Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Бащите днес прекарват три пъти повече време с децата си от предишните поколения

adventure-baby-beautiful-286625-1024x683 (1)

Спомням си, когато бях дете, баща ми беше много зает (преди има-няма 20 години). Не се задържаше много, много вкъщи, почти не го виждах, все повтарях мама, мама, а не тати.

Свикнах всичко да споделям с мама, а тати дори не го споменавахме, докато не беше вкъщи. Беше все зает и намусен. Днес го оправдавам, защото не искам да бъде лошият в семейството, този, който не се интересуваше от мен.

Но ако имаше технологии, които да ни свързат повече, дали щеше да е по-различно?

Днешните деца живеят в по-различна реалност от тази в детството ни. Дори бащите им да са в чужбина, има скайп, има смартфони, има жива връзка. Стига да има желание. Хората често наричат новите технологии догма на настоящето. Но преди телефоните детството бе различно, така ще кажете. Може би е към добро?

Изследванията показват, че днешните татковци са по-ангажирани от всякога с децата си. Съвременните бащи вземат много по-сериозно родителските грижи, като прекарват три пъти повече време с децата си, отколкото мъжете преди две поколения, и правят много повече, отколкото дядовците им са правили с децата си.

Може би се дължи на равенството на половете и факта, че днес за мъжа не е срамно да готви, да чисти и да гледа детето си.

Дори ако помага на жена си повече в ежедневните задачи, той е един достоен баща и партньор за уважение.

През 1982 г. 43% от бащите признават, че никога не са сменяли пелена. Днес, този брой е намалял до около 3%, и това е страхотно, защото е доказано, че когато бащите къпят и обличат бебетата си, връзката им става все по-силна с всяка година.

Само 3% от татковците днес не са сменяли пелени

Днешните бащи, обаче, не се срамуват от силна връзка с децата си. Докато татковците от предишните поколения са имали убеждения, че грижите за децата и домакинството е типично женска работа и е срамно един мъж да вържи женските задължения. На другия полюс са съвременните татковци, които посвещават с 30 минути повече на домакинските задължения, отколкото собствените им бащи са прекарвали.

Тенденцията “татко в вкъщи” е отчетена и от НОИ. С 20% повече бащи за три години са се възползвали от обезщетенията при бащинство или при осиновяване на дете за срок от 15 дни. Това е добре не само за децата, но и за брака. Анкета, разпространена сред майки, показва, че ако домакинската работа пада над 60 на сто върху жената вкъщи, бракът страда. А когато бащата прекарва повече време вкъщи, отношенията между съпрузите са силни.

Интересен факт е, че мъжете със силна връзка с бащите си са по-склонни да имат силна връзка със своите деца от тези, които не са виждали често татковците си като малки. Но е нужна и подкрепа от страна на майката, чрез която мъжът да се отпусне и да бъде един наистина добър баща.

Вярвам, че сменяйки пелените, ще спасите света, особено на децата ви.

Катерина Ковачева

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up