Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

БОЛНИ ОТ ТУЛАРЕМИЯ ИМА В СТАРА ЗАГОРА, ЯМБОЛ И В ЦЯЛА ЮЖНА БЪЛГАРИЯ

 

 

Пазете се от гризачи, зайци, кърлежи – те са основният приносител на болестта туларемия. Тя не се предава от човек на човек, заразявате се след ухапване от болен гризач или кърлеж. РЗИ Стара Загора напомня какви са предпазните мерки към населението.

Южна България пламна от заешка треска. От началото на годината заразата, известна като туларемия, е повалила общо 15 души, докато през цялата 2014-а не е имало нито един случай. Това алармира шефът на Националния център по заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев пред „Телеграф“. Болни има в Стара Загора, Ямбол и други населени места в Южна България.Симптомите на болестта са подуване на лимфните възли, температура, втрисане, главоболие, мускулни и ставни болки, диария, прогресивна слабост, подуване на очите, възпалено гърло и други.

Туларемията е остро инфекциозно заболяване. Причинява се от бактерии, които са с висока устойчивост (в почва – повече от 4 месеца, в замразено месо – 93 дни, солено месо – 30 дни, мляко – 104 дни, хляб – 14 дни, в ларвите и нимфите на кърлежи – до 8 месеца). Пряката слънчева светлина ги убива за 20 минути, температура 60°С – за 5 минути, дезинфектанти – за няколко минути.
Основен източник и резервоар на заразата в природата са различни животни – основно гризачи, най често зайци и мишки, хищници и птици. От природните огнища заразата се предава на домашните животни и на гризачи, обитаващи жилищата (най-често по трансмисивен път).
Болният човек, независимо от формата и тежестта на заболяването не служи като източник на инфекция за околните хора.
Човек може да се зарази по няколко начина: през наранена кожа и лигавици, при одраскване или порязване и замърсяване с кръв от болно животно, напр. при дране и обработка на месото на дивеча, чрез вода и храна, замърсени с отделянията на болни животни, чрез ухапване от кърлежи или по-рядко от комари и други кръвосмучещи насекоми.
РЗИ Стара Загора напомня, кои са предпазните мерки към населението:
– да не се консумира месо на  умрели диви зайци;
– недопускане на плъхове в обитаваните помещения, до хранителни продукти и питейна вода, внимавайте със зимнината, която престоява по мазета, където има гризачи;
– оглед на тялото за кърлежи след пребиваване на открито и наблюдение на местата на евентуално ухапване;
– избягване на консумация на вода от непроверени водоизточници;
– обилно измиване на плодовете и зеленчуците предназначени за консумация в суров вид;
– използване на лични предпазни средства при обработка на кожи или при пряк контакт с диви или домашни животни и замърсени от тях повърхности.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up