Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

БЕЗОПАСЕН СЪН С БЕБЕТО

Проучванията показват, че мнозинството от кърмещите майки споделят леглото с бебето си в някакъв момент, защото имат нужда от повече сън и това прави нощните кърмения по-лесни. Противно на скорошния мета-анализ на Карпентър от 2013, значително количество скорошни внимателни проучвания показват, че съвместният сън не води до повишен риск от СВДС, когато са изпълнени седем условия, които наричаме „Седемте съвета за безопасен сън” 

 

Малко майки на новородени спят достатъчно и повечето майки се безпокоят за безопасния сън на бебетата си. Проучванията показват, че мнозинството от кърмещите майки споделят леглото с бебето си в някакъв момент, защото имат нужда от повече сън и това прави нощните кърмения по-лесни. Много семейства също така откриват, че съвместният сън е приятен и ги прави по-близки. Въпреки това, те имат своите опасения относно безопасността на съвместния сън, особено когато чуят сериозни предупреждения в медиите против тази практика.

 

“Кърмещата майка се различава от всеки друг, който би могъл да спи с бебето й, в което и да е място и при каквито и да е условия.
– Даян Уийсингър, Диана Уест и Линда Смит”
 

 

Едно такова подобно предупреждение е въз основа на мета-анализ от Карпентър и колектив (Carpenter et al /2013/). Същевременно, хората, които проучват съвместния сън и се фокусират върху нормалното поведение на кърмещите майки и кърмени бебета, докладват за множество пропуски в изследването на Карпентър. Също така въпросното проучване комбинира и прави нов анализ на стари пет проучвания, вместо да е осъществено ново такова изследване.

Нискорисковите кърмещи майки непушачки, когато чуят подобно негативно послание за съвместния сън с бебето, ще се преместят от относително безопасното легло на абсолютно опасния диван или фотьойл, за да кърмят бебето през нощта, като това увеличава риска за бебето. По този начин и кърменето може да приключи по-бързо, тъй като майката ще става през нощта, за да кърми. А некърмените деца са с по-висок риск от синдром на внезапна детска смърт (СВДС).

Рисковете при съвместен сън са по-малки при кърмещите майки, защото те са като синхронизирани с движенията и нуждите на бебетата си, и са склонни да спят, като заемат нещо като защитна поза около децата си. На свой ред кърмените бебета по-скоро търсят майчината гърда и стоят близо до нея, отколкото да се движат към заобикалящи ги възглавници или одеяла.

Въпреки че съвместният сън може да не е удачен за всички семейства, значителен брой съвременни внимателни проучвания показват, че тази практика не повишава риска от СВДС, когато следните седем условия за безопасност са спазени:

1. Родителите са непушачи (включително и майката е била непушачка по време на бременността).

2. Трезви и здрави родители.

3. Майката кърми.

4. Бебето е здраво.

5. Бебето спи по гръб.

6. Бебето е облечено така, че да не се претопля.

7. Майката и бебето споделят обща повърхност за сън върху която няма други предмети, както и повърхността няма релеф, вдлъбнатини или пролуки, които могат да затруднят дишането на бебето.

 

Когато всички тези седем условия са налице, бебето, което спи с майка си на една повърхност, не е изложено на по-голям риск от СВДС от бебето, което спи само в леглото си.

Леглата на възрастните могат да крият риск от задушаване, задавяне или пропадане на бебето, който може да бъде намален след като се премахнат всички потенциални заплахи. Затова и съвместният сън би следвало да е добре планиран, а не инцидентен. Подготвеното за съвместен сън легло на възрастните е по-безопасно от диван или фотьойл, които крият риск от задушаване.

Тъй като съвместният сън е по-вероятно да се случи, когато майките са уморени, ЛЛЛИ окуражава всички майки, дори тези, които не отговарят на седемте правила за безопасен съвместен сън, да планират такъв и да направят леглата си безопасни за всеки случай.

Ла лече лига

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up