Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Важни правила, ако ще ходите на гости в дома на новородено

brother-and-his-newborn-sister

 

Новородените бебета са деликатни същества. Майките им също. Затова, ако планирате да ги посетите, независимо колко сте им близки, планирайте внимателно това посещение и помнете, че това не е времето за непредвидени визити, още по-малко с кашлящо дете и най-добре се придържайте към следващите няколко важни правила.

1. Планирайте посещението си предварително и не настоявайте, ако майката не е готова да ви приеме. Всяка жена е различна майка, но всички си приличат по това, че в първите дни и седмици след раждането, гостите са последната им грижа. Уважавайте нейните притеснения и желания и се съобразете с това, което тя ще ви каже.

2. Ако вече имате уговорка за посещение, съобразете се с режима на майката и бебето. Не подранявайте и не закъснявайте от уречения час. Майчинството е изтощително и се отнесете с уважение към изискванията на майката, които тя най-вероятно ви е предложила, избирайки внимателно часа, така че вашето посещение да не попречи на дейностите около бебето. Просто бъдете точни.

3. Не стойте прекалено дълго. Предвидливите майки обикновено казват предварително, че са готови за кратко посещение, но дори и да не ви споделят точното време, което могат да ви отделят, планирайте кратко посещение. Освен, ако майката не ви помоли да останете повече време, за да й помогнете с нещо.

4. Когато се отправите на такова гости, напазарувайте някои основни неща, нужни за бебето, за майката и за домакинството. Всяка майка в началото трудно се справя с пазаруването, затова каквото и да напазарувате и да й занесете, ще й е от полза. Можете да приготви и домашна храна и да й занесете. Това със сигурност ще я зарадва и улесни.

5. След като влезете в дома на новороденото, първо си събуйте обувките, а след това си измийте ръцете. Едва след това можете да попитате дали може да гушнете бебето, и то при условие, че е будно. Не забравяйте, че светът извън майчината утроба е доста притеснителен за малките бебета, а и за майките им, затова никога не вземайте бебето без да сте попитали предварително дали можете да го направите. Ако получите разрешение, гушнете бебето за не повече от няколко минути, не го притискайте твърде близо до себе си и не го целувайте, след което го върнете или в ръцете на майката или в бебешкото кошче.

 

Книга  „От Нула“ – всичко  за  отглеждането  и  развитието   на  детето,  написано  от  педиатър …

 

6. Когато отидете на такова посещение, ако бебето е спокойно или спи, предложете на майка му да си вземе душ или да си полегне. Това предложение е възможно, ако сте достатъчно близки с майката, така че тя да не се почувства неудобно. За една майка на новородено такова предложение може да е буквално неустоимо. Ако ви откаже обаче, не я притискайте и не настоявайте повторно.

7. Ако майката ви попита дали искате кафе, чай или нещо за хапване, откажете без да се замисляте. Не сте там, за да се храните, а за да й помогнете, ако има как. Ако ожаднеете, просто станете и си налейте чаша вода.

8. Не водете детето си при новородени бебета, освен ако предварително не сте се уговорили за това и само, ако сте напълно сигурни, че детето ви е абсолютно здраво. Имайте предвид, че ако отидете на подобна визита без детето си, ще можете да се порадвате много по-пълноценно на срещата си с майката и новороденото е бебе.

9. Ако детето ви се събуди на сутринта преди визитата с кашлица, температура или някакво друго неразположение, отложете посещението си, независимо дали то е било планирано само за вас или с вашето дете.

10. Не досаждайте на майката с непоискани съвети. Ако тя сама ви попита нещо, отговорете й без да навлизате в излишни подробности и примери от вашето ежедневие. Не забравяйте, че сте там, не заради себе си, а заради майката и нейното новородено бебче. / purvite7.bg

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up