. Фенистил.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 26. Моника

  Здравейте,
  Детето ми (4г.) е контактно от миналата седмица с болен от варицела. Имаме насрочена дата за кожен тест за алергии след седмица. Опасно ли е да правим теста и може ли да има усложнения, ако варицелата се прояви след това.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Моника ,Отложете теста след 21 дни от контакта.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 27. Кристи

  Здравейте, има ли вероятност човек прекарал в детството варицела, да бъде преносител след контакт с болен

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Криси,
   Не може да е преносител. Най-много да се разболее от Херпес зостер.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 28. Четвътък вечерта на гости ни беше моя близка,която ебременна на 5 месец.Следващият ден се установи,че синът ми който е на 17 год. Е болен от варицела.Какви рискове има за майката и за плода.А аз почти съм на 50 и не си спомням да съм изкарвала възможно ли е и аз да се разболея и опасно ли и за мен

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Фани,
   За Вас няма опасност. Възрастта Ви ви „пази“.
   Що се отнася до бременната – има риск от зараза и не е приятно за развитието на зародиша.
   препоръчвам тя да приема профилактично :
   – Инфлуцид – 3 пъти по 1 табл.
   – Рус токсикодендрон 15 сн – 2 пъти по 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 29. Ралица Кирилова

  Здравейте, д-р Янакиев!
  Моля, коментирайте повсеместно разпространеното мнение, че едва ли не трябва целенасочено да осигурим контакт на децата си с болни от варицела, за да се разболеят и те в по-ранна детска възраст!? Имаме син на 4 години и 3 месеца, който от началото на година прави 3 пъти възпаления на ушите с много висока температура, един път(второто боледуване) беше на общ антибиотик, а другите два пъти „ни се размина“ само с локален антибиотик в ушите и нослето. След последното боледуване в края на март до вчера, 11.04, си беше в къщи и се стремяхме да го ограничаваме от много контакти с други деца, за да се „позакрепи“ имунитета му, давахме и продължаваме да даваме витамини, много фрешове и зеленчуци, в момента той е здрав и в отлично общо състояние. Вчера обаче го заведохме на градина и се оказа, че едно от децата, които са били на градина миналата седмица, е с Варицела от неделя. Ние решихме да спрем детето от градина. Въпрсът ми е каква е вероятността и нашият син да се зарази само от този един ден на градина без пряк контакт с болното дете, и дали постъпваме правилно като го спираме от посещения или е по-добре да ходи за да има контакт, пък каквото стане. Родителите на приятелче на сина ни от групата, което също не е било в пряк контакт с болното дете, решиха да продължат да го водят на градина, въпреки карантината. И още един въпрос, след колко време ние можем да заведем нашето дете!?
  Благодаря Ви!!!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ралица,
   Въпросът Ви е напълно резонен.
   В моята книга „От Нула“ – описвам много подробно митовете в педиатрията , а именно – не тряббва да искаме децата ни да се заразяват с шарка.
   Вторият мит е ,че колкото повече боледумват , толкова повече си изграждат имунитета.
   Не знам какъв контакт е направило вашето дете ,но е добре да изчакате до 21 ия ден.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 30. Ралица Кирилова

  Благодаря Ви, д-р Янакиев!
  Значи интуицията ми ме е насочила в правилната посока :).
  Ще си позволя да споделя и още нещо с Вас. Имайки предвид зачестилите от началото на годината хреми и след това възпаления на средното ухо с висока темература, които нашия син прави, а именно три пъти за три месеца, педиатърът ни назначи хомеопатична терапия за поне месец и тя е следната:
  сутрин при ставане от сън КАЛКАРЕА КАРБОНИКА 15 СН – 5 гранули
  след 1 час АПИС МЕЛИФИКА 15 СН – 5 гранули
  вечер ПОУМОН ХИСТАМИН 15 СН – 5 гранули

  Без да се съмнявам в препоръките на нашия педиатър, моля споделете и Вашето мнение! Дали да добавим още нещо или това е достатъчно!?
  Само още веднъж ще отбележа, че детето е на 4г3м.

  Благодаря Ви! Пожелавам Ви прекрасен ден!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ралица,
   Апис е остър медикамент. Той се приема само ,когато детето е болно.
   Заради отитите може да се добави и по един път седмично Авиаре 15 сн – 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 31. Ралица Кирилова

  Много Ви благодаря, д-р Янакиев!
  Чудесно е, че все още лекари като Вас! Самоотвержени и всеотдайни в призванието си да помагат! Бъдете здрав!

 32. Велизара Янкова

  Здравейте, д-р Янакиев!Този месец и двете ми деца прекараха варицела, като единият в момента(5-ти ден)е.Приема Изопренозин и Рус токсикодендрон.Въпросът ми е колко дълго може да се дава Изопренозина? Да продължавам ли да го давам на детето, което изкара първо варицелата?И тъй като ние с баща им сме изкарали варицела трябва ли да вземаме нещо профилактично?Благодаря Ви за отговорите!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Велизара,
   Не се притеснявайте – първо за децата – Изопренозин се приема поне един месец след оздравяването.
   За Вас не е нужно да приемате нещо профилактично.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 33. Красимира Георгиева

  Здравейте, сина ми е на 2 години и не е боледувал от варицела. От 6 дни имат обявена карантина в яслата и той е бил контактен с болното дете. Днес е направил контакт с бременна, на която термина е на 6май. Има ли опасност за майката и детето при положение, че той не е болен(поне засега няма симптоми).

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Красимира,
   Не се притеснявайте. Няма проблем за бременната.
   За сина Ви – за да изкара по-леко Варицелата – нека приема – Рус токсикодендрон 15 сн – 2 пъти по 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 34. Здравейте! Бременна съм в 26 седмица и се разболях от варицела. Какво се прави в този случай( слага ли се имуноглобулин и амниоцентеза да се види дали е засегнат плода.
  След като се роди детето прави ли се някаква профилактика и каква е тя ?
  Имам дъщеря на 5 г.и в момента не е болна а е контактна с мен и очаквам и тя да се разболее.ако това стане ( да се разболее) да я изолирам ли от мен с оглед на това че съм бременна.
  Благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Лора,
   След като сте болна е добре да се прегледате при Вашия гинеколог за да проследи зародиша и да направи необходимите изследвания.
   Етествено бебето след раждане ще се следи от лекаря .
   След като сте болна , не изолирайте дъщеря Ви.
   Много е важно какви симптоми имате в момента – обилие на обрив , температура и др.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 35. Живка

  Здравейте, на 28г. съм и имам варицела от 6 дни. Нямам назначена никаква терапия. Каза ми личната лекарка само да не се къпя, което незнам дали така трябва да е? Пъпките по лицето са ми с жълто-зелена течност, нямам температура. карантината само 9 дни ли е?
  Благодаря Ви предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Живка,
   Внимавайте с обривите с гнойните секрети. В никакъв случай не махайте коричките и не се мийте. Тези, които имат жълто-зелен секрет ги третирайте с антибиотичен крем – напр. Фуцидин.
   Трябва да приемате – Изопренозин – 3 пъти по 1 табл. и Рус токсикодендрон 15 сн – 3 пъти по 5 гарн.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 36. Живка

  Кое е по-добро за варицела в стадий на образуване на корички Рус токсикодендрон 15 сн или Мезереум 15 сн?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Живка,
   Най- добре е да се дава Рус токсикодендрон.
   Ако добавим и Графитис 9 сн – 3 пъти по 5 гран. ще предотвратим белези.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 37. Христина Григорова

  Здравейте, сина ми на 1 г и 8 месеца от снощи е с температура и варицела въпроса ми е по колко мога да давам рус токсикодендрон от 15сн , за температурата редувам нурофен и парацетамакс давм и витамини wellkid от около месец,нещо друго да давам ли?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Христина,
   Добавете сироп Изопренозин.
   Рус токсикодендрон може да давате 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 38. Катерина

  Здравейте!
  Бременна съм в 12 седмица и преди ден се установи, че съм имала контакт с болен от херпес зостер, докато съм била в 10та седмица. Инкубационният период на вируса премина и аз не е разболях, въпреки че не съм карала варицела, но не знам какво да предприема, за да се уверя, че плода не е заразен, защото според гинекологът ми единствено трябва да приемам биозин и да правим по-често фетални морфологии. Благодаря Ви!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Катерина,
   Според мен всичко ще е ОК.
   Просто посещавайте редовно женската консултация.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 39. Ivan Dobrinov

  Здравейте,Доктор Янакиев.Синът ми е с варицела от понеделник и вече 4ти ден е с висока температура(околко 39) и също така има страшно много пъпки по лицето,които продължават да се появяват по много.Трябва ли да се притесняваме,защото положението хич не е добро.Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Иван,(Явно при Вашето дете Варицелата протича по-остро. До като излизат нова обриви ще има температура.
   Препоръчвам Ви приема на Изопренозин и постоянен контрол от лекар.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 40. Klaudia Kostova

  Здравейте,доктор Янакиев,синът ми е на 14 години с варицела вече 5ти ден.Пъпки спряха да излизат,но сутринта без видими нови обриви имаше температура 39,7.Също така се оплаква от силна болка при преглъщане и казва,че му е трудно даже да пие вода.Ако може нещо да ми препоръчате за това гърло,а също нормално ли е да има температура без нови обриви?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Клаудия,
   Температурата трябва да спадне при спирането на излизането на обриви.
   Може да е направило гнойна ангина.
   Ако е така – препоръчвам Ангин хил – 3 пъти по 1 табл. и задължителния Изопренозин – 3 пъти по 1 табл.
   Но е важно детето а се прегледа от лекар.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Klaudia Kostova

    Здравейте,отново!Температура вече няма,но гърлото още го боли.Вчера посетихме личния лекар, но до тогава кашлица нямаше.Той каза,че е от пъпките,и че няма гнойна ангина.Но от днес вече има и лека суха кашлица.Тя може ли да се дължи на пъпките,защото температура вече няма..?Възможно ли е от днес да започва някое усложнение?

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Клаудия
     ,Хубавото е ,че няма температура.
     кашлицата е най-вероятно от гърлото.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 41. Деница Лазарова

  Здравейте,
  Детето ми е на 3 год. Бил е контактен с дете с варицела, а аз съм в 34 г. с. – боледувала съм я., но мога да се запазя с Хермес златен до колкото разбирам. Детето съм го спряла от градина, но все още сме в инкубационен период до 20 юни. Мога ли нещо да давам профилактично? Първите 3 дена след като разбрах му давах осцилокоциум и витамин с. Аз нищо не приемам. Все пак късно ли е нещо профилактично да приема и да давам ли нещо и на детенце то ми.?От тази вечер ми казва, че го боли гърло, но няма Т. Какво бихте ме посъветвал и? Благодаря ☺

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Деница,
   Тъй като Варицелата се причинява от вирус, то най-добрата профилактика е :
   –Инфлуцид – 2 пъти по 1 табл.
   –Рус токсикодендрон 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 42. Стефана

  Здравейте, дъщеря ми е на 4г и 6 м и се разболя от варицела и не е под карантина от 1 седмица. Тя пи rus toxicodendron 30 CH 3х3 гр. Имаме и бебе на 50 дни, което от вчера е с варицела. Малък ли е той за това лекарство? Педиатърката му изписа Авирон…

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Стефана,
   Бебето не е малко и добавете към Вашата терапия и Рус токсикодендрон 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 43. Румяна

  Здравейте,дъщеря ми (на 13)също е с варицела вече трети ден. След избиване на пъпките температурата спадна. Два дни нямаше, но снощи отново я вдигна. Оплаква се от силни болки в гърлото. Преди да разберем,че има варицела пи Панцеф. Спряхме го, но сега се чудя дали да не го започне отново заради съмнения че развива гнойна ангина. Особено се притеснявам че винаги я удря и в ушите.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Румяна,
   Задължително при Варицела трябва да приема Изопренозин и Рус токсикодендрон 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   След преглед от лекар може да се установи гнойна ангина и евентуално антибиотик.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 44. Здравейте,

  Планувам втора бременност и се оказа, че IgG е само 19, въпреки че майка ми беше сигурна, че съм карала варицела. А синът ми, който е на 3г още не я е изкарал
  За „късмет“ детето на една приятелка имаше варицела, която изби на 30 май, на 2.06 бях половин ден в тях на гости. Целувах го, гушкахме се. Минали са 10 дни, мога през следващата седмица да си направя изследвания дали съм се заразила?

  Приятели са на почивка в Гърция до края на следващата седмица и ако не съм се заразила ще ми купят ваксина.
  Ако не се разболея и си сложа от Варивакс ваксината, колко месеца след втория прием трябва да изчакам със забременяването?
  Предварително благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Лора,
   Както добре знаете инкубационния период на Варицелата е 21 дни.
   Така ,че след този период може да забременеете.
   Не Ви препоръчвам ваксината.
   Бъдете спокойна.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 45. Здравейте,искам да попитам аз съм на 24г. и ако съм карала варицела разбрах ,че няма как да се заразя отново,но моя приятелка има в момента и е карала като дете,но в момента има пак и ме инересува аз мога ли да бъда преносител?Тя си стоя вкъщи само 9 дни и вече е на работа,но това не е ли опасно ? Не трябва ли да седи повече дни вкъщи?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Паулина,
   Не може да бъдете преносител.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 46. Здравейте отново,

  За щастие ми избиха първите пъпки днес, след като през нощта вдигнах 38,6.
  Не съм мислила, че някога ще се радвам на болест.
  Освен с хомеопатичното лекарство, което препоръчвате, с какво още мога да облекча протичането? Аз съм на 34г. Четох за Ацикловир и Зиртек?
  И какво ще препоръчате да давам от сега на сина ми (3г), той почти сигурно ще се разболее?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Лора,
   На вас препоръчвам Изопренозин.
   На детето вече нищо не се дава, след като има шарка -тогава.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 47. Петър

  Здравейте,

  Бих искал да попитам колко време живее вирусът на варицела извън тялото. Преди една седмица жена ми вдигна от земята паднал биберон на улицита на чуждо бебе. След няколко дни, днес разбрахме, че чуждото бебе е болно от варицела. Нямаме спомен, но е възможно да сме пипнали нашето бебе непосредствено след това. Аз и жена ми сме карали варицела.

  Каква е вероятността нашето бебе да се зарази? Може ли заразата да се пренася по предмети – в случая биберон?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Петър,
   Не се притеснявайте ,възможността да заразите Вашето бебе по този начин граничи с нула.
   Вирусът на Варицела живее няколко часа на външна среда.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 48. Здравейте, докторе, изчетох почти всичко по темата и поръчах вече на съпруга ми да вземе хомеопатичното рус токсикодендрон 15 сн. в момента синът ми /5 г. и 9 месеца/ взима изопринозин и витамини, мажа го с ментолов спирт и осмофорс. днес би трябвало да е 4 ден, но според мен тепърва ще избиват още пъпки, защото виждам нови червени петънца. вече има достатъчно по цялото тяло и главата, вкл.по дланите, в носа, ушите и близо до очите. но най-много ме притесняват болките в гърлото – днес вече отказва да се храни, и една пъпка,която все още не е избила, но е на долен клепач. когато избие, ако се спука, какво препоръчвате да направим? знам, че течността в пъпките е изключително заразна и опасна за очните лигавици и гениталиите.за момента не е вдигал температура, но тази нощ се оплака от болки в единия крак и мазах с арнигел. за предотвратяване на силен сърбеж и впоследствие белези ми препоръчаха спрея дермо кеър – какво мислите за него?Предварително благодаря за отговорите ви!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Доли,
   Не се притеснявайте. За окото препоръчвам капките Тобрекс – 3 пъти по 2 капки.
   Добър е спреят .
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Здравейте, пак аз ви притеснявам. Днес установихме /6 ден от началото/, че детето има пъпки и по членчето и по кожичката на пениса. по гащичките остава жълтеникав секрет – как можем да подпомогнем зарастването и предотвратим евентуална инфекция??? кога можем да изкъпем сина ни? Пак благодарим!

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Доли,
     тези пъпки ,които са със жълтеникав секрет трябва да се мажат с антибиотичен крем – Фуцидин.
     Къпането ще почака докато не се появат срупчета на всякъде.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 49. Лили Алексиева

  Привет, д-р Янакиев! Имам син на две годинки. От сряда- 22.06 е с температура 38-39℃, на следващия ден му излезе една единствена пъпка, за която педиатърката категорично каза, че е варицела. 4 дни беше с температурата, но други пъпки не излязоха. В яслата и в града като цяло има изключително много болни. Четох, че някои от случаите имат много малко пъпки. Възможно ли е да 4 дни с температура да не избият повече?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Лили,
   По една пъпка не може да се постави диагноза Варицела.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 50. Бисера

  Здравейте, д-р Янакиев!
  Дъщеря ми е на 5 години, 4 дни беше с лека кашлица, а вчера вдигна температура и избиха десетина пъпки (засега), като не всичките са пълни с течност и не сърбят особено. Личният лекар постави диагнозата варицела. В очакване сме бебето ни също да се зарази, тъй като са в постоянен контакт, а тя е на 5 месеца. Въпросът ми е може ли профилактично да даваме на бебето Рус Токсикодендрон и в каква дозировка или нещо друго? Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Бисера,
   На бебето е най-добре да се дава Осцилоккоцинум по 1 тубичка на ден ,разтворено в малко вода.
   Също е добре да се дава по 1 ампула витамин Ц.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 51. Йорданка Грозданова

  Здравейте,
  Дъщеря ми е на 9 години и от вторник е с варицела.Има много пъпки,включително,по гърлото,ушите,лицето и очите.Температурата през цялото време беше около 39 градуса.Давам рус токсокодендрон,изопринозин,фенистл капки и пръскам в гърлото прополис и тантум верде.Днес я прегледа лекар-гърдите са чисти,но реши,че тъй като следват почивни дни е добре да ми даде талон за хоспитализация за всеки случай.
  По-късно през деня вдигна температура 40градуса,казва,че гърлото я боли.Няма налепи по сливиците….
  Моля,Ви за компетентното Ви мнение…..не желая да я водя в болница ако може да се оправи и по друг начин,дори и ако трябва да пие АБ в къщи.
  Благодаря Ви предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Йорданка,
   Не се притеснявайте. Но все пак – при Вас Варицелата протича по-затегнато. Нуждаете се веднага от следните изследвания за да разберем дали Варицелата е с усложнение :
   –Пълна кръвна картина
   –Ц реактивен протеин
   –Диферинциално броене на левкоцитите
   –Суе
   –пълна урина
   –Алат и Асат /чернодрони проби/.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 52. Здравейте, голямата ми дъщеря се разболя от варицела на 10.07.2016 та въпросат ми е следния .Аз и малката ми дъщеря не сме карали варицела ,можем ли да бъдем преносители защото си излизам с нея по рааходки тя е на 1 г.9 м.благодаря предварително .:)

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Гери,
   Не, не може да сте преносители без да се разболеете.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 53. Десиславо

  Здравейте,синът ми вчера имаше няколко пъпчици по ръцете и по краката, мислехме че е ухапано от комар. Днес вече има подмишницити и по ръцете, по краката започнаха да избиват. Пъпките са червени без връх. Това шарка ли е? На година и три месеца е.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Десислава,
   Не е сигурно.
   За Варицела е задължително пъпките да са поцялото тяло, по лицето и да имат мехурчета.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 54. Светослава

  искам да попитам тъй като днес ми е 10 ден от едрата шарка с нищо не съм я третирала и пила от самосебе си ми мина.въпросат ми е мога ли да бъда заразна за околните след 10 ден ?също така съм бременна в 8 седмица има ли голям риск за бебето да се роди с увреждания.
  Брагодаря ви предварително !

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Светослава,
   Вие не сте заразна за околните, но за безоапасността на бебето не съм сигурен. Направете си изследвания и консултация.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 55. Здравейте, искам да попитам дете на 1 . 4 месеца е с варицела. Има само малко пъпки, без други оплаквания. Какво да му давам. Вече минаха 10дни.до кога е заразен

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ана,
   Давайте му Изопренозин и Рус токсикодендрон 30 сн – 2 пъти по 5 гран. за 20 дни.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 56. Елена

  Здравейте,

  Бременна съм в 19седмица и не съм боледувала от варицела, а докато чаках пред лабораторията/навън/ имаше болно дете от варицела беше на около 2 метра от мен. Има ли някаква вероятност да се заразя, ако е била докоснота бравата на лабораторията от това дете.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елена,
   Няма да се заразите от Варицела.
   Добре е да си поръчате книгата От Нула за да разберете повече за тази шарка.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 57. Здравейте!
  На 40 години карам повторно варицела.След консултация с кожен специалист ми беше назначена терапия с Ацикловир 5 пъти по 2 таблетки.Имам пъпки, които се превърнаха в гнойни мехури по главата, тила, лицето, ръцете и краката, температура не съм вдигала.Проблема е, че тези обриви,в долната част на краката са без мехури, а са силно зачервени и подути и крака е с оток, който ми пречи да стъпвам нормално. Нормално ли е това? Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ани,
   Не съм сигурен в диагнозата Ви.
   Препоръчвам Пирогениум 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   Бриония 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Благодаря за вниманието. Аз също имам съмнения за правилно поставена диагноза.

 58. Магдалена

  Здравейте,
  Преди 12 дни бяхме на рожден ден на детенце, за което по-късно разбрахме, че е болно от варицела. Обривът му се бил появил преди 7 дни. Знам, че е заразен само 2 дни преди обрива, но все пак се притеснявам за нашия син (на 1 година и 5 месеца е). Не ме притеснява толкова фактът, че може да се разболее, а това че по ред други причини отлагахме поставянето на Реимунизация против полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип Б (IV прием). Нали трябва той и вички около него да сме напълно здрави… Закъсняваме вече с месец, а и най-вероятно ще станат два (поради дългия инкубационен период на варицелата). Това фатално ли е? Изложен ли е на някакъв риск, ако не е реимунизиран точно на 16-я месец. Четох, че реимунизацията трябва да стане до навършване на 24 месечна възраст, но това дали е така? Проблем ли ще е ако я направим на 18 месеца, вместо на 16? Междувременно предстои и дългоочакваната ни морка почивка, което още повече ме тревожи. Изложен ли е на риск без тази реимунизация? Благодаря много за отговора!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Магдалена,
   Не се притеснявайте. Не е проблем да се отложи ваксината с още един месец.
   Правилно е да се изчака преминаването на инкубационния период.
   За морето не очаквам нищо страшно .
   С уважение д-р МАРИО Янакие


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  2. Mario Janakiev

   Здравейте Магдалена,
   Няма нищо страшно със закъснението на ваксината.
   По-важното е да изтече инкубационния период на Варицелата.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 59. Здравейте д-р Марио, бременна съм в края на 7-ми месец, но ме мъчат ужасни киселини, каквото и да ям или пия, не мога да спя, особенно вечер е много зле.Отделно от киселините и повръщам, след ядене макар и минимално ми става тежко.Препоръчайте ми нещо за облекчение.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Яни,
   Веднага Ви казвам – започнете да приемате Нукс вомика 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   Ще получите бързо облекчение и в същото време няма да поставите на риск плода.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 60. Елена Николова

  Здравейте, имам две дъщери-близнаци на 6 години. Преди един месец едната е прекара Варицела в много лека форма, без температура и много малко пъпки. След две седмици (на 31.07.2016) се разболя и другата ми дъщеря. Три дена с висока температура, пъпките са поцялото тяло, по лицето, ръцете и краката. На 3.08.2016г. планирахме да заминем в чужбина, билетите бяха купени предварително и нямахме възможност да ги върнем. Съпругът ми замина със здравото дете. С болното дете останахме да се лекуваме в България. Личният ни доктор ни назначи изопринозин, рус токсикодендрон 15 сн. Мажа я с ментолов спирт. Пъпките са мнобройни и видими, започнат да завяхват. След колко дена детото ми вече няма да е заразно за околните за да можем да пътуваме със самолет? Какви медицински документи трябва да да взема преди пътуването за да докажа, че детето ми не е заразно? Очаквам Ваш отговор.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елена,
   Детето е заразно до 10 ия ден от първите обриви или докато се появят навсякъде корички по тях.
   Медицински документ може да издаде всеки педиатър-
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 61. Здравейте,

  Синът ми е на 4-години и в момента сме с Варицела – не седмия ден след появата на първите пъпки. Всички пъпчици са загоряли и остава да паднат коричките с изключение на една пъпка на дланта където кожата е по дебела и мехурчето не се е спукало. Интересува ме необходимо ли е ние да го спукаме? Това че не е загоряла, означава ли че все още носи опасност от зараза за другите деца, предвид че Понеделник трябва да е на детска градина?

  Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Иво,
   Не пипайте пъпката.
   Детето вече не е заразно ,но аз на Ваше място не бих го пуснал още една седмица – има намален имунитет.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 62. Галина Янкова

  Здравейте,след какъв период може да се ваксинира дете, след прекарана
  варицела?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Галина,
   Поне един месец трябва да мине.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 63. ZDR IMAME PUPKI S MEHURI PO HODILATA I PO KRAKATA NAI VE4E I PO NARIADKO PO GRUB4ETO BEHME PRI JPto TOI KAZA SHARKA NO KATO MU KAZAHME 4E SME NIAMALI TEMP NI PRATI PRI KOJEN KOJNIAT KAZA SKABIES NO NIE S MAJAT MI NEMAME NIKAKVO SARBENE PO NAS I NIKAKVI PUPKI SAMO PO DETETO SA TOI E NA 1 god i 6 mes kaka i e na 6 i po neia nema pupki i ne se surbi i tq vuzmojen li e tozi skabies da e samo po neia ili 6te e varicela pod druga forma bez temp

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Анелия,
   това е коксаки вирусна инфекция. Най-вероятно има и афти в устата. Няма нищо страшно.
   Прочетете повече тук –


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. НЯМАМЕ АФТИ ПО УСТАТА И ТЕМПЕРАТУРА НЯМАМЕ И СИ Е НАПЪЛНО СПОКОЙНО ДЕТЕТО ИГРА Е СИ СМЕЕ СИ СЕ ВСЕ ЕДНО И НЯМА НИЩО ПРОСТО КАТО И ХРУМНЕ ЛИ ИЛИ СИ Е СЪРБЯТ ПОЧЕСВА ГИ ПО МАЛКО И НИЩО ДРУГО НЕ ЗНАМ КАК ДА ВИ ПРАТЯ СНИМКИ ДА ВИДИТЕ

 64. Tanya Ivanova

  Здравейте, днес бяхме на консултация с моят син и в чакалнята влезе дете с шарка, в едно помещение сме били не повече от 5 минути.Въпросът ми е възможно ли е по този начин и моето дете да се зарази?Забравих да кажа, че е на 8 месеца.Четох, че при бебета Варицелата е опасна, но никъде не пише за бебета до колко месеца.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Таня,
   Не се притеснявайте. Няма да се зарази детето от варицела.
   За повече подробности прочетете в книгата ми – “ От Нула“.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 65. zdraveite moeto dete e na 6 godini i ima6e varicela i na 11 vidqh papkite posle mina dva dena i togava se poqvi i tenperaturata 39 be6e i sega e na bolnica kazvat 4e levkocitite sa visoki nie pitame ot kakvo sa visoki te kazvat 4e ne znaqt. mojili da mi kajite ot kakvo se poka4vat nivata na levkocitite

  1. Mario Janakiev

   Здравейте ainurka,
   Най-вероятно левкоцитите се покачват самата инфекция.
   Не се притеснявайте. Всичко ще е наред. Но след оздравяване трябва да се направи добра имуностимулираща схема.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 66. Лариса Бонева

  Здравейте! Имам бебе на 4 месеца ,на което днес личният лекар установи варицела ,на мен също ми се появиха пъпки ,не съм прекарала варицела. Опасно ли е да кърмя детето ,имали опасност за бебето ,което е толкова малко.Изписаха ни Rus toxikodendron ,Осцилококцинум .
  Благодаря предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Лариса,
   Може да кърмите детето. Правилно са изписани тези лекарства.
   След оздравяване се обърнете към мен да Ви изпиша имуностимулираща схема.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 67. Даниела Георгиева

  Здравейте.
  На 28 години съм и се разболях от Варицела. Първите пъпки ми излязоха на 13.09. В болнични съм до утре включително. Въпросът ми е следният, приятелката на мой колега, с който работи в общо помощение (бюрата ни са едно срещу друго) е бременна в 4ти месец. Той самият е боледувал от Варицела, тя-не. Има ли опасност да предам вируса на него и той да зарази нея? Бях на лекар , той се увери че всичките ми пъпки завяхват и нямам нови и ме пусна още 3 дни с обяснението, че е по-добре да остана вкъщи, за да не хвана някой грип. Въпросът ми е, опасна ли съм по някакъв начин за тази бременна жена? С нея нямам никакъв контакт.
  Поздрави

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Даниела,
   Бъдете спокойна – не сте опасна за нея.
   Помислете за Вас – трябва да започнете да приемате имуностимулираща схема за да излезете от тази болест – Изопренозин и Рус токсикодендрон 15 сн –
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 68. Гергана

  Здравейте,
  обръщам се към Вас с притеснение. Дъщеря ми е в 1 клас, на 7г и още не е карала варицела, обаче се оказа, че днес едно дете е болно и днес ще обявят карантина. Аз съм бременна в 7-мия месец и съм карала варицела, като дете, да я спирам ли от училище в карантинният период, за да защитя плода.
  Благораря.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Гергана,
   Мисля ,че няма проблем. Може да ходи на училище. Вие ,щом като сте карали болестта няма опасност за плода.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 69. Марина

  Здравейте,

  В групата на сина ми (4г. и 6м.) имат вече 4 потвърдени случая на варицела от вчера до днес. Днес вечерта като го къпах забелязах две много дребни пъпчици на гърба му, няма температура или други симптоми. Притеснението ми е за сестра му, която вчера сутринта беше ваксинирана срещу морбили, паротит и рубеола (чак вечерта казаха в ДГ, че имат съмнение за болен в групата) – ако той е болен и съответно, ако тя е била заразена когато е поставена ваксината, това до какви проблеми може да доведе?

  Много благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Марина,
   Както виждате станаха много условности.
   Не се притеснявайте.
   Ако е болен няма да е опасно за сестра му.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 70. Любомира

  Здравейте, синът ми е на 5 години и е 3-ти ден с Варицела, днес забелязах пъпка в окото в ъгълчето вътре, т.като педиатърката се оказа че няма такъв случай и нищо не ми каза, ви моля ако знаете да ми кажете това опасно ли е за зрението и как да процедирам! Предварително благодаря за отговора!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Любомира,
   Задължително е да капвате в окото Тобрекс – 3 пъти по 2 капки и да приема детето Изопренозин.
   В понеделник – на контролен преглед
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 71. Любомира

  Много благодаря за бързият отговор, изопринозин даваме, утре на доктор, т.като педиатърката каза че не имала такъв случай и незнае…! Отново благодаря за бързият отговор!

 72. Здравейте,Д-р Янакиев.Имам бебе на 4 месеца с варицела. Давам вече 4 ден rhus toxicodendron , но няма особенно действие.При каката беше доста полезен.Обривът е обхванал цялото тяло и е много не спокойна,но няма температура. Мога ли да прилагам нещо за мазане на пъпките .И ако да какво е то?Благодаря предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Илиана,
   Може да ги мажете с Джинджира алба.
   За неспокойствието може да ползвате противоалергично – напр. Фенестил на капки – за дозата се съветвайте с лекар.
   Продължете с Рус токсикодендрона.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 73. Цветелина

  Здравейте,какви са рисковете при дете което не е ваксини рано?По опасна ли е Вариолата?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Цветелина,
   Не съм фен на липсата на ваксини.
   Ако имате предвид Варицела, то наксините нямат отношения към нея.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 74. Красимира Златанова-Бобова

  Здравейте, д-р Янакиев. От два дни синът ми на почти 3г. е с варицела. Това, което най-много ме притеснява е това, че аз съм бременна в 13-та седмица. Не съм сигурна дали съм я изкарала като малка и затова си пуснах тест за антитела, който за жалост ще стане готов чак след 10дни. До тогава мога само да гадая. Започнах да взимам от Рус токсикодендрон 15сh и осцилококцинум по една тубичка на ден. Пия фрешове от грейфрути, лимони и портокали всеки ден. Кажете ми – това достатъчно ли е или мога да взимам и нещо друго? Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Красимира,
   напълно достатъчно сте направили всичко необходимо. Поздрави.
   Пишете след излизане на резултатите.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Красимира Златанова-Бобова

    Благодаря Ви! Ще пиша задължително като излезнат резултатите.

    1. Красимира Златанова-Бобова

     Здравейте отново д-р Янакиев. Излезнаха ми резултатите от теста.

     Varizella Zoster IgG Ak – резултата ми е 2100 при референтна област от 0-150. Аз го разчитам, че имам изграден имунитет и най-вероятно съм я карала като малка. Така ли е и според вас?
     Да продължавам ли да взимам от Рус токсикодендрон 15ch? И колко време?
     Благодаря Ви!

     1. Mario Janakiev

      Здравейте Красимира,
      Продължете още да приемате Рус токсикодендрон още седмица.
      да ,най-вероятно сте я изкарали.
      с уважение д-р МАРИО Янакиев


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

     2. Красимира Златанова-Бобова

      Благодаря ви!Тъй като синът ми сега като я изкара се притеснявам да не започне да боледува и да прихваща всеки вирус (нали имунитетът пада много след това), та въпросът ми е какво бихте ми препоръчали за подсилване на организма му? Нашият педиатър ни изписа от сиропа Саностол. Давам от него, но това достатъчно ли е според вас?

     3. Mario Janakiev

      Здравейте Красимира,
      След Варицела средство на избор за имунитета е Изопренозин.
      С уважение д-р МАРИО Янакиев


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

     4. Красимира Златанова-Бобова

      Благодаря Ви сърдечно. Хубава вечер!

 75. Боряна Божилова

  Здравейте, Д-р Янакиев, детето ми изкара Варицела преди 2 години в детската градина. В момента обаче, отново има болно дете в неговата група, като карантината е до 21.12. Може ли детето ми да пренесе заразата до деца, които не са боледували и не са от неговата детска градина ( идват ни гости от чужбина с бебе и дете на 5 год. и за това се интересувам). Предварително Ви благодаря за отговора!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Боряна,
   Не, не може детето Ви да бъде пасивен заразител на друго дете.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 76. Елена Лашева

  Здравейте, Д-р Янакиев, в момента детето ми кара шарката-варицела. Днес е седмият ден. Искам да питам ние вкъщти останалите сме я карали, следователно нали не сме заразни. И има ли опастност той да кара тази шарка а ние скарлатина, двата вида имат ли нещо общо. Благодаря Ви предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елена,
   Щом като сте изкарали Варицела, не е опасна за Вас. Не смятам ,че в момента сте болни от Скарлатина.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 77. ЯНЕВА

  Здравейте, има ли начин да разберем дали сме болни от варицела преди да са излезли пъпки?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте г-жа Янева,
   Няма начин. Кръвните изследвания не са точни и показателни.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 78. Добар ден детето ми е на 4г и вав момента има варицела искам само да попитам как мога да разбера дали е минала.днес е 7-мияден

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Нели,
   варицелата обикновено протича за 7-9 дни. Тя е минала, когато всички пъпки имат корички.
   Трябва да вземете мерки за имуностимулация.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 79. Благодаря ви много за вашият отговор. Но не разбрах за какъв имуностимулатор и ако можете да ми препорачате някакъв продукт преди да се разболее МУ давах имунобор сироп.

  1. Mario Janakiev

   За деца над една година най-добрият имуностимулатор срещу Варицела е Изопренозин.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 80. Светла

  Здравейте на 26 години съм и съм с варицела опасно ли е какво мога да правя и какво не благодаря предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Светла,
   Не е опасно. Препоръчвам Ви да приемате Изопренозин – 3 пъти по 1 табл. и Рус токсикодендрон 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 81. Албена Георгиева

  Здравейте, детето ми е на 11 год. и вече 5 ден е с варицела. Предписаха ни панадол за температурата и озмофорс гел за сърбежа. Притеснява ме, че 5 ден прави температура – 37,5 до 38,5. На 4-я ден започна да я дразни гърлото. Има обрив зад сливиците. Какво мога да помогна за по-бързо оздравяване?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Албена,
   Добавете Изопренозин и Рус токсикодендрон 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   Състоянието трябва да се следи от лекар.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 82. Здравейте. Дъщеря ми е на 10м и е с варицела. Освен витамин Ц какво друго да пием за имунитет? Например изопренозин или е малка за този сироп?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Нели,
   Малка е за Изопренозин.
   Давайте Биозин сироп по 5 мл. и Рус токсикодендрон 15 сн – 2 пъти по 5 гран. Детето трябва да се следи от лекар.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 83. Здравейте и поздравления за изчерпателната статия. Въпросът ми е как бихме могли да облекчим сърбежа? Детето ми е с Атопичен Дерматит, майката не е боледувала, а обривът е изключително силен (дори по дланите) и сърби ужасно (до кръв).

  1. Mario Janakiev

   Здравейте pooh06,
   Има два начина.
   Сулфур 30 сн – 5 гран. на ден или антихистамин, напр. Фенистил.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 84. Мариана

  Здравейте детето ми е на годинка и 3 месеца има пъпки навсякъде Лека температура опасно ли е?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мариана,
   Не е опасно, но трябва да отидете на лекар.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 85. Нина Петрова

  Здравейте!В градина на моя син има варицела и сега децата са разпределени в две групи контактни и не контактни.Той се води от контактните.Но не иска да ходи в друга група и го държа вкъщи.Ако остане вкъщи 21 дена колкото е инкубационният период и стане ясно,че не е заразен с варицела мога ли да го пусна в групата на здравите деца или още се води,че е контактен?Благодаря предварително?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Нина,
   Времето, което е минало е напълно достатъчно.
   Той не е заразен.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 86. Магдалена Димитрова

  Здравейте, детето ми е на 3,5 месеца в градината където ходи братовчетка му има варицела и понеже живеем заедно и тя има чест контакт с него ме е страх да не се зарази бебето. Опасно ли е да се зарази на тази възраст и какво да правя ако това се случи?Благодаря!
  Само да вметна, че живеем в чужбина и не разполагам с български медикаменти.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Магдалена,
   Вероятността да прихване Варицела е малка до 6 месечна възраст.
   Намалете контактите сега с по-голямото дете.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Магдалена Димитрова

    Да, благодаря ви, това и правя в момента. Ако имам допълнителни въпроси ще ви пиша отново.

 87. Мариета

  Здравейте и от мен.дъщеря ми е на 4 г и половина в децката градина има варицела,умишлено я бях спряла за да не се зарази.но в подледдтвие реших да я пусна ,ходи сряда ,четвъртък и петък.и като я взех в петък при вечер усетих че има температура 37.7.беше 23:00 чеса и реших да и дам панадол за да не вдигне през нощя по висока температура и да спи спокойно.но в 3;00 ме събуди че била жадна ,и като я пипнах гореше цялата.имаше 38.8.дали е възможно ако се е заразила с варицела за 3 дни да вдигне темперарура.или толкова бързо немогат да се развият симптоми.Благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мариета,
   Явно ,че е вирусна инфекция.
   Ако е Варицела трябва да се появят обриви по тялото и главата.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 88. Здравейте,
  Бременна съм в 19 г.с. Синът ми е болен от варицела вече 5 ден (откакто му изби обрива). Днес си пуснах кръвен тест за антитела и резултатите са следните:
  IgG 1404.4 mlU/ml 100.0 полож
  IgM 23.2 U/ml 25.0 положителен.
  Карала съм варицела като дете, притеснява ме граничната стойност на IgM. Като цяло притеснителни ли са резултатите?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Десислава,
   Според мен не са притеснителни резултатите.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 89. Делян Райчев

  Здравейте, дъщеря ми е на 3 години и 9 месеца. Около 17,5 килограма. Преди три дни се появи първата пъпка, на която не обърнахме внимание защото беше само една.Не е имала температура кашлица нищо. След два дена избиха още пъпки но не много 10 -15 по тялото и 7-8 по вратлето. Днес е 3 тия ден от както се появи първата пъпка. Каква доза Рус токсикодендрон 15 сн трябва да и даваме и колко време да продължи приема? Кога трябва да започнем с имуностимулантите? Мисля да и взема Биозин кидс и много плодове. Вие какво бихте препоръчали. Прочетох нещо по нагоре за Силицеа. Може ли (добре ли е) да се комбинира с Биозин кидс. Благодаря предварително!
  Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте делян,
   Започнете с Рус токсикодендрон 15 сн – 2 пъти по 5 гран. и Биозин 5 мл. на ден. за 1 месец.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 90. Красимира Димитрова

  Здравейте ,
  синът ми е на 1.4 месеца и имаше Варицела.Първо вдигна температура 39,9 и след два дена се появи първата пъпка на 02.02.2017, след което се появиха още 5 пъпки по главата и две на гърба.Две седмици по-късно ся появиха още пъпки по гърба.В продължение на колко време избиват пъпките?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Красимира,
   при вас е по-бавно.
   За да се завърши процеса нека приема сулфур 30 сн – по 5 гран. на ден за 14 дни.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 91. цветелина

  Здравейте,
  искам да попитам, имам батко на 6г. който в момента е болен от варицела
  и един бебчо на 7м. Баткото вече му избиха пъпки, бебо за сега е добре, но
  искам да знам хомеопатичното лекарство(РУС ТОКСИКОДЕНДРОН 9 СН) може ли да му го давам профилактично и какво количество или вече е късно? Или нещо друго профилактично, като превантивна мярка?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Цветелина,
   За бебето :
   –Рус токсикодендрон 15 сн – по 5 гран. на ден.
   –Осцилококцинум – 1 флакон на ден.
   –Витамен Ц – по 1 ампула от 100 мг. на ден.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. цветелина

    Здравейте,
    моля да ме извините,че отново ще питам, но явно закъснях с превенцията и от вчера и на бебо тръгнаха пъпчици, днес ми се поясниха нещата като видях, че вече има 1-2 с водичка.
    Искам само да попитам, трябва ли да добавя нещо друго от това, което ми препоръчахте
    или да завиша дозата на някое от нещата?
    Благодаря.

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Цветелина,
     Трябва лекар да потвърди диагнозата.
     Продължете препоръчаната терапия.
     С уважение д-р МАРИО Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 92. Илона Котева

  Здравейте,
  възможно ли е протичането на Варицела да премине без температура?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Илона,
   Да, възможно е.
   Достатъчно е да са налице другите прояви.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 93. Криси

  Здравейте , бременна съм в 25 гестационна седмица и съм с варицела опасна ли е за бебето в този етап на бременноста ?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Криси,
   В този срок е по-малко опасно, но трябва да се следят нивата на антитилата в кръвта Ви и други показатели.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 94. Цеци Михайлова

  Близък е болен от херпес зостер. След колко време детето може да контактува с него?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Цеци,
   След завяхване на всяка една от пъпките – около 10 дни.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 95. Милена Александрова

  Здравейте,
  Детето ни на 6г. е болно от варицела. Тъй като таткото не е боледувал, как бихме могли да подпомогнем предпазването му от заразяване с хомеопатия?
  Предварително благодаря.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Милена,
   Добре е да приема Рус токсикодендрон 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 96. Валерия

  Здравейте. Дъщеря ми е на 13 години и е болна от варицела. Искам да попитам колко време избиват пъпките и колко време отнема да се скрият

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Валерия,
   Обривите избиват 7 дни а за около месеци изчезват петната.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 97. Радослава

  Здравейте д-р Янакиев!
  Детето ми е на 3г и 11мес и е със Варицела от началото на миналата седмица! Изкарва я доста леко! Всички останали в семейството сме я преболедували преди години! Въпросът ми следният: Потенциално можем ли да заразим други хора с които се срещаме в ежедневието посредством това например, че детето си играе на телефона и след това го пипам и се здрависвам с тях? Тоест от предмети?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Радослава,
   Не, не можете да бъдете косвен преносител на заразата.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Радослава

    Благодаря Ви от сърце, докторе! Много ме успокоихте! Бъдете жив и здрав!

 98. Радослава

  Извинете доктор Янакиев, само да уточня към предния въпрос- детето е у дома под карантина и става въпрос например като излизам до магазина дали мога да пренесе вируса? Благодаря предварително!

 99. Здравейте д-р Янакиев,
  Детето ми е на 7г и не е боледувало от Варицела. Преди година изкара бактериална плевмония с плеврит.Един месец беше в болница.
  Мисля да го ваксинирам за Варицела. Въпросът ми е на какво мнение сте за тази ваксина дали да я правя или не?
  Благодаря ви предварително

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Анна,
   По скоро не ви я препоръчвам ваксината.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 100. Zdraveite,predi 2 meseca si napravih izsledvane za varicela i izlezna,che imam antitela i che sam q karala kato malka.poneje dnes vidqh chovek na sredna vazrast v aptekata i toi kaza,che e s varicela i az saotvetno mnogo se pritesnih,vapreki,che sam si napravila izsledvaneto.Dali trqbva pak da napravq takova ili ne e nujno,sled kato vednaj sam go napravila.Pritesnqvam se,zashtoto sam bremenna v nachalato na 5 mesec.Blagodarq predvaritelno.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Сисилия, не се притеснявайте. Няма да се разболеете.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 101. Денислав

  Здравейте,
  искам да попитам дали съм зараил бебето сикоето е на 3 месеца или мога да го заразя след като вчера прекарах 3 минути в кола заедно с болно дете. Аз съм прекарал тази болест като малък. Бащата на това дете ми е колега и сме в постоянен контакт. Дали мога да пренеса заразата вкъщи ? И носенето на маски вкъщи предпазва ли ?
  Благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Денислав,
   Не се притеснявайте, пасивното заразяване е много рядко.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 102. Борисова

  Здравейте аз съм на 33 години и се заразих с варицела от дъщеря ми .Минаха 10 дни още ли съм и докога съм заразна.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте г-жа Борисова,
   Вече не сте заразна, след като се появат срупчета по всички пъпки.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 103. Здравейте,на 40г. съм и се заразих с варицела.Мога ли да вземам капки ксизал?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Шва, по-добре таблети – по една на ден и Изопренозин – 3 пъти по 1 табл.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 104. Anna Stefanova

  Zdravejte! V momenta sym bolna. Veche se pojaviha korichki na pypkite. Na 45 godini sym, ne bjah boleduvala ot nikakva sharka do sega. Az sym v Belgija (izvinjavam se za latinicata,mobilnoto ustrojstvo ne e syvmestimo s kirilicata), imam dva vyprosa – vyzmojno li e bybrechna reakcija, svyrzana s varicelata? Ot samoto nachalo zapochna s tejest i slaba bolka v bybrecite(njamam po princip nikakvi oplakvanija ot bybreci – pone do sega). Zatova do pojavata na pypkite ne mi mina prez um, che sym se zarazila(az bjah v kontakt s bolno dete 2-3 sedmici predi tova).
  Vtori vypros – prijatelite, pri koito sym sa ili preboloeduvali ili vaksinirani – v tih ujas sym dali i koj bi se raboljal.
  S uvajenie! Anna

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Анна,
   Може да се засегнат и бъбреците, за това е добре да се направят пълни изследвания на урината.
   За тези, които са преболедували и имат ваксина – няма страшно.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 105. Здравейте. От няколко дни съм с Варицела, вече имам мехури. С какво да ги мажа за да не се инфектират? Как мога да се предпазя от белези след това? Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Лили,
   Мажете с Джинджира алба.
   За да няма белези изчаквайте коричките докрай. Не ги махайте.
   След това има много медикаменти, напр. Терезия оил.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 106. Татяна Димитрова

  Здравейте моето дете е на 2г.и половина и кара варицела вече почват да завехват мажа я с лавандулов спирт добре ли е или нне благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ттатяна, По-добре с Джинджира алба.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 107. Пламена

  Здравейте, имам дете на 1 година и 1 месец. Ще ходим на море с нашето дете и с друго семейство с дете. Другото дете е играло с момиченце, което на следващия ден е заболяло от Варицела (излезнали са ѝ пъпки). До колкото разбирам това означава, че детето на нашето приятелско семейство най-вероятно се е заразило и сега е в инкубационен период, но не би трябвало да е заразно поне в следващите 10 дни. Правилно ли е моето разбиране? Притеснявам се, тъй като на 27.06 на дъщеря ми ѝ бе поставена ваксината против морбили (МПР). До колкото знам тази е една от най-тежките ваксини. Какво бихте ме посъветвали? Трябва ли да избягваме контакт с въпросното евентуално заразено дете? Благодаря Ви предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Пламена,
   Не се притеснявайте.
   Няма да се разболее детето.
   И въобще не мислете, че ваксината Приорикс е най-тежката.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 108. Виолета Георгиева

  Здравейте д-р Янакиев,
  обръщам се към вас във връзка с дъщеря ми. От десетина години всяко лято на морето й излиза обрив с размер на монета от 10 ст. подобен на херпес под едното око. Мажем го с ацикловир и за около седмица отминава. В момента се случи същото. След консултация с офталмолог, същият предписа лечение с ацикловир 400 мг в продължение на 3 месеца 5 х 2 таблетки. Направихме изследвания и резултатите са следните:
  Варицела зостер (Varicella zoster) IgM <0.10 Index референтни стойности – 1.1 пол.
  Варицела зостер (Varicella zoster) IgG 1414.00 mlU/ml референтни стойности – 165 пол.

  Моля за вашето мнение.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Виолета,
   Да, изследванията показват ,че причина за обрива е херпес вирус.
   Препоръчвам Рус токсикодендрон 15 сн – 2 пъти по 5 гран. на ден и Туя 30 сн – по 5 гран. на ден.
   Тази схема да се приема 2 месеца.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 109. Джулиана

  Здравейте, аз съм бременна в 16 г.с. и имах контакт с дете, което на следващия ден се оказа, че е болно от варицела. Понеже не съм сигурна дали съм карала варицела ( майка ми казва, че не съм, но не е много сигурна), си пуснах изследвания за lgG и lgM. Резултатите са lg=778, lgM<0,1…Не знам как да ги тълкувам, а ще ходя при АГ след няколко дни и се притеснявам супер много.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Джулиана,
   Всяка лаборатория има различни норми, така,че е длъжна да ги публикува в резултатите.
   Не се притеснявайте. Препоръчвам Ви Рус токсикодендрон 30 сн – по 5 гран. на ден.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 110. Здравейте, аз съм на 22 години и имам варицела не съм сигурна как точно се заразих, защото мисля че не съм имала контакт със заразени лица. Преди пет дни се появи първия симптом – висока температура, а преди два дни започнаха обривите
  първо по окосмената част на главата и вчера се появиха по цялото лице, врата, гърба и коремната област, днес имам и по ръцете. Имам мехурчета пълни с течност. Тъй като в събота сутринта ми предстои полет до България съм малко притеснена колко време съм заразна за околните и дали ще има проблем да пътувам, защото лекарят който ме прегледа заяви че може да не ме допуснат до самолета. Изписа ми Aciclovir 800mg таблетки за 7 дни 5 пъти на ден.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елис,
   Заразната сте около 7 дни след появата на обрива. Другият критерий е появата на срупчета на всяка една пъпка.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 111. Стела

  Д-р Янакиев, моите почитания,
  В началото ще започна с кратка хронология на събитията:
  -синът ми е на 6 год. и 11 месеца, първокласник;
  -по обед на 18-ти октомври,си го прибрахме от училище заради оплаквания от продължително главоболие и видима отпадналост;
  -до вечерта вдигна на два пъти температура, като стигаше 38,4 градуса.Същата вечер беше с треска от температура. Редувах комбинация от шуслерови соли и сменях изпотени дрешки.
  -на 19-ти сутринта избиха първите пъпки зад ушичките и до окото. Поставиха ни диагноза варицела и взехме болнични до 29-ти. До 21-ви, вече обривът се появи по цялото тяло с характерните сърбежи.
  -като избиха пъпките, спря да вдига температура. Играеше си и нямаше никакви други оплаквания.
  -Но…Сега и проблема, който ме провокира да потърся помощ. Появи се болка в главата. Вечерта на 23-ти, към 20:00ч. Детето ми каза,че му се завива света и чувства,че му е лошо,започна да чувства болка в областта на челото. Дадох му микроводорасли АФА и на два пъти по 3 таблетки шуслерова сол-7. В момента е 3:15ч. през нощта и от 1:20ч до момента, се пробужда с мъчителни стенания. Казва,че го боли главата.
  Въпросът ми е ,дали това главоболие е причинено от болестта (шарката)? Много ме разтревожи!!!
  Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Стела,
   При тези оплаквания е задължително да се направи консултазия с инфекционист.
   След това ще си поговорим за профилактика.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 112. Лилия

  Здравейте доктор, Янакиев! Аз съм на 31 години, Юни месец изкарах варицела, преди два дни мой близък се разболя от Херпис зостер, възможно ли е да се заразя и аз от това и още имам съмнения, че съм бременна, опасно ли е това за плода? Благодаря ви предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Лилия,
   надявам се толкова бързо да не се заразите и да развиете Хепес зостер.
   Смятам ,че всичко ще е ОК с бременността.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 113. Кольо

  Здравейте намирам се в камбоджа заразих се с варицела молия помогнете ми с някъкав савет на 44 години съм и я карам много тежко

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Кольо,
   Потърсете в някоя аптека хомеопатичен препарат Рус токсикодендрон 30 сн – 3 пъти по 5 гран.
   В обикновена аптека – Изопренозин таблетки.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 114. надя кандева

  Здравейте, д-р Янакиев. сина ми е с варицела от сряда.от вторник вечерта вдига температура не по- висока от 38 гградуса.тази вечер ми вдигна 39,5.кога се очаква да не вдига вече температура.

  1. Mario Janakiev

   Здравейет Надя,
   Трябва да се следи състоянието на детето.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  1. Mario Janakiev

   Да, доката не се появят корички навсякъде , детето е заразно.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 115. Костадин

  Здравейте,детето ми е болно от варицела.Пъпките се появиха в петък 15.12.2017 г. На нас ни предстои пътуване в Петък 22.12.2017 до Германия със самолет,а от там на 23.12.2017 до Куба,където сме до 07.01.2018 .Въпроса ми е детето може ли да пътува с нас ,защото всичко е платено ,а туроператора каза,че няма как да сменим датите или да получим дори частично обезщетение за платената почивка.Та малкия опасен ли ще е за околните?И има ли опасност за него?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Костадин,
   Смятам ,че ще може да пътувате.
   Детето няма вече да е опасно за околните. То ще е с намален имунитет, така че го пазете и е добре да приема нещо имуностимулиращо.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Костадин

    Благодаря Ви д-р Янакиев,какво бихте ни препоръчали (имуностимулиращо).Вие имате ли кабинет в София,където може да дойдем на преглед?Детето е на 3г и 4 мес.

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Костадин,
     Не нямам кабинет в София.
     За имунитета след варицела препоръчвам Рус токсикодендрон 15 сн – 2 пъти по 5 гран. и сиропа д-р Марио Имунокидс – 2 пъти по 4 мл.
     С уважение д-р МАРИО Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 116. Мартина

  Здравейте. От 27 до 31.12 бяхме с температура до максимум 38.6 която се появи два дни и свалях с Панадол които съм дала максимум 4 пъти за този период. 3 пъти повърна също. Запушен нос с зеленикави секрети, кашлица, не идва от дробовете. На 31 през нощта усетих подутини на главата, от тях, имаха лека прозрачна коричка. Увеличени лимфни възли.
  Ходихме на 31.12 на лекар, който не потвърди съмненията ми. Понеже детето нямаше много пъпки. Може би около 20 по цялото тяло.
  направиха му CPR-27
  нормалното било 5
  преписаха ни антибиотик
  Кеfexin.Диагнозата
  Възпаление на горните дихателни пътища.
  Днес сутринта имаше доста повече пъпки и започна да го сърби.
  Това шарка ли е?
  Благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мартина,
   Най-вероятно е Варицела. Направете консултация с Вашия лекар и днес. Температурата трябва вече да е спряла.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 117. Здравейте, д-р Янакиев. Дъщеря ми е на 2 год. и 4 мес. и от 28.12. е с варицела. Първоначално протече добре, без температура и с доста малко пъпки. Към 3-4 ден пъпките значително се увеличиха – има навсякъде, по корема, гърба, дупето, краката, ръцете, лицето, по езика, вулвата, на клепачие. На 5-тия ден почна да вдига температура 39,4, на 6-тия също. Детето само лежи и не иска да яде. Бих искала да попитам това нормално ли е и кога ще започне да се подобрява? Благодаря ви!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ива,
   Не нормално протичане на варицелата да се вдигне температура в хода на болестта. Заведете деетто на преглед още днес.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 118. Тодорка Томова

  Здравейте, д-р Янакиев! Синът ми е на 5 години. Кашля от около 20 дни. От три дни е с варицела. Днес дишането и кашлянето му се промениха. Заведох го на лекар. Той ни изпрати на рентген. Рентгенологичните данни са за бронхитни промени с начална инфилтрация в ляво. Назначиха ни лечение с Панцеф. Това усложнение от варицелата ли е и терапията подходяща ли е ? Благодаря Ви!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Тодорка,
   Да, това е усложнение и терапията е правилна. Веднага след оздравяване започнете със стимулиращата схема – сироп д-р Марио Имунокидс – 2 пъти по 5 мл. и Силицея 30 сн – по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 119. Ралица

  Здравейте д-р Янакиев. Днес детето ми на 1г8м игра на площадката с друго дете, което се оказа болно от шарка. Предстои ни пътуване точно след 1 седмица на място с много деца. Въпросът ми е, мога ли по някакъв начин предварително да разбера дали е заразена, примерно с кръвни изследвания?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ралица,
   не може да разберете с кръвни изследвания. Инкубационния период е 21 дни.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 120. Здравейте доктор Янакиев,дъщеря ми е с варицела.Какво мога да давам след това за да повиша имунитета.Благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ели,
   Най-добрата схема за повишаване на имунитета след Варицела е:
   – Шуслерова сол 3
   – Рус токсикодендрон 30 сн – по 5 гран. на ден.
   сироп на д-р Марио Имунокидс
   Схемата се приема 3 месеца.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Шуслер сал 3 каквя е дазировката и на сиропа.Дъщеря ми е на 6 год.Сиропа поръчан при Вас за колка дни престига и съотв от кога мага да ги започна,пречи ли че още не е оздравяла?Благодаря Ви

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Ели,
     Шуслоровата сол се дава по 3 табл. , разтворени във вода. Сиропът е 2 пъти по 5 мл. Пристига до два -три дни.
     С уважение д-р МАРИО Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  1. Mario Janakiev

   Изопренозина е по-силен по време на болестта. А сиропът е за след това.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ели,
   Не е грешка.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 121. Антоанета

  Здравейте
  Сина ми е на 4г., пети ден сме с варицела, нормално протича до момента, давам рустоксикодерон 15 3х5гр, колко време да се дава още днес ни е 5 ден.
  Да ми препоръчате нещо за бързо повишаване на имунитета, нямам възможност да го държа много в къщи след шарката и ще е на градина.

 122. Гергана

  Здравейте
  Може ли преболедувал човек от варицела, когато влезе в контакт с болен да бъде преносител за другите?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Гергана – НЕ, ако не е развил в следствие на контакта варицела зостер.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 123. Мария

  Здравейте, д-р Янакиев.Дъщеря ми е на 5 год. януари изкарахме варицела.После бронхит. Пихме Панцеф,Изопринозин. 10 дни беше добре и сега започна една суха кашлица.Какво бихте ми препоръчали да давам.Сега доизпиваме и Биозина,които ни бяха изписали.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мария,
   Трябва веднага да повишите имунитета на детето Ви.
   Едно една примерна схема:
   – Рус токсикодендрон 30 сн – по 5 гран.
   – Пулсатила 30 сн – по 5 гран. на ден.
   – Сироп на д-р Марио Имунокидс – 2 пъти по 5 мл.
   С уважение д-рМАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 124. Здравеите др. Янакиев , дъщера ми е с варицела и въпроса ми е колко дни след първата пъпка може да контактува с деца . Благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ели – 7 дни , или при пова на корички по всички пъпки.
   Започнете да давате сиропа д-р Марио Имунокидс – за имунитета на детето, защото следващите 2 месеца ще е сринат.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 125. Валерия Тодорова

  Здравейте,колко време след появата на Варицела,можем да започнем схема за повишаване на имунната система?Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Валерия,
   Веднага след оздравяването – за 2 месеца.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 126. Валерия Тодорова

  Здравейте отново д-р Марио 🙂
  Благодари Ви за вашия отговор.Отново се обръщам към Вас с молба да ми кажете точна схема за повишаване на имунинетета след Варицелата.Днес ни е седмия ден от нея,а от три дни му давам Изопренозин 3 по 5мл. на ден.Предварително Ви Благодаря!
  С уважение Валерия Тодорова

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Валерия,
   най-добрата схема след Варицела е: продължете с Изопренозина – 2 пъти по 5 мл.
   добавете сироп д-р Марио Имунокидс – 2 ъпти по 5 мл. и Рус токсикодендрон 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 127. Здравейте доктор Янакиев,дъщеря ми е на 1 год с варицела.Какво мога да давам след това за да повиша имунитета.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Хюлия,
   Започнете да давате сиропа д-р Марио Имунокидс – 2 пъти по 2 мл. и Рус токсикодендрон 15 сн – по 5 гран. на ден.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 128. клайд

  Здравейте д-р Янакиев,на 24 год.съм и за първи път се заразих с варицела.Пъпките които са на главата ме болят,също и тези на лицето.Притеснява ме това,че личната ми изписа антибиотик Зинах-още преди да се установи, че имам шарка,но ми каза да не го спирам.Имам също и разширени лимфни възели.Моля за съвет.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Клайд,
   Продължете антибиотика, добавете и Рус токсикодендрон 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 129. Виктория

  Здравейте Д-р Марио Янакиев,
  Голямата ми дъщеря на 2г.10м изкара варицела преди две седмици но след това бяха излезнали още няколко пъпки които бързо завяхнаха, но се появи една силна кашлица, която я дави предимно вечер.
  Сега от вчера и млката ми дъщеря на 1г.2м се разболя като пъпките и са много, постоянно плаче не спи не яде, сучи по малко, и най многото пъпки са на слабините. Моля препоръчайте какво да давам и на двете.
  Днес си поръчах от вашия имуно сироп.
  Благодаря ви,
  Вики

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Вики,
   Освен сиропът д-р Марио Имунокидс давайте и Изопренозин – за малката – 2 пъти по 5 мл. и за двете.
   Рус токсикодендрон 15 сн – 3 пъти по 5 гран. и неща против температура. Мажете пъпките с Вирасут. Давайте и неща за температура.
   Водете редовно децата на контролни прегледи за да не се изпусне усложнение.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 130. Галя Камбурова

  Здравейте доктор Марио на 32 години съм.Вече съм 5 ден със Варицела ,отначало имах температура и силен сърбеж.Сега поотшумяха и болки в Гърлото и ушите .Лекувам се но днес ми се появи отток на крака а съм със разширени вени.Възможно ли е да е от Варицелата?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Галя,
   Не виждам пряка връзка т варицелата, но Ви препоръчам да направите консултация с Вашия лекар и той да назначи изследвания – пълна кръвна картина, ц-реактивен протеин и серумен албумин.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 131. Здравейте д-р Янакиев!
  Дъщеря ми е на 10 години, от 11,06 е с варицела/тогава забелязахме първата пъпчица/. Имаме планирана почивка на море от 23,06. Предполагам карантината ще е минала дотогава. Въпросът ми е как морската вода и слънцето ще се отразят на завяхващите пъпки, и какви предпазни мерки да предприемем? Профилактично в момента й давам само Инфлуцид, пъпките мажа с ментолов спирт и Джинджир алба бебе спрей.
  Благодаря Ви, предварително за отговора!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Manu80,
   Смятам че няма да имате проблем на почивката. Продължете да давате Инфлуцид и добавете сироп д-р Марио Имунокидс – 2 пъти ро 5 мл.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Много Ви благодаря за отговора!Вчера поръчах сиропа, ще го включа в препоръчаната от вас доза. Хубав ден!

 132. Мариета

  Здравейте, голямата ми дъщеря е с варицела от 3дни. Още избиват Пъпки и от време на време има температура 38,2-38,5. Давам Нурофен и Изопринозин. Какво още мога да дам. Имам и бебе на два месеца. За него какво ще ме посъветвате?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мариела, За голямата дъщеря добавете и Рус токсикодендрон 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   След оздравяване към сиропа Изопринозин добавете и сироп д-р Марио Имунокидс.
   За бебето давайте по 1 Осцилококцинум и Рус токсикодендрон 15 сн – по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 133. Елизабет

  Здравейте,майка ми от около седмица е с херпес зорсис,за съжаление днес го диагностицираха.въпросът ми е трябва ли да се притеснявам за децата ми които не са изкарали Варицела-момче на 9г и бебка на почти 4месеца,понеже баба им се грижи за тях плюс банята която е всяка вечер,понеже съм на работа,и последно мога ли да ги предпазя по някакъв начин,Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елизабет,
   Да, може да се заразят от вируса, но процентите на възможност са по-малки – до 50%.
   Въпреки всичко трябва да предприемете профилактика на децата.
   За двете – Рус токсикодендрон 15 сн – 2 пъти по 5 гран. за 3 седмици. За бебето гранулите се разтварят в 10 мл. вода.
   За по-голямото дете давайте и сиропа д-р Марио Имунокидс – 2 пъти по 5 мл. , а за бебето Имунокинд – 2 пъти по 1 табл. разтворена във вода.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 134. Христина

  Здравейте,д-р Янакиев.Моят случай е следния.Очакваме гости края на тази седмица,но детето което ще идва е имало контакт с болно от варицела дете(контакта е бил дни преди въпросното дете да се разболее). Детето което очакваме ходи на ДГ , веднъж имаха карантина от 13.06 до днес вкл.Втория случай поради който е удължен карантиния период е от 02.07. Аз имам две деца едното на 4 год.др е на 7 месеца.Въпроса ми е.Може ли племеницата ми да дойде в къщи след като е имала контакт с болните деца без да е боледувала ,и може ли да се заразим и ние?Извинявам се много ,ако нещо не съм обяснила както трябва,но ми е важно.Благодаря предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Христина,
   Може да дойде племеницата, тъй като е само контактна , а не е боледувала. Инкубационния период от контакт до първи симптоми е 21 дни.
   Препоръчвам ви за голямото дете да давате сироп д-р Марио Имунокидс а за малкото по 1 Осцилококцинум на ден за 7 дни.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Христина

    Здравейте отново.Но само за едно уточнение,понеже или не се уточних ,или аз не разбирам нещо.Племеницата ми продължава да посещава дг която все още е под карантина (от продължения период) фактически тя е изкарала успешно само първите 21 дни от първата карантина.Новата е удължена от 02.07 – 20.07.Може ли и на нея да се дава нещо профилактично.Искрено се извинявам за безпокойството.Благодаря за предния отговор.

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Христина,
     Да, мое на нея да се дава сироп д-р Марио Имунокидс.
     С уважение д-р МАРИО Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 135. Милена

  Здравейте д-р Янакиев, казусът ми е следният. Бременна съм в 26г.с., двете ми племенички бяха на гости у нас преди седмица, в момента имат обриви и варицела. Когато бяхме заедно болеста не беше изявена, т.е. те нямаха пъпки все още, пъпките се появяват при тях 4-5 дни след нашата среща. Аз имам антитела на Варицела зостер, изследвах се още в началото на бременността, карала съм варицела като малка. Въпросът ми е има ли някаква опастност за мен и бебето в този случай, и кога може да се разбере дали всичко е наред?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Милена,
   Смятам, че при Вас всичко ще е наред и имате имунна защита както и за детето срещу варицела.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 136. Боряна Станева

  Здравейте,

  От петък синът ми (на 2г и 2 м) е с варицела. Днес вече няма температура и пъпките започват да „завяхват“. Пием Изопринозин, 3 х 4 мл.
  Давам и шуслерова сол № 3§ 4.
  Заради отслабването на имунната система, се притеснявам да не направи бронхит/бронхиолит, тъй като е склонен. Може ли да ми препоръчате нещо превантивно?

  Благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Боряна, Започнете да давате сироп Д-р Марио ИмуноКидс – 2 пъти по 3 мл. и Калкарея фосфорика 30 сн – по 5 гран. на ден.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 137. Борислава

  Здравейте, д-р Янакиев! Христос Воскресе! От вчера сина ми на 5,9 г. е с варицела! Давам от вашия сироп 2х5 и ШС 3х1 . Нещо друго да допълня ли? Във вторник ще може да ни види GP – то, каза че след 5 тия ден ще ни включи Изопринозин! Сега грешно ли е да давам вашия сироп и заедно може ли са се дават?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Борислава, Продължете да давате Имунокидс и Рус токсикодендрон 15 сн – 2 пъти по 5 гран. + Шуслеровата сол. Не е грешно да се добави и Изопренозин. Съвместими са.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 138. Мария

  Здравейте д-р Янакиев,
  Поздравления за статията , много полезна и изчерпателна.
  Имам следният въпрос детето ми на 11 месеца имашеконтакт с дете с варицела, на открито място , не са си играли , бяха един до друг за около 10мин. Има ли възможност да се е заразило моето дете. Ако има значение детето ми все още е на кърма.
  Благодаря предварително за отделеното време!
  Поздрави, Мария!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мария, По принцип ако няма продължителен контакт, то може да се размине заразата.
   Давайте на детето ви Рус токсикодендрон 15 сн – 2 пъти по 5 гран. и ИмуноКидс – 2 пъти по 2 мл. за профилактика.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 139. Борислава

  Здравейте, д-в Янакиев! Днес е 7 мия ден с варицела-давам на сина ми Имунокидс 2х5 мл, Изорекс 3х 5 мл, рус токсидендрон 15 ch 2х5 синът ми е на 5,9 години! Колко време да давам в тази схема? Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Борислава, Тази е най-добрата комбинация по време на болестта. След 7 дни продължете само с Имунокидс и Ру токсикодендрон.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 140. Милена

  Здравейте, д-р Янакиев! Племенникът ми на 13 г е с варицела от вчера, започна с главоболие, кото продължава и днес, през нощта са започнали пъпки от гърба и температура и днес вече са навсякъде. Лекарката му е изписала изопринозин и някакъв спрей за пъпките- може ли да пие и рус токсикодендрон 15ch 3×5. Синът ми който е на 4г вчера беше в една стая с него за около 10 минути, но не са играли,т.к. на баткото не му беше добре. Може ли да се зарази и той и мога ли да му давам профилактично за 1 месец рус токсикодендрон 15ch по 1 път на ден вечер. От няколко месеца пие сутрин аграфис 5ch и сиропчето Ви и дали ще може да му давам и рус токсикодендрон?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Милена, Да, За вашето дете нека да си приема досегашната схема и добавете Рус токсикодендрон 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   За голямото дете – добре ще му се отрази за възстановяване и сиропа ИмуноБуст – по 10 мл. на ден.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 141. Милена

  Благодаря Ви сърдечно, д-р Янакиев.
  Със сигурност ще вземем нова опаковка за големия от Имунобуст – пиеше го до преди 2 седмици по други причини.
  Поздрави

  1. Милена

   Здравейте, д-р Янакиев! Извинявам се, че пак Ви пиша, но съм много притеснена. Вчера и днес сутринта, давах на синът ми рус токсикодендрон и сега вечерта след изхождане имаше кръв в изпражненията и по ануса. Първоначално помисли, че има рана около ануса но след като го избърсах нямаше нищо. Кръвта по-скоро беше отгоре, а не в самите изпражнения. Възможно ли е да е от рус токсикодендрон? В понеделник като го взех от градина го болеше коремче горе високо, но след 2 приема на спаскуприл вече беше добре. На какъв лекар трябва да го заведа?

   1. Mario Janakiev

    Здравейте Милена, Кръвта в изхождането не е от Рус токсикодендрона. Тъй като е бил болен от Варицела, направете консултация с инфекционист или педиатър.
    С уважение Д-р МАРИО Янакиев


    Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 142. Здравейте д-р Марио!Имам близнаци,които не са карали варицела,но са били в контакт с дете,което е болно.Започнах да давам Коластра,Изопринозин и Рус.Два дни синът ми имаше висока температура,но няма обрив,а лекарката ми каза да не давам нищо преди да е започнал обрива.Да продължа ли да давам или не.Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Рени,
   Заменете Изопренозина със сироп ИмуноКидс.
   Давайте и Рус токсикодендрон 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 143. Ф. Петрова

  Здравейте, д-р Янакиев, детето ми е 3,5г и през месец юни изкара леко варицела, но от тогава е почти непрекъснато болен – хреми + 1 ангина. Посещава градина- по няколко дни и вдига Т с нова хрема, която „влачи“ по 10дни. Лекуван е симптоматично, без антибиотици.
  По съвет на педиатър давам сироп биозин + силицея 15 (по 5 перли).
  Възможно ли толкова често боледуване вследствие на отслабен имунитет след варицелата? или не успява да се закрепи след боледуване?

  Можете ли да ми препоръчате нещо друго или да добавя?
  Благодаря предварително
  Бъдете здрав

  1. Mario Janakiev

   Здравейте г-жа Петрова,
   Предлагам Ви тази имуностимулираща схема, която ще е по-ефективна . Разбира се преболедуването от Варицела дава спад на имунитета , но и възрастта на детето и посещението на детска градина водят до често боледуване.
   И така:
   –сутрин Аграфис 5 сн – по 5 гран.
   –вечер Калкарея фосфорика 30 сн – по 5 гран.
   пробиотик Флавия – по 1 прахче на ден /дава се само първия месец/.
   сироп ИмуноКидс – 2 пъти по 3 мл.
   През първия месец медикаментите се приемат всеки ден, а през втория и третия – всеки ден ,без събота и неделя.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 144. Десислава

  Здравейте, д-р Янакиев! В групата на сина ми , който е на 6 г. от петък имат болно детенце от варицела, с което е бил контактен, а у дома имам и една малка госпожица на почти две години. И двамата не са боледували от варицела, та въпросът ми е да спра ли баткото от градина, най-вече заради други вируси или да го оставя И какво мога да давам и на двамата като профилактика? В момента пият рибено масло и дефендил. Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Десислава, Той вече е направил контакта. Давайте и на двете деца – Рус токсикодендрон 15 сн – по 5 гран. на ден и сиропа ИмуноКидс – 2 пъти по 5 мл. на ден за баткото и по 3 мл. за малкото дете.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 145. Десислава

  Здравейте, д-р Янакиев! Дъщеря ми е на 6 години и е с варицела от 7 дни. Давам и Рус токсикодендрон 15сн и изопренозин. Вече не излизат нови пъпки и затова от утре ще започна да давам антимониум тартарикум 15сh, който е против белези. Какво е необходимо да давам след приключване на вируса, т.к. знам, че имунитета рязко спада и за колко време да я спра от градина? Колко време трябва да давам изопренозин и има ли хомеопатия, която би повишила имунитета?
  Желая ви весело посрещане на Новата Година!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Десислава,
   Спрете детето от градина за един месец.
   Започнете да й давате тази схема за 2 месеца:
   –Рус токсикодендрон 15 сн – по 5 гран.сутрин
   –Пулсатила 30 сн по 5 гран. вечер
   сироп Имунокидс – 2 пъти оп 5 мл.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up