Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Би Би Си : Българските лекари се готвят за евакуация

 

От 1 януари догодина българи и румънци ще имат правото да работят във всяка страна-членка на ЕС. В тази връзка много български лекари вече са започнали активно да си търсят работа в други държави от 28-членния блок, предаде Би Би Си.

Германия, Австрия и Великобритания са сред най-привлекателните дестинации за българските медици, които отпътуват, подтиквани от надеждата, че в тези страни ще печелят по 10 пъти повече, отколкото в България.

В репортажа си Ема Джейн Кирби разказва за срещата си с трима млади медици, сред които Камен Димитров. Когато Кирби го попитала какво мисли за това първо да изкара специализацията си в България, Камен се разсмял и заявил, че вече имал покана да специализира във Виена.

„Разбира се, че ще отида. Всеки иска да получи най-доброто за себе си, така че съм проучил възможностите в ЕС. Може и да се върна в България след специализацията, но вероятно ще остана във Виена или ще ида във Великобритания“, заявил Димитров пред Кирби.

Неговите приятели Владимир Башлийски и Радислав Наков също обмислят да напуснат страната.

Скорошно проучване, направено сред студентите в Медицинския университет в София,  показа, че над 80% от дипломиращите се медици планират да напуснат България.

„Има толкова много корупция в здравеопазването“, обяснява позицията си и д-р Радислав Наков.

„Все още живеем в нещо като комунизъм в България. Звучи ужасно, но губим надежда за бъдещето. Единственото ни предимство в момента е, че страната ни е член на Европейския съюз и човек може лесно да замине в чужбина“, продължава медикът.

Д-р Башлийски пък се опитва да намери работа в болница в Бирмингам.

„Дълго време обмислях какво да избера, казва той. – Наистина дълго време. Но не искам да остана в България. Тук системата е прогнила. Не виждам светлина в края на тунела. Надявам се да я открия в Бирмингам или в Лондон, или в Белгия, или някъде другаде“, споделя той пред Ема Кирби.

„Моралният избор“

Проф. Мила Власковска, която е бивш заместник-министър на здравеопазването, споделя с иронична усмивка пред Би Би Си, че повечето й ученици вече са в чужбина.

„Миналия семестър 75 от студентите ми в последен курс вече бяха намерили места в друга страна от ЕС или в САЩ. Това е много голям проблем, но правим най-доброто, което можем. Надявам се, че ще се върнат в България и повече студенти ще се опитат да подобрят положението тук“, споделя Власковска.

„В болница „Токуда“ 34-годишният сърдечно-съдов хирург Димитър Балездров обикаля отделенията в здравното заведение със светлосинята си престилка и проверява кръвното налягане на възрастен пациент, когото е оперирал преди малко. Димитър е по средата на 24-часовото си дежурство, но вече изглежда уморен“, разказва Ема Кирби.

„Не искам да се боря вече“, заявява Балездров. „Искам просто да живея.

Тъжно е. Това може да е вид предателство, но ще отида във Великобритания“, продължава специалистът.

В България заплатите са най-ниски спрямо страните в ЕС и докторските възнаграждения не са изключение от това правило, коментира репортерът на Би Би Си.

Д-р Балездров печели около 800 паунда месечно – близо 950 евро. Ако работи същото във Великобритания, той ще печели 60-70 000 паунда годишно, пояснява Кирби.

Млади лекари като д-р Димитров, д-р Наков и д-р Башлийски могат да печелят десет пъти повече в Германия и Великобритания, отколкото в България.

„Но това е и етичен избор, морален избор“, категоричен е Балездров.

„Ако остана тук – с толкова много лекари, които напускат България, мога да правя повече пари. Но ще трябва да правя неща, които не искам да правя. Ще трябва да оперирам хората заради парите – хора, които може да нямат наистина нужда от операция. Да, така стоят нещата тук с корупцията. Ако не го направя, няма да оцелея като доктор в България“, разказва още д-р Балездров.

„Без вина“

Българското здравно министерство е наясно с изтичането на кадри от страната и твърди, че прави всичко възможно, за да реформира здравната система и да увеличи заплатите на лекарите.

„В новия бюджет има определени параметри за увеличаване възнаграждението на докторите в психиатричните клиники и работещите в спешните центрове“, се посочва в позиция на МЗ до Би Би Си.

Междувременно се чуват свирки и барабани, които озвучават началото на студентските протести срещу корупцията в страната, пише в репортажа си Ема Кирби.

Радислав Наков и Владимир Башлийски са участвали редовно в шествията, но когато репортерът от Би Би Си ги пита дали няма да се чувстват гузни да напуснат страната, чиито данъкоплатци са финансирали тяхното 5-годишно медицинско обучение, те са категорични:

 

„Наистина не се чувствам гузен“, казва Башлийски. „Ако правителството не подкрепя и не цени младите си умове, това е резултатът. Ако нещата се променят, може и да се върна“, продължава още той.

Д-р Наков е председател по външните въпроси на Асоциацията за развитие на медицинската общност – АРМО.

„Не молим за заплати като тези в Западна Европа – просто ни оставете да живеем по-добър живот – като другите постомунистически страни като Чехия и Полша. Във Великобритания, когато кажеш, че си лекар, веднага си уважаван от обществото, което не се случва тук. Смятам, че страни като Германия и Великобритания ще приемат едни образовани имигранти като нас“, казва още д-р Наков.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up