Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

БГ откритие: Слуз от охлюв пази от тумори


Стара българска традиция е успехите на науката ни да бъдат оценявани първо в чужбина. Изключение не прави и доц. Павлина Долашка.

От години тя изследва свойствата на кръвта и слузта на охлювите да лекуват различни заболявания. Значителна част от тези изследвания прави като учен от БАН и чрез фирма. В момента колективът е вече на етап внедряване на откритието си. Твърде е възможно обаче това да се случи не у нас, а в чужбина. Немска компания вече предлага възможността да разработи лекарствен препарат на базата на създадените екстракти, пише „Стандарт“.

Че охлювът лекува, се е знаело още в миналото – от стари времена за лечение на язва са съветвали болните да ядат живи охлюви. Млади момичета са ги гълтали и за хубост.

И всъщност в това има доза истина – слузта от тях помага за регенерирането на кожата и изглаждането на бръчките. „Охлювът се оказва страхотен източник на активни съставки“, разказва доц. Долашка. В изследването им тя разделя работата си на няколко части. Проучванията, свързани с въздействието на кръвта на охлюва върху туморите, които се провеждат в БАН. С фирмата си пък изследва слузта им, като целта на проекта по Оперативна програма „Конкурентоспсобност“ е била създаване на екстракти, които регенерират не само кожата, но и тъканта под нея.

„Много полезни в борбата срещу туморите са не само охлювите, но и черноморските рапани и раците“, разказва доц. Долашка. Кръвта им съдържа

хемоцианин, който потиска развитието на раковите клетки

Съвместно с клиника по урология в Германия колективът вече е установил ефект при третиране на тумори на пикочния мехур, като кръвта от охлюв потиска до 90% раковите образувания.

Проучването е правено ин витро, но вече е проведено и изследване ин виво, макар и върху мишки. Хемоцианинът, извлечено от рапана, потиска тумора на Графи, който е подкожен. За него те кандидатствали с проект към фонд „Научни изследвания“, съвместно с колегата си проф. Костадин Костадинов, който е създател на БГ робота „Микрона“. Идеята била роботът, който извършва операции с изключителна точност, да инжектира хемоцианин директно в туморните клетки и да се проследи ефектът. Предложението не било финансирано обаче за сметка на десетките други проекти със спорна ефективност, с които фондът се прочу в последните години.

Изследването на слузта на охлювите обаче те провежда с фирма по проект, финансиран по Оперативна програма (ОП). В последните месеци обаче част от младия екип от ОП, с когото работела и който много й помагал, бил подменен. „При тези проекти има голяма отчетност, което е много хубаво и така трябва да бъде за всички проекти, но и много глупави неща. Ако един учен знае до какво точно ще доведе изследователската му дейност на финала, той просто няма за какво да я провежда“, разказва доц. Долашка.

В основата на изследванията са екстракти, с които се възстановява бързо увредената тъкан, разказва ученият. И показва уникални снимки от старчески домове и болници, на които се вижда как жестоки рани, третирани с екстракта, заздравяват по-бързо от очакваното. Става дума както за рани след операция на туморни заболявания, така и за декубитални рани, последици от залежавания. В един от случаите мъж с диабет и с два отрязани крака развил огромна рана на гърба. След намазване с гел, в който е вложен екстрактът от охлюви, раната се затворила. „Във Виена от нашите екстракти направихме гел за рани. Имам предложение и от немска фирма да направим лекарствен препарат. У нас такова нещо е почти невъзможно, искат се много години и пари. И там е трудно, едно лекарство гълта пари и време, затова най-често се правят медицински гелове“, разказва тя.

Учените работят с фирми и у нас, които влагат екстракта в козметика и лечебни гелове. „У нас предпочитам да работим с малки фирми, за да мога да следя процеса – какво се влага, спазват ли се точните количества и да постигнем най-добрия ефект“, разказва ученият. „В България козметика от охлюви продава, който се сети и където се сети. Само че има проблем – ако слузта не се пречисти както трябва, оставащите алергени и токсини след това влизат в кожата.

Получават се жестоки алергии и проблеми, които се установяват впоследствие“, разказва тя. Ето защо те предпочитат да работят с козметичната компания от Италия, чиито продукти се продават по цял свят и са доста скъпи. Ако слузта се извлича от животинки, които са пълзели навсякъде, тя може да е заразена и с тежки метали, проникнали от почвата. Ето защо те използват охлюви, които се отглеждат във ферми.

Онова, което прави слузта толкова ценна, са установените със съвременни методи колаген и еластин, както и антибактериални пептиди. Те

потискат развитието на инфекции, ускоряват и регенерирането на кожата.

Животинката съдържа и активни фракции, които потискат бактерията хеликобактер пилори, причиняваща язвена болест или гастрит. „Изпратихме три фракции от нашите на белгийските ни колеги, във водеща в света лаборатория. Те установиха коя от тях потиска развитието на бактерията“, разказва доц. Долашка. Оказало се, че отговорната за язвите бактерия е тази, която и доц.

Долашка установила първоначално. „Ще я добавим като подсилваща съставка към сироп за язви“, разказва тя. Долашка все още се колебае дали да кандидатства у нас с проект за внедряване на екстрактите или да се обърне към партньорите си в Германия и Белгия. „Те са много добре финансирани от самите правителства. Винаги ми казват – като напишеш проекта, сме готови да работим заедно. У нас непрестанно се говори за връзки на науката с бизнеса, но тръгнеш ли към бизнес, проблемите и злобата са огромни шегува се тя. Затова, както и заради бумащината, царяща в родните конкурси за наука, нищо чудно продуктът й да види бял свят първо в чужбина. Докато у нас продължават критиките към науката, че не търси контакти с пазара. /БЛИЦ

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up