Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Безапетитие при деца – решение с природни средства

За правилно  хранене  на  детето Ви…

 

5-6 years old boy and plate of cooked vegetables isolated on white

 

Много родители се притесняват, че децата им не се хранят достатъчно добре. Често проблемът е в липсата на апетит… или поне родителите така тълкуват поведението на децата.

Според специалистите не толкова липсата на апетит е проблемът. По-често зад нежеланието на децата да се хранят стоят други причини – неприятно чувство към самия процес на хранене; лоши спомени, свързани с храненето, които често детето не може да формулира; неприязън към мястото и начина на хранене. По-малък е проблемът (и се среща много често), когато храната е непривлекателна за детето, детето не харесва вкуса й или бива насилвано да се храни повече, отколкото може да изяде.

Изключително неприятно е да приготвите храна за детето си и то да откаже да я яде. Първата реакция на родителя е да започне да го насилва, но това не само няма да донесе успех, а може и да влоши положението.

Най-добре е да опитате да изкушите детето. Приготвяйте разнообразна храна и я поднасяйте по интересни и забавни за детето начини. Отделете си време за хранене и не опитвайте да принуждавате детето да яде. Нека то само прояви интерес, дори и да се наложи да пропусне няколко хранения. В случай че събудите любопитството му към храната и храненето, детето ще се храни с удоволствие и храната ще се усвоява по-добре.

Има много билки, които стимулират секрецията на храносмилателни сокове и съответно така увеличават апетита. Не всички обаче могат да се използват при деца, а тези, подходящи за децата, не бива да се използват продължително време. Апетитовъзбуждащи са девисил, хрян, джинджифил, бял равнец, кориандър, глухарче, жълт кантарион. Можете да разчитате на тях само временно.

Много са подправките, които „придават вкус“ на храната и широко се използват в индустрията. Такава е дори солта! Но не се препоръчва при децата да я използвате за стимулиране на апетита, тъй като привикването към подправките предполага употребата на по-големи количества в бъдеще и съответно това ще се отрази негативно върху здравето на детето.

При децата не се препоръчват и стимулиращите напитки кафе и чай. Най-добре е да давате на детето пресни плодови сокове преди закуската или обяда и така също стимулирате секрецията на храносмилателни сокове. Последващото хранене в приятна и спокойна обстановка/източник

 1. Avatar

  Здравейте др.Марио,

  бебето ми е на 9 месеца и страда от безапетитие. Опитахме всичко, но отказва пюрета от всеки вид, адаптирано мляко пие по-малко отколкото количеството за неговата възраст (+/- 120 мл), насила давам каши. Той по принцип си върви злояд, но последните месеци това се задълбочи и има загуба на тегло (от 8,400 до 8,000 кг). Направихме ПКК, АСАТ, АЛАТ и урина и утре ще излязат резултатите. Може би трябва да спомена че той се роди с хемарогична болест на новороденото, което беше овладяно, но на 7 месеца невролог установи че има +/- 2 месеца изоставяне в моторното развитие. Сега сме 2 месеца на физиотерапия, след което ще ходим пак на преглед при проф. Иванов, невролог от Пловдив, Не знам дали това има нещо общо с безапетитието и спада на теглото, но реших да го спомена за по-пълна представа.
  Аз прочетох във вашата книга че Ликоподиум стимулира желанието за храна при детето. Мога ли да го давам на 9 месечно бебе и по каква схема? Има ли и други хомеопатични лекарства които могат да помогнат за да подсилим апетита?

  Благодаря ви предварително за вашият съвет.
  Поздрави Марина от Пазарджик.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Марина,
   По принцип е добре да прегледам детето и тогава да изпиша терапия както за апетита, така и за физическото развитие.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Марина,
     Ще Ви очаквам.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up