Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Ах тези зъбки

Развитието на зародишите на временните зъби започва още през първия триместър на бременността.

бебе-зъбки

 

Следват сложни процеси на изграждане  на зъбните структури, за които важно  значение има наличието на достатъчно витамини и минерали в организма на бременната жена. От особено значение са витамините: D, C, A, E, както и калций, фосфор и флуор. Ето защо приемането на тези вещества в достатъчни количества от бременната е определящо за правилното и пълноценното изграждане на зъбите на детето.

Детето се ражда с 36 зъбни зародиша – 20 за временни  зъбки и 16 за постоянни. След раждането до 9-ия месец се оформят зародишите на другите постоянни зъби, а до 4-та година и тези на мъдреците.

Редът по който зъбите поникват:

По правило първите зъби пробиват към 6 – 7-ия месец.

Първи се показват двата долни резци, после двата горни.

След това в последователен ред поникват и останалите  резци.

Слюнчените жлези са недоразвити и функционират  слабо,слюнката е с недостатъчна ензимна активност.

Едва към 4 месец количеството на слюнката се увеличава,  но поради недостатъчно развитият рефлекс на поглъщане  децата се лигавят.

Между 12 и 18 месец поникват малките кътници, четири на брой, по един от всяка страна, горе и долу.

Пространството между малкия кътник и малкия резец,  останало празно, се запълва с кучешкия зъб на 12 – 24 месечна възраст. Големите кътници, четири на брой, излизат  между 20 – 30 месец. С това се оформят всичките млечни  зъби – общо 20 на брой

Нарушение на зъбния пробив, често се среща при рахит  и недостиг на други пълноценни белтъчини, нарушение на обмяната на веществата, състоянието на ендокринните  жлези – хипофиза, тимус, щитовидна жлеза, надбъбрек.

 

Симптомите, съпровождащи никненето на зъбите са  различни за всяко дете:

Сърбеж и чесане: След третия, четвъртия месец бебето  започва да пъха всичко в устата си и да си чеше венците.

Това е предизвикано от растежа на зъбите и при някои  бебета е по-болезнено отколкото при други.

„Децата опознават околния свят чрез храносмилателната  си система“

Обилна саливация: Ако бебето си чеше много венците,  това може да предизвика увеличаване на слюнката и тя  дразни кожата около устата.

Раздразване кожата на лицето. При обилното слюно-отделяне около устата и под брадичката често кожата се зачервява и разранява. За да се предотврати това, по-често  трябва да се подсушават тези места и да се намазват с омекотяващ крем.

Нервност: Преди да се покаже  зъбчето, венецът може да стане доста твърд и чувствителен на болка, което прави  детето много нервно.

Болката и дискомфорта често са най-големи при  поникването на първото зъбче и при кътниците заради техният размер.

Дентиция при децата – норма и патология

Неспокоен сън: Болката от  никненето на зъби може да се прояви през деня или нощта. Това може да е причината,поради която детето да се буди по-често нощем отколкото Обикновено.

Загуба на апетит. Децата, на които никнат зъби, може да капризничат по отношение на храненето и то се държи така, сякаш винаги иска да яде. Но при хранене се засилва чувството на дискомфорт и бебето се отказва от гърдата или биберона, които толкова настоятелно е искало.

Кашлица: Увеличеното слюнкоотделяе през деня може да предизвика закашляне у детето. Лекар трябва да прецени дали няма признаци за настинка, температура или някакво друго заболяване. Често пробива на зъби съвпада с друго заболяване.

Пробивът на постоянните зъби започва на 6 години и завършва на 11 – 12 годишна възраст, с изключение на мъдреците.

Средна продължителност на пробива на постоянните зъби е 8 месеца, а средния месечен прираст е 0, 8 мм.

Във връзка с акселерацията, през последното десетилетие сеустановява по-ранен пробив на постоянните зъби с около  1,5 години.

Закъснял се смята пробивът на временните зъби, когато те пробиват над 5 месец след средните срокове за пробив, а за постоянните – над 2 год. Това води до неправилно

подреждане на зъбите в зъбната редица и развитие на  заболявания.

Препоръчват се средства с общо укрепващо действие и витамини.

Един  от  препаратите , които  облекчават  поникването  на  зъбките  е  Камилия.

Много  често  в  хомеопатията  прибягваме  до  Хамомила – която  купира  80 %  от  симпотмите.

Когато  имаме  подути  венци  и  искаме  да  ускорим  прорязването  на  зъбчето  ,  то  препоръчвам  Калкарея фосфорика  9 сн.

 1. Avatar
  Жанета

  Д – Р Янакиев, здравейте! Наясно съм, че статията е за детските зъбки, но имам еднин проблем, а статията ми се стори подходяща, за да задам въпроса си. Проблема ми всъшност започна с едно много неприятно гадене още през лятото, ту се засилваше, ту стихваше и изчезваше.Първо помислих, че може да е накакъв вирус, но то продължи. По Ваша препоръка, пих около месец Ipeca, но почти без резултат. След това отидох на херург, каза ми, че вероятно е ГЕРБ, и ми изписа Проботор /пих го повече от месец/ и Мотилиум, но и там без резултат. Временно се оправях, но след това всичко пак се появяваше. Гаденето не е постоянно, почти го няма сутрин, предимно вечер се появява и се появява внезапно и внезапно изчезна! Не съм забялязала да е от конкретна храна или поне преди не съм имала проблеми/стомашни/ от храната…….та всичко това до вчера, когато забелях, че венеца ми е много поддут. Всъшност го усешам отдавно, но мислех, че съм го разранила с по – твърда храна. Оказа се обаче, че е мъдрец, ПОСЛЕДНИЯ на долната дясна челюст. Имам спомен, че ми излезнаха преди 10 години /сега съм на 27/.Излезнал е само част от зъба, но определено има още да излиза Чувствам общо неразположение и съответно все още гаденето, което вече ми е ежедневие. Освен всикчо това съм и страшно изнервена и напрегната……Възможно ли е всички тези симптоми,които изредих да са от зъба или може да е и нещо друго? Незнам, отчаях се вече, моля дайте ми съвет и препоръка какво да правя? Благодаря Ви безкрайно много!

 2. Таня Тодорова

  Здравейте,д-р Янакиев! При нас предстои може би появата на първото зъбче…съдя по описаните в книгата ви симптоми-обилно слюнкоотделяне,раздразнителност,неспокойствие и т.н.Искам да започна да давам Хамомила 30 СН,но не намирам по колко гранулки дневно се дава.Може ли да ме посъветвате? Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Таня,
   Хамомила се дава по 5 гран. два пъти на ден.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. Наталия Бойчева

  Здравейте,д-р Янакиев.Книгата ви е страхотна.Искам да попитам, може ли Хамомилата да се дава по продължително време.Малката е на 1 годинка и много я мъчат зъбките.Дентокинд не помага.Ако може да ми препоръчате заедно с Хамомилата нещо за неспокоен сън,буди се постоянно.Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Наталия,
   Освен Хамомила 30 сн – 5 гран. добавете и Дормикинд 3 пъти по 1 табл.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. камелия

  Здравейте др. Янакиев. Дъщеря ми е на почти 8 месеца и има вече 5 зъбчета. Давам дентокинд и дормикинд но сънят и все още е неспокоен имаше период в които само нурофен помагаше(по препоръка на пефиатарката) но го спрях по ясни за вас причини. Моя въпрос е мога ли да комбинирам Мама натура със шуслерови соли или ще бъде прекалено? Благодаря ви.

  1. Mario Janakiev

   Здравйте Камелия,
   Може да се комбинират с шуслерови соли.
   По-добре добавете Хамомила 30 сн – 2 пъти по 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 5. Здравейте,
  Дъщеря ми е на 5 годинки и вече и излязоха 3 постоянни кътника без проблем, но четвъртия доста я мъчи. Подут е венеца, вижда се част от него но излиза доста бавно и болезнено в сравнение от другите.Малката казва че зъбчето и искало студено, така се успокоявало, от топло я боли. Вечер като си ляга започва едно постоянно слюноотделяне, мляска и преглъща докато заспи постоянно, а сутрин има дрезгава кашлица, която преобладава от седмица и повече. Свързвам я със зъбчето, защото ходихме на преглед при нашия хомеопат и няма друга причина. В момент а пием ипека 2 пъти,заради сутринната кашлица но не виждам подобрение кашлица,моля за вашия съвет!!!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Галя,
   Първо за зъбчето – започнете да давате Калкарея фосфорика 9 сн – 2 пъти по 5 гран. за да излезе по-бързо.
   За кашлицата приемайте Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 6. Забравих да спомена че освен кашлица им а и запушен нос, но само сутрин, секрета е прозрачен с жълти частици, като тапи, благодаря ви!!!

 7. Деница

  Здравейте, доктор Янакиев,

  Синът ми е на 11 месеца и има 4 зъбчета. Горните две не са се показали изцяло, но се виждат бели петънца. Посетих зъболекар, обясниха ми, че няма от какво да се притеснявам засега, причината е флуор – нещо е станало по време на бременността ми.
  Може ли да ми препоръчате нещо, което да повлияе на белите петънца?

  Благодаря Ви!
  Поздрави,
  Деница

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Деница,
   Хомеопатията притежава два препарата , които са ефективни към този проблем :
   давайте 7
   –Силицея 15 сн – 5 гран на ден
   –Калкарея флуорика 15 сн – 5 гран на ден.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Деница

    Благодаря Ви, доктор Янакиев,

    Колко време е добре синът ми да ги приема?

    Поздрави,
    Деница

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Деница,
     Поне месец.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 8. Деница

  Здравейте др Янакиев.Моите близначки са на 9 месеца.От третия месец ги мъчат зъбките,но още няма избило.От две седмици положението е нетърпимо.Непрекъснато плачат,не могат да спят,трудно се хранят.Не искат никой,като залепени са за мен.Венците са много подути и побелели и пищят от болка.Изпражненията са обилни и в началото са сухи и се ронят,после тръгват нормални.Много често не могат да ги изкарат сами.Имат и много газове.В момента слагам във водата им пулсатила 15,хамомила 15,страмониум 15 и графитес 15 .Няма много ефект особено за болката и запека.Четох че се дава магнезия муриатика и калкарея фосфорика.Мога ли да комбинирам и кои препарати?Моля ви дайте ми съвет,че вече сили нямам.Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Деница,
   Не е нужно да изпробвате толкова много хомеопатични препарати а трябва да прибегнете към консултацията на лекар – специалист.
   И така – за да избият по-бързо зъбките Ви препоръчвам Калкарея фосфорика 5 сн – 2 пъти по 5 гран.
   След като се появят – Дентокинд 3 пъти по 1 табл.
   С уважение -р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 9. Деница

  Това ми е предписано от хомеопат,но понеже не виждам ефект,затова се обърнах към вас.Бих ли могла да комбинирам калкареята с нещо за запека или само тя е достатъчна?А за дентокинд-имаме непоносимост към лактозата,а доколкото знам в него има.Благодаря Ви!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Деница,
   За запека е най-добре Бриония 9 сн – 3 пъти по 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 10. Деница

  Здравейте др.Янакиев!Извинявам се че отново ви притеснявам,аз съм с близначките на 9 месеца.От сутринта сме със задна хрема,която се стича и им застава като хрипче.Само като плачат върви воднист прозрачен секрет.Покашлят и много кихат.Много ги сърбят очите и носа и се зачервяват.Вечерта в банята забелязах по гръбчето на едната пъпки с бяло връхче.Мислех,че е от зъбките,педиатъра каза че е възможно,но можело и да е лек вирус.Не било притеснително и нищо не предписа.Чувам че и батко им се сополяви и покашля,та вероятно наред със зъбките сме болни.Ще съм Ви благодарна да ме посъветвате какво и колко време да давам и мога ли с него да давам калкареята или да я спра,докато се излекуваме.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Деница,
   Започнете да давате на децата Алиум цепа 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 11. Деница

  Цяла нощ ги боляха коремчетата.Имат разтройство и повишено потене.Остава ли този препарат и моля кажете ми мога ли да го давам и на баткото.Той е на 12 години.Благодаря че се отзовавате толкова бързо!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Деница,
   Алиум цепа е за воднисти секрети от нослето и серия от кихане.
   За коремчето препоръчвам Гастрокинд – 3 пъти по 1 табл.
   На баткото ако има същите оплаквания може да давате.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 12. Деница

  Здравейте др.Янакиев!От вчера секретите в носа не са воднисти.Станаха слузести и седят отзад в носоглътката.Почти не кашлят,но им засядат като храчки и хриптят.Като плачат от устата излизат слузести прозрачни лиги.Гълтат всичко и явно от това ги болят коремчетата.Почти съм сигурна че е свързано със зъбките.Редуват запек с разтройство.Купих гастрокинд,но се притеснявам че сме с АБКМ,а незнам това означава ли че имат и лактазна непоносимост,защото пише да не се дава при такава.Пием домашно козе мляко.Само от него им е добре,след като и Фризопепа не помогна.Моля кажете ми да давам ли Гастрокинда и с какво да заместя алиум цепа?Благодаря Ви!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Деница,
   Може да давате Гастрокинд.
   Алиум цепа ще заместим с Хидрастис 9 сн – 3 пъти по 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 13. Красимира Дочева

  Здравейте Доктор Янакиев,имам бебе на 4 месеца и мисля че започнаха да го мъчат зъбките.В момента давам шусл.соли 1 и 2,два пъти по една таблетка от двете соли.Мога ли да ги комбинирам с хомеопатични продукти?Ако да, с кои,и в каква дозировка.Благодаря.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Красимира,
   Може да ги комбинирате с Хамомила 30 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 14. Красимира Дочева

  Забравих да попитам ,как всъщност да давам лекарствата,сега разтварям солите във малко водичка.Благодаря.

  1. Mario Janakiev

   По същия начин се разтварят хомеопатичните гранули.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 15. Деница

  Здравейте, Д-р Янакиев,

  Пак съм аз с близначките на 9 месеца. От снощи е с висока температура, пред избиване на първо зъбче е. След преглед педиатъра каза, че това е предпоставка за бактериална инфекция. Гърлото и гърдите са чисти, възпалено е едното ухо и я боли. Рядко има суха кашлица. Изписа свещички, нурофен, някакви антибиотични капки за ушите и носа и фенистил заради алергията. Все още има лека задна хрема и продължава да си търка очите и носа. В момента давам Калкарея Фосфорика и гастрокинд. Моля Ви посъветвайте ме каква хомеопатия бих могла да давам и мога ли превантивно да я давам и на другото бебе. Благодаря Ви!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте , За болната близначка препоръчвам Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран. и Тонзилотрен -2 пъти по 1 табл.
   За здравото дете – профилактично Осцилококцинум .
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 16. Вера К

  Здравейте, Д-р Янакиев

  Предстои ни ходене на море и въпроса ми е.
  Дали има хомеопатия, която да давам предварително с цел предпазване от чревните инфекции?
  На 1,7 месеца сме

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Вера,
   Най-добрата профилактика е Биогая и по една табл. Инфлуцид.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 17. Венелина Тодорова

  Здравейте, д-р Янакиев! Имам момиченце на 2г. Започна да й никне кътник. Детето е гладно, но щом опита твърда храна, изпищява. Сънят й е неспокоен. Постоянно гледа да прилягва, боли я. Консумира предимно течности. Раздразнителна е, плаче за мен – майка си!
  Моля, ако не ви затруднявам, да ме консултирате какво мога да й дам за облекчаване на симптомите. Към настоящия момент давам само Дентокинд и Камилия.
  Поздрави!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Венелина,
   Препоръчвам Ви два хомеопатични препарата :
   –-Калкарея фосфорика 5 сн – по 5 гран. сутрин за бързо прорязване на зъбките
   –Хамомила 30 сн – 5 гран. вечер
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 18. Здравейте, д-р Янакиев! Синът ми е на 9м, вече има 6 зъбчета. Досега не съм давала нищо, но от известно време е изключително неспокоен нощем. Случва се няколко пъти и да плаче по 30-40 мин. Мисля, че причината са зъбите. Моля, посъветвайте ме какво да му дам! Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Зоя,
   Неспокойствието може да не е само от зъбките.
   Препоръчвам Ви за по-спокоен сън – Дормикинд – 3 пъти по 1 табл.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 19. Адреана Шейкова

  Здравейте д—р Янакиев, с удоволствие чета Вашите статии и винаги сте много полезен на нас родителите! Моята дъщеричка е на 18 месеца и има много нестабилен сън. По цяла нощ се буди, пие вода и заспива. Това продължава вече 14 месец. Изпива по 400-500мл. вода на вечер, като се пробужда в интервали от час, до 10-15 минути. Давала съм Хамомила, Камилия, Дентокинд, Дормикинд — безрезултатно. Проверихме кръвната захар, нямаше отклонения. Сега с пробива на кучешките зъби стана нетърпимо. Ще Ви бъда благодарна ако ме посъветвате какво да давам на детето! Все пак не мисля, че е нормално постоянното безъние и пиене на толкова течности. Предварително благодаря за отделеното време!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Адреана,
   В действителност е доста неприятно това непрекъснато събуждане. Явно, че причината са емоциите през деня.
   Намалете водата ,която подавате вечер.
   Вгледайте се в менюто през деня.
   Направете изследвания на детето – пълна кръвна картина и кръвна захар.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 20. Марина

  Здравейте, др. Янакиев. Синът ми е на 1г и 4 месеца в момнта венците са пудути най- вероятно му избиват зъбки. Има силно слюноотделяне и бистър секрет от носа. Има ли нещо коет може да намали слюнката, започна много да кашля от нея и гласчето му пресипна. Преслушан е няма хрип или зачервено гърло.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Марина,
   Да ,има много сполучлив хомеопатичен препарат, който ще намалее слюноотделянето и ще облекчи детето 9 Меркуриус солубилис 30 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 21. Елица

  Здравейте д-р Янакиев,синът ми е на 6 месеца и от 2 седмици си има вече първото зъбче.Много е неспокоен и през деня и през нощта,няма температура.Давам му дентокинд 3х1 и биобаланс бейби.Предстои ни имунизация на 18.10.2016 ,трябва ли да изчакам до отзвучаване на симптомите?Какво друго мога да му дам за облекчение?Благодаря Ви предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елица,
   Няма нужда да отлагате ваксината. Добавете към Вашата терапия Хамомила 30 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 22. Здравейте! Синът ми е на 1г. И 10 м. От две седмици спи много неспокойно, буди се с рев през 20 Мин. Мажа венците с пансорал, възможно ли е да е от никненето на кътниците или е от друго? Започва да удря като се събуди и не иска залъгалката! Благодаря предваритвлно

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Меги,
   Възможно е да е от никненето на зъбките – препоръчвам Ви Калкарея фосфорика 30 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 23. Здравейте,д-р Янакиев!
  Синът ми е на 2г.и 5м.събуди се с рев и болки от едната страна,докосва ухото,никне му кътник.. Има ли болкоуспокояващо, което мога да дам? Благодаря,предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Нина,
   Най-добрата терапия за проблем със зъбките е :
   –Калкарея фосфорика 9 сн – сутрин и вечер по 5 гран.
   –Хамомила 30 сн – 5 гран. вечер.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 24. Елеонора

  Привет д-р Янакиев!
  Знам, че 6-тите постоянни зъби никнат около 6-тата година. Но след две седмици с два пристъпа наподобяващи ларингит дъщеричката ми е с тръгнал 6-ти долу в ляво кътник. А е на 2г. и 3месеца.
  Това нормално ли е?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елеонора,
   Няма някакъв проблем.
   Просто при Вашето дете по този начин прорязват зъбките.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 25. Привет др Янакиев
  Дъщеря ми е 3г.и 2мес.От една седмица насам е много нервна и неспокойна не се храни добре,долу от двете страни забелязах трети кътници за избелени много и подути какво да и дам моля за съвет предварително благодаря.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Гюлбахар,
   Давайте й Калкарея фосфорика 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 26. Здравейте Д-р Янакиев!
  Синът ми е на 12 месеца и имаме 8 зъбчета.Нощно време е някъкъв кошмар от няколко месеца насам ,горе-долу от както ни никнат зъбчетата.
  Заспиваме много бързо ,като използваме биберон-залъгалка ,но само за заспиване.Но от тук на татък се започва след 1-2ч.сън едно мръкане,не иска биберона,плаче,постоянно се върти,изпива около 300мл.вода на нощ.Давам му вода и след това поема биберона и се успокоява ,но след 15мин,30мин,1ч почва да мрънка и пак всичко отново…така цяла нощ около 20 пъти.Повечето пъти като плаче или мрънка е със затворени очи т.е.спи и плаче/мрънка.
  Имали сме и няколко по-спокойни нощи в, който се е будил 3-4пъти ,но много рядко.Правихме ПКК и всичко е ОК.Давала съм Дормикинд,Дентокинд,Хамоми-ла,Осадент,Theetha.
  През деня много спокойно спи един път около 2-3ч,но пак с биберон.
  На какво може да се дължи този неспокоен нощен сън и какво мога да давам.
  Благодаря Ви много!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Йоана,
   това неспокойствие се дължи както на зъбките, така и на емоциите от деня.
   Препоръчвам Ви :
   –Камилия – 2 пъти по 1 флакон. през устата.
   –Хамомила 30 сн – 5 гран. вечер.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 27. Ралица Николова

  Здравейте д-р Янакиев!Синът ми е на 9 години ,а има само два сменени млечни зъба,дори не се клатят останалите.При който и специалист да го заведем никой не може да даде отговор на въпроса,защо?! А и да се проведе нужното лечение.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ралица,
   Просто по-бавно поникват постоянните зъбки.
   Препоръчвам Ви :
   –Калкарея фосфорика 9 сн – 2 пъти по 5 гран. за един месец.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 28. Мария Таирова

  Здравейте, д-р Янакиев,
  Синът ми е на 9м. Вече има две долни предни зъбчета, а горните, особено единият, вече са се очертали и са пидути венците. Има обилно слюноотделяне и дъвче всичко, което му попадне с ръцете – играчки, бисквитки, хартийки.
  Отделно през нощта има много неспокоен сън, буди се по няколко пъти през нощта.
  От вашата книга прочетох, че мога да помогна на зъбчетата с Калкарея Фосфорика 9СН. Можете ли да ми кажете в каква дозировка да го давам?
  Считате ли, че това е правилно лечение?
  Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мария ,
   Давайте Калкарея фосфорика 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 29. Елица

  Здравейте,грешно ли е да се дават и осадент (през деня )и камилия (нощем)-без прекъсване?Благодаря ви.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елица,
   Не е грешно да се съчетават тези препарати.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 30. галя василева

  Здравейте д-р Марио, бебето ни е на 7 м. изби му единия долен резец, сега започна да пробива и другия . Детето през нощта е много неспокойно буди се често на всеки час, плаче, търка очи, успокоява се на гърда или на ръце. Спи по много малко. Давам дентокинд и дормикид. Пробвах и със стрaмониум ch 15 ефект няма. Моля Ви за съвет с какво да му помогна. Поздрави !

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Галя,
   Започнете с Хамомила 30 сн – 3 пъти по 5 гран. и Камилия – 3 пъти по 1 флакон.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 31. Ивелина

  Д-р Янакиев, детето ми е на 2 г. и 2 мес. и са и избили доста зъбки. Първия изби към 5 месец. Преди 5-6 месеца започнаха много бавно да и избиват с големи паузи. Останали са ни 6 зъба – по един кътник долу от двете страни и по 2 горе. Винаги изкарваме зъбите с продължителна хрема и раздразнение. Не винаги отказва храна, но и се отразява на съня. Преди 2 седмици започна пак хрема и трудности със съня. Първата вечер като почна разболяването почти не е спала. Кожата и беше гореща. Не е ревала и крещяла прекалено, но беше много странно, сякаш не и се спи. Първо си помислих, че пак е урочасана, но после започнаха сополите и реших, че е от зъби. Като и гледах венците (почти не успях, понеже тя не ми даваше), реших, че задните зъби са тръгнали. В момента хремата е слаба вече, но този път не изчезна както обикновено. Давам и вече седмица и шуслерова сол номер 3, лекувам хремата с Коризалия и шуслерови соли, слагам капки. Какво мога да направя, за да ускоря процеса на пробиване? Сега от 27-ми тръгва на ясла и много се притеснявам, че и е понижен имунитета и да не се разболее по-сериозно. Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ивелина,
   За по-бързо пробиване на зъбки препоръчвам Калкарея фосфорика 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 32. Лора Дамянова

  Здравейте! Синът ми е на 1г и 11 месеца. От 1 месец ходи на ясла. Ходи 2 дни и вдигна температура. Борихме се с нея 3 дни. След това започна хрема, последвана от кашлица. Слагахме физиологичен разтвор, коларгол, пи сиропи за кашлица, но все още (ще стане месец) има остатъчна кашлица, през този период освен всичко загуби апетит, имаше моменти с диария. На моменти си бърка в ушичките, търка бузките…като цяло отговаря на всички симптоми при никнене на зъбки, а на нас ни остават само 4-те кътника. Спи много неспокойно на моменти и в един момент започва буквално да пищи насън. Въпроса ми е дали е възможно цялата тази история да е предизвикана от разтеж на кътник или просто лечението му не е било удачно. Ще добавя, че през цялото време е пил и чайове – лайка, за гърлото и носоглътката, джоджен за разтройството, мента за коремчето (естествено не всички накуп) давах му ампули витамин C и от една седмица пие по една кафена лъжичка Саностол за подсилване. Благодаря ви предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Лора,
   Причините са комплексни – зъбки + вируси.
   препоръчвам Ви за да се успокои детето :
   –Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   –Хамомила 30 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Лора Дамянова

    Много Ви благодаря за съдействието!

    Приятен и успешен ден!

 33. Антония Митева

  Здравейте! Детето ми е на 8м. Вече има 7зъбчета. Всеки път ги вади с хрема и неспокоен сън. Вече трети ден е раздразнителен. Не спи спокойно нощем. Давам шусл.сол 3, 4, 8. 3×3 от всяко. И Камомила Вулгарис 30СН 3×2 гранули. Мога ли да комбинирам с нещо друго? Или това е достатъчно. Ппитеснява ме хремата. Не е обилна. Но изкарахме болнава зима с постоянна хрема и кашлица. Здрав е от 2седмици и се притеснявам да не изтървем пак ситуацията!
  Благодаря ви предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Антония,
   При появата на хрема добавете Алиум цепа 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 34. Здравейте, д-р Янакиев!
  След поредната безсънна нощ реших и аз да Ви пиша.Имам син на 6.5 месеца.Откакто се е родил не спи добре.До навършване на трети месец от време на време спеше по 4-5 часа без да се събужда,но откакто почнахме 4-ти е някакъв кошмар.Събужда се през 15-20,30 мин, 1 час.Преди му давах залъгалка или го хранех и пак заспиваше, нo от 4-5 нощи като се събуди не може да заспи отново с часове.По цяла нощ се люлелеем или на ръце или на шезлонга.През деня също не спи добре.Давам му дентокинд за зъбките.Дали е от зъбки?Моля Ви дайте ми някакъв съвет?Благодаря Ви много!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ренгинар,
   Най-вероятно това неспокойствие е причинено както от бъдещи зъбки, така и от впечатленията от деня.
   Препоръчвам Ви Дормикинд – 3 пъти по 1 табл.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 35. Здравейте имам син на 2г.2мес. излизат ни 2 кътни зъба,какво бихте ни препора1али?Много е изнервен и неспокоен и не се храни.Благодаря ви

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Янка,
   Давайте Хамомила 30 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 36. Милена Георгиева

  Здравейте, вмомента на синът (1г 6м) ми му избива 3-ти долен резец, положението никога не е било толкова зле, плаче истерично, хапе всичко, яде трудно..давам Камилия, Дентокинд и мажа с гелчета но явно няма особен ефект. Освен това зъбчетата му избиват доста бавно и дори избили израстват бавно до крайната си големина..Какво бихте ми препоръчали за болката и безпокойството, както и за по лесен пробив. Благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Милена,
   Започнете веднага тази схема :
   –Калкарея фосфорика 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   –Хамомила 30 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 37. Антоанета

  Здравейте д-р Марио,
  От няколко месеца имам проблем със сливиците, забелязах , че имам тапи или налепи не знам точно как се казва, но в никакъв случай не е гной, сливиците ми станаха на дупки като пори, през няколко дена усещам драскане, лош дъх, в последствие от което разбирам се пак се е залепила остатък от храна, почиствам ги е след няколко дена пак отново.Какво бихме ме посъветвали да приемам, ако изобщо има лечение.

  1. Mario Janakiev

   Здраевйте Антоанета,
   Тези сливици са започнали да стават хронични.
   пусков момент е била някаква вирусна инфекция.
   Препоръчвам Меркуриус колубилис 30 сн . 3 пъти по 5 гран.
   Ангин хил – 3 пъти по 1 табл.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Антоанета,
   Поне 2 седмици.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 38. Денислав

  Здравейте, Доктор Янакиев,
  имаме дъщеричка на почти 6 месеца и постоянно си чеши венците, денем е неспокойна, постоянно ръмжи и хленчи. Вечерно време започна да се буди. Даваме Камилия само когато стане нетърпимо най вече преди да заспи или през деня и много и помага. Въпросът ми е:
  Можем ли да заменим Камилия с Хамомила и ако да как да го даваме ?

  Благодаря !

 39. Здравейте! Синът ми е на 6 месеца и половина, имаме си едно долно зъбче и второто до него е почти пробило венеца. Детето беше ужасно неспокойно вечер, събуждаше се с плач, но започнахме Дентокинд и вечер вече не се събужда, но продължава буквално да се мята из креватчето си и да е неспокоен. През деня е раздразнен и все едно постоянно гладен, но не изяжда пълната си порция храна. Освен това вече около 3 седмици хърка с нослето (без видим секрет, само при изтегляне има малко количество) и отвреме на време накашля. Искам да попитам мога ли към Дентокинд да добавя още нещо за зъбките (калкареа фосфорика, хамомила…) и евентуално Имунокинд. И също мога ли да давам едновременно (на един прием имам предвид).

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Евгения,
   Можете към Дентокинда да прибавите Калкарея фосфорика 9 сн – за да избият по – бързо другите зъбки.
   За нослето използвайте Грипстоп капки.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Евгения,
   Калкарея фосфорика 9 сн – 3 пъти по 5 гран. и заедно с дентинокса.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 40. ивелина

  ние сме на 5 месеца и много често почна да си търка нослето и очите,това от зъбките ли е?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ивелина,
   Да, това е бъдещо никнене на зъбки.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 41. Павлина

  Здравейте д-р Марио! Дъщеря ми е на 1 година и два месеца. В момента никнат предкътниците. Давам Дентокинд и Хамомила 30 ch по 3-4 пъти на ден вече няколко месеца. Въпреки това, снощи много трудно заспа. Беше превъзбудена със зачервени бузи за пръв път. Хапе и дъвче нервно разни неща. Въпросът ми е мога ли да добавя още нещо към това, което давам и дали не прекалявам с Хамомилата?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Павлина,
   Явно това поведение не е само от зъбките.
   Сменете Вашата терапия с Дормикинд – 3 пъти по 1 табл.
   С уважение д-р Марио яНАКИЕВ


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 42. Здравей д-р Марио! Дъщеря ми е на година и 3м, от 4 дни е с хрема и вдига Т вечер, спи неспокойно, нашият педиатър препоръча само витамини, алиумцепа и почистване на нослето, но от днес тя е изключително раздразнителна и отказва да се храни. Забелязах че е тръгнало ново зъбче. Исках да ви попитам може ли всичко да се дължи на него, защото до момента има 4 зъба и е било доста по-леко, и мога ли да давам нещо друго, с което да облекча състоянието й? Благодаря.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Симона,
   Това определено не е от зъбките а вирусна инфекция.
   Давайте и Шуслерова сол № 3 – по 3 табл. във 100 мл. вода.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  2. Здравейте.
   Дъщеря ми е на 1 год и 4 месеца, от една седмица не може да отхапва. От горе избиват 2-те два резеца и кътниците, но целия венец е малинено червен и от един ден е с афти, давам дентокинд и мажа с анафтин. Вечер се събужда с писъци и по венеца са избили кървави точици, като тази вечер горната устна се поду. В момента е болна и анемична. Мога ли с нещо да облекча състоянието й?
   Благодаря

   1. Mario Janakiev

    Здравейте Симона, към вашата терапия добавете и Меркуриус солубилис 30 сн – 3 пъти по 5 гран.
    Добре е след това веднага да подсилите имунитета и да подобрите анемията с Шуслерова сол № 3 – по 3 табл. на ден и ТОЗИ СИРОП.
    С уважение д-р МАРИО Янакиев


    Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 43. Здравей д-р Марио! Внучето ми е на година и 2м. и от 4 дни е с „запушено“ носле, няма хрема а „хърка“ и непрекъснато го търка,но няма нищо в нослето и от нощес вдигна t° , спи неспокойно, нашият педиатър каза да отидем на дежурен,но дежурната беше много недрожелюбна, отидохме до детска педиатрия, където ни отговориха че по-принцип прегледа се заплаща 30 лв., но дежурния лекар отказва да слезне да извърши прегледа, защото това не било спешен кабинет и отиваме към Токуда.
  Възможно ли е да вдигне толкова висока t° (39.2) от зъбки

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Таня,
   Не, това е вирусна инфекция. На й-добре е да пирема Осцилококцинум и витамин Ц.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 44. Svetoslava Kostadinova

  Здравей д-р Марио!Дъщеря ми е на 1 годинка и от няколко месеца не спи спокойно нито денем,нито нощем.Имаме две зъбчета отгоре от една седмица.Замислих се за шуслеровите соли като вариант. Моля за съвет каква комбинация да давам и по колко.
  Благодаря ви предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Светослава,
   не се сещам за Шуслерови соли, които ще ви помогнат. Добре ще се отрази Дормикинд – 3 пъти по 1 табл.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 45. Севилй

  Здравейте, д-р Янакиев! Синът ми е на 1г. и 2м. Досега са ни избили 6 зъба. От 4 дни беше с воднисти сополи и кашляше вчера ни изби един оот долните странични резци и сополите ни спряха, обаче от време на време кашля а днес пък имахме температура 38.4
  Давам му изопринозин, осцилококцинум, вит. С, стодал и стеримар и виброцил за носа. Според мен всичко това го дължим на зъбите, но тази температира ме притеснява.Какво да му дам друго?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Севилй,
   разбира се таи тепература не се дължи на зъбките а е вирус. Ще трябва да се прегледа детето и след като знаете диагнозата тогава мога да Ви дам съвет.
   Междувременно след оздравяване детето се нуждае от бързо възстановяване и за това Ви препоръчвам новия имуностимулиращ сироп.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 46. Светла

  Здравейте д-р Янакиев!
  От няколко дни забелязваме черничко от върха на долните две зъбчета, а днес започна да се появява и на горните две зъбчета на внучето ми. Тя има 6 зъбчета и е на 1 година и 1 месец. Почистваме й зъбките от момента на излизането на първото зъбче със специален наконечник-четка и специална бебешка паста. Възможно ли е това да е кариес и какво да предприеме.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Светла,
   Най-вероятно не е кариес, но се допитайте до Вашия стоматолог.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 47. Виктория Ангелова

  Здравейте! Синът ми на 8м и 2с имаше умерена температура преди няколко дни без никакви други симптоми освен подут и белезникав венец и леко разтройство. В момента няма температура. Но започна да покашля(сухо) от време на време и да издава звуци все едно си чеше гърлото- без темп, хрема или друго. Не искам да го водим на лекар точно в този момент предвид епидемията. Има ли някакъв сироп или хомеопатия, с кято бих могла да предотвратя развитие и йсложнение. Едното зъбче се показа, а другите все още пробиват. Благодаря!

 48. Катерина

  Здравейте Др.Янакиев ! Имам бебче на 5 месеца , още от родилното ни исписаха със стафилококова инфекция,лекувахме я с Бактробан но безуспешно. Но детето много често си почесва нослето,нервно е, и се буди от тази причина,когато я гушкам също,притиска се в мен да си почеше нослето.Това е вече 3 месеца. Преди 5 дена ни изби първото зъбче ,тъй като педиатъра на детото не взима това нещо за сериозно,моля за второ мненеие, дали това с нослето,не е в последствие от никнещи зъбки или можеби е от стафилококовата инфекция . Ще съм ви много благодарна ! Поздрави!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Катерина,
   Проблемът с нослето не е от стафилококовата инфекция. Използвайте капки Грипстоп – 3 пъти по 1.2 капки в нослето и хомеопатичния перпарат Нукс вомика 9 сн – 2 пъти по 5 гран. се разтварят във вода и се дават през устата.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 49. Нели Николова-Маринова

  Здравейте, Д-р Янакиев! Дъщеря ми след 2 дни навършва 6м. Преди 15 дни пробиха долните резци, всеки момент очакваме и горните два да пробият. До сега сме давали Дентокинд таблетки и мажем с Калгел, което помагаше, но вече стана доста раздразнителна и дори си гризе ръчичките. Какво бихте ни посъветвали да приемаме? Виждам ваш комемтар за Калкарея фосфорика 9 сн. Ако това ще помогме да пробият, как се приема? Сърдечно благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Нели,
   препоръчвам Камилия – 2 пъти по 1 флакон и Калкарея фосфорика 9 сн – 2 пъти по 5 гран. разтворени в малко вода.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 50. Зорница Янкова

  Здравейте, Д-р Янакиев,
  Дъщеря ми е на почти 4 месеца и е много недоволна от дразнещите зъбки 🙂 Освен обилното слюноотделяне и пъхането на всичко в устата, се буди непрекъснато. За сега не съм й давала нищо, но май ще има нужда.Имам Chamommila 30 сн, но не знам как да го давам. Бихте ли ме посъветвали? По колко гранулки и да ги разтварям ли във вода? Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Зорница,
   Разтваряйте по 5 гранули в 10 мл. вода . Може да ги давате 2 пъти на ден. Дабавете и Камилия – дозата е 2 пъти по 1 флакон, също се разтварят в 10 мл вода и се дават поотделно.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Гергана,
   Не е необходимо да се дава толкова силен препарат за зъбки.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 51. Здравейте доктор Янакиев 🙂
  Отново се обръщам към вас.
  Днес водих детенцето си на зъболекар,имаме всички млечни зъбки и малки кариеса които ги правим стъпка по стъпка.
  Обаче зъболекарката,каза че му е подут венеца и разсте т.н.шести зъб.
  Наистина детето е много изнервено и има слюноотделяне,но не съм си и помисляла че е зъб.
  мога ли хомеопатия да му дам,заради болензеното никнене на зъба?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Тина,
   Да, може да давате тази комибнация – Калкарея фосфорика 9 сн – 2 пъти по 5 гран. и Хиперикум 30 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 52. Даниела

  Здравейте д-р Янакиев!
  Детето ми е на 11 месеца и 10 дни, от седмица е много неспокоен.Виждат се, че пробиват 4 зъбчета.Има силно нарушен сън, отказ да пие мляко и е много нервен.Какво ми препоръчвате да дам, като дентинокс и картел не ни помагат.
  Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Даниела,
   Препоръчвам Ви Дормикинд – 3 пъти по 1 табл.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 53. Даниела

  Здравейте др.Янакиев.Синът ми е на 3м ,вчера забелязах две малки бели кръгчета върху небцето на бебето,намират се на мястото на първите долни кътници,нямаме поникнали зъбчета.Възможно ли е да поникнат първо кътници?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Даниела,
   редът на никнене на зъбки не е задължителен.
   Възможно е от там да пробият.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 54. Красимира

  Здравейте д-р Янакиев!Синът ми от 3 месеца има проблем с носа не може да спи.През деня е раздразнителен, нервен според мен е от зъбите. Той е на 1 год и 3 месеца има 6 зъбчета. Няколко пъти го водих на УНГ изписва ни зритек по 7 капки вечер 1 месец и половина и Максидекс капки за 5 дни.Но вече трябва да спрем зритека той продължава да има периоди на подобрение,които се редуват с влошаване.Моля за съдействие.Давам му Камелия и редувам с Дентокинд , когато виждам, че го дразнят венците.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Красимира,
   От другата седмица заменете Дентокинда с Дормикинд.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 55. Деница

  Здравейте, от пет дни детето ми(1г.6м.) вдига температура до 38-38.5, в редки случаи вечер до 39С. Има много обилна секреция от носа и често се дави от нея,секретите първоначално започнаха да се сгъстяват, но от 2-3 дни са бистри. Кашлицата е влажна, преслуша го лекар, но няма нищо. Вчера видяхме, че избива предкътник, може ли това да е причината да не спира обилната секреция, за температурата ми е ясно, че може да е от вирус. Има и редки изпражнения-до 1,2 на ден?
  Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Деница,
   Забравете за зъбките. Температурата е израз вече на бактериална инфекция. Детето трябва да се преглежда от лекар всеки ден и ако се наложи да се включи антибиотик. Добавете към неговата терапия – Хепар сулфур 15 сн – по 5 гран.
   Веднага след излекуване – повишете имунитета му със сиропа д-р Марио Имунокидс – 2 ъпти по 2,5 мл.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 56. Здравейте д-р Янакиев,имам бебе на 9 месеца,от два дни го мъчат горните зъбки,и двата изведнъж никват,снощи беще с температура 38,3 давах панадол 5 мл за половин час спадна на 36.0 от тогава не дигна,но от сутринта почна да кашля носа не е запушен,но усещам че гърленцето има храчки и дразнят,давам проспан 2,5мл,та въпросът ми е вие какво препоръчвате ? Имам и инхалатор дали да почваме?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Бахар,
   Тези симптоми са проява на инфекция а не са причинени от зъбките.
   Не мога да препоръчам терапия без преглед.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 57. Деница

  Здравейте. Дъщеря ми е на година и 8 месеца и и избиват горните 2 кучешки зъба наведнъж. В момента е някакъв ад. От два дена е положението е страшно. Много е изнервена,не яде,тръшка се,вечер преди да заспи пада страшен рев и не спи спокойно.Какво бихте ми препоръчали да и давам ?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Деница,
   Най-доброто, което може да направим е да ускорим прорязването на зъбките.
   Препоръчвам Ви Калкарея фосфорика 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Деница, Да, като пробият зъбките. Мажете венците с Дентокинд гел.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 58. Здравейте,
  Дъщеря ми е на 39 месеца и от няколко дни е с кашлица и секрети от носа. Снощо проверих и видях че 20-тия зъб е пробил. Възможно ли е тези синптоми да са от този зъб? Това че чак сега и изниква зъба трябва ли да ме тревожи или е нормално?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Вени,
   Не, тези симптоми са от инфекция. Не е проблем, че сега изниква зъбчето. Заведете детето на лекар.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 59. Здравейте д-р Янакиев,
  Синът ми е на 9 месеца и все още няма зъбче. От две седмици е хремав, намали храната и спи неспокойно. Давах Камилия 8 дни, както пише в листовката, 2х1 флакон и имаше подобрение. Сега правим почивка от нея и пак ще я започнем, но всички симптоми пак са налице, плюс разтройство. Какво мога да давам за облекчение и колко дни може да се почива след един курс с Камилия? Четох вашите коментари, в които препоръчвате Калкареа Фосфорика, дали ще е лкдходящо в нашия случай?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Анелия,
   Да, може да дадете от Калкарея фосфорика 9 сн – 3 пъти по 5 гран. за да се облекчи състоянието.
   Добре е да си поръчате еот книгите ми за да се запознаете с развитието на детето – „От Нула“ и „Кодът на детския имунитет“.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Анелия,
   Давайте Калкарея фосфорика 9 сн поне 2 седмици. Ефектът идва до няколко дни.
   По-подробно за зъбките и това какво трябва да даваме съм описал в книгата „Кодът на детския имунитет“.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 60. Елена

  Здравейте д-р Янакиев,
  синът ми е на 10 месеца и от доста време е много нервен,буди се постоянно нощем,плаче понякога и през деня и през нощта.Има вече 6 зъба,но виждам,че са тръгнали още-непрекъснато ръцете са му в устата и чак нервно си драска венците.Давам от 2 дни Камилия,но въпроса ми е мога ли да съчетавам с Дентокинд?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елена,
   добавете към Камилия и Калкарея фосфорика 9 сн – 3 пъти по 5 гран. Ще има ефект. Как действа? Прочетете повече за това в книгата „Кодът на детския имунитет“
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 61. Здравейте, д-р Янакиев. Синът ми е на почти 7м. След навършване на 4м все едно го смениха с друго бебе. Нощем е неспокоен, денем слюнката тече като река, раздразнителен и постоянно си дъвче пръстите или тика нещо в устата. През деня започна да спи не повече от 30 минути, а след това е сърдит и му се спи. Влоши се последния месец и нощния сън, през 15 20 минути се върти и иска да засуче мляко – нищо друго. След консултация с хомеопат давам Камомила 15 CH и Колоцинтис 9 CH, но ефект няма. Пробвах с дентокинд и дормикинд, но подобрение и от тях няма. Подходящо ли е да давам Калкареа фосфорика 9CH

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Валя,
   Да, може да давате Калкарея фосфорика 9 сн – 2 пъти по 5 гран. Ще целим с този препарат по-бързото пробиване на зъбче.
   За нощния сън препоръчва сироп на Педиакид за сън – по 1 чаена лъжичка вечер.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 62. Цвети

  Здравейте, д-р Янакиев
  Дъщеря ми е на 7 месеца едното долно зъбче изби но с другото е много трудно буди се нощем с силен плач давам дентокинд таблети но не и помага мажа и през деня с бочко но само панадола я успокоява колко дни мога да го давам като давам само вечер и то по половин доза не цялата за неините месеци и какво друго мога да взема

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Цвети,
   За да избият и другите зъбчета и да се облекчи състоянието на бебето Ви препоръчвам да давате Калкарея фосфорика 9 сн – 2 пъти по 5 гран., разтворени в малко вода.
   За да бъдете напълно информирана за развитието на детето и справянето с някои състояния Ви препоръчвам книгите си – „От Нула“ и „Кодът на детския имунитет“
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 63. Беширова

  Здравейте,д-р Янакиев.
  Синът ми е на 2м, изцяло е на АМ. От няколко седмици започна интензивно повръщане беше на АМ Милупа. Казаха ни да го заменим с Фризовом. Няколко дни нямаше проблем с повръщането от него но пък се яви друг проблем, защото много го разхлаби и получи разтройство. След това ни казаха да смесваме фризовома с фризолак, за да може да го запече. Но като го мешаме пак се явява проблема с повръщането явно от фризолака.
  Питането ни е с какво да продължим храненията, за да се избегне проблема с повръщането след всяко хранене и евентуално това разхлабването от фризовома.
  Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте г-жа Беширова,
   Започнете с Нан АР.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 64. Илияна Андреева

  Здравейте, имам бебе на 4 месеца, което от около повече от 2 седмици стана много нервно, непрекъснато ръцете са и в устата. Нослето и хрипти, запушва се и се появиха сополи, които са бели гъсти. Пръскам със Стеримар и издърпвам с аспиратор. Капя по 1-2 капки сребърна вода, но не минават. А е така вече почти 20 дена. Какво мога да и дам, че нямат край тези сополи.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Илияна,
   Може да използвате капките Грипстоп – по 1-2 капки в нослето и хомеопатичния Алиум цепа 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 65. Деница

  Здравейте. Дъщеря ми е на 2 години и 2 месеца и в момента сме в процес на избиване на кътниците. С хрема сме вече 1 седмица и следобед и вечер започва един рев и не мога да я успокоя с нищо. Какво мога да и давам за да се успокои ?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Деница,
   За да се поуспокои детето започнете да давате Калкарея фосфорика 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 66. Илияна Андреева

  Здравейте отново, вече 2 седмици капя от капките Грип стоп и пием вече втора опаковка Алиум цепа 9 CH. Но положението си е все същото. Продължава да има сополки. Малко по-малко са отпреди, но не минават. На всяко кърмене чистя и издърпвам по-малко. Въпросът ми е, какво да продължа да и давам?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Илияна,
   Може да замените спрея Грип стоп със Силвер тус – 3 пъти по 1 впр.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 67. Илияна Андреева

  А този спрей не е ли за по-големи деца, ние сме на 4 месеца?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Илияна, По-добре за Вашето бебе капете капки Грип стоп – 3 пъти по 2 капки в нослето и продължете с Алиум цепа 9 сн .
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 68. Илияна Андреева

  Благодаря, продължаваме тогава, дано се оправи, че вече цял месец сме така.

 69. Деница

  Здравейте докторе. Дъщеря ми е на 2 години и 3 месеца и е със задна хрема в последствие от избиване на последните кътници. Въпроса ми дали цинабсин ще помогне за нея и по каква схема да го дам. Благодаря предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Денициа,
   Няма да помогне. Давайте Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Деница,
   Поне 5 дни…


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 70. Здравейте.Дъщеря ми е на година и шест месеца и в момента и никнат кучешки зъби.Давам Камилия,но в листовката пише,че може да се дава Камилия в продължение на 8 дни.Въпроса ми е колко време трябва мине след тези осем дни,за да мога пак да и давам Камилия?
  Благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Дани,
   Предлагам Ви една друга схема за облекчението на детето.
   нека да я приема 1месец.
   –Калкарея фосфорика 9 сн – 2 пъти по 5 гран.
   сироп Имунокидс – 2 пъти по 2,5 мл.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 71. В момента давам Шуслерови соли 2 и шуслерови соли 3. Мога ли да ги съчетая с Калкарея фосфорика 9 сн ?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Дани, Да, може да съчетаете с Калкарея фосфорика 9 сн – 2 пъти по 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 72. Мария Мицева

  Здравейте, д-р Янакиев.

  Синът ми е на 1г и 4 м. От края на четвъртия месец започнаха да го мъчат зъбките и избиха чак на 10 м. До момента има 8 зъба, всяко зъбче избива много трудно, бавно и болезнено. По цяла нощ не спи и плаче. Пробвахме Дормикинд и Дентокинд, Камилия, Хамомола 15 ch, a от днес и Осадент. Почти всяка нощ като започне да реве му даваме и Нурофен, Сиафен или Панадол. Но това пак не е решение. Педиатърката ни каза, че е от зъбите и нищо не може да се наорави. Моля Ви за съвет какво да давам?

  Предварително благодаря.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мария, Започнете да му давате Калкарея фосфорика 9 сн – 3 пъти по 5 гран. за да избият по-лесно зъбките.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 73. Мария Мицева

  Здравейте, много благодаря за отговора. А мога ли да съчетая даването на Калкарея фосфорика с Осадент. Тъй като въпреки че започнах да го давам от два дена, вече сякаш има ефект. Както и как точно да давам Осадент, само при болка или по схема?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мария, Може да съчетаете с Осадент. Но за мен препоръчаните препарати са достатъчни.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 74. Мариела

  Здравейте! Дъщеря ми е на 1,1г. Искам да попитам по каква схема да и давам калкареа фосфорика и за какъв период от време? Благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мариела, Ако искате да използвате ефекта на калкарея за по-бързо пробиване на зъбките, ето тази схема:
   –Калкарея фосфорика 9 сн – 2 пъти оп 5 гран.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мариела, Поне 2 седмици.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 75. Гергана Николова

  Здравейте д-р Марио,

  Синът ми е на 1г и 2 месеца. Има болезнено зъбоникнене, като болките започнаха още от 4-тия месец, а към момента има едва 4 зъба, които избиха много трудно. Често настъпват периоди на болезнено зъбоникнене, изпълнени с нервност, писъци посред нощ и липса на апетит, а зъби така и не избиват. Досега сме давали Камилия, Осадент, Teeth-a и всякакви гелчета (Калгел, Пансорал, Анафтингел, Дентокинд гел), но не усетихме ефект. Моля да ни посъветвате за други хомеопатични прдукти, с които да облекчим зъбоникненето, както и по каква схема и продължителност да ги даваме.

  Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Гергана,
   Започнете да давате тази схема:
   – Калкарея фосфорика 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   сироп Имунокидс – 2 пъти по 3 мл.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 76. Здравейте д-р Янакиев!
  Имам дъщеря на 5 години и вече е с пломби. Какво бихте ми препоръчали за заздравяване на зъбите?
  Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елка,
   Ето една схема за 2 месеца:
   –Силицея 30 сн – по 5 гран. на ден.
   –Калкарея флуорика 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   сироп ИмуноКидс – 2 пъти по 4 мл.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 77. Полина

  Здравейте! Синът ми е на 10 месеца. Има две зъбчета отдолу и сега избиват горните, но от няколко месеца не спи спокойно нощем, като през последните седмици положението стана още по-зле. Буди се през 20-30 мин. и се успокоява само на ръце. Вечер заспива късно и сутрин става рано с плач, явно още му се спи. През деня сънят му е разпокъсан и кратък. Давах Дентокинд и Дормикинд, но без ефект. Смятам, че всичко това е заради никненето на зъбите. Ще се радвам да чуя и вашето мнение и препоръки. Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Полина, Да, този дискомфорт се дължи на трудното прорязване на зъбките. Препоръчвам : Калкарея фосфорика 9 сн – 3 пъти по 5 гран., разтворени в малко вода, и Пробиотик на Д-р Марио – По 1 прахче на ден.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 78. М.Любомирова

  Доктор Янакиев, здравейте! Дъщеря ми е на 6г, преди месец и половина й паднаха горните два предни зъба. От седмица постоянните прорязват и изникват едва едва. Тази нощ забелязах, че венците са силно надути, все едно има джобчета отгоре. Дадох й Chamomila vulgaris и Belladonna , което не знам дали беше правилно, но сякаш успокоиха напрежението във венеца. Какво бихте препоръчали за подобно подуване, нормално ли е да се получава при изникване на постоянен зъб?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте, Може да са възпалени венците.
   Препоръчвам Ви Меркуриус солубилис 30 сн – 2 пъти по 5 гран. и Калкарея фосфорика 9 сн – 2 пъти по 5 гран.
   За имунитета – Сироп ИмуноКидс – 2 пъти по 5 мл.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 79. Габриела

  Здравейте д-р Янакиев,
  Дъщеря ми е почти на 3мес.До скоро беше с рефлукс и силни колики. Точно това се успокои и от 10 дни има симптоми за вадене на зъби-изключително силно слюнкоотделяне,раздразнителност,не може да спи добре и денем и нощем,пъпчици около устата и дупето,ръцете постоянно в устата.Давам калкарея фосфорика 9 сутрин и вечер и няколко пъти на ден Камилия.Какво бихте препоръчали.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Габриела, Добавете и Нукс вомика 15 сн – 2 пъти по 5 гран., защото рефлуксът не е отшумял.
   Прочетете повече в книгата „От Нула“ – https://www.test.d-rmario.com/product/kniga/
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Габриела

    Благодаря ще добавя.Бих желала да закупя книгата,но живея в Канада.Има ли я в електронен вариант?

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Габриела, В момента е подготвям да я кача електронно в Амазон.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 80. Гергана Николова

  Здравейте д-р Янакиев,

  Колко продължително време мога да давам Калкареа фосфорика 9 CH 3 пъти по 5 гранулки, тъй като вече давам от близо 2 месеца, зъбче не е избило, но като че ли действа облекчаващо на зъбоникенето?

  Поздрави!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Гертана, Може да давате неограничено време.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 81. С.Георгиева

  Здравейте д-р Янакиев.
  Синът ми е на 7 месеца,от събота е с разстройство което беше 5 пъти на ден.Педиатърът му препоръча диета и пробиотик. Вече намаля 1 до 2 пъти на ден но е много неспокоен и нервен, постоянно плаче. Преди месец му поникнаха долните 2 зъба, сега му никне кучешки зъб. Спи по 2, 3 часа вечерно време, но много неспойно. През деня почти не спи.Сега сме на Дентокинд 3×1,Имунокинд 3×1 и Синкванон кидс. Какво можете да ми препоръчате, тъй като мисля, че болката идва от зъбите?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте, Добавете Калкарея фосфорика 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   Прочетете повече в тази Кнага
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up