Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Бунион – резултатът от носенето на тесни обувки

Бунион се нарича изпъкналото хрущялно или тъканно образувание около ставата в близост до палеца на крака. Заболяването често е съпроводено от силни болки и е трудно лечимо. А най-често от бунион страдат жените.

С напредване на заболяването е възможнопалецът да се деформира и да се обърне навътре към показалеца и да се получи застъпване на пръстите. Това води до образуването на въпросната издутина. Възможно е да се появизачервяване, възпаление, болка, подуване, а впоследствие и неправилна походка. Съществува и т.нар. бунион на Тейлър, който засяга не ставата на палеца, а тази на кутрето на крака.

Причини за появата на бунион

Високите, неудобни, остри и тесни обувки, неправилното ходене са едни от най-честите причини за появата на бунион. Носете удобни и разумно високи обувки, като се стремите да ги обувате само по поводи. В ежедневието носете ниски, достатъчно широки и удобни обувки.

Неправилното хранене също е фактор за възникване на бунион.

Излишъкът на минерални соли (честата консумация на минерална вода може да доведе до възникването на този проблем), калций и магнезий в организма води до увреждане на ставите, които променят механизма си на движение, губят еластичността си и като цяло се амортизират. В резултат на това хрущялът започва да се разраства и се появява въпросният бунион.

Плоскостъпието също е причина за деформации на ставите, заради драстично увеличеното натоварване върху тях, и образуването на бунион. Като превантивна мярка използвайте специални ортопедични стелки, които можете да намерите във всяка аптека.

Рискът от възникване на бунион се увеличава и при наследствена обремененост.

Някои заболявания на костната система (артрит , артроза и т.н.), както и травмите или нараняванията на крака също предразполагат към възникването на бунион.

Как се лекува бунион?

Като за начало оставете крака в покой, което вероятно ще редуцира болката. Тоест избягвайте продължителното ходене и натоварване на крака, както и носенето на тесни и високи обувки. Правете си масаж, което се счита за ефикасно, макар и доста болезнено, лечение на бунион. Има и специални подплънки и шини за буниони.

А според проведени изследвания омега-3 мастните киселини помагат за намаляването на болките в ставите. А с подходяща диета могат да се намалят не само болките, но и растежа на бунион. Подходящи са и баните с лайка илисмрадлика , както и лапите с хума(разредена само с вода до постигането на хомогенна смес) или с разтопен пчелен восък .

Варианти за лечение са също месната инжекция с кортикостероиди, прием на антибиотици и оперативна намеса, ако нищо друго не помага и болката се увеличава.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up